Πολιτική Υγείας

Κλιματική Αλλαγή: Οι διαπραγματευτές του ΟΗΕ συμφώνησαν να καταβάλουν αποζημιώσεις για το κλίμα σε φτωχά έθνη

Κλιματική Αλλαγή: Οι διαπραγματευτές του ΟΗΕ συμφώνησαν να καταβάλουν αποζημιώσεις για το κλίμα σε φτωχά έθνη

Αν και η νέα συμφωνία δεν αυξάνει τις εκκλήσεις για μείωση των εκπομπών, διατηρεί τη διατύπωση για να διατηρηθεί ζωντανός ο παγκόσμιος στόχος του περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας στους 2,7 βαθμούς Φαρενάιτ.

Κλιματική Αλλαγή: Ορισμένες χώρες μεσαίου εισοδήματος που έχουν πληγεί σοβαρά από τις κλιματικές καταστροφές μπορούν επίσης να λάβουν βοήθεια Εκπρόσωποι και διαπραγματευτές από σχεδόν 200 χώρες κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για την καταβολή αποζημιώσεων σε φτωχές χώρες που λέγεται ότι έχουν πέσει θύματα της κλιματικής αλλαγής, αν και οι υποστηρικτές λένε ότι χρειάζονται περισσότερα για την μείωση των ορυκτών καυσίμων. Η συμφωνία, που συνομολογήθηκε γύρω στα ξημερώματα του Σαββάτου στο αιγυπτιακό θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας, το Σαρμ Ελ Σέιχ, καθιέρωσε ένα ταμείο για αυτό που οι διαπραγματευτές αποκαλούν “απώλειες και ζημίες”.

Ήταν μια μεγάλη νίκη για τα φτωχότερα έθνη που ζητούν εδώ και καιρό χρήματα – τα οποία μερικές φορές θεωρούνται ως “αποζημιώσεις” – επειδή συχνά είναι τα θύματα πλημμυρών, ξηρασιών, καυσώνων, λιμών και καταιγίδων, παρά το γεγονός ότι έχουν συμβάλει ελάχιστα στη ρύπανση που θερμαίνει τον πλανήτη. Ενώ το ταμείο θα απευθύνεται σε μεγάλο βαθμό στα πιο ευάλωτα έθνη, θα υπάρχει χώρος για χώρες μεσαίου εισοδήματος που έχουν πληγεί σοβαρά από τις κλιματικές καταστροφές να λάβουν βοήθεια. Οι λεπτομέρειες του ταμείου δεν έχουν ακόμη καθοριστεί. Θα αποτελέσει πιθανότατα μείζον θέμα στη διάσκεψη για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο έτος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2023. Μέχρι στιγμής, μόνο λίγα έθνη έχουν κάνει σημαντικές υποσχέσεις για πληρωμές.

Το ταμείο θα αντλήσει αρχικά εισφορές από τις ανεπτυγμένες χώρες και άλλες ιδιωτικές και δημόσιες πηγές, όπως τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αν και οι μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα – η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και ο μεγαλύτερος παράγοντας εκπομπών – δεν θα έπρεπε αυτόματα να συνεισφέρουν, η επιλογή αυτή παραμένει στο τραπέζι. Αυτό αποτελούσε βασικό αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Υποστηρίζουν ότι η Κίνα και άλλοι μεγάλοι ρυπαντές που ταξινομούνται σήμερα ως αναπτυσσόμενες χώρες έχουν την οικονομική επιρροή και την ευθύνη να πληρώσουν τα σπασμένα. Αξιωματούχοι για το περιβάλλον στις αναπτυσσόμενες χώρες χαιρέτισαν την εξέλιξη της Κυριακής ως επένδυση στο μέλλον και “νίκη για ολόκληρο τον κόσμο μας”. Άλλοι, ιδίως αξιωματούχοι της ΕΕ, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι οι παρευρισκόμενοι δεν ανέλαβαν πιο ισχυρές δεσμεύσεις για τη μείωση των ορυκτών καυσίμων και τη μείωση των εκπομπών.

