Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Μαμά

Έγκυος Επιληψία: Αντιεπιληπτικά που αυξάνουν τον κίνδυνο αυτισμού στο παιδί

Έγκυος Επιληψία: Αντιεπιληπτικά που αυξάνουν τον κίνδυνο αυτισμού στο παιδί

Μία άλλη αμερικανική μελέτη βρήκε ότι οι έγκυες που παίρνουν βαλπροϊκό οξύ έχουν διπλάσιο κίνδυνο να γεννήσουν παιδί με αυτισμό ή ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας).

Έγκυος Επιληψία: Σημαντικά αυξημένο – για την ακρίβεια σχεδόν πενταπλάσιο – κίνδυνο να εμφανίσουν νευροαναπτυξιακές διαταραχές αντιμετωπίζουν τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες, οι οποίες κατά την εγκυμοσύνη τους έπαιρναν το αντιεπιληπτικό φάρμακο βαλπροϊκό νάτριο, σύμφωνα με μία νέα γαλλική επιστημονική έρευνα.

Μία άλλη αμερικανική μελέτη βρήκε ότι οι έγκυες που παίρνουν βαλπροϊκό οξύ έχουν διπλάσιο κίνδυνο να γεννήσουν παιδί με αυτισμό ή ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ροζμαρί Ντρε-Σπιρά της Εθνικής Γαλλικής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια των Φαρμάκων (ANSM), που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», ανέλυσαν ιατρικά αρχεία για περίπου 1,72 εκατομμύρια παιδιά.

Διαπιστώθηκε ότι 11.549 μητέρες είχαν κάνει χρήση κάποιου αντιεπιληπτικού φαρμάκου κατά την εγκυμοσύνη, ενώ 15.458 παιδιά (το 0,9% του συνόλου), αργότερα, είχαν διαγνωσθεί με κάποια νευροαναπτυξιακή διαταραχή.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φάνηκε να δημιουργεί το βαλπροϊκό νάτριο, καθώς 50 από τα 991 παιδιά (ποσοστό 5%), των οποίων οι έγκυες μητέρες είχαν πάρει αυτό το φάρμακο λόγω επιληψίας, διαγνώσθηκαν αργότερα με νευροαναπτυξιακή διαταραχή, έναντι ποσοστού μόνο 0,9% μεταξύ των παιδιών των οποίων οι μητέρες κατά την εγκυμοσύνη δεν είχαν πάρει αντιεπιληπτικά φάρμακα.

Τα παιδιά που ως έμβρυα πριν τη γέννησή τους είχαν εκτεθεί στο βαλπροϊκό νάτριο εμφάνιζαν 5,1 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για νοητική καθυστέρηση, 4,7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για μαθησιακές, γλωσσικές και κινητικές δυσκολίες, καθώς, επίσης, 4,7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για διαταραχές του φάσματος του αυτισμού. Ο κίνδυνος δεν ήταν αυξημένος εάν η έγκυος έπαιρνε το αντιεπιληπτικό φάρμακο μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, ενώ ήταν μικρότερος όσο μικρότερη ήταν και η δοσολογία του φαρμάκου που χορηγείτο στη μητέρα.

Τα παιδιά που είχαν γεννηθεί από μητέρες, οι οποίες κατά την εγκυμοσύνη έπαιρναν τρία άλλα αντιεπιληπτικά φάρμακα (λαμοτριγίνη, καρβαμαζεπίνη και πρεγκαμπαλίνη), είχαν αντίστοιχα 1,6 φορές, 1,9 φορές και 1,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο κατοπινών νευροαναπτυξιακών διαταραχών.

Καθόλου αυξημένος κίνδυνος δεν διαπιστώθηκε για ορισμένα άλλα αντιεπιληπτικά φάρμακα (κλοναζεπάμη, γκαμπαπεντίνη, λεβετιρακετάμη, οξυκαρβαζεπίνη).

Στη δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μπράιαν Ντ’ Όνόφριο του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα στο Μπλούμινγκτον, οι οποίοι έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 14.614 παιδιά που είχαν γεννηθεί από μητέρες με επιληψία, από τις οποίες σε ποσοστό 23% έπαιρναν κάποιο αντιεπιληπτικό φάρμακο κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης.

Τα συχνότερα φάρμακα ήταν η καρβαμαζεπίνη (10% των εγκύων), η λαμοτριγίνη (7%) και το βαλπροϊκό οξύ (5%).

Η μελέτη έδειξε ότι οι έγκυες που έπαιρναν βαλπροϊκό οξύ στο αρχικό τρίμηνο της κύησης είχαν 2,3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν παιδί με αυτισμό, καθώς επίσης 1,7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν παιδί που θα διαγνωστεί με ΔΕΠΥ αργότερα.

Από την άλλη, η έρευνα δεν βρήκε αυξημένο κίνδυνο αυτισμού ή ΔΕΠΥ για τα παιδιά, των οποίων οι έγκυες μητέρες έπαιρναν τα άλλα δύο φάρμακα κατά της επιληψίας (καρβαμαζεπίνη και λαμοτριγίνη).

