Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος προστάτη: Πρωτεΐνη στοχεύεται για την αντιμετώπιση καρκινικών μεταστάσεων

Καρκίνος προστάτη: Πρωτεΐνη στοχεύεται για την αντιμετώπιση καρκινικών μεταστάσεων

Καρκίνος προστάτη: Βρέθηκε ότι η ενίσχυση της πρωτεΐνης RIPK2 αυξήθηκε μαζί με την εξέλιξη του καρκίνου, γεγονός που έδειξε ότι αυτή η πρωτεΐνη μπορεί να έχει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του καρκίνου.

Η στόχευση μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης που συχνά εμφανίζεται σε υπερβολικό βαθμό στον καρκίνο του προστάτη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή την καθυστέρηση της εξάπλωσης της νόσου σε άλλα μέρη του σώματος, σύμφωνα με μια μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές του Cedars-Sinai Cancer. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications με κριτές, ανοίγει τη δυνατότητα χρήσης διαθέσιμων εμπορικών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένου ενός εγκεκριμένου από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων για τη λευχαιμία, για την απενεργοποίηση μιας πρωτεΐνης γνωστής ως πρωτεϊνική κινάση 2 που αλληλεπιδρά με υποδοχείς ή RIPK2. Εάν επιβεβαιωθεί σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, το εύρημα θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη θεραπεία ανδρών με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη.

Ποια η σημασία των μεταστάσεων;

“Περίπου το 90% των θανάτων από καρκίνο προκαλούνται από την επανεμφάνιση του μεταστατικού καρκίνου, ο οποίος συμβαίνει όταν ο καρκίνος εξαπλώνεται σε άλλα όργανα”, δήλωσε ο Wei Yang, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής και Βιοϊατρικών Επιστημών. “Έτσι, εάν μπορούμε να αποτρέψουμε την εμφάνιση μεταστατικού καρκίνου, μπορούμε να παρατείνουμε ουσιαστικά τη ζωή και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ανδρών με αυτή την ασθένεια”. Για να κατανοήσουν καλύτερα τους γενετικούς οδηγούς της ανάπτυξης ασθενειών και τους πιθανούς στόχους θεραπείας, η ομάδα Cedars-Sinai εξέτασε τα μοριακά προφίλ του καρκινικού ιστού σε άνδρες με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το RIPK2 ενισχύθηκε στο 65% περίπου των θανατηφόρων καρκίνων του προστάτη, οι οποίοι σκοτώνουν περίπου 34.000 άνδρες στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

“Βρήκαμε ότι η ενίσχυση της πρωτεΐνης RIPK2 αυξήθηκε μαζί με την εξέλιξη του καρκίνου, γεγονός που μας έδειξε ότι αυτή η πρωτεΐνη μπορεί να έχει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του καρκίνου”, δήλωσε ο Yiwu Yan, Ph.D., επιστήμονας του έργου στο Yang Laboratory και πρώτος. συγγραφέας της μελέτης. Ενώ αυτή η πρωτεΐνη έχει μελετηθεί σε φλεγμονώδεις διαταραχές, λίγα είναι γνωστά για τις μοριακές της λειτουργίες στο πλαίσιο της εξέλιξης και της μετάστασης του καρκίνου, είπε ο Yang. Μόλις ταυτοποιήθηκε η πρωτεΐνη, η ομάδα διεξήγαγε μια ανάλυση μεγάλης κλίμακας για να βοηθήσει στην αποκωδικοποίηση του τρόπου με τον οποίο το RIPK2 θα μπορούσε να αλλάξει τη δραστηριότητα άλλων λειτουργιών στο κύτταρο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το RIPK2 ενεργοποιεί μια άλλη πρωτεΐνη, η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί έναν κρίσιμο οδηγό που ονομάζεται c-Myc που τροφοδοτεί την εξέλιξη και τη μετάσταση πολλών τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του προστάτη.

