Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Tεχνολογία

Έρευνα: Η νέα τεχνολογία προκαλεί ψεύτικες ειδήσεις και παραπληροφόρηση

Έρευνα: Η νέα τεχνολογία προκαλεί ψεύτικες ειδήσεις και παραπληροφόρηση

Η νέα τεχνολογία θα αξιοποιήσει την τεχνολογία επεξεργασίας σήματος για να ανιχνεύσει τις εγγενείς παραμορφώσεις που παράγονται από τις συσκευές και τα προγράμματα που χρησιμοποιούνται κατά τη δημιουργία ή την τροποποίηση οποιουδήποτε οπτικοακουστικού αρχείου.

Έρευνα: Οι επιστήμονες επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν αυτόματα το πρωτότυπο και το ψεύτικο περιεχόμενο πολυμέσων, προκειμένου να βελτιώσουν την εμπιστοσύνη στο διαδίκτυο και να βρουν ένα μέσο για τον εντοπισμό πλαστού περιεχομένου. Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα για όσους επιδιώκουν να βελτιώσουν αυτά που μοιράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μέσω της προόδου της τεχνολογίας, όσοι επιθυμούν να αλλάξουν περιεχόμενο μπορούν να πάρουν οπτικοακουστικά αρχεία μπορούν να αναπτύξουν «deepfakes», σχηματίζοντας μοντάζ που μοιάζουν με αληθινά πλάνα.

Αυτό το νοθευμένο υλικό κυμαίνεται από το διασκεδαστικό έως τη χρήση ψηφιακών μέσων που έχει σκοπό να προκαλέσει βλάβη. Προς το παρόν, το περισσότερο ψεύτικο περιεχόμενο απαιτεί από έναν άνθρωπο να το εντοπίσει και να το αναφέρει.

Σε πλατφόρμες όπως το Facebook και το Twitter, αυτό είναι ένα τεράστιο έργο. Ενώ ορισμένες μορφές μηχανικής μάθησης μπορούν να βοηθήσουν, η τεχνολογία δεν έχει προχωρήσει αρκετά ώστε να είναι πλήρως αξιόπιστη. Για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών, οι ερευνητές επιδιώκουν να συνδυάσουν τεχνικές από εγκληματολογική ανάλυση ψηφιακού περιεχομένου, υδατοσήμανση και τεχνητή νοημοσύνη. Αν και είναι ένα έργο σε εξέλιξη, αυτή η εξέλιξη αποτελεί μέρος μιας συνεχιζόμενης μάχης καθώς τα εργαλεία επεξεργασίας φωτογραφίας και βίντεο και τεχνητής νοημοσύνης γίνονται πιο εξελιγμένα.

Η λύση που προτείνεται χρησιμοποιεί τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης και απόκρυψης δεδομένων για να βοηθήσει τους χρήστες να διαφοροποιήσουν αυτόματα μεταξύ αρχικού και νοθευμένου περιεχομένου πολυμέσων.

Η ανάπτυξη καθοδηγείται από το Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, καθηγητή David Megías: «Το έργο έχει δύο στόχους: πρώτον, να παρέχει στους δημιουργούς περιεχομένου εργαλεία για να υδατογραφούν τις δημιουργίες τους, καθιστώντας έτσι οποιαδήποτε τροποποίηση εύκολα ανιχνεύσιμη. και δεύτερον, να προσφέρει στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εργαλεία που βασίζονται σε μεθόδους επεξεργασίας σήματος τελευταίας γενιάς και μηχανικής μάθησης για τον εντοπισμό ψεύτικου ψηφιακού περιεχομένου».

Ενώ η ανάπτυξη προχωρά, είναι απίθανο να υπάρξει ποτέ μια ενιαία λύση και η ανίχνευση θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί με συνδυασμό διαφορετικών εργαλείων.

Σε αυτό επέλεξε να διερευνήσει την απόκρυψη πληροφοριών (υδατογραφήματα), τις τεχνικές ανάλυσης εγκληματολογικών ψηφιακών περιεχομένων (με βάση την επεξεργασία σήματος) και τη μηχανική μάθηση. Λαμβάνοντας ένα από αυτά ως παράδειγμα, η ψηφιακή υδατογράφηση χρησιμοποιεί πολλαπλές τεχνικές στον τομέα της απόκρυψης δεδομένων που ενσωματώνουν ανεπαίσθητες πληροφορίες στο αρχικό αρχείο για να είναι δυνατή η αυτόματη επαλήθευση ενός αρχείου πολυμέσων.

