Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Αυτισμός επιληψία: Τα χαμηλά επίπεδα πρωτεΐνης οδηγούν σε επιληπτικές κρίσεις και εμφάνιση αυτισμού

Αυτισμός επιληψία: Τα χαμηλά επίπεδα πρωτεΐνης οδηγούν σε επιληπτικές κρίσεις και εμφάνιση αυτισμού

Αυτισμός επιληψία: Επειδή ο εγκέφαλος των παιδιών με αυτισμό και επιληψία δεν έχει αρκετή ποσότητα από μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, ο εγκέφαλός τους δεν ηρεμεί. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε επιληπτικές κρίσεις, όπως εξήγησαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τα παιδιά με αυτισμό έχουν χαμηλά επίπεδα πρωτεΐνης που ηρεμεί τα υπερδραστήρια εγκεφαλικά κύτταρα, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί τόσοι πολλοί έχουν επιληψία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Επειδή η πρωτεΐνη μπορεί να ανιχνευθεί στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, μπορεί να υπόσχεται ως δείκτης για τη διάγνωση του αυτισμού και ως πιθανό στόχο θεραπείας για την επιληψία που μερικές φορές τη συνοδεύει, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern. Η πρωτεΐνη που εντοπίστηκε σε αυτή τη μελέτη – που ονομάζεται CNTNAP2, ή “catnap2” – παράγεται από τα εγκεφαλικά κύτταρα όταν γίνονται υπερδραστήρια. Επειδή ο εγκέφαλος των παιδιών με αυτισμό και επιληψία δεν έχει αρκετή ποσότητα από αυτή την πρωτεΐνη, ο εγκέφαλός τους δεν ηρεμεί. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε επιληπτικές κρίσεις, όπως εξήγησαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

“Μπορούμε να αντικαταστήσουμε αυτή την πρωτεΐνη”, δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Peter Penzes, διευθυντής του Κέντρου για τον Αυτισμό και τη Νευροανάπτυξη στο Northwestern’s Feinberg School of Medicine, στο Σικάγο. “Μπορούμε να την φτιάξουμε σε δοκιμαστικό σωλήνα και θα πρέπει να μπορούμε να το κάνουμε ένεση στον νωτιαίο μυελό των παιδιών, το οποίο θα επιστρέψει στον εγκέφαλό τους”. Για την μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν το εγκεφαλονωτιαίο υγρό από άτομα με αυτισμό και επιληψία και από ποντίκια. Τα επίπεδα της πρωτεΐνης στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό βοηθούν στον προσδιορισμό των επιπέδων στον εγκέφαλο.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 17 Δεκεμβρίου στο περιοδικό Neuron, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες, πρότειναν οι συγγραφείς της μελέτης σε πανεπιστημιακό δελτίο ειδήσεων. Ο Penzes και η ομάδα του διεξάγουν τώρα προκλινική έρευνα για την τεχνική της ένεσης. Ενώ το εγκεφαλονωτιαίο υγρό από ασθενείς με Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον έχει αναλυθεί για να βοηθήσει στη διάγνωση της νόσου και στην αξιολόγηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία, οι ερευνητές είπαν ότι αυτή είναι η πρώτη τέτοια μελέτη σε άτομα με αυτισμό. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αυτισμός επηρεάζει 1 στα 58 παιδιά και το 30% έως 50% από αυτά πάσχουν επίσης επιληψία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορεί να επηρεάσει η κλιματική αλλαγή άτομα με νευρολογικές παθήσεις;

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιληψίας, σύμφωνα με νέα έρευνα

1 στα 44 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες με αυτισμό

Ο αυτισμός αλλάζει σταδιακά τη λευκή ουσία του εγκεφάλου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο Lemierre: Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία 

Σύνδρομο Lemierre: Η πρόγνωση είναι γενικά καλή με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ή εάν εμφανιστούν επιπλοκές όπως σηπτικό σοκ ή αναπνευστική ανεπάρκεια

Θρόμβοι αίματος: Κίνδυνοι, συμπτώματα και πρόληψη

Θρόμβοι αίματος: Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των θρόμβων αίματος. Εάν υποψιάζεστε θρόμβο αίματος, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια για να αποτρέψετε δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Τι ανακουφίζει από τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου 

IBS: Πρόσφατες μελέτες έχουν προτείνει ότι οι μεταμοσχεύσεις κοπράνων μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της IBS αποκαθιστώντας την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου.

Άτομα με υψηλό εισόδημα διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό

Εγκεφαλικό: Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ενός ατόμου μπορεί να είναι θέμα ζωής και θανάτου στο πλαίσιο του εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά όταν παίζουν αρκετοί δυσμενείς παράγοντες

Εγκεφαλική φλεγμονή και βλάβη στο DNA

Μακροπρόθεσμη μνήμη: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine, ανακάλυψαν ότι η φλεγμονή στον εγκέφαλο που προκαλείται από την ανοσολογική απόκριση σε τραυματισμό ή μόλυνση μπορεί να πυροδοτήσει έναν καταρράκτη γεγονότων που οδηγεί στο σχηματισμό μακροπρόθεσμων αναμνήσεων.

Μια σπάνια μορφή βρεφικής επιληψίας

Σύνδρομο Dravet: Οι υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης και υποστήριξης, όπως η φυσικοθεραπεία, η εργοθεραπεία και η λογοθεραπεία, μπορούν επίσης να είναι ωφέλιμες για παιδιά με σύνδρομο Dravet.

Έχετε αντικαταστήσει μια άρθρωση; Μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να αυξηθεί μετά από χημειοθεραπεία

Η Κόνγουεϊ πιστεύει ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη μεταξύ των ατόμων που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, για να βοηθηθεί να βρεθεί τρόπος προστασίας των ανθρώπων με αντικαταστάσεις αρθρώσεων από περιττές λοιμώξεις. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Μαΐου του Αρχείου Ορθοπεδικής και Τραυματικής Χειρουργικής (Archives of Orthopedic and Trauma Surgery).

Close Icon