Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος του μαστού: Xαμηλά επίπεδα βιταμίνης D αυξάνουν τον κίνδυνο

Καρκίνος του μαστού: Xαμηλά επίπεδα βιταμίνης D αυξάνουν τον κίνδυνο

Καρκίνος του μαστού: Oι μαύρες και οι ισπανόφωνες Αμερικανίδες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού από εκείνες με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D, ανακάλυψαν ερευνητές.

Η ανεπαρκής πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στον καρκίνο του μαστού, ειδικά μεταξύ των γυναικών που ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες, σύμφωνα με νέα έρευνα. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στην προστασία αυτών των ομάδων γυναικών από τον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η μελέτη δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 25 Απριλίου στο περιοδικό Cancer. «Μαζί με προηγούμενες μελέτες για αυτό το θέμα, αυτό το άρθρο υποδηλώνει ότι η βιταμίνη D μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών που αυτοπροσδιορίζονται ως Μαύρες, Αφροαμερικανίδες, Ισπανόφωνες ή Λατίνες», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Katie. O’Brien, του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας των ΗΠΑ.

«Επειδή οι γυναίκες που αναγνωρίζονται ως μέλη αυτών των ομάδων έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, κατά μέσο όρο, από τις μη ισπανόφωνες λευκές γυναίκες, θα μπορούσαν ενδεχομένως να λάβουν ενισχυμένα οφέλη για την υγεία από παρεμβάσεις που προωθούν την πρόσληψη βιταμίνης D», δήλωσε η O’Brien. «Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το εάν αυτές οι συσχετίσεις είναι πραγματικά αιτιολογικές και, εάν ναι, ποια επίπεδα βιταμίνης D είναι πιο ωφέλιμα», πρόσθεσε.

Προηγούμενες μελέτες έχουν προτείνει ότι η βιταμίνη D μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού, αλλά λίγοι έχουν εξετάσει πώς η φυλή ή η εθνικότητα επηρεάζουν αυτή τη συσχέτιση. Για να μάθουν περισσότερα, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από 290 μαύρες και 125 ισπανόφωνες γυναίκες που αργότερα ανέπτυξαν καρκίνο του μαστού. Πήρε επίσης δείγματα από 1.010 μαύρες και 437 ισπανόφωνες γυναίκες που δεν εμφάνισαν καρκίνο του μαστού.

Σε μια μέση παρακολούθηση εννέα ετών, οι γυναίκες με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D είχαν 21% χαμηλότερο ποσοστό καρκίνου του μαστού από τις γυναίκες με ανεπάρκεια βιταμίνης D. Η σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και του κινδύνου καρκίνου του μαστού ήταν ισχυρότερη μεταξύ των Ισπανόφωνων γυναικών, οι οποίες είχαν 48% χαμηλότερο ποσοστό καρκίνου του μαστού εάν είχαν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D.

Οι μαύρες γυναίκες είχαν 11% χαμηλότερο ποσοστό καρκίνου του μαστού εάν είχαν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D, σύμφωνα με τη μελέτη. Σημειώνεται ότι η έρευνα βρήκε μόνο μια συσχέτιση και όχι μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ της βιταμίνης D και του καρκίνου του μαστού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η διατροφή επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Η αξία της Βιταμίνης D, εάν νοσείτε ή αναρρώνετε από Covid

Απαραίτητη η βιταμίνη D στις θηλάζουσες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.

Ουσιαστικός ο ρόλος του λίπους στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου

Καρκίνος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του MIT αποκαλύπτουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα συχνά αναγκάζονται να εισαγάγουν λίπος για να αναπτυχθούν. Το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του όγκου.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπομελάγχρωσης;

Υπομελάγχρωση: . Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει αξιόπιστα τις πρωτεϊνικές αλλαγές στο αίμα που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον.