Ρεπορτάζ Υγείας

Καρκίνος του μαστού και μαστογραφίες: 3 βασικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνουν οι γυναίκες πριν από τις εξετάσεις τους

Καρκίνος του μαστού και μαστογραφίες: 3 βασικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνουν οι γυναίκες πριν από τις εξετάσεις τους

Οι υπέρηχοι δημιουργούν εικόνες (ή αλλιώς ηχογραφήματα) χρησιμοποιώντας ηχητικά κύματα, ενώ οι μαγνητικές τομογραφίες είναι ηλεκτρονικές σαρώσεις του σώματος που δημιουργούν εικόνες χρησιμοποιώντας μαγνήτες.

Καρκίνος του μαστού και μαστογραφίες: Ακολουθούν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον καρκίνο του μαστού και τις επιλογές προσυμπτωματικού ελέγχου για αυτόν. Ερευνητής για τον καρκίνο βλέπει “οπωσδήποτε” τη δυνατότητα θεραπείας καθώς το εμβόλιο για τον καρκίνο του μαστού εξελίσσεται. Ο ερευνητής της Mayo Clinic για τον καρκίνο Keith Knutson συμμετείχε στο “Fox News Sunday” για να συζητήσει την πρόοδο του εμβολίου και τη σημασία της ανακάλυψης για την καταπολέμηση της νόσου.

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού – μια εποχή κατά την οποία η ασθένεια που πλήττει εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανίδες κάθε χρόνο λαμβάνει ανανεωμένη προσοχή.

Οι Αμερικανίδες έχουν μία στις οκτώ πιθανότητες (12,9%) να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ οι Αμερικανοί άνδρες έχουν μία στις 800 πιθανότητες (0,13%), σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας.

Κάθε χρόνο περίπου 264.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού και περίπου 42.000 γυναίκες πεθαίνουν από τη νόσο, αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). (Περίπου 2.400 άνδρες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο και περίπου 500 άνδρες πεθαίνουν από αυτόν ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC).

Δεδομένου ότι ο καρκίνος του μαστού εντοπίζεται συχνότερα σε γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω, οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου και οι οργανώσεις συνιστούν τακτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες μέσης και τρίτης ηλικίας. Αυτό περιλαμβάνει τις μαστογραφίες – μια μέθοδο προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού που έχει οδηγήσει σε συζήτηση μεταξύ των ειδικών με βάση την ηλικία.

Υπάρχουν επίσης σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού που πρέπει να σημειωθούν, λένε οι ειδικοί.

“Η ύπαρξη ενός συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του μαστού διπλασιάζει τον κίνδυνο μιας γυναίκας”, δήλωσε στο Fox News Digital η Dr. Kathleen Kiernan Harnden, διευθύντρια ογκολογίας μαστού στο Ινστιτούτο Καρκίνου Inova Schar στο Annandale της Βιρτζίνια.

Άλλοι παράγοντες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, γνωστή γενετική μετάλλαξη ή προηγούμενη βιοψία μαστού, σύμφωνα με την Harnden.

Με αυτά τα δεδομένα, η Harnden δήλωσε ότι υπάρχουν τρεις ερωτήσεις που πρέπει να θέτουν όλες οι γυναίκες στον εαυτό τους πριν ζητήσουν συμβουλές ή ραντεβού για μαστογραφία:

  1. Έχω αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού;
  2. Πώς μπορώ να μειώσω τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού;
  3. Η μαστογραφία μου θα είναι τρισδιάστατη (3D) ή δισδιάστατη (2D);

Το Harnden συνιστά την τρισδιάστατη μαστογραφία έναντι της δισδιάστατης, επειδή λαμβάνονται πολλαπλές εικόνες από διαφορετικές γωνίες, γεγονός που μπορεί να κάνει πιο σαφή την ανάλυση του ιστού του μαστού.

Ακολουθεί μια βαθύτερη εμβάθυνση σε αυτά τα θέματα.

Τι είναι ο καρκίνος του μαστού;

Περίπου μία στις οκτώ γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.

