Μαμά

Αναβολή μητρότητας: Η διάμεση ηλικία για τον τοκετό στις ΗΠΑ φτάνει τα 30

Αναβολή μητρότητας: Η διάμεση ηλικία για τον τοκετό στις ΗΠΑ φτάνει τα 30

«Οι εργαζόμενοι μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν υψηλότερους φόρους για να υποστηρίξουν τον αυξανόμενο αριθμό των συνταξιούχων». Αν και τα δεδομένα στην έκθεση του Γραφείου Απογραφής σταματούν το 2019, η πανδημία τα τελευταία δύο χρόνια έχει αναβάλει ακόμη περισσότερο τη μητρότητα για πολλές γυναίκες, με τα ποσοστά γεννήσεων στις ΗΠΑ το 2020 να πέφτουν κατά 4% στη μεγαλύτερη μείωση ενός έτους σε σχεδόν 50 χρόνια.

Αναβολή μητρότητας: Για την Άλισον Τζέικομπς, η ζωή στα 20 και στα 30 της ήταν να επικεντρωθεί στην καριέρα της στον τομέα της υγείας και να απολαύσει την κοινωνική σκηνή στη Νέα Υόρκη. Μόλις έκλεισε τα 40 εκείνη και ο σύζυγός της άρχισαν να προσπαθούν να κάνουν παιδιά. Απέκτησαν έναν γιο στα 42 της. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, αυτό έχει γίνει ολοένα και πιο συνηθισμένο στις ΗΠΑ, καθώς τα ποσοστά γεννήσεων μειώθηκαν για τις γυναίκες στα 20 τους και αυξήθηκαν για τις γυναίκες στα τέλη της δεκαετίας των 30 και στις αρχές των 40 ετών, σύμφωνα με μια νέα έκθεση από το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ. Η τάση έχει ωθήσει τη διάμεση ηλικία των γυναικών στις ΗΠΑ που γεννούν από τα 27 στα 30, την υψηλότερη που έχει καταγραφεί.

Ως μεγαλύτερος γονέας που γιορτάζει την Ημέρα της Μητέρας την Κυριακή, η Τζέικομπς πιστεύει ότι έχει περισσότερους πόρους για τον γιο της, 9, από ό,τι θα είχε στα 20 της. «Υπάρχει σίγουρα περισσότερη σοφία, σίγουρα περισσότερη υπομονή», είπε ο Jacobs, 52 ετών, ο οποίος είναι διαχειριστής υπηρεσιών ασθενών σε ένα νοσοκομείο. “Επειδή είμαστε μεγαλύτεροι, είχαμε τα χρήματα για να προσλάβουμε μια νταντά. Ίσως να μην μπορούσαμε να το αντέξουμε αν ήμασταν νεότεροι.” Ενώ τα ποσοστά γονιμότητας μειώθηκαν συνολικά από το 1990 έως το 2019, η μείωση θεωρήθηκε μάλλον σταθερή σε σύγκριση με προηγούμενες εποχές.

Αλλά η ηλικία στην οποία οι γυναίκες έκαναν μωρά άλλαξε. Τα ποσοστά γονιμότητας μειώθηκαν σχεδόν κατά 43% για τις γυναίκες μεταξύ 20 και 24 ετών και κατά περισσότερο από 22% για τις γυναίκες μεταξύ 25 και 29 ετών.

Ταυτόχρονα, αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 67% για τις γυναίκες μεταξύ 35 και 39 ετών και κατά περισσότερο από 132% για τις γυναίκες μεταξύ 40 και 44 ετών, σύμφωνα με την ανάλυση του Γραφείου Απογραφής με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Στατιστικών Υγείας.

Οι αποφάσεις των γυναικών με πανεπιστημιακή εκπαίδευση να επενδύσουν στην εκπαίδευση και τη σταδιοδρομία τους, ώστε να μπορούν να είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση όταν κάνουν παιδιά, καθώς και η επιθυμία των γυναικών της εργατικής τάξης να περιμένουν μέχρι να είναι πιο ασφαλείς οικονομικά, συνέβαλαν στη στροφή προς παλαιότερη μητρότητα, είπε ο Φίλιπ Κοέν, κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Στο παρελθόν, οι γονείς βασίζονταν συχνά στα παιδιά τους για εισόδημα — βάζοντάς τα να εργάζονται στα χωράφια, για παράδειγμα, όταν η οικονομία βασιζόταν περισσότερο στη φάρμα.

