Ψυχική Υγεία

Στρες: Πώς μπορεί να επηρεάσει τον οργανισμό μας το χρόνιο άγχος;

Στρες: Πώς μπορεί να επηρεάσει τον οργανισμό μας το χρόνιο άγχος;

Στρες: Με την πάροδο του χρόνου, άνδρες και γυναίκες υπό χρόνιο στρες αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν ως αποτέλεσμα καρκίνου, προειδοποιεί μια νέα μελέτη.

Με την πάροδο του χρόνου, άνδρες και γυναίκες υπό χρόνιο στρες αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν ως αποτέλεσμα καρκίνου, προειδοποιεί μια νέα μελέτη. Το εύρημα προέρχεται από ανάλυση δεδομένων τριών και πλέον δεκαετιών στις ΗΠΑ από μια ομοσπονδιακή έρευνα για την υγεία και τη διατροφή.

Τι μπορεί να προκαλέσει το χρόνιο στρες;

Μετά από προσαρμογή για διάφορους σημαντικούς παράγοντες – συμπεριλαμβανομένης της φυλής, του φύλου και του προηγούμενου ιατρικού ιστορικού – οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το δια βίου στρες φαίνεται να προκαλεί αύξηση 14% στον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο. O κύριος συγγραφέας Justin Moore εξήγησε ότι η σύνδεση οφείλεται σε μια έννοια γνωστή ως “αλλοστατικό φορτίο”.

Αυτό είναι ένα μέτρο του σωρευτικού στρες, ή της φθοράς στο σώμα, λόγω αυτού που ο Μουρ περιέγραψε ως «στρεσογόνους παράγοντες της πορείας ζωής». Ο Μουρ, επίκουρος καθηγητής στο πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου, ελέγχου και υγείας του πληθυσμού στο Ιατρικό Κολλέγιο της Τζόρτζια στο Πανεπιστήμιο Augusta και το Κέντρο Καρκίνου της Τζόρτζια στην Ατλάντα, σημείωσε ότι τα επίπεδα αλλοστατικού φορτίου μπορούν να μετρηθούν με σκληρούς αριθμούς. Για να γίνει αυτό, οι ειδικοί εξετάζουν αρκετούς βασικούς βιολογικούς δείκτες που μαζί δείχνουν πώς ακριβώς το στρες επηρεάζει το σώμα.

Τέτοιοι δείκτες φθοράς περιλαμβάνουν υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), βασικό δείκτη για την παχυσαρκία. υψηλή πίεση του αίματος; Υψηλά επίπεδα σακχάρου ή χοληστερόλης στο αίμα. και/ή υψηλά επίπεδα στο αίμα μιας πρωτεΐνης που παράγεται από το ήπαρ που ονομάζεται λευκωματίνη. Τα υψηλά επίπεδα κρεατινίνης, ένα απόβλητο προϊόν από τη φυσιολογική μυϊκή φθορά, αποτελούν επίσης δείκτη για αλλοστατικό στρες, σημείωσε ο Moore, όπως και τα υψηλά επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, σημάδι φλεγμονής σε όλο το σύστημα.

Για να δει πώς τέτοιοι δείκτες – και το αλλοστατικό φορτίο στο σύνολό τους – θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους θανάτους από καρκίνο, η ομάδα του Moore εξέτασε τα δεδομένα έρευνας υγείας σε εθνικό επίπεδο που συλλέχθηκαν μεταξύ 1988 και 2019. Συλλογικά, οι έρευνες περιελάμβαναν περισσότερους από 41.000 ενήλικες. Περισσότεροι από επτά στους 10 ήταν λευκοί, περίπου το 13% ήταν μαύροι και περίπου το 9% ήταν ισπανόφωνοι.

Τα επίπεδα αλλοστατικού φορτίου όλων των συμμετεχόντων καταμετρήθηκαν σε μια κλίμακα από 0 έως 9, με βαθμολογίες από 3 ή περισσότερες που ορίζονται ως ενδεικτικές ενός “υψηλού αλλοστατικού φορτίου”. Συνολικά, λίγο λιγότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (σχεδόν 20.000) θεωρήθηκαν ότι είχαν υψηλό αλλοστατικό φορτίο. Αυτοί οι ερωτηθέντες ήταν πιο πιθανό να είναι μαύροι άνθρωποι, μεγαλύτερης ηλικίας, λιγότερο μορφωμένοι και λιγότερο εύποροι σε σύγκριση με την ομάδα χαμηλού αλλοστατικού φορτίου.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές μέτρησαν τη σχέση μεταξύ του υψηλού αλλοστατικού φορτίου και του κινδύνου θανάτου από καρκίνο με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, μετά την εξάλειψη της ηλικίας ως θεώρησης, ένα υψηλό αλλοστατικό φορτίο συνδέθηκε με 28% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου λόγω καρκίνου.