Η νέα τεχνολογία θα αξιοποιήσει την τεχνολογία επεξεργασίας σήματος για να ανιχνεύσει τις εγγενείς παραμορφώσεις που παράγονται από τις συσκευές και τα προγράμματα που χρησιμοποιούνται κατά τη δημιουργία ή την τροποποίηση οποιουδήποτε οπτικοακουστικού αρχείου.

Η μέχρι σήμερα τεχνολογία παρουσιάζεται στο ARES-Workshops, με μια ερευνητική εργασία με τίτλο «Αρχιτεκτονική ενός συστήματος ανίχνευσης ψεύτικων ειδήσεων που συνδυάζει ψηφιακή υδατοσήμανση, επεξεργασία σήματος και μηχανική μάθηση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το 62% των ψευδών ειδήσεων σχετίζονται με την υγεία

Online παιχνίδι μας εκπαιδεύει στα fake news

Το Twitter εξοπλίζεται ενάντια στα fake news

Οι ψευδείς πληροφορίες για τον κορωνοϊό δημιουργούν ψυχολογικά προβλήματα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η τηλεϊατρική πρωτοβάθμιας περίθαλψης συνδέεται με λιγότερα αντιβιοτικά για τα παιδιά

"Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι πάροχοι πρωτοβάθμιας περίθαλψης PCP μπορούν να παρέχουν φροντίδα υψηλής ποιότητας με αυτήν την τεχνολογία και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι πληρωτές δομούν προσεκτικά τα προγράμματα τηλεϋγείας και τις πληρωμές, έτσι ώστε η τηλεϋγεία ενσωματωμένη στην πρωτοβάθμια περίθαλψη να παραμένει βιώσιμη επιλογή για πρακτικές και οικογένειες."

ΣΕΙΒ: Άνω των 2,3 δισ. ευρώ ο κύκλος εργασιών των εταιρειών με Ιατροτεχνολογικά  προϊόντα 

Κλαδική Μελέτη ΣΕΙΒ: Πολλαπλή και διαχρονική η προσφορά του κλάδου των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (Ι/Π) στην υγεία, την επιχειρηματικότητα  και την οικονομία.Οι εταιρείες του κλάδου απασχολούν πάνω από 11.000 εργαζόμενους. Στα 1,3 δισ. ευρώ οι απαιτήσεις των εταιρειών από τα νοσοκομεία.

Νέο μαθηματικό μοντέλο προβλέπει κατολισθήσεις μετά από πυρκαγιά

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Northwestern έχουν καταλήξει σε ένα μαθηματικό μοντέλο βασισμένο στη φυσική για να διερευνήσουν και να προβλέψουν περιοχές που είναι επιρρεπείς σε κατολισθήσεις σε περίπτωση πυρκαγιών.

Κρυφή κάμερα σε τουριστικό κατάλυμα στη Χαλκιδική καταγγέλθηκε από ζευγάρι νεαρής ηλικίας

Για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού άνδρα, ιδιοκτήτη τουριστικού καταλύματος, για παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων και παραβίαση του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας και της προφορικής συνομιλίας.

Ο αντίκτυπος της μεταβαλλόμενης ευθύνης στην εμπειρία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Αν και είναι αδύνατο να γνωρίζουμε το ακριβές αποτέλεσμα μιας απόφασης πριν αυτή ληφθεί, ο Mackey εξήγησε ότι η ευθύνη για το περιεχόμενο μπορεί να βαρύνει τους συντονιστές συγκεκριμένων ομάδων σε ιστότοπους όπως το Reddit και το Mastodon.

Μπορούν τα εργαλεία εικονικής πραγματικότητας να βοηθήσουν στη διδασκαλία θεμάτων μαιευτικής και γυναικολογίας σε φοιτητές ιατρικής;

Οι γνώσεις αυξήθηκαν μετά και από τις δύο μαθησιακές εμπειρίες, αλλά διατηρήθηκαν μόνο στην ομάδα περιβάλλοντος μάθησης εικονικής πραγματικότητας VRLE κατά την παρακολούθηση μιας εβδομάδας. Τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες αντανακλούσαν υψηλό βαθμό ικανοποίησης από το εργαλείο περιβάλλοντος μάθησης εικονικής πραγματικότητας VRLE σε σύγκριση με το παραδοσιακό φροντιστήριο.

Close Icon