Περίπου μία στις οκτώ γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια ασθένεια που εμφανίζεται στον ιστό του μαστού όταν τα κύτταρα του μαστού “αλλάζουν και αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα”, σύμφωνα με το MedlinePlus, μια διαδικτυακή υπηρεσία πληροφοριών για την υγεία που παράγεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ.

Τα κύτταρα που προκαλούν καρκίνο του μαστού συνήθως σχηματίζουν έναν όγκο – μια μη φυσιολογική μάζα ιστού.

Τα καρκινικά κύτταρα και οι καρκινικοί όγκοι (κακοήθεις) είναι επικίνδυνοι επειδή μπορούν να διαταράξουν τις λειτουργίες των οργάνων και να σκοτώσουν τα υγιή κύτταρα εάν αφεθούν να εξαπλωθούν, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη ή θάνατο εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, σύμφωνα με έκθεση του MedicalNewsToday, ενός ιστότοπου ιατρικών ειδήσεων που ανήκει στην Healthline Media.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες μετά τον καρκίνο του δέρματος, αναφέρει το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.

Ποσοστά γυναικείου καρκίνου του μαστού ανά ηλικιακή ομάδα: CDC

– 15 έως 19 ετών: 0,2 ανά 100.000 γυναίκες

– 20 έως 24 ετών: 1,8 ανά 100.000 γυναίκες

– 25 έως 29: 10,5 ανά 100.000 γυναίκες

– 30 έως 34: 30,1 ανά 100.000 γυναίκες

– 35 έως 39: 64,8 ανά 100.000 γυναίκες

– 40 έως 44: 131,7 ανά 100.000 γυναίκες

– 45 έως 49: 201 ανά 100.000 γυναίκες

– 50 έως 54: 240,7 ανά 100.000 γυναίκες

– 55 έως 59: 273,3 ανά 100.000 γυναίκες

– 60 έως 64: 339,8 ανά 100.000 γυναίκες

– 65 έως 69: 425,2 ανά 100.000 γυναίκες

– 70 έως 74: 475,8 ανά 100.000 γυναίκες

– 75 έως 79: 466,1 ανά 100.000 γυναίκες

– 80 έως 84: 420,7 ανά 100.000 γυναίκες

– 85+: 318,2 ανά 100.000 γυναίκες

Οι διαγνώσεις καρκίνου του μαστού είναι εξαιρετικά σπάνιες στους εφήβους.

Τα έφηβα κορίτσια ηλικίας 15 έως 19 ετών έχουν ποσοστό εμφάνισης 0,2 ανά 100.000, αναφέρει το CDC.

Τα κορίτσια κάτω των 15 ετών δεν έχουν υπολογισμένο ποσοστό επίπτωσης του καρκίνου του μαστού, επειδή το CDC αποσιωπά τα δεδομένα όταν υπάρχουν λιγότερα από 16 περιστατικά, κάτι που ο οργανισμός σημειώνει στο “United States Cancer Statistics: Data Visualizations”.

Τα ποσοστά επίπτωσης του καρκίνου του μαστού αυξάνονται σταθερά με την ηλικία, αλλά παραμένουν χαμηλά για τις γυναίκες κάτω των 40 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC.

Αν και δεν συμφωνούν όλοι οι ειδικοί για το αν οι γυναίκες κάτω των 40 ετών πρέπει να υποβάλλονται σε μαστογραφίες, νεαρές γυναίκες ηλικίας 20 και 30 ετών διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με τα στοιχεία επίπτωσης που δημοσίευσε το CDC, τα οποία χρονολογούνται από το 2019.

Οι γυναίκες ηλικίας 20 έως 24 ετών έχουν ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του μαστού 1,8 ανά 100.000.

Το ποσοστό επίπτωσης εκτοξεύεται σε 10,5 ανά 1.000.000 γυναίκες, 30,1 ανά 100.000 γυναίκες και 64,8 ανά 100.000 γυναίκες, για τις γυναίκες ηλικίας 25 έως 29 ετών, 30 έως 34 ετών και 35 έως 39 ετών, αντίστοιχα.

Τα ποσοστά επίπτωσης του καρκίνου του μαστού κορυφώνονται από τις ηλικίες 40 έως 74 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC.

Το ποσοστό επίπτωσης για τις γυναίκες μέσης ηλικίας αυξάνεται σταθερά κάθε τέσσερα χρόνια.

Για παράδειγμα, οι γυναίκες ηλικίας 40 έως 44 ετών έχουν ποσοστό επίπτωσης καρκίνου του μαστού 131,7 ανά 100.000 γυναίκες, ενώ οι γυναίκες ηλικίας 55 έως 59 ετών έχουν ποσοστό επίπτωσης καρκίνου του μαστού 273,3 ανά 100.000 γυναίκες.

Οι διαγνώσεις καρκίνου του μαστού είναι ακόμη πιο συχνές στις ηλικιωμένες γυναίκες.

Τα στοιχεία του CDC δείχνουν ότι οι γυναίκες ηλικίας 60 έως 64 ετών έχουν ποσοστό επίπτωσης καρκίνου του μαστού 339,8 ανά 100.000 γυναίκες, ενώ οι γυναίκες ηλικίας 65 έως 69 ετών έχουν ποσοστό επίπτωσης καρκίνου του μαστού 425,2 ανά 100.000 γυναίκες και οι γυναίκες ηλικίας 70 έως 74 ετών έχουν ποσοστό επίπτωσης καρκίνου του μαστού 475,8 ανά 100.000 γυναίκες – το υψηλότερο από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα.

Η μείωση των ποσοστών επίπτωσης του καρκίνου του μαστού αρχίζει να συμβαίνει μετά την ηλικία των 75 ετών, σύμφωνα με το CDC.

Τι είναι η μαστογραφία;

Η μαστογραφία είναι μια κοινή μέθοδος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού που χρησιμοποιεί ακτινοβολία για να ανιχνεύσει φυσικές ανωμαλίες στον ιστό του μαστού.

Η μαστογραφία είναι μια κοινή μέθοδος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού που χρησιμοποιεί ακτινοβολία για την ανίχνευση φυσικών ανωμαλιών στον ιστό του μαστού.

Η μαστογραφία είναι μια διαδικασία ακτίνων Χ που βοηθά τους γιατρούς να ανιχνεύσουν πρώιμα σημάδια καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με το CDC.

Τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για τη διενέργεια μαστογραφιών διαθέτουν πλαστικές πλάκες που ισοπεδώνουν τους μαστούς, ώστε να μπορούν να ληφθούν εικόνες ακτίνων Χ και να αναλυθούν από τους ακτινολόγους για ανωμαλίες.

Τα αποτελέσματα της μαστογραφίας συνήθως αναφέρονται σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με το CDC.

Οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο του μαστού, αναφέρει ο οργανισμός υγείας, αλλά ορισμένες γυναίκες έχουν υψηλότερης πυκνότητας μαστούς εάν είναι νεότερες σε ηλικία, είναι έγκυες ή θηλάζουν, λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ή έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος.

“Ο πυκνός ιστός μπορεί να κρύβει καρκίνους”, έγραψε το CDC στην έκθεση “Τι σημαίνει να έχεις πυκνούς μαστούς;”.

“Ο ινώδης και αδενικός ιστός φαίνεται λευκός στη μαστογραφία. Το ίδιο και ένας πιθανός όγκος”, συνέχισε το CDC. “Επειδή είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τη διαφορά μεταξύ ενός όγκου και του πυκνού ιστού του μαστού σε μια μαστογραφία, ένας μικρός όγκος μπορεί να διαφύγει”.

Η Dr. Mona Jhaveri, ερευνήτρια καρκίνου και ιδρύτρια του Music Beats Cancer, ενός δημιουργικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού στην Ουάσινγκτον, δήλωσε στο Fox News Digital ότι ο πυκνός ιστός του μαστού εμφανίζεται στις μισές γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω.

“Είναι γνωστό ότι η ανίχνευση καρκινικών αλλοιώσεων σε γυναίκες με πυκνό ιστό του μαστού μπορεί να είναι δύσκολη”, δήλωσε η Jhaveri.