Αν και η νέα συμφωνία δεν αυξάνει τις εκκλήσεις για μείωση των εκπομπών, διατηρεί τη διατύπωση για να διατηρηθεί ζωντανός ο παγκόσμιος στόχος του περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας στους 2,7 βαθμούς Φαρενάιτ. Στις συνομιλίες του επόμενου έτους θα διεξαχθούν επίσης περαιτέρω διαπραγματεύσεις για την επεξεργασία των λεπτομερειών του νέου ταμείου ζημιών και απωλειών, καθώς και για την επανεξέταση των παγκόσμιων προσπαθειών για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο κόσμος έχει εννέα χρόνια για να αποτρέψει την καταστροφική υπερθέρμανση του κλίματος, λένε επιστήμονες

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Τσουνάμι

Κλιματική κρίση Κλιματική αλλαγή - Mετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας εκτός τροχιάς

Πακιστάν ΠΟΥ: Συναγερμός για ασθένειες σε περιοχές που επλήγησαν από πλημμύρες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επί τάπητος το πρωτόκολλο επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών – Τι θα γίνει με τα πρόστιμα στους άνω των 60

Τέλος, για τη χορήγηση του εμβολίου της γρίπης χωρίς συνταγογράφηση, ο υπουργός Υγείας διαμήνυσε πως σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις, καθώς απομένουν διαδικαστικά ζητήματα να επιλυθούν από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) για το πώς θα γίνεται η καταγραφή των πολιτών.

Οι Ιάπωνες μαθητές που πληρούν τις κατευθυντήριες γραμμές για την κίνηση αναφέρουν καλύτερη υγεία

Ένας περιορισμός του σχεδιασμού αυτής της μελέτης είναι ότι η αιτιώδης συνάφεια δεν μπόρεσε να διαπιστωθεί- με άλλα λόγια, δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί γιατί κάποιοι μαθητές ανταποκρίθηκαν ή όχι στις κατευθυντήριες γραμμές.

Η Κίνα ανακοινώνει εθνική χαλάρωση των περιορισμών COVID

Οι αναζητήσεις στη μεγαλύτερη ταξιδιωτική εφαρμογή της χώρας, Ctrip, για αεροπορικά εισιτήρια ενόψει της κινεζικής Πρωτοχρονιάς έφτασαν σε υψηλό τριών ετών, ανέφερε το κρατικό μέσο ενημέρωσης The Paper.

Ξεκινάει μέσα στον Δεκέμβριο το προληπτικό πρόγραμμα για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας

Πρόληψη: Η κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μέσα στον Δεκέμβριο το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο της μήτρας, που αφορά 2,5 εκατ. γυναίκες με ηλικία από 21 έως και 65 ετών, οι οποίες θα λάβουν SMS για να προβούν σε προσυμπτωματικό έλεγχο.

Διαγράφονται τα πρόστιμα για τους άνω των 60 ετών που τελικά εμβολιάστηκαν

Τέλος, με το νέο σχέδιο νόμου, ρυθμίζονται επείγοντα ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, που αφορούν ενδεικτικά στον έλεγχο του ύψους της φαρμακευτικής δαπάνης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε σχέση με τον τρόπο διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (Φ.Υ.Κ.), στον απρόσκοπτο ανεφοδιασμό της αγοράς με τα αναγκαία φαρμακευτικά προϊόντα, στην αναγνώριση σε επίπεδο αποζημιώσεως της καινοτομίας και πρωτοτυπίας ελληνικών φαρμακευτικών σκευασμάτων και στη διευκόλυνση στελέχωσης των κινητών ομάδων υγείας (Κ.ΟΜ.Υ.). 

Η αλλαγή του FDA εισάγει φθηνότερα και ευκολότερα ακουστικά βαρηκοΐας

Μην προσπαθήσετε να εξοικονομήσετε χρήματα αγοράζοντας μόνο ένα ακουστικό βαρηκοΐας. Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν το ίδιο επίπεδο ακοής και στα δύο αυτιά, ώστε να μπορούν να καταλάβουν από πού προέρχεται ένας ήχος, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ακοολογίας.

Δημόσια διαβούλευση για την προστασία της δημόσιας υγείας

Θάνος Πλεύρης: Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η διασφάλιση και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών που πάσχουν από απειλητική για τη ζωή τους ασθένεια ή από χρόνια εξελικτική ασθένεια, με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος παροχής ανακουφιστικής φροντίδας.