Ωστόσο, τον τελευταίο ή περισσότερο αιώνα στις ΗΠΑ, οι γονείς έχουν επενδύσει περισσότερο στο μέλλον των παιδιών τους, παρέχοντας περισσότερη υποστήριξη ενώ πηγαίνουν στο σχολείο και έρχονται σε νεαρή ηλικία, είπε.

«Το να κάνεις παιδιά αργότερα φέρνει τις γυναίκες σε καλύτερη θέση», είπε ο Κοέν. “Έχουν περισσότερους πόρους, περισσότερη εκπαίδευση.

Τα πράγματα που απαιτούμε από τους ανθρώπους να είναι καλοί γονείς είναι ευκολότερο να τα παρέχεις όταν είσαι μεγαλύτερος.”

Η Lani Trezzi, 48, και ο σύζυγός της απέκτησαν το πρώτο τους παιδί, έναν γιο, όταν εκείνη ήταν 38 ετών, και μια κόρη ακολούθησε τρία χρόνια αργότερα. Παρόλο που ήταν με τον σύζυγό της από τα 23 της, δεν ένιωθε επείγουσα ανάγκη να κάνει παιδιά.

Αυτό άλλαξε στα τέλη της δεκαετίας των 30 της, όταν είχε φτάσει σε μια άνετη θέση στην καριέρα της ως στέλεχος μιας εταιρείας λιανικής. «Ήταν απλώς μια ηλικία που ένιωθα σιγουριά σε όλους τους τομείς της ζωής μου», είπε η Trezzi, η οποία ζει στο New Jersey, έξω από τη Νέα Υόρκη.

«Δεν είχα την αυτοπεποίθηση τότε που έχω τώρα».

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη διάμεση ηλικία στην οποία γεννούν οι γυναίκες στις ΗΠΑ ήταν μεταξύ των γυναικών που γεννήθηκαν στο εξωτερικό, από 27 έως 32 ετών, και των μαύρων γυναικών, από 24 έως 28 ετών, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής.

Με τις γυναίκες που γεννήθηκαν στο εξωτερικό, ο Κοέν είπε ότι δεν ήταν σίγουρος γιατί η διάμεση ηλικία αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου, αλλά πιθανότατα ήταν μια «περίπλοκη ιστορία» που είχε να κάνει με τις συνθήκες ή τους λόγους για τους οποίους ήρθαν στις ΗΠΑ.

Για τις μαύρες γυναίκες, η μόρφωση και η καριέρα έπαιξαν ρόλο.

«Οι μαύρες γυναίκες επιδιώκουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση με υψηλότερα ποσοστά», είπε ο Raegan McDonald-Mosley, μαιευτήρας και γυναικολόγος, ο οποίος είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Power to Decide, η οποία εργάζεται για τη μείωση των εφηβικών εγκυμοσυνών και των ανεπιθύμητων τοκετών.

«Οι μαύρες γυναίκες ασχολούνται πραγματικά με την εκπαίδευσή τους και αυτό είναι ένα κίνητρο για την καθυστέρηση της τεκνοποίησης». Δεδομένου ότι οι ακούσιες εγκυμοσύνες είναι υψηλότερες μεταξύ των εφήβων και των γυναικών στα 20 τους, και περισσότερες από τις εγκυμοσύνες τους καταλήγουν σε άμβλωση σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες γυναίκες, το τέλος της Roe εναντίον Wade πιθανότατα θα άλλαζε την έναρξη της τεκνοποίησης νωρίτερα κατά μέσο όρο, αντίστροφα από την τάση του

υις τελευταίες τρεις δεκαετίες, «αν και το μέγεθος είναι άγνωστο», είπε η Laura Lindberg, κύρια ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Guttmacher, μια ερευνητική ομάδα που υποστηρίζει τα δικαιώματα των αμβλώσεων.

