Ψυχική Υγεία

Covid-19: Οι ψευδείς πληροφορίες για τον κορωνοϊό δημιουργούν ψυχολογικά προβλήματα

Covid-19: Οι ψευδείς πληροφορίες για τον κορωνοϊό δημιουργούν ψυχολογικά προβλήματα

Covid-19: Η μελέτη υποδηλώνει ότι η πίστη στις θεωρίες συνωμοσίας απευθύνεται σε ανθρώπους των οποίων οι βασικές ψυχολογικές ανάγκες δεν ικανοποιούνται, όπως η αίσθηση ελέγχου της ζωής κάποιου.

ADMAN

Νέα έρευνα συνδέει την πίστη στις ψεύτικες ειδήσεις για τον Covid-19 με το άγχος και την κατάθλιψη. Θα μπορούσε η καλύτερη φροντίδα ψυχικής υγείας να μειώσει τη διάδοση ψευδών πληροφοριών; Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που πιστεύουν σε ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης. Πώς να εντοπίσετε τα συμπτώματα; Η μελέτη δεν δείχνει ότι τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους οδηγούν άμεσα την πίστη σε ψευδείς πληροφορίες. Ούτε παρέχει εξηγήσεις για το πώς η πίστη σε ψευδείς πληροφορίες μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ψυχικής υγείας.

Οι ψευδείς πληροφορίες είναι απογοητευτικές

Χρησιμοποιώντας δύο διαδικτυακά ερωτηματολόγια – την “Κλίμακα Συνωμοσιολογικών Πεποιθήσεων για τον Covid-19” και την “Κλίμακα Νοσοκομειακής Άγχους και Κατάθλιψης” – οι ερευνητές αναζήτησαν συσχετίσεις μεταξύ ψευδών πεποιθήσεων και καταστάσεων ψυχικής υγείας. Ανακάλυψαν ότι οι κοινές ψευδείς πεποιθήσεις για την πανδημία περιελάμβαναν τις ιδέες ότι οι κυβερνήσεις υπερέβαλαν τον αριθμό των θανάτων από τον Covid-19, ότι το 5G μεταδίδει τον κορωνοϊό και ότι η χρήση μάσκας προκαλεί ανεπάρκεια οξυγόνου και δηλητηρίαση από διοξείδιο του άνθρακα. Και λένε ότι ανακάλυψαν επίσης ότι η κατάθλιψη είχε υψηλή σχέση με την πίστη σε ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την πανδημία, ενώ το άγχος συνδέθηκε πιο μέτρια. Η μελέτη πρότεινε υψηλές συσχετίσεις μεταξύ της πίστης σε ψευδείς πληροφορίες πανδημίας και της πίστης σε ευρύτερες θεωρίες συνωμοσίας.

Η πανδημία έπληξε σκληρά την ψυχική υγεία

Οι ειδικοί έχουν περιγράψει την πανδημία ως ένδειξη κρίσης στην ψυχική υγεία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι τα ζητήματα ψυχικής υγείας αυξήθηκαν σε όλο τον κόσμο λόγω του κορωνοϊού και των περιορισμών που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης, όπως τα lockdown. Η κατάθλιψη και το άγχος αυξήθηκαν κατά 25% τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, με τους νέους και τις γυναίκες να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση των συμπτωμάτων. Η κοινωνική απομόνωση και το άγχος για την υγεία του ατόμου και των αγαπημένων προσώπων λέγεται ότι είναι από τους μεγαλύτερους παράγοντες άγχους. Βασικοί εργαζόμενοι, όπως επαγγελματίες υγείας, ανέφεραν επίσης ότι η εξάντληση επηρεάζει την ψυχική τους υγεία. Έρευνα από το φιλανθρωπικό ίδρυμα ψυχικής υγείας Mind, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι που πάλευαν με την ψυχική τους υγεία πριν από την έναρξη της πανδημίας επηρεάστηκαν περισσότερο από τους περιορισμούς και τα lockdown.

Φταίνε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα fake news σχετικά με τον covid-19;

Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους πιστεύουν ότι έχουν εκτεθεί σε παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πανδημία είδε τη χρήση των διαδικτυακών μέσων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με έρευνα της Statista, και μια μελέτη στο περιοδικό Science υποδηλώνει ότι οι ψευδείς πληροφορίες φτάνουν σε περισσότερους ανθρώπους από τις πραγματικές πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι ένα φαινόμενο που οι ψυχολόγοι αποκαλούν “αρνητική προκατάληψη”. Συμβαίνει όταν οι άνθρωποι εστιάζουν σε αυτό που είναι δυνητικά επιβλαβές παρά σε αυτό που είναι χρήσιμο. Και η θεωρία είναι ότι η εστίαση σε αρνητικές πληροφορίες επιδεινώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και ότι αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε περαιτέρω πίστη σε ψευδείς πληροφορίες.

