Ψυχική Υγεία

Κατάθλιψη: Πώς βοηθά την κατάθλιψη η επαφή με τη φύση;

Κατάθλιψη: Πώς βοηθά την κατάθλιψη η επαφή με τη φύση;

Κατάθλιψη: Ο χρόνος στη φύση φαίνεται πως μειώνει την παραγωγή της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, ενισχύοντας παράλληλα την καλή διάθεση.

Πώς σχετίζεται η φύση με την κατάθλιψη; Ο χρόνος στη φύση φαίνεται πως μειώνει την παραγωγή της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, ενισχύοντας παράλληλα την καλή διάθεση. Οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας σε φυσικό περιβάλλον, μπορούν, επίσης, να χαρίσουν ψυχική ανάταση ,αφού αυξάνουν την επίγνωση, γεγονός που μπορεί να συμβάλει σε λιγότερες περιττές σκέψεις. Ο χρόνος στη φύση φαίνεται να προάγει επιπλέον τον ποιοτικό ύπνο. Δεν είναι τυχαίο επίσης πως η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους  φαίνεται να συμβάλλει θετικά στη συνολική λειτουργία του οργανισμού μας καθώς και στην αυτοεκτίμηση. Πέντε συμπτώματα που συνδέονται με την εν λόγω ψυχική πάθηση μπορούν να επηρεαστούν θετικά από την επαφή μας με τη φύση, αποκαλύπτουν έρευνες.

Αυτά είναι:

 • Το άγχος.
 • Οι επίμονες σκέψεις.
 • Η έλλειψη ενσυνειδητότητας.
 • Ο μη ποιοτικός ύπνος.
 • Η απώλεια όρεξης για άσκηση.

 

 Τα σημάδια της κατάθλιψης

Η κατάθλιψη έχει διαβαθμίσεις, από την ηπιότερη (δυσθυμία) έως τη σοβαρότερη (μείζονα διαταραχή κατάθλιψης). Άτομα που παρουσιάζουν τουλάχιστον πέντε από τα ακόλουθα συμπτώματα για δύο ή περισσότερες διαδοχικές εβδομάδες μπορεί να υποφέρουν από μείζονα καταθλιπτική διαταραχή:

 • Καταθλιπτική διάθεση που διαρκεί σχεδόν όλη την ημέρα- Απόγνωση.
 • Έλλειψη ευχαρίστησης ή ενδιαφέροντος για τη ζωή και για δραστηριότητες που κάποτε ήταν ικανοποιητικές και ευχάριστες.
 • Αλλαγές στην όρεξη και αντίστοιχα απώλεια ή αύξηση σωματικού βάρους.
 • Διαταραχές στον ύπνο με διάρκεια στο χρόνο (υπερβολικός ύπνος ή αϋπνία).
 • Εμφάνιση ακραίας ανησυχίας ή παραίτησης.
 • Μόνιμη έλλειψη ενέργειας ή αίσθημα εξάντλησης που δεν είναι αποτέλεσμα δραστηριότητας.
 • Απώλεια αυτοεκτίμησης με συναισθήματα ενοχής.
 • Αναποφασιστικότητα, ανικανότητα «καθαρής» σκέψης ή συγκέντρωσης σε εργασίες.
 • Σκέψεις εξαφάνισης ή αυτοκτονίας.

 

Ενσωμάτωση της φύσης στη θεραπεία

Πολλές φορές, τα άτομα με κατάθλιψη διστάζουν να παραδεχτούν τα αρνητικά τους συναισθήματα. Ωστόσο, όταν κανείς αρχίσει να «ανοίγεται» στον θεραπευτή του, οι πιθανότητες αποτελεσματικής θεραπείας αυξάνονται. Οι συνηθέστερες θεραπείες της μείζονας καταθλιπτικής διαταραχής είναι η ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή. Μαζί με αυτά, μπορούν να υπάρξουν όπως είπαμε και άλλοι τρόποι θετικής παρέμβασης, όπως οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας, η γυμναστική και η επαφή με τη φύση.

Αναζητήστε άμεσα επαγγελματική βοήθεια εάν βιώνετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα. Παράλληλα με την καθοδήγηση του γιατρού σας μπορείτε να δοκιμάσετε να αυξήσετε τον συνειδητό σας χρόνο στη φύση. Για παράδειγμα, σταθείτε στην εξώπορτα του σπιτιού σας και παρατηρήστε τον έξω κόσμο – τα αξιοθέατα, τους ήχους και τις μυρωδιές, την αίσθηση του αέρα στο πρόσωπό σας. Προχωρήστε κάνοντας αργά βήματα διατηρώντας την προσοχή σας. Στόχος είναι να αρχίσετε να κάνετε ολοένα και περισσότερους τέτοιους προσεκτικούς περιπάτους σε εξωτερικούς χώρους σε καθημερινή βάση.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η σοκολάτα βοηθάει στη μείωση του στρες;

Πώς ο διαλογισμός βελτιώνει την ψυχική υγεία;

10 λόγοι για να περπατάτε καθημερινά

Πώς θα αυξήσετε την θετική σας ενέργεια;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

5 φράσεις που δεν λένε τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, πέρα από το ότι εντάσσουν κάποιες πολύ συγκεκριμένες φράσεις στο λεξιλόγιο τους, έχουν και κάποιες απαγορευτικές που δεν χρησιμοποιούν σχεδόν ποτέ γιατί θεωρούνται τοξικές.

Τα άτομα με κατάθλιψη διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας τις πρώτες 3 ημέρες μετά τη νοσηλεία

Ωστόσο, οι ερευνητικές παρατηρήσεις υπογραμμίζουν τη σημασία της συνέχισης της θεραπείας όταν ένας ασθενής με κατάθλιψη μεταφέρεται από ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο σε εξωνοσοκομειακή περίθαλψη.

Η νευρική ανορεξία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή στους άνδρες

Η θεραπεία με βάση την οικογένεια συνιστάται για εξωτερικούς ασθενείς. Σε αυτήν την προσέγγιση που προτείνεται από τις κατευθυντήριες γραμμές, οι γονείς θεωρούνται ειδικοί στον έφηβο και πρωτοστατούν στην εκ νέου διατροφή του παιδιού τους.

Τι δείχνουν τα όνειρα για την ψυχική μας υγεία;

Όνειρα: Ενώ τα όνειρα μπορεί να μην παρέχουν άμεση διάγνωση καταστάσεων ψυχικής υγείας, μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις για τη συναισθηματική μας κατάσταση, την ψυχολογική ευημερία και τα άλυτα ζητήματα.