«Το βάρος θα πέσει δυσανάλογα στις έγχρωμες γυναίκες, στις μαύρες γυναίκες, στους ανθρώπους χωρίς τεκμηρίωση, στους ανθρώπους που ζουν σε αγροτικές περιοχές, στους ανθρώπους του Νότου — όπου υπάρχουν πολλές μαύρες γυναίκες — και στα Μεσοδυτικά», δήλωσε ο McDonald-Mosley, ο οποίος έχει επίσης υπηρετήσει στο παρελθόν ως επικεφαλής ιατρός της Ομοσπονδίας Planned Parenthood of America.

Η μητρότητα έρχεται επίσης αργότερα στις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και της Ασίας.

Στις ΗΠΑ, θα μπορούσε να συμβάλει στην επιβράδυνση του πληθυσμού της χώρας, καθώς η ικανότητα απόκτησης παιδιών τείνει να μειώνεται με την ηλικία, δήλωσε η Kate Choi, οικογενειακή δημογράφος στο Western University στο Λονδίνο, στο Οντάριο.
Σε περιοχές των ΗΠΑ όπου ο πληθυσμός δεν αντικαθιστά τον εαυτό του με γεννήσεις και όπου η μετανάστευση είναι χαμηλή, η μείωση του πληθυσμού μπορεί να δημιουργήσει ελλείψεις εργατικού δυναμικού, υψηλότερο κόστος εργασίας και εργατικό δυναμικό που υποστηρίζει τους συνταξιούχους, είπε.

«Τέτοιες αλλαγές θα ασκήσουν σημαντική πίεση σε προγράμματα που στοχεύουν στην υποστήριξη ηλικιωμένων όπως η Κοινωνική Ασφάλιση, το Medicaid και το Medicare», είπε ο Τσόι.

«Οι εργαζόμενοι μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν υψηλότερους φόρους για να υποστηρίξουν τον αυξανόμενο αριθμό των συνταξιούχων». Αν και τα δεδομένα στην έκθεση του Γραφείου Απογραφής σταματούν το 2019, η πανδημία τα τελευταία δύο χρόνια έχει αναβάλει ακόμη περισσότερο τη μητρότητα για πολλές γυναίκες, με τα ποσοστά γεννήσεων στις ΗΠΑ το 2020 να πέφτουν κατά 4% στη μεγαλύτερη μείωση ενός έτους σε σχεδόν 50 χρόνια.

Ο Τσόι είπε ότι φαίνεται ότι υπήρξε μια μικρή ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2021 σε επίπεδα παρόμοια με το 2019, αλλά χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να καθοριστεί εάν πρόκειται για επιστροφή σε μια «κανονική» πτώση. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ορισμένες γυναίκες στο τέλος της αναπαραγωγικής τους ηλικίας μπορεί να έχουν εγκαταλείψει το να γίνουν γονείς ή να κάνουν περισσότερα παιδιά λόγω οικονομικών αβεβαιοτήτων και μεγαλύτερων κινδύνων για την υγεία των εγκύων που μολύνουν τον ιό, είπε.

«Αυτές οι γυναίκες μπορεί να έχασαν το παράθυρό τους για να κάνουν παιδιά», είπε η Τσόι. «Ορισμένοι γονείς μικρών παιδιών μπορεί να αποφάσισαν να παραιτηθούν από τη δεύτερη… γέννα επειδή κατακλύζονταν από τις πρόσθετες απαιτήσεις για τη φροντίδα των παιδιών που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως η ανάγκη να κάνουν τα παιδιά τους στο σπίτι».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Kυρίως αρνητικές εμπειρίες τοκετού κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης

Μορφή εγωισμού θεωρεί ο Πάπας Φραγκίσκος την υιοθεσία κατοικιδίων αντί παιδιών από ζευγάρια

Γονική άδεια : Περιορισμένο προνόμιο στους κατοίκους των ΗΠΑ

Η κρυοσυντήρηση προσφέρει ελπίδα στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού

Αυξημένη νοσηρότητα κατά τον τοκετό σε γυναίκες άνω των 35 ετών

Ανύπαντρες μητέρες:κινδυνεύει περισσότερο η υγεία τους

Η Σουηδία απαγορεύει την παρένθετη μητρότητα

Οι μητρικοί θάνατοι αυξάνονται στις ΗΠΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εννιά χαρακτηριστικά της τοξικής μητέρας

Οι τοξικές μητέρες υποβαθμίζουν και δεν λένε καλό λόγο για τις επιτυχίες του παιδιού τους. Κάθε άλλο, το σνομπάρουν και ζητούν να καταφέρει κάτι άλλο ακόμη πιο δύσκολο. Αυτές οι μητέρες μπορεί να μην μπορούν να νιώσουν περήφανες για τα επιτεύγματα των παιδιών τους λόγω των δικών τους ανασφαλειών και της ζήλιας που νιώθουν.

