Επιστημονικά Νέα

Μετάσταση καρκίνος: Περιορισμός ανάπτυξης των μεταστατικών καρκινικών κυττάρων

Μετάσταση καρκίνος: Περιορισμός ανάπτυξης των μεταστατικών καρκινικών κυττάρων

Μετάσταση καρκίνος: Ποιος είναι ο ρόλος της φαινοτυπικής πλαστικότητας που ρυθμίζεται από τα καρκινικά βλαστοκύτταρα στον μεταστατικό αποικισμό και πώς η κατανόησή του θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των μεταστάσεων;

Τα καρκινικά βλαστοκύτταρα (CSC), βασικός μοχλός για την εξέλιξη του κακοήθους καρκίνου, είναι αυτοανανεώσιμα, εξαιρετικά μεταστατικά και θεραπευτικά ανθεκτικά. Καθώς ο καρκίνος εξελίσσεται, τα καρκινικά κύτταρα εμφανίζουν μια φαινοτυπική πλαστικότητα μεταξύ των βλαστικών και διαφοροποιημένων υποπληθυσμών, καθένας από τους οποίους μπορεί να αποκαταστήσει τη σύνθεση των γονικών κυττάρων. Ο μηχανισμός και οι λειτουργίες αυτής της πλαστικότητας, ωστόσο, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Zhu Tao από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας (USTC) της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών αποκάλυψε το ρόλο της φαινοτυπικής πλαστικότητας που ρυθμίζεται από τα καρκινικά βλαστοκύτταρα στον μεταστατικό αποικισμό.

Οι ερευνητές σχεδίασαν συστήματα συν-καλλιέργειας in vitro και συστήματα συν-εμφύτευσης in vivo. Με βάση αυτά τα συστήματα, διαπίστωσαν ότι τα βλαστοκύτταρα του καρκίνου του μαστού (BCSCs) αναστέλλουν τη δική τους ικανότητα μέσω του εκκρίματος που προέρχεται από το BSCS. Μέσω διαλογής, απεικόνισης βιοφωταύγειας και άλλων, διαπίστωσαν επίσης ότι η DKK1 παίζει καθοριστικό ρόλο στο εκκρίσιμο. Το DKK1 αναγνωρίστηκε ως βασικό μόριο που μειώνει αυτόνομα τον πληθυσμό των καρκινικών βλαστοκυττάρωνκαι στη συνέχεια προάγει τον μεταστατικό αποικισμό του καρκίνου του μαστού. Περαιτέρω πειράματα έδειξαν ότι αυτός ο αυτόνομος περιορισμός των BCSCs μπορεί να ωθήσει τα διάσπαρτα καρκινικά κύτταρα (DTCs), τα οποία παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αδρανή μετά την άφιξή τους σε απομακρυσμένες τοποθεσίες, να εξέλθουν από τον λήθαργο και στη συνέχεια να επιτύχουν μεταστατικό αποικισμό. Ένας μικρομοριακός αναστολέας του DKK1, ωστόσο, μπορεί να επιτύχει σχεδόν πλήρη αποκλεισμό της μετάστασης στους πνεύμονες σε πολλά μοντέλα μετάστασης BCSC.

Η φερρόπτωση, μια μη αποπτωτική διαδικασία κυτταρικού θανάτου, προκαλείται από μη φυσιολογικό μεταβολισμό και υπεροξείδωση λιπιδίων. Σε σύγκριση με εκείνα στους πρωτοπαθείς καρκίνους του μαστού, τα καρκινικά κύτταρα από μεταστάσεις στους πνεύμονες βρίσκονται υπό υψηλότερο οξειδωτικό και σιδηροπτωτικό στρες. Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι τα εξαιρετικά επεμβατικά καρκινικά βλαστοκύτταρα έχουν σχετικά υψηλή συγκέντρωση σε μεταστάσεις στους πνεύμονες, όπου τα CSC μπορούν να εκκρίνουν DKK1 που περιορίζουν τα CSC. Καθώς είναι πολύ ευαίσθητα στη φερρόπτωση, η DKK1 που εκκρίνεται από CSC προστατεύει τα κύτταρα στις μεταστάσεις των πνευμόνων από τη φερρόπτωση και έτσι συμβάλλει στη μεταστατική ανάπτυξη. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης αποκαλύπτουν το ρόλο της φαινοτυπικής πλαστικότητας που ρυθμίζεται από τα καρκινικά βλαστοκύτταρα στον μεταστατικό αποικισμό και παρέχουν νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για την αποτελεσματική αναστολή των μεταστάσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βακτήρια που ελέγχονται από τον ήχο καταπολεμούν τον καρκίνο

50% των γυναικών εμφανίζουν ψευδώς θετική μαστογραφία σε 10 χρόνια

Νέα μελέτη σε ποντίκια ανοίγει τον δρόμο προς καλύτερες θεραπείες για τον καρκίνο

Πρόσκληση συμμετοχής σε μελέτη σχετικά με τον καρκίνο του μαστού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.

Ουσιαστικός ο ρόλος του λίπους στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου

Καρκίνος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του MIT αποκαλύπτουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα συχνά αναγκάζονται να εισαγάγουν λίπος για να αναπτυχθούν. Το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του όγκου.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπομελάγχρωσης;

Υπομελάγχρωση: . Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει αξιόπιστα τις πρωτεϊνικές αλλαγές στο αίμα που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον.