ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρκίνος του μαστού: Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι εξαπλώνεται τη νύχτα

Καρκίνος του μαστού: Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι εξαπλώνεται τη νύχτα

Καρκίνος του μαστού: Ο καρκίνος του μαστού εξαπλώνεται τη νύχτα και οι ορμόνες που ρυθμίζονται από τον κιρκάδιο ρυθμό ελέγχουν τη μετάσταση του. Αυτά τα εκπληκτικά ευρήματα νέας έρευνας για τον καρκίνο έχουν μεγάλη σημασία για τη διάγνωση και τις θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια από τις πιο κοινές μορφές καρκίνου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Κάθε χρόνο, περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως προσβάλλονται από τη νόσο. Εάν οι γιατροί εντοπίσουν τον καρκίνο του μαστού αρκετά νωρίς, οι ασθενείς συνήθως ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία. Ωστόσο, τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα αν ο καρκίνος έχει ήδη κάνει μετάσταση. Η μετάσταση συμβαίνει όταν τα κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα απομακρύνονται από τον αρχικό όγκο, ταξιδεύουν στο σώμα μέσω των αιμοφόρων αγγείων και σχηματίζουν νέους όγκους σε άλλα όργανα.

Μέχρι σήμερα, η έρευνα για τον καρκίνο δεν έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στο πότε οι όγκοι αποβάλλουν μεταστατικά κύτταρα. Οι ερευνητές υπέθεταν προηγουμένως ότι οι όγκοι απελευθερώνουν τέτοια κύτταρα συνεχώς. Ωστόσο, μια νέα μελέτη από ερευνητές στο ETH της Ζυρίχης, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βασιλείας και στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας κατέληξε σε ένα εκπληκτικό συμπέρασμα: τα καρκινικά κύτταρα που αργότερα σχηματίζουν μεταστάσεις εμφανίζονται κυρίως κατά τη φάση του ύπνου. Τα αποτελέσματα της μελέτης μόλις δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature.

Οι ορμόνες που ρυθμίζονται από τον κιρκάδιο ρυθμό ελέγχουν τη μετάσταση

«Όταν το πάσχον άτομο κοιμάται, ο όγκος ξυπνά», συνοψίζει ο επικεφαλής της μελέτης Nicola Aceto, Καθηγητής Μοριακής Ογκολογίας στο ETH Zurich. Κατά τη διάρκεια της μελέτης τους, η οποία περιελάμβανε 30 γυναίκες ασθενείς με καρκίνο και μοντέλα ποντικιών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο όγκος παράγει περισσότερα κύτταρα όταν ο οργανισμός κοιμάται. Τα κύτταρα που φεύγουν από τον όγκο τη νύχτα διαιρούνται επίσης πιο γρήγορα και ως εκ τούτου έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να σχηματίσουν μεταστάσεις, σε σύγκριση με τα κυκλοφορούντα κύτταρα που αποχωρίζονται τον όγκο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι η διαφυγή των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων από τον αρχικό όγκο ελέγχεται από ορμόνες όπως η μελατονίνη, που καθορίζουν τους ρυθμούς της ημέρας και της νύχτας», λέει η Ζωή Διαμαντοπούλου, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ETH Zurich.

Προσαρμογή θεραπειών στον όγκο

Επιπλέον, η μελέτη δείχνει ότι ο χρόνος κατά τον οποίο λαμβάνονται δείγματα όγκου ή αίματος για διάγνωση μπορεί να επηρεάσει τα ευρήματα των ογκολόγων. Ήταν ένα τυχαίο εύρημα που έβαλε τους ερευνητές στο σωστό δρόμο, “Μερικοί από τους συναδέλφους μου εργάζονται νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ· μερικές φορές αναλύουν επίσης αίμα σε ασυνήθιστες ώρες”, λέει ο Aceto με χαμόγελο. Οι επιστήμονες εξεπλάγησαν όταν διαπίστωσαν ότι τα δείγματα που ελήφθησαν σε διαφορετικές ώρες της ημέρας είχαν πολύ διαφορετικά επίπεδα κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων. «Κατά την άποψή μας, αυτά τα ευρήματα μπορεί να υποδεικνύουν την ανάγκη για τους επαγγελματίες υγείας να καταγράφουν το χρόνο κατά τον οποίο πραγματοποιούν τις βιοψίες», λέει ο Aceto. “Μπορεί να βοηθήσει να γίνουν τα δεδομένα πραγματικά συγκρίσιμα.” Το επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να καταλάβουν πώς αυτά τα ευρήματα μπορούν να ενσωματωθούν σε υπάρχουσες θεραπείες για τον καρκίνο για τη βελτιστοποίηση τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέο νανοσωματίδιο βοηθά στην θεραπεία συμπαγών όγκων

Ζωτικής σημασίας η διαχείριση διαβήτη στον καρκίνο του μαστού

Διερεύνηση της βαθιάς σχέσης μεταξύ καρκίνου και γενετικής

Κάποιες ασθενείς με καρκίνο μαστού μπορούν να αποφύγουν την ακτινοθεραπεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής θα μπορούσε να έχει γεωπολιτικές επιπτώσεις στη ναυτιλία

Ενώ οι διαδρομές θα μπορούσαν να σημαίνουν εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων για το διεθνές εμπόριο, σημαίνουν επίσης ότι το μεταβαλλόμενο κλίμα στην Αρκτική θα θέσει σε κίνδυνο πολλά είδη που ζουν σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Σύνδρομο Marfan: Μια διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος

Σύνδρομο Marfan: Το σύνδρομο Marfan είναι μια κληρονομική διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος, μιας ομάδας ιστών που διατηρούν τη δομή του σώματος και υποστηρίζουν εσωτερικά όργανα και άλλους ιστούς.

Καρκίνος νεφρού: Nέες προοπτικές θεραπείας

Καρκίνος νεφρού: Ερευνητές στο Karolinska Institutet στη Σουηδία συνδέουν την αντίσταση στη θεραπεία σε μια θανατηφόρα μορφή καρκίνου του νεφρού με τη χαμηλή περιεκτικότητα σε μιτοχόνδρια στο κύτταρο. Όταν αύξησαν το μιτοχονδριακό περιεχόμενο με έναν αναστολέα, τα καρκινικά κύτταρα ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία. Τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύονται στο Nature Metabolism, προσφέρουν ελπίδα για πιο στοχευμένα φάρμακα για τον καρκίνο.

Καρκίνος παγκρέατος: Ανακαλύφθηκε μοριακός διακόπτης που πυροδοτεί τη μετάσταση

Καρκίνος παγκρέατος: Ερευνητές στο HICCC στο NewYork-Presbyterian/Columbia University ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη της οποίας το επίπεδο έκφρασης λειτουργεί ως μοριακός διακόπτης μεταξύ της πρωτοπαθούς ανάπτυξης καρκίνου και της μεταστατικής διάδοσης στα κύτταρα.