Tεχνολογία

Έρευνα: Η νέα τεχνολογία προκαλεί ψεύτικες ειδήσεις και παραπληροφόρηση

Έρευνα: Η νέα τεχνολογία προκαλεί ψεύτικες ειδήσεις και παραπληροφόρηση

Η νέα τεχνολογία θα αξιοποιήσει την τεχνολογία επεξεργασίας σήματος για να ανιχνεύσει τις εγγενείς παραμορφώσεις που παράγονται από τις συσκευές και τα προγράμματα που χρησιμοποιούνται κατά τη δημιουργία ή την τροποποίηση οποιουδήποτε οπτικοακουστικού αρχείου.

Έρευνα: Οι επιστήμονες επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν αυτόματα το πρωτότυπο και το ψεύτικο περιεχόμενο πολυμέσων, προκειμένου να βελτιώσουν την εμπιστοσύνη στο διαδίκτυο και να βρουν ένα μέσο για τον εντοπισμό πλαστού περιεχομένου. Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα για όσους επιδιώκουν να βελτιώσουν αυτά που μοιράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μέσω της προόδου της τεχνολογίας, όσοι επιθυμούν να αλλάξουν περιεχόμενο μπορούν να πάρουν οπτικοακουστικά αρχεία μπορούν να αναπτύξουν «deepfakes», σχηματίζοντας μοντάζ που μοιάζουν με αληθινά πλάνα.

Αυτό το νοθευμένο υλικό κυμαίνεται από το διασκεδαστικό έως τη χρήση ψηφιακών μέσων που έχει σκοπό να προκαλέσει βλάβη. Προς το παρόν, το περισσότερο ψεύτικο περιεχόμενο απαιτεί από έναν άνθρωπο να το εντοπίσει και να το αναφέρει.

Σε πλατφόρμες όπως το Facebook και το Twitter, αυτό είναι ένα τεράστιο έργο. Ενώ ορισμένες μορφές μηχανικής μάθησης μπορούν να βοηθήσουν, η τεχνολογία δεν έχει προχωρήσει αρκετά ώστε να είναι πλήρως αξιόπιστη. Για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών, οι ερευνητές επιδιώκουν να συνδυάσουν τεχνικές από εγκληματολογική ανάλυση ψηφιακού περιεχομένου, υδατοσήμανση και τεχνητή νοημοσύνη. Αν και είναι ένα έργο σε εξέλιξη, αυτή η εξέλιξη αποτελεί μέρος μιας συνεχιζόμενης μάχης καθώς τα εργαλεία επεξεργασίας φωτογραφίας και βίντεο και τεχνητής νοημοσύνης γίνονται πιο εξελιγμένα.

Η λύση που προτείνεται χρησιμοποιεί τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης και απόκρυψης δεδομένων για να βοηθήσει τους χρήστες να διαφοροποιήσουν αυτόματα μεταξύ αρχικού και νοθευμένου περιεχομένου πολυμέσων.

Η ανάπτυξη καθοδηγείται από το Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, καθηγητή David Megías: «Το έργο έχει δύο στόχους: πρώτον, να παρέχει στους δημιουργούς περιεχομένου εργαλεία για να υδατογραφούν τις δημιουργίες τους, καθιστώντας έτσι οποιαδήποτε τροποποίηση εύκολα ανιχνεύσιμη. και δεύτερον, να προσφέρει στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εργαλεία που βασίζονται σε μεθόδους επεξεργασίας σήματος τελευταίας γενιάς και μηχανικής μάθησης για τον εντοπισμό ψεύτικου ψηφιακού περιεχομένου».

Ενώ η ανάπτυξη προχωρά, είναι απίθανο να υπάρξει ποτέ μια ενιαία λύση και η ανίχνευση θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί με συνδυασμό διαφορετικών εργαλείων.

Σε αυτό επέλεξε να διερευνήσει την απόκρυψη πληροφοριών (υδατογραφήματα), τις τεχνικές ανάλυσης εγκληματολογικών ψηφιακών περιεχομένων (με βάση την επεξεργασία σήματος) και τη μηχανική μάθηση. Λαμβάνοντας ένα από αυτά ως παράδειγμα, η ψηφιακή υδατογράφηση χρησιμοποιεί πολλαπλές τεχνικές στον τομέα της απόκρυψης δεδομένων που ενσωματώνουν ανεπαίσθητες πληροφορίες στο αρχικό αρχείο για να είναι δυνατή η αυτόματη επαλήθευση ενός αρχείου πολυμέσων.

Η νέα τεχνολογία θα αξιοποιήσει την τεχνολογία επεξεργασίας σήματος για να ανιχνεύσει τις εγγενείς παραμορφώσεις που παράγονται από τις συσκευές και τα προγράμματα που χρησιμοποιούνται κατά τη δημιουργία ή την τροποποίηση οποιουδήποτε οπτικοακουστικού αρχείου.

