Διατροφή

Το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει τη διατροφή του παιδιού

Το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει τη διατροφή του παιδιού

Εγκυμοσύνη άγχος: Η έκθεση σε αγχωτικά γεγονότα όταν είναι μια γυναίκα έγκυος φαίνεται να επηρεάζει τις διατροφικές προτιμήσεις και τη διατροφή των παιδιών με αρνητικό τρόπο και για λόγους που στην πραγματικότητα δεν σχετίζονται με το τι τρώει η ίδια η μητέρα.

Η έκθεση της μητέρας στο στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες επιζήμιες επιπτώσεις στη διατροφή των παιδιών τους και, ως εκ τούτου, σε καταστάσεις υγείας που σχετίζονται με τη διατροφή – όπως αυξημένα επίπεδα παχυσαρκίας και ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία – σύμφωνα με νέα έρευνα από τον Michele Belot, καθηγητή στο το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Cornell. Η έκθεση σε αγχωτικά γεγονότα όταν είναι μια γυναίκα έγκυος φαίνεται να επηρεάζει τις διατροφικές προτιμήσεις και τη διατροφή των παιδιών με αρνητικό τρόπο και για λόγους που στην πραγματικότητα είναι εκτός από το τι τρώει η ίδια η μητέρα”, λέει ο Belot.

“Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σκεφτούμε πώς να βοηθήσουμε τις έγκυες γυναίκες να διαχειριστούν το άγχος με τρόπο που θα μπορούσε να είναι ωφέλιμο για τη μητέρα αλλά και για το παιδί”. Στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο Nutrition, η Belot και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι το υψηλότερο από το μέσο άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με σημαντικά λιγότερες προτιμήσεις για υγιεινά τρόφιμα για τα παιδιά τους, καθώς και με ασθενέστερη προτίμηση για ξινή και πικρή τροφή. “Το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες επιζήμιες επιπτώσεις στην επόμενη γενιά όσον αφορά μια λιγότερο υγιεινή διατροφή και επακόλουθες επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με αυτές τις επιπτώσεις, όπως υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία”, έγραψαν οι συγγραφείς. Nicoli Vitt, Martina Vecchi και Jonathan James.

“Ως συνέπεια, συνηγορούμε για περισσότερη έρευνα για την κατανόηση των πηγών του μητρικού στρες και του βαθμού στον οποίο αυτές μπορούν να αλλάξουν. Η προγεννητική φροντίδα και η συμβουλευτική πριν από τη σύλληψη θα μπορούσαν να είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη προληπτικών στρατηγικών για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας”. Για τη μελέτη, οι ερευνητές επέλεξαν 213 μητέρες χαμηλής κοινωνικοοικονομικής κατάστασης που ζούσαν στην περιοχή του Κόλτσεστερ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, με παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 12 ετών. Τα επίπεδα άγχους τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αξιολογήθηκαν χρησιμοποιώντας αναδρομική αυτοαναφορά.

Συγκεκριμένα, ρώτησαν εάν οι μητέρες βίωσαν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα γεγονότα ζωής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με το παιδί τους:

  • θάνατο στενού μέλους της οικογένειας ή στενού φίλου,
  • αλλαγές ή δυσκολίες στη σχέση τους,
  • νομικά ζητήματα,
  • αλλαγές ή δυσκολίες στην οικογενειακή τους ζωή,
  • θέματα υγείας,
  • αλλαγές ή δυσκολίες στην εργασία τους ή του συζύγου τους,
  • οικονομικά ζητήματα,
  • αλλαγές στις συνήθειές τους,
  • άλλα δυνητικά αγχωτικά γεγονότα.

Για κάθε στρεσογόνο παράγοντα, οι μητέρες κλήθηκαν να κατατάξουν πόσο αγχωτικό ήταν το γεγονός σε μια κλίμακα από το ένα έως το 10. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν την υγιεινή διατροφή για το μικρότερο παιδί κάθε συμμετέχοντα. Μελέτησαν επίσης τις προτιμήσεις του παιδιού για τις πέντε βασικές γεύσεις – ξινή, αλμυρή, ουμάμι, πικρή και γλυκιά. Τα αποτελέσματά τους βρήκαν μια σημαντική αρνητική συσχέτιση μεταξύ της ενδομήτριας έκθεσης στο στρες και της υγιεινής διατροφής των προτιμήσεων και της διατροφής του παιδιού. Πιο συγκεκριμένα, βρήκαν ότι η ενδομήτρια έκθεση στο στρες σχετίζεται αρνητικά με την προτίμηση του παιδιού στα όξινα και πικρά φαγητά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κανείς δεν πρέπει να πεθαίνει γεννώντας, αλλά αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει

Οφέλη της άσκησης στην εγκυμοσύνη

Κάνει καλό η καφεΐνη στην εγκυμοσύνη;

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αλλάζει τη συνδεσιμότητα εγκεφάλου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σούπα τορτελίνι: Το απόλυτο comfort food με κοτόπουλο και λαχανικά

Σούπα τορτελίνι: Αυτή η εύκολη συνταγή σούπας τορτελίνι κοτόπουλου είναι ένα απλό γεύμα που έχει άφθονα ανακουφιστικά τορτελίνια τυριού και ζουμερό ψιλοκομμένο κοτόπουλο σε έναν ακαταμάχητο ζωμό! Είναι έτοιμη σε μόλις 40 λεπτά.

Πρέπει να πίνουμε αυτό το υποκατάστατο καφέ;

Καφές Χωρίς Καφεΐνη: Ο καφές, με το πλούσιο άρωμα και τις δυναμωτικές του ιδιότητες, είναι εδώ και πολύ καιρό ένα αγαπημένο ρόφημα για αμέτρητα άτομα σε όλο τον κόσμο.

Συμπληρώματα τζίντζερ μπορεί να ωφελήσουν στα αυτοάνοσα νοσήματα

Τζίντζερ αυτοάνοσα: Από τη βοήθεια στην απώλεια βάρους μέχρι τη διαχείριση της αρθρίτιδας και τη μείωση των συμπτωμάτων της περιόδου, το τζίντζερ έχει πολλά αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία.