Ψυχική Υγεία

Αθλητισμός Κατάθλιψη: Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την κατάθλιψη [vid]

Αθλητισμός Κατάθλιψη: Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την κατάθλιψη [vid]

Αθλητισμός Κατάθλιψη: Η τακτική άσκηση μπορεί να ενισχύσει τη διάθεσή σας εάν έχετε κατάθλιψη και είναι ιδιαίτερα ευεργετική για άτομα με ήπια έως μέτρια κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ότι έχετε πολύ χαμηλή ενέργεια και ελάχιστο κίνητρο ή δύναμη να ασχοληθείτε με κάθε τι, κατά πόσο μάλλον να ασκηθείτε. Ωστόσο, η άσκηση και ειδικά όταν γίνεται τακτικά μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης. “Οποιοσδήποτε τύπος άσκησης είναι χρήσιμος, αρκεί να σας ταιριάζει και τον κάνετε τακτικά”, λέει ο Δρ Alan Cohen, ιατρός με ειδικό ενδιαφέρον για την ψυχική υγεία. “Η άσκηση πρέπει να είναι κάτι που σας αρέσει. Διαφορετικά, θα είναι δύσκολο να βρείτε το κίνητρο να μείνετε συνεπείς”. Όμως πόσο συχνά πρέπει να ασκείστε;

Σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες και συστάσεις, ένας ενήλικας πρέπει να ασκείται για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα, ακολουθώντας μια μέτριας έντασης προπόνηση. Για πολλούς ωστόσο ανθρώπους ο χρόνος των 150 λεπτών είναι είτε πολυτέλεια, λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας και υποχρεώσεων, είτε φαντάζει δύσκολος να επιτευχθεί. Εάν δεν έχετε ασκηθεί ποτέ στο παρελθόν, ή έχετε καιρό να αθληθείτε, δοκιμάστε να ξεκινήσετε το προγραμμά σας σταδιακά και στοχεύστε σιγά σιγά στην επίτευξη των 150 λεπτών εβδομαδιαίως. Να θυμάστε ότι κάθε είδος άσκησης, ακόμη και 10 λεπτά την ημέρα είναι σαφώς καλύτερο από την καθιστική ζωή. Έτσι, ακόμη και ένας γρήγορος περίπατος των 10 λεπτών μπορεί να σας βοηθήσει να καθαρίσετε το μυαλό σας και να χαλαρώσετε.

Πώς να ξεκινήσετε με την άσκηση και να παραμείνετε πιστοί/ες στο πρόγραμμά σας

Για αρχή, είναι σημαντικό να βρείτε μια δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε τακτικά. Μπορείτε επίσης να λάβετε μέρος σε ένα ομαδικό άθλημα, να παρακολουθήσετε μαθήματα σε ένα κέντρο αναψυχής ή απλώς να είστε πιο δραστήριοι στην καθημερινή σας ρουτίνα, επιλέγοντας για παράδειγμα να μετακινήστε με τα πόδια ή το ποδήλατο, αντί του αυτοκινήτου ή των μέσων μαζικής μεταφοράς. Το περπάτημα είναι αποδεδειγμένα μια εξαιρετική επιλογή αυτοβοήθειας σε περιπτώσεις ψυχικών παθήσεων. Για να ενεργοποιήσετε το κίνητρό σας, διαβάστε υλικό για τα οφέλη που φέρνει η υιοθέτιση μιας πιο δραστήριας καθημερινότητας στη ζωή και στην υγεία μας.

Άλλα είδη βοήθειας για να διαχειριστείτε την κατάθλιψη

Πολλές θεραπείες είναι διαθέσιμες για την κατάθλιψη, όπως το ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο, αντικαταθλιπτική αγωγή φαρμάκων και διάφορες ακόμη τεχνικές και πρακτικές αυτοβοήθειας. Εάν αισθάνεστε ότι η ενέργεια και η διάθεσή σας είναι πολύ πεσμένη για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 2 εβδομάδων, επισκεφτείτε έναν γιατρό ή σύμβουλο ψυχικής υγείας προκειμένου να συζητήσετε μαζί τους τα συμπτώματά σας και ό,τι σας απασχολεί.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ψυχική υγεία : Πως στιγματίζετε από τα MME

Αυτοφροντίδα : Συμβουλές για νέες μαμάδες

Σεξουαλική ζωή : Κρατήστε την ζωντανή μέσα στον γάμο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σημάδια ότι ο σύντροφός σας είναι ψυχικά διαταραγμένος

Η αλληλεπίδραση με έναν ψυχοπαθή για μεγάλο χρονικό διάστημα οδηγεί σε συναισθηματική σύγχυση. Οι ψυχοπαθείς νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους και αδιαφορούν τελείως για την ζημιά που κάνουν στους άλλους ανθρώπους, αρκεί να εκπληρώσουν τους σκοπούς τους.

Τα οφέλη της ψυχοθεραπείας μέσα από μία ομάδα

σε αυτές τις ομάδες οι άνθρωποι συνηθίζουν να μοιράζονται όλες τις εμπειρίες τους και μέσα από τα βιώματά τους να διασκεδάζουν, αντιμετωπίζοντας ό,τι χρειάζεται με ειλικρίνεια και αισιοδοξία.

Τα οφέλη του διαλογισμού στην συναισθηματική και ψυχική υγεία

Διαλογισμός και ψυχική υγεία: Μέσω του διαλογισμοού ο νους σταδιακά εκπαιδεύεται να νοεί τα γεγονότα, νοητικά, συναισθηματικά, ως παροδικές μόνον εκφάνσεις και να μην προσκολάται σε αυτά. Μέσα από αυτήν την αποδεύσμευση, με το χρόνο, είμαστε σε θέση να υιοθετήσουμε μια πιο αισιόδοξη προοπτική για τη ζωή γενικά.

Όταν ακόμα και τα πιο ακραία συμπτώματα έχουν νόημα και λειτουργία

Η ψυχοδυναμική ερμηνεία της σχιζοφρένειας έχει μακρά και πολύπλοκη ιστορία. Μέχρι τη δεκαετία του 1990, οι περισσότεροι ψυχίατροι ήταν πρόθυμοι να εφαρμόσουν τις ταχέως εξελισσόμενες γνώσεις στον τομέα των νευροεπιστημών στη μελέτη της σχιζοφρένειας. Η ψυχανάλυση είχε κηρυχθεί «νεκρή».