Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Διατροφή ή Άσκηση; Τι είναι πιο σημαντικό για την υγεία;

Διατροφή ή Άσκηση; Τι είναι πιο σημαντικό για την υγεία;

Όταν το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες γίνεται πιο φανερή η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος. 

Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε με μηνύματα που αφορούν ιδέες γύρω από τη διατροφή και τη υγεία. Ο τρόπος που τρώμε  επηρεάζει το πώς είμαστε, το πώς τρώμε και την υγεία μας. Οι σωστές αποφάσεις που παίρνουμε για τον τρόπο ζωής μας μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για ασθένειες όπως είναι η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, συγκεκριμένους τύπους καρκίνων και οστεοπόρωσης. Η διατροφική κουλτούρα που αφορά αποκλειστικά την άνεση έχει οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων τα οποία είναι πλούσια σε σάκχαρα, λιπαρά και αλάτι.

Οι καλές λοιπόν διατροφικές πρακτικές μπορούν να συμβάλλουν σε βελτίωση του τρόπου ζωής. Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην θεραπεία, πρόληψη και διαχείριση των ιατρικών καταστάσεων. Πως συμβάλλει η άσκηση;  Μπορεί τα οφέλη από την άσκηση να είναι γνωστά και μελετημένα εδώ και πολλά χρόνια, παρόλα αυτά ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας της εποχής μας είναι η σωματική αδράνεια. Παράλληλα, έχει γίνει και μία από τις κυριότερες αιτίες δημιουργίας χρόνιων προβλημάτων υγείας.

Προτεινόμενη λύση: Συνδυασμός και των 2

Όταν λοιπόν το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες γίνεται πιο φανερή η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος.  Η αλλαγή του τρόπου ζωής είναι καίρια λοιπόν για να μπορέσει να επιτευχθεί η μείωση του κινδύνου για χρόνια νοσήματα, αλλά και η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης. Με τον όρο αλλαγή τρόπου ζωής εννοούμε την υιοθέτηση ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής, τη διακοπή του καπνίσματος και την τακτική φυσική δραστηριότητα.

Μια ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει τις εξής αρχές:

  • Φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί και δημητριακά ολικής αλέσεως.
  • Τουλάχιστον 400 γρ. φρούτων και λαχανικών ημερησίως, με εξαίρεση τα αμυλούχα λαχανικά.
  • Λιγότερο από 10% της συνολικής ενέργειας πρέπει να προέρχεται από απλά σάκχαρα, αλλά ιδανικά θα έπρεπε να είναι λιγότερο από 5% για επιπρόσθετα οφέλη υγείας.
  • Λιγότερο από 30% της συνολικής ενέργειας θα πρέπει να προέρχεται από λιπαρά. Η έμφαση θα πρέπει να δίνεται στα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.
  • Η πρόσληψη αλατιού θα πρέπει να είναι λιγότερο από 5 γραμμάρια ημερησίως.

Όσον αφορά την αερόβια δραστηριότητα:

Τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης εβδομαδιαίως ή 75 λεπτά υψηλής έντασης ή συνδυασμός μέτριας κα υψηλής έντασης. Μεγαλύτερη ποσότητα άσκησης αποφέρει ακόμα μεγαλύτερα οφέλη, αλλά και ακόμα μικρότερα είναι πολύ χρήσιμα. Ακόμα, η ύπαρξη μιας δραστήριας καθημερινότητας είναι ακόμα πιο επωφελής.

Και μην ξεχνάς

Το πιο βασικό πράγμα που πρέπει να μην ξεχνάμε ποτέ είναι η εξατομίκευση. Αν παραδείγματος χάριν ο στόχος σου είναι η απώλεια βάρους μπορείς να στοχεύσεις σε 300 λεπτά άσκησης. Συνεπώς, το σημαντικότερο ζήτημα είναι αυτός ο στόχος να αποτελέσει τον καμβά για να μπουν εκεί οι ανάγκες σου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσοι υδατάνθρακες είναι αρκετοί την ημέρα για τον καθένα;

Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε τα συμπτώματα υπογλυκαιμίας;

Πώς θα αυξήσετε την θετική σας ενέργεια;

Tumbao: Συνδυάστε την γυμναστική με τη διασκέδαση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι τα οφέλη της ρεφλεξολογίας;

Ρεφλεξολογία οφέλη: Η Ρεφλεξολογία είναι μια ολιστική θεραπεία που περιλαμβάνει την άσκηση πίεσης σε συγκεκριμένα σημεία στα πόδια, τα χέρια ή τα αυτιά, τα οποία αντιστοιχούν σε διαφορετικά όργανα και συστήματα του σώματος.

Ποια είναι τα πιο περίεργα χόμπι για το καλοκαίρι;

Καλοκαίρι χόμπι: Ένα περίεργο χόμπι μπορεί να προσθέσει μια μοναδική ανατροπή στο καλοκαίρι σας, επιτρέποντάς σας να ανακαλύψετε νέα ενδιαφέροντα και να συναντήσετε άτομα που μοιράζονται τις ίδιες προτιμήσεις.

Ποιες είναι οι καλύτερες ασκήσεις για την ανακούφιση του πόνου στο γόνατο;

Πόνος γόνατα: Ο πόνος στο γόνατο μπορεί να είναι εξουθενωτικός, αλλά ορισμένες ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της δυσφορίας και στην ενίσχυση των μυών γύρω από το γόνατο, βελτιώνοντας τη σταθερότητα και τη λειτουργία.

Close Icon