Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Κλίμα: Περισσότερα μέτρα για την επίτευξη του στόχου του 2030, ζητά η Επιστημονική Επιτροπή της ΕΕ

Κλίμα: Περισσότερα μέτρα για την επίτευξη του στόχου του 2030, ζητά η Επιστημονική Επιτροπή της ΕΕ

* την προώθηση της χρήσης του πράσινου υδρογόνου σε αντίθεση με το μπλε υδρογόνο που παράγεται με τη χρήση ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, * την κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων για θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρισμού μέχρι το 2040

Κλίμα: Στη διαπίστωση ότι παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί χρειάζονται περισσότερα μέτρα για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 2030, δηλαδή μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά τουλάχιστον 55% σε σχέση με το 1990, προέβη η Επιστημονική Επιτροπή της ΕΕ.

Ειδικότερα, στην έκθεση για την Κλιματική Αλλαγή που δημοσιεύθηκε στις (18/1) με τίτλο «Προς την κλιματική ουδετερότητα: πρόοδος, κενά πολιτικής και ευκαιρίες» (Τowards EU climate neutrality: progress, policy gaps and opportunities) σημειώνεται η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην ΕΕ από το 2005 έως το 2022 σε ό,τι αφορά στη μείωση των εκπομπών ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα, αλλά παράλληλα επισημαίνεται ότι απαιτείται διπλασιασμός του ετήσιου ρυθμού μείωσης των εκπομπών για να επιτευχθεί και αυτός ο στόχος του 2030 για κλιματική ουδετερότητα το 2050. Όπως σημειώνει o Kωνσταντίνος Καρτάλης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής, στην έκθεση επισημαίνεται καθυστέρηση στον στόχο για τη σταδιακή κατάργηση των εκπομπών από τη χρήση ορυκτών καυσίμων (ενέργεια, βιομηχανία, κτήρια, αν και κυρίως στις μεταφορές) καθώς και μείωση – από το 2015 και μετά – του δυναμικού απορρόφησης διοξείδιου του άνθρακα από τα δάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη μείωση να συναρτάται με τη γήρανση των δασών, την υπερεκμετάλλευσή τους για παραγωγή δασικής βιομάζας και την απώλεια δασικών εκτάσεων λόγω των δασικών πυρκαγιών.

Για την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών για το 2030, η Επιστημονική Επιτροπή θεωρεί ως αναγκαία μέτρα:

  • τον διπλασιασμό και τετραπλασιασμό της τρέχουσας παραγωγής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα αντίστοιχα,
  • τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και την αποφυγή επενδύσεων που θα δεσμεύσουν τις ενεργειακές υποδομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χρήση ορυκτών καυσίμων στο μέλλον,
  • την άμεση κατάργηση των ενισχύσεων στα ορυκτά καύσιμα, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική αύξησή τους τα τελευταία έτη (κατά το έτος 2022 οι ενισχύσεις στα ορυκτά καύσιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφθασαν στα 120 δισ. ευρώ από περίπου 50 δισ. ευρώ το 2021)
  • τη διατήρηση των ενισχύσεων για τα ευάλωτα νοικοκυριά, σε συνδυασμό με κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,
  • την προώθηση της χρήσης του πράσινου υδρογόνου σε αντίθεση με το μπλε υδρογόνο που παράγεται με τη χρήση ενέργειας από ορυκτά καύσιμα,
  • την κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων για θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρισμού μέχρι το 2040
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει έως και 2,25 δισ. ευρώ από κονδύλια της ΕΕ

Στη Γρανάδα ο πρωθυπουργός για την κλιματική κρίση και το μεταναστευτικό

Μέτρα κρατικής αρωγής για τους πληγέντες στη Θεσσαλία ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός

Οι διαπραγματευτές του ΟΗΕ συμφώνησαν να καταβάλουν αποζημιώσεις για το κλίμα σε φτωχά έθνη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η Σουηδία διατάσσει επανεξέταση μετά την «έκρηξη» των περιπτώσεων ΔΕΠΥ

«Φαίνεται επίσης να υπάρχει η πεποίθηση ότι η διάγνωση ήταν μια επίσημη ή άτυπη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να λάβουμε επιπλέον βοήθεια στο σχολείο». Είπε ότι η αναθεώρηση ήταν μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης για την προώθηση της ψυχικής υγείας και την πρόληψη της αυτοκτονίας μεταξύ παιδιών και νέων.

Κακώς ο χειρουργικός τομέας στο Παίδων εμμένει σε αναστολή

Άδωνις Γεωργιάδης: "Συνεχώς προκηρύσσουμε θέσεις αναισθησιολόγων και στα δύο αυτά νοσοκομεία - Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού. Αν θυμάμαι καλά από τις 8 θέσεις πληρώθηκαν οι 3 γιατί δεν πήγαν άλλοι."

Δ. Βαρτζόπουλος: Συμμετείχε σε ημερίδες ευαισθητοποίησης για τις εξαρτήσεις και τη νεανική παραβατικότητα

Δ. Βαρτζόπουλος: Ο υφυπουργός Υγείας εξήρε την πρωτοβουλία του ΟΚΑΝΑ που έθεσε σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για τη διαχείριση της κρίσης στο σχολικό περιβάλλον και στους γονείς των παιδιών.

Ειρήνη Αγαπηδάκη: «Στον αγώνα για την αναμόρφωση της πρόληψης στη χώρα μας είμαστε μαζί»

Ειρήνη Αγαπηδάκη: Θα υλοποιηθούν έργα που αφορούν σε επισκευαστικές εργασίες σε κτίρια του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας συνολικής αξίας 1.045.240 ευρώ και στα Κέντρα Υγείας του νησιού.

Τεράστια μείωση βλέπει το Ηνωμένο Βασίλειο στις αιτήσεις για βίζα υγειονομικής περίθαλψης

Ηνωμένο Βασίλειο: Ο αριθμός των μεταναστών που υποβάλλουν αίτηση για εργασία στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής περίθαλψης στη Βρετανία έχει πέσει κατακόρυφα μετά την αυστηροποίηση των κανονισμών για τις βίζες.

Close Icon