Απαιτείται υποστήριξη ψυχικής υγείας για να διατηρούνται τα πράγματα στην πραγματικότητα

Η μελέτη υποδηλώνει ότι η πίστη στις θεωρίες συνωμοσίας απευθύνεται σε ανθρώπους των οποίων οι βασικές ψυχολογικές ανάγκες δεν ικανοποιούνται, όπως η αίσθηση ελέγχου της ζωής κάποιου. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που αισθάνονται ανίσχυροι στη ζωή τους μπορεί να χρησιμοποιούν ψευδείς πληροφορίες ως τρόπο για να ελέγξουν αυτό που πιστεύουν. “Πιστεύουμε ότι η πίστη σε ψευδείς πληροφορίες συμβάλλει στην εξασθενημένη αίσθηση ασφάλειας, προκαλώντας την ανάπτυξη άγχους και κατάθλιψης”, είπε ο Debski. Όμως, σύμφωνα με τη Mind, η υποστήριξη ατόμων με αξιόπιστες πληροφορίες για την ίδια την ψυχική υγεία θα βοηθούσε. “Συναντούμε πολλές παρανοήσεις σχετικά με την ψυχική υγεία κάθε μέρα στα μέσα ενημέρωσης και στο διαδίκτυο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Mind, Stephen Buckley. “Η αντιμετώπιση αρνητικών στάσεων είναι το κλειδί για τη μείωση του στίγματος, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κοινωνικής απομόνωσης και της πιθανής ευαισθησίας σε ψεύτικες ειδήσεις”. Επομένως, η υποστήριξη των ανθρώπων σε θέματα ψυχικής υγείας μπορεί επίσης να τους βοηθήσει να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη σε πραγματικές πληροφορίες. Και αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα, είπε ο Buckley, για άτομα με μαύρη και μειονοτική εθνοτική καταγωγή, ή άτομα που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, τα οποία έχουν “σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν τις διαδικτυακές κοινότητες για να λάβουν πληροφορίες σχετικά με την ψυχική τους υγεία. Είναι σημαντικό να το διασφαλίσουμε οι χώροι είναι ασφαλείς, αξιόπιστοι και αξιόπιστοι”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

4 Tips για να βελτιώσετε τον εαυτό σας

Σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι εργαζόμενοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας

1 στις 3 μητέρες υφίσταται κακοποίηση από τον σύντροφό της

Πώς να ασκηθείτε για να τονώσετε τη διάθεσή σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η ψυχική ασθένεια μειώνει τη μακροζωία μας;

Προσδόκιμο ζωής: Ορισμένες ψυχικές ασθένειες μπορεί να διαταράξουν την ορμονική ισορροπία και τους κύκλους ύπνου, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τη γενική υγεία.

Χριστούγεννα: 2/3 των ενηλίκων θα πουν ότι είναι «καλά» ακόμα κι αν δεν είναι

Χριστούγεννα: Ένας στους τρεις Βρετανούς είναι πιο πιθανό να παλέψει με την ψυχική του ευεξία κατά την περίοδο των Χριστουγέννων παρά οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου, όμως οι περισσότεροι δεν το παραδέχονται.

Πώς επηρεάζεται η ψυχολογία μας στην εμμηνόπαυση;

Εμμηνόπαυση: Ορισμένες μελέτες επισημαίνουν τις επιδράσεις της ορμόνης στη βελτίωση της διάθεσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα χαμηλότερα επίπεδα της μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθήματα κατάθλιψης.

Η προεκλογική περίοδος μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, θέτοντας τους πληθυσμούς σε κίνδυνο

Για τον Smith, όλα αυτά είναι μια υπενθύμιση ότι το άγχος στη ζωή μας είτε προέρχεται από μια πολιτική εκστρατεία είτε από τις ανησυχίες για την πληρωμή των λογαριασμών επηρεάζει τελικά την υγεία.

Το χαμηλό έως μέτριο στρες κάνει καλό, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Νέων του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια

"Πρέπει να έχεις τους σωστούς πόρους για να ενισχυθείς από τις αντιξοότητες και το στρες", δήλωσε ο Oshri. "Για ορισμένους ανθρώπους, το να εκτίθενται σε αντιξοότητες είναι κάτι καλό. Αλλά για άλλους, ίσως όχι". "Είναι πιθανό να μπορείς να αντέξεις περισσότερο στρες αν έχεις μια υποστηρικτική κοινότητα ή οικογένεια". Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuropsychologia.

Κάντε τη σχέση από απόσταση να πετύχει!

Σχέση: Η αλήθεια είναι ότι με λίγη δουλειά, οι σχέσεις εξ αποστάσεως μπορούν να επιβιώσουν στη δοκιμασία του χρόνου και μπορούν να είναι εξίσου ανταποδοτικές με τις τυπικές διαπροσωπικές σχέσεις.