“Η μαστογραφία είναι το πρότυπο περίθαλψης για τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού, [αλλά] έχει σίγουρα τους κινδύνους και τους περιορισμούς της”.

Η καθυστέρηση της διάγνωσης του καρκίνου του μαστού έχει μεγαλύτερο κίνδυνο από την έκθεση στην ακτινοβολία.

Οι δυνητικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με τον μαστογραφικό έλεγχο περιλαμβάνουν υπερδιάγνωση, ψευδώς θετικά αποτελέσματα, άγχος και τραυματισμό από ακτινοβολία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής.

Η Ομάδα Εργασίας Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ – μια ανεξάρτητη, εθελοντική ομάδα εθνικών εμπειρογνωμόνων σε θέματα πρόληψης ασθενειών – αναφέρει ότι οι γυναίκες που δίνουν μεγαλύτερη αξία στο δυνητικό όφελος της μαστογραφίας έναντι της δυνητικής βλάβης μπορούν να επιλέξουν να αρχίσουν τον έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού μία φορά κάθε δύο χρόνια μεταξύ των ηλικιών 40 και 49 ετών.

Το CDC αναφέρει ότι παρόμοιες κατευθυντήριες γραμμές για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του μαστού έχουν εκδοθεί για γυναίκες ηλικίας 40 έως 49 ετών με “μέσο κίνδυνο” από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, το Αμερικανικό Κολέγιο Ιατρών, το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, το Αμερικανικό Κολέγιο Ακτινολογίας, το Αμερικανικό Κολέγιο Ιατρών και την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών.

Τρεις από τις έξι προαναφερθείσες οργανώσεις για τον καρκίνο συνιστούν ετήσιες μαστογραφίες για τις ενδιαφερόμενες γυναίκες που είναι ηλικίας 40 έως 49 ετών, εφόσον το επιλέξουν.

Οι γυναίκες που είναι ηλικίας 50 ετών και άνω συνιστάται γενικά να κάνουν μαστογραφίες ετησίως ή ανά διετία.

Όλες οι οργανώσεις για τον καρκίνο συμβουλεύουν τις γυναίκες να μιλήσουν με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να σταθμίσουν τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους από τη διενέργεια μαστογραφίας.

Η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου είναι δύο παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη κατά τις διαβουλεύσεις για μαστογραφία, αναφέρει το CDC.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ακτινοβολία της μαστογραφίας;

Η Dr. Jessica Shepherd, γυναικολόγος με έδρα το Ντάλας, επικεφαλής της Verywell Health, μιας ιστοσελίδας πληροφοριών για την υγεία, δήλωσε ότι οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκονται μετά την ηλικία των 50 ετών, γι’ αυτό και οι μαστογραφίες γίνονται συνήθως σε γυναίκες που βρίσκονται πιο κοντά σε αυτό το ηλικιακό όριο.

“Η δόση της ακτινοβολίας από μια μαστογραφία είναι αρκετά χαμηλή και πολύ σπάνια ενέχει κίνδυνο, γεγονός που τις καθιστά ένα ασφαλές διαγνωστικό εργαλείο και συνήθως κάποιος χρειάζεται μαστογραφία μόνο μία φορά το χρόνο. Επομένως, δεν υπάρχει κίνδυνος υπερβολικής έκθεσης σε ακτινοβολία”, δήλωσε ο Shepherd στο Fox News Digital.

Σημείωσε ότι υπάρχει μια “μικρή σύνδεση με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού με την πάροδο του χρόνου λόγω της συχνότητας [των μαστογραφιών] και επίσης του μεγέθους των μαστών”, αλλά “συνολικά αυτή η αύξηση του κινδύνου είναι πολύ μικρή”.

Η καθυστέρηση της διάγνωσης του καρκίνου του μαστού έχει υψηλότερο κίνδυνο από την έκθεση στην ακτινοβολία, δήλωσε ο Shepherd.

“Όταν εντοπιστεί νωρίς, ο καρκίνος του μαστού είναι ιδιαίτερα θεραπεύσιμος και οι μαστογραφίες μπορούν να είναι ιδιαίτερα επωφελείς σε αυτές τις περιπτώσεις”, συνέχισε ο Shepherd.

“Εάν [ο καρκίνος του μαστού] αφεθεί να προχωρήσει, η ασθενής μπορεί να χρειαστεί να λάβει πιο σύνθετη θεραπεία, όπως χειρουργική επέμβαση ή χημειοθεραπεία, η οποία είναι πολύ πιο επεμβατική από την έκθεση σε ακτινοβολία από μια μαστογραφία”.

Εναλλακτικές λύσεις για τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού

Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες που δεν είναι επιλέξιμες ή δεν θέλουν να υποβληθούν σε μαστογραφία.

Το CDC απαριθμεί τους υπερήχους μαστού, τις κλινικές εξετάσεις μαστού με μαγνητική τομογραφία (MRI) και τους αυτοελέγχους ως πιθανές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού.

Οι υπέρηχοι δημιουργούν εικόνες (ή αλλιώς ηχογραφήματα) χρησιμοποιώντας ηχητικά κύματα, ενώ οι μαγνητικές τομογραφίες είναι ηλεκτρονικές σαρώσεις του σώματος που δημιουργούν εικόνες χρησιμοποιώντας μαγνήτες.

Οι κλινικές εξετάσεις του μαστού πραγματοποιούνται από γιατρό ή νοσηλευτή.

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, οι ιατροί ελέγχουν με το χέρι για μη φυσιολογικά ογκίδια ή άλλες φυσικά ανιχνεύσιμες αλλαγές στον ιστό του μαστού.

Οι γυναίκες μπορούν να ελέγχουν τους μαστούς τους για κοινά συμπτώματα καρκίνου του μαστού, συμπεριλαμβανομένων των εξογκωμάτων, του πόνου και των αλλαγών στο μέγεθος.

“Θα πρέπει να αναφέρετε οποιεσδήποτε αλλαγές που παρατηρείτε στον γιατρό ή τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης”, έγραψε το CDC σε έναν οδηγό με τίτλο “Τι είναι ο έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού;”.

“Δεν έχει βρεθεί ότι η κλινική εξέταση του μαστού ή η αυτοεξέταση του μαστού μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού”, ανέφερε επίσης το CDC.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τομοσύνθεση αντί μαστογραφίας;

Πώς η ορμονική θεραπεία λειτουργεί στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, ανάλογα τη φυλή του ασθενούς

Μπορεί μια μαστογραφία να σας σώσει τη ζωή;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για την αντιμετώπιση της ιογενούς γαστρεντερίτιδας στο σπίτι

Βεβαιωθείτε ότι πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, ειδικά μετά τη χρήση του μπάνιου, πριν από την προετοιμασία του φαγητού και το φαγητό. Τα στομαχικά σφάλματα εμφανίζονται συνήθως τον χειμώνα και την άνοιξη, επομένως είναι σημαντικό να είστε επιμελείς, ειδικά αυτή την εποχή του χρόνου.

ΕΟΔΥ: 45 νεκροί από κορωνοϊό - 1 νεκρός από γρίπη

ΕΟΔΥ: Καταγράφηκε ένα νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, καθώς και ένας νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Δηλώθηκε αναδρομικά ένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ με ημερομηνία εισαγωγής εντός της εβδομάδας 46/2023.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των υγειονομικών έξω από το Υπουργείο Υγείας

Υγειονομικοί: Οι υγειονομικοί θα βρεθούν σήμερα στις 12 έξω από το υπουργείο Υγείας, ενώ στις 11 ξεκινά και η πανελλαδική στάση εργασίας η οποία θα διαρκέσει μέχρι τη λήξη του ωραρίου, από την ΠΟΕΔΗΝ.

Παύεται από τα καθήκοντά της η Διοικήτρια του Γ.Ν ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Συνέχεια στις εκκαθαρίσεις των νοσοκομείων εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, αφού στις αρχές του περασμένου μήνα «καρατομήθηκε» η διοίκηση του Κωνσταντοπούλειου νοσοκομείου «Αγία Όλγα» στη Νέα Ιωνία.