Θηλασμός: Αυξήστε την παραγωγή γάλατος με μπισκότα

Οι ειδικοί εξηγούν πάντως πως ένας σύμβουλος θηλασμού είναι πάντα ευπρόσδεκτος, πως χρειάζεται περαιτέρω μελέτη αλλά επιμένουν πως τα μπισκότα δεν θα κάνουν κακό, αντίθετα μόνο να βοηθήσουν θα μπορέσουν.

Όταν η αγάπη μετατρέπεται σε θηλιά

Μαμά, μη φέρεσαι στο παιδί σου σαν ένα πουλί το οποίο έχεις φυλακισμένο μέσα σε ένα κρυφό κλουβί. Η καταπίεση έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Το παιδί πρέπει να πετάξει με τα δικά του φτερά, να ανακαλύψει τη ζωή, να χαράξει τον δικό του δρόμο.

Τι να κάνετε εάν το μωρό σας αποκοιμηθεί κατά τη διάρκεια θηλασμού

«Οι γονείς πιστεύουν ότι όταν το μωρό κοιμάται στο στήθος, έχει φάει. Δεν ισχύει πάντα και ίσως διαπιστώσουν ότι το βάρος του δεν αυξάνεται ενώ παράλληλα, μειώνεται και το γάλα στη μητέρα», αναφέρει η Beth McMillan.

Εγκυμοσύνη: Αντιεπιληπτικά΄με αυξημένο κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών στο παιδί που θα γεννηθεί

Μία άλλη αμερικανική μελέτη βρήκε ότι οι έγκυες που παίρνουν βαλπροϊκό οξύ έχουν διπλάσιο κίνδυνο να γεννήσουν παιδί με αυτισμό ή ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας).

Ανησυχία για μητέρες με επιλόχειο κατάθλιψη εν καιρώ κοροναϊού

Ο κοροναϊός και η διαμονή εντός σπιτιού που παρατείνεται αυξάνουν την ανησυχία γύρω από τις εξελίξεις και το άγχος για την υγεία μας. Ανάμεσά μας όμως υπάρχουν και άτομα που ενδεχομένως είναι πιο ευαίσθητα ψυχικά, όπως οι γυναίκες με επιλόχεια κατάθλιψη. Μπορεί η καραντίνα και όλη αυτή η κατάσταση να τις επηρεάσει; Πράγματι, υπάρχει πιθανότητα […]

Η γιορτή της μητέρας εν καιρώ κοροναϊού

Η ερχόμενη Κυριακή, 10 Μαΐου, είναι μία ημέρα αφιερωμένη σε κάθε μαμά, κάθε γυναίκα που έχει μεγαλώσει, έχει φροντίσει, έχει αγαπήσει ένα παιδί, είτε το έχει φέρει στον κόσμο, είτε όχι. Κάθε χρόνο, τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, οι μαμάδες σε κάθε γωνιά της γης έχουν την τιμητική τους. Φέτος ωστόσο, η Γιορτή της Μητέρας […]

Χρήσιμες συμβουλές για τις εργαζόμενες μητέρες

Με το που ξεκινάει η ημέρα, τρέχει να τα προλάβει όλα. Να ετοιμάσει τα παιδιά, να ετοιμαστεί η ίδια για το γραφείο. Λείπει ώρες από το σπίτι κι επιστρέφει κουρασμένη με ένα κεφάλι «καζάνι». Κι αντί να αράξει και να ξεκουραστεί, τρέχει και πάλι για να τα προλάβει όλα. Και στο τέλος της ημέρας, κατάκοπη […]