ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρδιά: Μπορεί η κακή υγεία της καρδιάς να προβλέψει πόσο γρήγορα θα γεράσει ο εγκέφαλός σας;

Καρδιά: Μπορεί η κακή υγεία της καρδιάς να προβλέψει πόσο γρήγορα θα γεράσει ο εγκέφαλός σας;

Καρδιά: Μελέτες έχουν βρει ότι το brain-PAD μπορεί να προβλέψει τη θνησιμότητα 70 ετών 70 ετών και να υποδεικνύει κίνδυνο για πολλαπλές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας, της σκλήρυνσης κατά πλάκας και της κατάθλιψης.

Καθώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος γερνά, η δομή του αλλάζει. Η «ηλικία του εγκεφάλου» ενός ατόμου μπορεί να προβλεφθεί από ένα μοντέλο υπολογιστή. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση βασισμένη σε μαγνητική τομογραφία για να συγκρίνει τη νευροανατομία ενός ατόμου με ένα μεγάλο σύνολο αναφοράς υγιών εγκεφάλων. Εάν αφαιρέσετε την ηλικία του εγκεφάλου από τη χρονολογική ηλικία ενός ατόμου, μπορείτε να υπολογίσετε την προβλεπόμενη από τον εγκέφαλο διαφορά ηλικίας του (brain-PAD). Η μελέτη του τρόπου με τον οποίο η ηλικία του εγκεφάλου αλληλεπιδρά με άλλα μέτρα φυσιολογικής υγείας και αποτελέσματα υγείας θα μπορούσε να βελτιώσει την κατανόησή μας για τη διαδικασία γήρανσης. Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν πώς το εγκεφαλικό PAD σχετίζεται με διάφορα αποτελέσματα υγείας κατά τη διάρκεια της ζωής. Διαπίστωσαν ότι το PAD του εγκεφάλου συνδέεται με καρδιαγγειακό κίνδυνο και νευροεκφυλισμό. Σημείωσαν ότι τα ευρήματά τους μπορεί να είναι χρήσιμα για την κατανόηση των προγνώσεων των ασθενών.

Η σχέση μεταξύ της υγείας του εγκεφάλου και της καρδιάς

Για τη μελέτη, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν δεδομένα από 456 άτομα που γεννήθηκαν την ίδια εβδομάδα του 1946 στη Βρετανία. Κάθε άτομο υποβλήθηκε σε 24 διαφορετικές αξιολογήσεις από τη γέννησή του για διάφορους παράγοντες, όπως: γνωστική ικανότητα της παιδικής ηλικίας ενήλικη γνώση κοινωνικοοικονομική θέση των ενηλίκων καρδιαγγειακά μέτρα (δηλαδή, αρτηριακή πίεση, κατάσταση καπνίσματος και ιστορικό διαβήτη σε ηλικίες 36 και 69 ετών) βαθμολογία πολυγονιδιακού κινδύνου (γενετικός κίνδυνος για διάφορες ασθένειες).

Μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου μεταξύ 2015 και 2018

Ενώ οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 70,7 ετών τη στιγμή της μελέτης, η μέση ηλικία που προβλεπόταν από τον εγκέφαλό τους ήταν 67,9 έτη. Οι γυναικείοι εγκέφαλοι ήταν κατά μέσο όρο 5,4 χρόνια νεότεροι από τους ανδρικούς εγκεφάλους μετά την προσαρμογή της χρονολογικής ηλικίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ηλικία του εγκεφάλου συνδέεται σημαντικά με υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο, φτωχότερες γνωστικές επιδόσεις και μικρότερο όγκο εγκεφάλου. Διαπίστωσαν επίσης ότι η μεγαλύτερη ηλικία του εγκεφάλου συνδέθηκε με υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης φωτός νευρονημάτων (NfL). Ενώ τα επίπεδα NfL αυξάνονται με την ηλικία σε υγιή άτομα, συνδέονται επίσης με νευρική βλάβη.

Το Brain-PAD συνδέθηκε περαιτέρω με τη μελλοντική ατροφία του ιππόκαμπου, ένα πρώιμο χαρακτηριστικό της νόσου του Alzheimer. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ του εγκεφαλικού PAD και διαφόρων βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι δεν υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ του εγκεφάλου-PAD και της γνωστικής απόδοσης της παιδικής ηλικίας, του επιπέδου εκπαίδευσης ή της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης. Συνολικά, ανέφεραν ότι οι 12 μετρήσεις που ελήφθησαν υπόψη στη μελέτη τους θα μπορούσαν να εξηγήσουν το 33% της διακύμανσης στην εγκεφαλική PAD.

Πώς η καρδιά επηρεάζει τον εγκέφαλο

Όταν ρωτήθηκε τι μπορεί να εξηγήσει τη σχέση μεταξύ της καρδιαγγειακής υγείας και της γήρανσης στον εγκέφαλο, ο Δρ Aaron Wagen, κλινικός ερευνητής στο University College του Λονδίνου, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, είπε: «Ο εγκέφαλος είναι το πιο ενεργειακά απαιτητικό όργανο στο σώμα, και επομένως απαιτεί συνεχή παροχή οξυγόνου». Ο Δρ Lee A. Baugh, αναπληρωτής καθηγητής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Ντακότα, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε επίσης στο MNT ότι οι καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου, όπως η αρτηριακή πίεση και η κατάσταση του καπνίσματος, έχουν ήδη συνδεθεί με πρόωρο εγκέφαλο. γηράσκων. «Οι ακριβείς μηχανισμοί με τους οποίους συνδέονται η καρδιαγγειακή υγεία και η γήρανση του εγκεφάλου είναι πιθανότατα απίστευτα περίπλοκοι, αλλά σίγουρα θα έχουν να κάνουν με πράγματα όπως η παροχή ροής αίματος στον εγκέφαλο, η καρδιακή αιμοδυναμική και η αρτηριακή ακαμψία», είπε ο Δρ Baugh. «Νομίζω ότι το πιο συναρπαστικό ερώτημα είναι εάν η σύνθετη μέτρηση της καρδιαγγειακής υγείας που χρησιμοποιείται στην παρούσα μελέτη παρέχει μοναδικές πληροφορίες πάνω και πέρα ​​από αυτό που παρέχουν αυτοί οι μεμονωμένοι παράγοντες και η απάντηση σε αυτή την ερώτηση απαιτεί πραγματικά περαιτέρω μελέτη. Τούτου λεχθέντος, είναι υπέροχο να βλέπουμε αυτούς τους τύπους συνδέσεων να γίνονται μεταξύ της υγείας του εγκεφάλου και του σώματος», πρόσθεσε.

Αντρικός εναντίον γυναικείου εγκεφάλου

Το MNT ρώτησε επίσης τους ερευνητές τι θα μπορούσε να εξηγήσει τις διαφορές στην ηλικία του εγκεφάλου μεταξύ ανδρών και γυναικών. «Σε αυτήν την κοόρτη, έχουμε δει ότι οι γυναίκες υπερτερούν των ανδρών σε πολλά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των γνωστικών τεστ. Η νεότερη προβλεπόμενη ηλικία του εγκεφάλου που εμφανίζεται στις γυναίκες μπορεί να αντικατοπτρίζει αυτό, [παράλληλα] γενικά τις διαφορές στο προσδόκιμο ζωής στον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου όπου οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες. Οι μηχανισμοί που κρύβονται πίσω από αυτό απαιτούν περαιτέρω μελέτη, αλλά η καρδιαγγειακή υγεία μπορεί να συμβάλει», είπε ο Δρ Wagen. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματά τους θα επιτρέψουν περαιτέρω εξερεύνηση της ηλικίας του εγκεφάλου και θα προβλέψουν τη μελλοντική πτώση. Όσον αφορά τους περιορισμούς της μελέτης, ο Δρ Wagen σημείωσε ότι η μελέτη του διεξήχθη κυρίως σε λευκούς Βρετανούς συμμετέχοντες και επομένως μπορεί να μην ισχύει για άλλα δημογραφικά στοιχεία. Ο Δρ Baugh επεσήμανε ότι λόγω του τρόπου με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν ορισμένες από τις στατιστικές αναλύσεις, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων ή ευρημάτων που δεν ισχύουν

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Υγεία καρδιάς: Μπορεί να προβλέψει πόσο γρήγορα θα γεράσει ο εγκέφαλός σας;

Πώς η κακή μυϊκή υγεία επηρεάζει το ανοσοποιητικό σας;

Ποιες τροφές βελτιώνουν τη σεξουαλική υγεία;

Holter ρυθμού: Τι είναι το holter ρυθμού; Πότε πρέπει να τοποθετείτε και σε τι βοηθά;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Candida auris: Δυνητικά θανατηφόρος μύκητας εξαπλώνεται στις εγκαταστάσεις υγείας των ΗΠΑ

Candida auris: Μια πρόσφατη έκθεση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αποκάλυψε ότι ο μύκητας Candida auris εξαπλώνεται ταχέως στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ. 

Οι εγκέφαλοι των νεογέννητων μωρών αποκαλύπτουν νέες γνώσεις για την ανάπτυξη του παιδιού

Το εύρημα αυτό θα λειτουργήσει ως βάση για μελλοντικές μελέτες που διερευνούν τη συμμετρία του εγκεφάλου και θα επιτρέψει στους επιστήμονες να ερμηνεύσουν μελέτες όπου διερευνούν τις αλλαγές της ασυμμετρίας του εγκεφάλου σε σχέση με ορισμένες συνθήκες υγείας.

Ανακαλύφθηκε νέος ενδοκυτταρικός αισθητήρας προειδοποίησης βλαβών στα μιτοχόνδρια

Η μελέτη μπορεί ενδεχομένως να ανοίξει και νέες θεραπευτικές προοπτικές. "Είναι νοητό να τροποποιηθεί ειδικά ο αισθητήρας NLRP10 με τη χρήση ορισμένων ουσιών, προκειμένου να διεγερθεί ο σχηματισμός φλεγμονοσωμάτων", εξηγεί ο Latz. "Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να επιτρέψει τον καλύτερο έλεγχο των χρόνιων δερματικών παθήσεων".

Πώς η διατροφή μπορεί να ωφελήσει την διάθεσή μας;

Ψυχική υγεία: Ενώ η έξυπνη πρόσληψη θερμίδων είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία, είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσετε πώς οι επιλογές τροφίμων επηρεάζουν τον εγκέφαλό σας.

6 Tips για μια ζωή με διαβήτη!

Διαβήτης: Η παχυσαρκία, η υπέρταση και η ζωή σε αστική περιοχή είναι μεταξύ των παραγόντων κινδύνου για διαβήτη στις γυναίκες.