Αποτελέσματα των ευρημάτων

Σε μια σειρά πειραμάτων σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αναστολή της λειτουργίας RIPK2 τόσο με μικρούς μοριακούς αναστολείς (φάρμακα) όσο και με ένα σύστημα γονιδιακής επεξεργασίας -γνωστό ως CRISPR/Cas9- μείωσε σημαντικά την εξάπλωση του καρκίνου του προστάτη. Διαπίστωσαν ότι η στόχευση του RIPK2 με ponatinib, έναν υπάρχοντα εγκεκριμένο από τον FDA αναστολέα πρωτεΐνης, μείωσε τη μετάσταση του καρκίνου του προστάτη κατά 92% στα ποντίκια. “Η χορήγηση μικρών μοριακών αναστολέων RIPK2 είναι μια στρατηγική υψηλής αξίας που μείωσε τη μετάσταση σε ποντίκια πάνω από δέκα φορές. Εάν μπορούμε να το μεταφράσουμε σε ανθρώπους ασθενείς, μπορεί να παρατείνουμε τη ζωή των ασθενών κατά αρκετά χρόνια, αντί για αρκετούς μήνες”.

Το επόμενο βήμα είναι ο εντοπισμός βιοδεικτών που μπορούν να βοηθήσουν τους ερευνητές και τους κλινικούς ιατρούς να επιλέξουν την ομάδα ασθενών που θα ωφεληθεί περισσότερο από αυτή τη θεραπεία. Επιπλέον, οι ερευνητές θα αξιολογήσουν τα αποτελέσματα της αναστολής του RIPK2 στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος για να δουν εάν η πρωτεΐνη μπορεί δυνητικά να βελτιώσει την ικανότητα των ανοσοκυττάρων να επιτίθενται σε όγκους. “Η στόχευση του RIPK2 σε προεπιλεγμένους ασθενείς, είτε μόνη είτε σε συνδυασμό με τυπικές ή αναδυόμενες θεραπείες, μπορεί να έχει τη δυνατότητα βελτίωσης του χρόνου επιβίωσης και της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο”, είπε ο Yang.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αυξάνονται τα επίπεδα κατάθλιψης σε ασθενείς με καρκίνο προστάτη

Καρκίνος και η στρατηγική αντιμετώπισής του στην ΕΕ

Πού βρίσκονται τα ποσοστά καρκίνου σήμερα

Η απώλεια βάρους προστατεύει από τον καρκίνο παχέος εντέρου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επιστήμονες ανέπτυξαν σκεύασμα για την απώλεια βάρους που ξεγελά τους μύες ώστε να νομίζουν ότι εργάζονται σκληρά

Η ίδια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις και το Πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις είχε δείξει προηγουμένως σε μια δοκιμή σε ποντίκια ότι το φάρμακό τους αύξησε την αντοχή των ποντικιών, τα οποία μπόρεσαν να τρέξουν για 70 % περισσότερο και 45 % μακρύτερα σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Η υπέρταση στην εφηβεία προμηνύει προβλήματα

Αρτηριακή πίεση: Η η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της έγκαιρης αναγνώρισης και παρέμβασης για την υψηλή αρτηριακή πίεση στους εφήβους, μειώνοντας δυνητικά τους μακροπρόθεσμους καρδιαγγειακούς κινδύνους τους.

Γενετικές σχέσεις μεταξύ της σχιζοφρένειας και της καρδιαγγειακής νόσου

Καρδιά σχιζοφρένεια: Η μελέτη αποκάλυψε γενετική επικάλυψη μεταξύ παραγόντων κινδύνου σχιζοφρένειας και καρδιαγγειακής νόσου (CVD), ιδιαίτερα του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και του καπνίσματος.

Επιστήμονες ανακαλύπτουν πιθανό νέο στόχο για τη θεραπεία της εξουθενωτικής δερματικής νόσου Hidradenitis Suppurativa

"Μεγάλο μέρος της έρευνας που διεξάγουμε εδώ στο εργαστήριο Fletcher επικεντρώνεται στη βελτίωση της κατανόησης αυτής της εξουθενωτικής νόσου και στον εντοπισμό πιθανών νέων θεραπευτικών επιλογών. Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη μπορεί να παρακινήσει περαιτέρω κλινικές έρευνες σχετικά με την καταλληλότητα της στόχευσης του φλεγμονώματος NLRP3 για τη θεραπεία της εξουθενωτικής δερματικής νόσου HS".