Ψυχική Υγεία

Άγχος: Τεχνικές για να διαχειριστείτε το άγχος.

Άγχος: Τεχνικές για να διαχειριστείτε το άγχος.

Άγχος: Εδώ θα βρείτε τρόπους για να ξεπεράσετε μία αγχωτική κατάσταση και την γενική διαχείριση του άγχους.

Τα βραχυπρόθεσμα, διαχειρίσιμα επίπεδα άγχους μπορούν να μας βοηθήσουν να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας στις μελλοντικές προκλήσεις και να μας παρακινήσουν και να μας δώσουν ενέργεια να δράσουμε. Και όμως, το χρόνιο, συνεχές άγχος μπορεί να μας βλάψει σωματικά και ψυχικά, επηρεάζοντας τις σχέσεις μας με τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

Κατανόηση των επιπέδων άγχους

Ενώ το άγχος σε μικρές, σπάνιες δόσεις μπορεί να μην είναι επιβλαβές, «η παρατεταμένη αγχωτική ζωή μπορεί να προκαλέσει καταστροφή στη σωματική, συναισθηματική και ψυχολογική μας ευεξία».

Πράγματι, κάποιο καθημερινό άγχος είναι φυσιολογικό, αλλά είναι σημαντικό να εντοπίζουμε πότε τα επίπεδα άγχους είναι πολύ υψηλά, πολύ συχνά. Η καλύτερη επίγνωση μπορεί να είναι χρήσιμη, συμπεριλαμβανομένης της προσοχής για τους ακόλουθους φυσικούς δείκτες:

 • Τεντωμένοι ή επώδυνοι μύες
  Πιθανώς εμφανισμένοι στους ώμους, την πλάτη, το στήθος, το στομάχι ή το κεφάλι.
 • Πεπτικά προβλήματα
  Συμπεριλαμβανομένων ναυτίας, έμετου, διάρροιας και δυσκοιλιότητας.
 • Σεξουαλική υγεία και ευεξία
  Μειωμένη σεξουαλική ορμή, ανικανότητα στους άνδρες και ακανόνιστη περίοδος στις γυναίκες.
 • Καρδιά και αρτηριακή πίεση
  Η αυξημένη απελευθέρωση ορμονών του στρες (κορτιζόλη και αδρεναλίνη) που μας θέτει σε κατάσταση μάχης ή φυγής μπορεί να επηρεάσει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση.

Κάθε φυσικός δείκτης μπορεί να γίνει μέρος της αυτογνωσίας μας και μπορεί να υποδηλώνει πότε το άγχος ξεφεύγει από τον έλεγχο.

Ορισμένοι σύμβουλοι στρες χρησιμοποιούν τεχνολογία βιοανάδρασης για να αξιολογήσουν τα επίπεδα στρες, δυνητικά χρησιμοποιώντας:

 • Καρδιακός ρυθμός ηρεμίας Ο καρδιακός ρυθμός
  που λαμβάνεται σε ηρεμία χρησιμοποιείται συχνά για να υποδείξει τη συνολική φυσική κατάσταση, αλλά μπορεί να υποδηλώνει αλλαγή στα επίπεδα στρες.
 • Μεταβλητότητα καρδιακού ρυθμού 
  Ο HRV είναι η χρονική μετατόπιση μεταξύ των καρδιακών παλμών. Οι αλλαγές στο πρότυπο μπορεί να υποδηλώνουν την επίδραση των επιπέδων στρες στο υποκείμενο αυτόνομο νευρικό μας σύστημα.
 • εγκεφαλικά κύματα
  Ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα καταγράφουν την εγκεφαλική δραστηριότητα. Συγκεκριμένοι δείκτες μπορεί να υποδηλώνουν άγχος.
 • Εκτίμηση αναπνοής
  Το αίσθημα άγχους μπορεί να συσχετιστεί με υπερβολική αναπνοή (αναπνοή περισσότερο από όσο χρειάζεται για την κάλυψη των αναγκών του σώματος) ή ταχύτερη αναπνοή με βάση το στήθος.
 • Αξιολόγηση επινεφριδίων
  Δείγματα αίματος και ούρων μπορούν να ληφθούν για τη μέτρηση των επιπέδων της ορμόνης του στρες, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη.
 • Η αγωγιμότητα του δέρματος και η θερμοκρασία
  του δέρματος Οι αλλαγές στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα μπορούν να μετρηθούν στο δέρμα.
 • Παρακολούθηση ύπνου 
  Η ποιότητα και η ποσότητα του ύπνου συχνά επηρεάζονται από το αυξημένο άγχος και παρακολουθούνται εύκολα μέσω ιχνηλατών.

Όποια και αν είναι η μορφή της αυτο-παρακολούθησης, η παρατήρηση των πρώιμων προειδοποιητικών ενδείξεων της εξάντλησης και του στρες μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη στη διαχείριση της αυτοφροντίδας και της ευημερίας μας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δημιουργήστε πνευματικά κίνητρα για να εντάξετε τη γυμναστική στη ζωή σας

Μάθετε πώς να ελέγχετε το άγχος σας

Οι δραστηριότητες ψυχικής υγείας κάνουν καλό στα παιδιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βασικά σημάδια για την αναγνώριση ενός ναρκισσιστή

Ναρκισσισμός: Αναγνωρίζοντας τα σημάδια του ναρκισσισμού, μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από πιθανή χειραγώγηση και να διατηρήσετε πιο υγιείς σχέσεις βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό και την ενσυναίσθηση.

Η λαχτάρα για ζάχαρη μπορεί να προκαλείται από τη μοναξιά, σύμφωνα με μελέτη

Σύμφωνα με τον Calm, το μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού άγχους προέρχεται από τον φόβο της κρίσης. Όταν βρίσκεστε έξω, προσπαθήστε να μην εστιάζετε στον εαυτό σας και αντ' αυτού εστιάστε στους ανθρώπους γύρω σας. Εάν νιώθετε απογοητευμένοι για τον εαυτό σας, κάντε ένα κομπλιμέντο σε κάποιον και ξεκινήστε μια συζήτηση.