ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Eπιληψία Υπέρταση: Η υπέρταση συνδέεται με 2,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο επιληψίας

Eπιληψία Υπέρταση: Η υπέρταση συνδέεται με 2,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο επιληψίας

Eπιληψία Υπέρταση: Οι ερευνητές μελέτησαν τη σχέση μεταξύ της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της επιληψίας και διαπίστωσαν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο επιληψίας κατά περίπου 2,5 φορές, αλλά η λήψη αντιυπερτασικών φαρμάκων μειώνει αυτόν τον κίνδυνο. Συμπεραίνουν ότι ενώ η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι παράγοντας κινδύνου για επιληψία, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθούν οι υποκείμενοι μηχανισμοί της σύνδεσης.

Η επιληψία είναι η τρίτη πιο συχνή νευρολογική πάθηση που επηρεάζει ηλικιωμένους μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο και την άνοια. Η έρευνα δείχνει ότι η επιληψία όψιμης έναρξης έχει γίνει πιο διαδεδομένη τις τελευταίες 2 δεκαετίες. Ο αριθμός των ατόμων με την πάθηση πιθανότατα θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς αυξάνεται η γήρανση του πληθυσμού και η επιληψία πιθανότατα θα γίνει σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία. Παρόλα αυτά, οι υποκείμενες αιτίες της επιληψίας στο 32-48% των περιπτώσεων παραμένουν ασαφείς. Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι οι παράγοντες αγγειακού κινδύνου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο όψιμης έναρξης επιληψίας. Άλλη έρευνα δείχνει ότι οι παράγοντες αγγειακού κινδύνου μπορεί να εμπλέκονται στην επιληψία, ξεκινώντας από τη δεκαετία των ’30 της ηλικίας ενός ατόμου. Η κατανόηση του ρόλου των παραγόντων αγγειακού κινδύνου στην όψιμη επιληψία θα μπορούσε να βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να σχεδιάσουν μέτρα δημόσιας υγείας και προληπτικές στρατηγικές για τον περιορισμό και τη διαχείριση των ποσοστών της πάθησης.

Πρόσφατα, ερευνητές με επικεφαλής την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης στις Ηνωμένες Πολιτείες διεξήγαγαν μια μελέτη που διερεύνησε τη σχέση μεταξύ παραγόντων αγγειακού κινδύνου και εμφάνισης επιληψίας. Διαπίστωσαν ότι η υπέρταση συνδέεται με σχεδόν 2 φορές υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης επιληψίας όψιμης έναρξης. Αυτός ο κίνδυνος ήταν ακόμη μεγαλύτερος για όσους δεν χρησιμοποιούσαν φάρμακα για τη ρύθμιση της αρτηριακής τους πίεσης.

Ανάλυση δεδομένων

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη Framingham Heart Study (FHS), μια μελέτη που ξεκίνησε το 1948 και παρακολουθεί τα αποτελέσματα υγείας 5.124 παιδιών των αρχικών συμμετεχόντων από εξετάσεις υγείας κάθε 4 χρόνια. Συνολικά, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 2.986 άτομα που έκαναν την πέμπτη εξέταση μεταξύ 1991 και 1995, ήταν τουλάχιστον 45 ετών κατά τη διάρκεια της περιόδου και των οποίων τα αρχεία υγείας περιείχαν δεδομένα για παράγοντες αγγειακού κινδύνου. Οι παράγοντες αγγειακού κινδύνου που συλλέχθηκαν περιελάμβαναν τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση. Μεταξύ της κοόρτης, η έρευνα εντόπισε 55 παραδείγματα επιληψίας, εκ των οποίων τα 26 ήταν σίγουρα, τα 15 πιθανά και τα 14 ύποπτα. Τα άτομα ήταν κατά μέσο όρο 73,8 ετών τη στιγμή της πιθανής διάγνωσης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υπέρταση συνδέεται με σχεδόν 2 φορές υψηλότερο κίνδυνο επιληψίας. Μετά τον αποκλεισμό των ατόμων που έπαιρναν αντιυπερτασικά φάρμακα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση συνδέεται με 2,44 φορές υψηλό κίνδυνο εμφάνισης επιληψίας. Διαπίστωσαν επίσης ότι κάθε αλλαγή κατά 10 mm Hg στη συστολική αρτηριακή πίεση συσχετίστηκε με 17% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης επιληψίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Λιγότεροι πολίτες ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση εν μέσω πανδημίας

Υψηλότερη αρτηριακή πίεση για ομοφυλόφιλους άνδρες και αμφιφυλόφιλες γυναίκες

Αυξημένος κίνδυνος υπέρτασης για τις νεαρές Ασιάτισσες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς το μέλι μπορεί να καταπραΰνει τον βήχα;

Μέλι: Το ακατέργαστο, μη επεξεργασμένο μέλι διατηρεί περισσότερες από τις ευεργετικές του ενώσεις σε σύγκριση με τις εξαιρετικά επεξεργασμένες ποικιλίες που βρίσκονται στα περισσότερα σούπερ μάρκετ.

Πώς θα βοηθήσετε στη φροντίδα των ατόμων με άνοια;

Άνοια: Να θυμάστε ότι η φροντίδα της άνοιας είναι ένα ταξίδι που απαιτεί συνεχή προσαρμογή και ευελιξία. Κάθε άτομο με άνοια είναι μοναδικό και οι ανάγκες και οι συμπεριφορές του μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου.

Πώς μπορείτε να διατηρήσετε τη σχέση σας από απόσταση;

Σχέση εξ αποστάσεως: Δίνοντας προτεραιότητα στην επικοινωνία, την εμπιστοσύνη και τις κοινές εμπειρίες, μπορείτε να διατηρήσετε ζωντανό το ενδιαφέρον και την αγάπη στη σχέση σας, ανεξάρτητα από τη φυσική απόσταση.

Η ικανότητα των μητέρων να "θυμούνται" προηγούμενες εγκυμοσύνες υποδηλώνει νέες στρατηγικές για την πρόληψη επιπλοκών

Αυτή η επιρροή που συνδέεται με τα εμβρυϊκά κύτταρα βασίζεται στην έρευνα που δημοσίευσαν ο Way και οι συνεργάτες του στο Cell το 2015 και η οποία δείχνει ότι τα παιδιά διατηρούν ένα μικρό απόθεμα κυττάρων που μεταφέρονται από τις μητέρες τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ονομάζονται μητρικά μικροχιμαιρικά κύτταρα.