Η μέχρι σήμερα τεχνολογία παρουσιάζεται στο ARES-Workshops, με μια ερευνητική εργασία με τίτλο «Αρχιτεκτονική ενός συστήματος ανίχνευσης ψεύτικων ειδήσεων που συνδυάζει ψηφιακή υδατοσήμανση, επεξεργασία σήματος και μηχανική μάθηση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το 62% των ψευδών ειδήσεων σχετίζονται με την υγεία

Online παιχνίδι μας εκπαιδεύει στα fake news

Το Twitter εξοπλίζεται ενάντια στα fake news

Οι ψευδείς πληροφορίες για τον κορωνοϊό δημιουργούν ψυχολογικά προβλήματα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βελτιωμένο γλυκαιμικό έλεγχο με την αντλία ινσουλίνης Medtronic MiniMed™ 780G¹

Βελτιωμένο γλυκαιμικό έλεγχο και μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη θεραπεία δείχνουν τα αποτελέσματα της μελέτης της Medtronic, ADAPT που δημοσιεύθηκαν στο The Lancet Diabetes & Endocrinology, μεταξύ αυτών που χρησιμοποιούν το σύστημα αντλίας ινσουλίνης Medtronic MiniMed™ 780G¹, σε σύγκριση με τις ενέσεις ινσουλίνης.

Οι φοιτητές στα Βρετανικά Πανεπιστήμια προειδοποιούνται να προσέχουν τις κοινές διαδικτυακές απάτες

Βεβαιωθείτε ότι έχετε δει το ακίνητο αυτοπροσώπως πριν καταθέσετε οποιοδήποτε είδος προκαταβολής και επιδιώξτε να χρησιμοποιήσετε έναν αξιόπιστο φοιτητικό πράκτορα ενοικιάσεων για να αποφύγετε να πέσετε θύμα αυτού του είδους της απάτης.

Κιτ γρήγορης εξέτασης για τον προσδιορισμό της ανοσίας ενός ατόμου έναντι του SARS-CoV-2 και των παραλλαγών του

Χρησιμοποιώντας κλινικά δείγματα (συμπεριλαμβανομένων τόσο του ολικού αίματος όσο και του πλάσματος) και το Διεθνές Πρότυπο και Πίνακα Αναφοράς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα αντισώματα κατά του SARS-CoV-2, η ομάδα διαπίστωσε ότι μια εξέταση ολικού αίματος όπως η cpVNT θα μπορούσε να είναι εξίσου κατατοπιστική με μια εξέταση μόνο για το πλάσμα.

Επιστήμονες στην Κίνα έφτιαξαν μάσκα που μπορεί να ανιχνεύσει στον αέρα τον κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και τον ιό της γρίπης (H5N1 και Η1Ν1).

Πρόσθεσε ότι αν μελλοντικά εμφανιστεί κάποιος νέος αναπνευστικός ιός, ο αισθητήρας μπορεί εύκολα να τροποποιηθεί ανάλογα, ώστε να ανιχνεύει και τον νέο μικροοργανισμό.

Πώς να ξεκινήσετε το ταξίδι σας στην τεχνητή νοημοσύνη

"Με άλλα λόγια, αν είστε μια μικρή εταιρεία και θέλετε να ασχοληθείτε με δεδομένα και τεχνητή νοημοσύνη, δεν χρειάζεται να έχετε μια τεράστια υποδομή πληροφορικής και το δικό σας κέντρο δεδομένων", εξηγεί ο Astorino.

Ήρθε η ώρα να αποσυνδεθείτε για να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας

Για παράδειγμα, η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο, διαταραγμένο και καθυστερημένο ύπνο, ο οποίος, με τη σειρά του, συνδέεται με κατάθλιψη, απώλεια μνήμης και κακές ακαδημαϊκές επιδόσεις.

Νέα τεχνολογία για την απεικόνιση δεσμίδων αξονικών ινών στον αμφιβληστροειδή για την έγκαιρη διάγνωση οπτικών νευροπαθειών

Η ROTA υποστηρίζει μια εξαιρετικά ευαίσθητη και ειδική τεχνική για την προώθηση της διάγνωσης του γλαυκώματος και των οπτικών νευροπαθειών.

Η NASA χρηματοδότησε τεχνολογία που βοηθά στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Το Τρίγωνο θα μπορούσε να αποδείξει την αποτελεσματικότητα ενός ένθετου υφάσματος σταθεροποίησης της θερμοκρασίας για ένα γάντι διαστημικής στολής ενσωματώνοντας υλικά αλλαγής φάσης σε μικροκάψουλες μέσα στο υλικό.