«Τα ευρήματά μας έρχονται να προστεθούν σε εκείνα άλλων μελετών, που δείχνουν ότι ορισμένα αντιεπιληπτικά φάρμακα μπορεί να είναι ασφαλέστερα από άλλα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι γυναίκες που κάνουν αντιεπιληπτική θεραπεία, ιδίως με βαλπροϊκό οξύ, θα πρέπει να ζυγίσουν τους πιθανούς κινδύνους για το έμβρυο», δήλωσε ο Ντ’ Όνόφριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πως επηρεάζουν τα νευρολογικά νοσήματα την εγκυμοσύνη

100.000 άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από επιληψία

Πρωτότυπο τεστ ανιχνεύει νευρολογικές διαταραχές στα βρέφη

Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία των ασθενών με επιληπτικές κρίσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα ποσοστά γεννήσεων στις ΗΠΑ μειώθηκαν για τις γυναίκες στα 20 και αυξήθηκαν για τις γυναίκες στα τέλη της δεκαετίας των 30 και στις αρχές των 40

«Οι εργαζόμενοι μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν υψηλότερους φόρους για να υποστηρίξουν τον αυξανόμενο αριθμό των συνταξιούχων». Αν και τα δεδομένα στην έκθεση του Γραφείου Απογραφής σταματούν το 2019, η πανδημία τα τελευταία δύο χρόνια έχει αναβάλει ακόμη περισσότερο τη μητρότητα για πολλές γυναίκες, με τα ποσοστά γεννήσεων στις ΗΠΑ το 2020 να πέφτουν κατά 4% στη μεγαλύτερη μείωση ενός έτους σε σχεδόν 50 χρόνια.

Εννιά χαρακτηριστικά της τοξικής μητέρας

Οι τοξικές μητέρες υποβαθμίζουν και δεν λένε καλό λόγο για τις επιτυχίες του παιδιού τους. Κάθε άλλο, το σνομπάρουν και ζητούν να καταφέρει κάτι άλλο ακόμη πιο δύσκολο. Αυτές οι μητέρες μπορεί να μην μπορούν να νιώσουν περήφανες για τα επιτεύγματα των παιδιών τους λόγω των δικών τους ανασφαλειών και της ζήλιας που νιώθουν.

Θηλασμός: Αυξήστε την παραγωγή γάλατος με μπισκότα

Οι ειδικοί εξηγούν πάντως πως ένας σύμβουλος θηλασμού είναι πάντα ευπρόσδεκτος, πως χρειάζεται περαιτέρω μελέτη αλλά επιμένουν πως τα μπισκότα δεν θα κάνουν κακό, αντίθετα μόνο να βοηθήσουν θα μπορέσουν.

Όταν η αγάπη μετατρέπεται σε θηλιά

Μαμά, μη φέρεσαι στο παιδί σου σαν ένα πουλί το οποίο έχεις φυλακισμένο μέσα σε ένα κρυφό κλουβί. Η καταπίεση έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Το παιδί πρέπει να πετάξει με τα δικά του φτερά, να ανακαλύψει τη ζωή, να χαράξει τον δικό του δρόμο.

Τι να κάνετε εάν το μωρό σας αποκοιμηθεί κατά τη διάρκεια θηλασμού

«Οι γονείς πιστεύουν ότι όταν το μωρό κοιμάται στο στήθος, έχει φάει. Δεν ισχύει πάντα και ίσως διαπιστώσουν ότι το βάρος του δεν αυξάνεται ενώ παράλληλα, μειώνεται και το γάλα στη μητέρα», αναφέρει η Beth McMillan.

Ανησυχία για μητέρες με επιλόχειο κατάθλιψη εν καιρώ κοροναϊού

Ο κοροναϊός και η διαμονή εντός σπιτιού που παρατείνεται αυξάνουν την ανησυχία γύρω από τις εξελίξεις και το άγχος για την υγεία μας. Ανάμεσά μας όμως υπάρχουν και άτομα που ενδεχομένως είναι πιο ευαίσθητα ψυχικά, όπως οι γυναίκες με επιλόχεια κατάθλιψη. Μπορεί η καραντίνα και όλη αυτή η κατάσταση να τις επηρεάσει; Πράγματι, υπάρχει πιθανότητα […]

Η γιορτή της μητέρας εν καιρώ κοροναϊού

Η ερχόμενη Κυριακή, 10 Μαΐου, είναι μία ημέρα αφιερωμένη σε κάθε μαμά, κάθε γυναίκα που έχει μεγαλώσει, έχει φροντίσει, έχει αγαπήσει ένα παιδί, είτε το έχει φέρει στον κόσμο, είτε όχι. Κάθε χρόνο, τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, οι μαμάδες σε κάθε γωνιά της γης έχουν την τιμητική τους. Φέτος ωστόσο, η Γιορτή της Μητέρας […]

Χρήσιμες συμβουλές για τις εργαζόμενες μητέρες

Με το που ξεκινάει η ημέρα, τρέχει να τα προλάβει όλα. Να ετοιμάσει τα παιδιά, να ετοιμαστεί η ίδια για το γραφείο. Λείπει ώρες από το σπίτι κι επιστρέφει κουρασμένη με ένα κεφάλι «καζάνι». Κι αντί να αράξει και να ξεκουραστεί, τρέχει και πάλι για να τα προλάβει όλα. Και στο τέλος της ημέρας, κατάκοπη […]

Close Icon