Εξετάζοντας αποκλειστικά τους μαύρους και τους ισπανόφωνους ερωτηθέντες, η σύνδεση ήταν πιο αδύναμη, αλλά οι ερευνητές είπαν ότι ο σχετικά χαμηλός αριθμός μη λευκών ερωτηθέντων μπορεί να επηρέασε αυτό το μέρος της ανάλυσης. Ωστόσο, όταν το φύλο, η φυλή, η ηλικία και το μορφωτικό υπόβαθρο αφαιρέθηκαν επίσης από την εξίσωση, ο υψηλότερος κίνδυνος θανάτου από καρκίνο ήταν συνδεδεμένος στο 21%. Και αυτό μειώθηκε σε 14% αύξηση του κινδύνου, αφού οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης το ιστορικό καπνίσματος των ασθενών, προηγούμενη καρδιακή προσβολή ή προηγούμενο ιστορικό καρκίνου ή συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας.

Χωρίς προσαρμογή για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες (όπως ηλικία, φυλή, φύλο, εισόδημα και μορφωτικό επίπεδο), όσοι είχαν υψηλό αλλοστατικό φορτίο είχαν 2,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο από εκείνους με χαμηλό αλλοστατικό φορτίο, ανέφεραν οι ερευνητές. «Το σωρευτικό στρες σχετίζεται με τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο» σε γενικές γραμμές, είπε ο Μουρ.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η σύνδεση, ο Μουρ είπε ότι θα ήταν σημαντικό να υιοθετήσουμε τη δημόσια υγεία και τις κλινικές στρατηγικές για τη μείωση του χρόνιου στρες και της φλεγμονής. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν προσπάθειες αποστιγματισμού των υπηρεσιών ψυχικής υγείας καθώς και «παροχή πολιτισμικά ευαίσθητων, ικανών και προσιτών πόρων σε εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας περίθαλψης κατά μήκος της συνέχειας της φροντίδας του καρκίνου».

Πρόσθεσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να αποσαφηνιστούν οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τον καρκίνο και να διερευνηθεί ο ρόλος του στρες στην έκβαση του καρκίνου. Ο Δρ Jonah Zuflacht είναι νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στη Φιλαδέλφεια. Το 2017, ηγήθηκε μιας μεγάλης μελέτης του Πανεπιστημίου Κολούμπια που εντόπισε μια παρόμοια ισχυρή σχέση μεταξύ του στρες και ενός σημαντικά υψηλότερου κινδύνου εγκεφαλικού.

Όσο για μια συγκεκριμένη σχέση μεταξύ του στρες, του κινδύνου καρκίνου και της εξέλιξης του καρκίνου, ο Zuflacht πρότεινε ότι το στρες μπορεί να καταστήσει το ανοσοποιητικό σύστημα λιγότερο ικανό να εντοπίσει και να καταπολεμήσει τον καρκίνο καθώς αναπτύσσεται. Γενικότερα, είπε, ο αντίκτυπος του στρες δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητός. «Αν μη τι άλλο, μάλλον είναι υπο-αναγνωρισμένο», είπε ο Zuflacht. «Επειδή φαίνεται ότι υπάρχουν πολλές βλαβερές συνέπειες που μπορεί να έχει, είτε στο καρδιαγγειακό σύστημα είτε σε εκείνες τις διαδικασίες που επιτρέπουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων». Ο Moore και οι συνάδελφοί του ανέφεραν πρόσφατα τα ευρήματά τους στο περιοδικό Population Health.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο συχνά αντιμετωπίζουν τα παιδιά την κατάθλιψη και το άγχος;

Ποιοι τρόποι θα σας κάνουν πιο παραγωγικούς;

Η βαρϊατρική χειρουργική έχει θετικά αποτελέσματα σε έφηβους ασθενείς

Πώς θα ισορροπήσετε τη ζωή σας μεταξύ προσωπικής ζωής και εργασίας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ειδικοί για το φύλο μηχανισμοί για τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή που εντοπίζονται σε απόκριση σε απορρυθμισμένες ορμόνες του στρες

Η Lerner δήλωσε ότι το εργαστήριό της συνεχίζει τώρα αυτές τις αρχικές ερευνητικές προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού μελετών για την περαιτέρω διαλεύκανση των μηχανισμών με τους οποίους οι ορμόνες του στρες ρυθμίζουν ειδικά την ντοπαμίνη στους άνδρες έναντι των γυναικών και πώς οι φυσιολογικοί κιρκάδιοι ρυθμοί στην απελευθέρωση των ορμονών του στρες μπορούν να επηρεάσουν τα κίνητρα.

5 Οφέλη του φιλιού για την υγεία μας

Φιλί: Το φιλί μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη συναισθηματική και σωματική υγεία και ευεξία σας, και να βοηθήσει το άτομο που επιδίδεται σε αυτό, να αισθάνεται καλά με τον εαυτό του.