Ψυχική Υγεία

Άνθρωποι σε αστικές περιοχές με περισσότερο πράσινο έχουν καλύτερη ψυχική υγεία

Άνθρωποι σε αστικές περιοχές με περισσότερο πράσινο έχουν καλύτερη ψυχική υγεία

Η αύξηση των χώρων πρασίνου στις πόλεις θα μπορούσε να προάγει την ευημερία και την ψυχική υγεία, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Μια νέα μελέτη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας A&M προτείνει ότι οι κάτοικοι των πόλεων που έχουν μεγαλύτερη έκθεση σε αστικούς χώρους πρασίνου απαιτούν λιγότερες υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health, διεξήχθη από τον Jay Maddock, Ph.D., καθηγητή περιβαλλοντικής και επαγγελματικής υγείας στο Texas A&M, και συναδέλφους από το Κέντρο Υγείας και Φύσης, μια συνεργασία μεταξύ Texas A&M Health, Houston Methodist and Texan by Nature. Ο Μάντοκ διευθύνει επίσης το κέντρο.

Οι ερευνητές μέτρησαν την αστική πρασινάδα με το NatureScore, το οποίο χρησιμοποιεί πολυάριθμα σύνολα δεδομένων που σχετίζονται με παράγοντες όπως ο αέρας, ο θόρυβος και η φωτορύπανση, τα πάρκα και οι στέγες δέντρων για να υπολογίσουν την ποσότητα και την ποιότητα των φυσικών στοιχείων για οποιαδήποτε γνωστή διεύθυνση στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλές άλλες χώρες. . Οι βαθμολογίες κυμαίνονται από 0–19 βαθμούς για το Nature Deficient έως 80–100 για το Nature Utopia.

Για τις διευθύνσεις, χρησιμοποίησαν δεδομένα για επισκέψεις ψυχικής υγείας συγκεντρωτικά σε επίπεδο ταχυδρομικού κώδικα από αρχεία δεδομένων δημόσιας χρήσης του νοσοκομείου του Τέξας από το 2014 έως τα μέσα του 2019. Τα δεδομένα περιείχαν πληροφορίες σχετικά με τις συναντήσεις ασθενών, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του φύλου, της φυλής/εθνικότητας, του μορφωτικού επιπέδου, της κατάστασης απασχόλησης, του επιπέδου φτώχειας, της κύριας διάγνωσης και του ταχυδρομικού κώδικα, αν και δεν εντοπίστηκαν ασθενείς.

«Η σχέση μεταξύ της έκθεσης στη φύση και της καλύτερης ψυχικής υγείας είναι καλά εδραιωμένη στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού, αλλά οι περισσότερες μελέτες χρησιμοποιούν μόνο μία ή δύο μετρήσεις αυτής της έκθεσης», είπε ο Maddock. «Η μελέτη μας ήταν η πρώτη που χρησιμοποίησε το NatureScore, το οποίο παρέχει πιο σύνθετα δεδομένα, για να μελετήσει τη συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης στην αστική φύση και της ψυχικής υγείας».

Επιλέχθηκαν συνολικά 61.391.400 συναντήσεις ενηλίκων εξωτερικών ασθενών σε πόλεις του Τέξας για κατάθλιψη, διπολικές διαταραχές, στρες και άγχος. Το δείγμα περιελάμβανε δεδομένα από 1.169 ταχυδρομικούς κώδικες στο αστικό Τέξας, με διάμεσο NatureScore 85,8. Περίπου το μισό δείγμα είχε υψηλό NatureScores (80+) και περίπου το 22% είχε NatureScores κάτω από 40.

Η τάση για διάφορες συναντήσεις ψυχικής υγείας μειώθηκε όσο αυξανόταν το NatureScore μιας γειτονιάς και τα ποσοστά συναντήσεων ψυχικής υγείας ήταν περίπου 50% χαμηλότερα σε γειτονιές με NatureScores άνω των 60 ετών. Εκείνοι που ζούσαν σε γειτονιές με τις δύο υψηλότερες κατηγορίες NatureScore — Nature Rich και Ουτοπία—είχε σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά συναντήσεων ψυχικής υγείας σε σύγκριση με γειτονιές με τη χαμηλότερη κατηγορία NatureScore.

«Διαπιστώσαμε ότι ένα NatureScore πάνω από 40 – που θεωρείται το Nature Adequate – φαίνεται να είναι το όριο για καλή ψυχική υγεία», είπε ο Maddock. «Οι άνθρωποι σε αυτές τις γειτονιές έχουν 51% μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν κατάθλιψη και 63% μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν διπολικές διαταραχές». Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Omar M. Makram, σημείωσε ότι αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον αστικό σχεδιασμό.

«Η αύξηση των χώρων πρασίνου στις πόλεις θα μπορούσε να προάγει την ευημερία και την ψυχική υγεία, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό δεδομένου ότι περισσότερο από το 22% του ενήλικου πληθυσμού στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει διαταραχή ψυχικής υγείας», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Περισσότερα μέτρα για την επίτευξη του στόχου του 2030 για το κλίμα ζητά η Επιστημονική Επιτροπή της ΕΕ

Τα άτομα με κατάθλιψη διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας τις πρώτες 3 ημέρες μετά τη νοσηλεία

Λόγοι για να μην πίνετε μιλκσέικ από φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C

Είναι το περπάτημα ένα ισχυρό αντίδοτο στο στρες;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να θωρακίσετε συναισθηματικά το παιδί για να αντιμετωπίσει τον σχολικό εκφοβισμό 

Βοηθήστε το παιδί σας να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, αναδεικνύοντας τα δυνατά του σημεία, τα ταλέντα και τις θετικές του ιδιότητες. Ενθαρρύνετέ τα να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και χόμπι που τους αρέσουν και στα οποία διαπρέπουν.

Πώς μπορεί να σας βοηθήσει να μεταμορφώσετε την ψυχική σας υγεία;

Οπτικοποίηση Διαλογισμού: Ο διαλογισμός οπτικοποίησης είναι μια ισχυρή τεχνική που αξιοποιεί την ικανότητα του νου να δημιουργεί νοητικές εικόνες για να προάγει τη χαλάρωση, να μειώσει το άγχος και να βελτιώσει τη συνολική ευεξία.

Πώς να προστατεύσετε τα προσωπικά σας όρια

Αφιερώστε χρόνο για να αναλογιστείτε ποια είναι τα όριά σας και μεταδώστε τα ξεκάθαρα στους άλλους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον καθορισμό ορίων στο πώς σας συμπεριφέρονται οι άλλοι, τις προσδοκίες τους για το χρόνο και την ενέργειά σας και την πρόσβασή τους στον προσωπικό σας χώρο.