Μαμά

Παιδιά Διαπαιδαγώγηση: Πώς θα αναγνωρίσετε την τοξική μητέρα; Τι είναι αυτό που τη χαρακτηρίζει;

Παιδιά Διαπαιδαγώγηση: Πώς θα αναγνωρίσετε την τοξική μητέρα; Τι είναι αυτό που τη χαρακτηρίζει;

Οι τοξικές μητέρες υποβαθμίζουν και δεν λένε καλό λόγο για τις επιτυχίες του παιδιού τους. Κάθε άλλο, το σνομπάρουν και ζητούν να καταφέρει κάτι άλλο ακόμη πιο δύσκολο. Αυτές οι μητέρες μπορεί να μην μπορούν να νιώσουν περήφανες για τα επιτεύγματα των παιδιών τους λόγω των δικών τους ανασφαλειών και της ζήλιας που νιώθουν.

Παιδιά Διαπαιδαγώγηση: Κι όμως υπάρχουν χαρακτηριστικά που δείχνουν αν μια μητέρα είναι τοξική ή όχι. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά παρακάτω:

  1. Τοξική μητέρα: Αντιδρά έντονα όταν κάποιος έχει διαφορετική άποψη από εκείνη

Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη στις σχέσεις μητέρας/παιδιού. Κάποια στιγμή οι μητέρες θα διαφωνήσουν με τα παιδιά τους και το αντίστροφο. Ωστόσο, ορισμένες μητέρες μπορεί να μην έχουν την ικανότητα να ελέγχουν τον θυμό τους και να επιλύουν τις συγκρούσεις με τα παιδιά τους με υγιή τρόπο.

Οι τοξικές μητέρες συνήθως εκφράζουν τον θυμό τους με αρνητικούς τρόπους, όπως μέσω χαρακτηρισμών και φωνών. Σε ακραίες περιπτώσεις, αυτές οι μαμάδες μπορεί να γίνουν βίαιες και υβριστικές. Με την πάροδο του χρόνου τα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν φόβο, άγχος ή ακόμα και βίαιες τάσεις τα ίδια ως απάντηση σε αυτήν την τοξικότητα.

  1. Τοξική μητέρα: Έχει υπερβολικές απαιτήσεις

Μια τοξική μητέρα μπορεί να έχει ασυνήθιστες και εξωφρενικές απαιτήσεις. Μπορεί να περιμένει από το παιδί της να αφήσει τα πάντα για να ανταποκριθεί στις δικές της ανάγκες, παρόλο που το παιδί έχει τη δική του καθημερινότητα και αργότερα μεγαλώνοντας, ζωή. Συνήθως προκαλούν με τις απαντήσεις τους ενοχές δημιουργώντας στα παιδιά ένα αίσθημα ανασφάλειας. Αυτό με τον χρόνο μπορεί να δημιουργήσει σε ένα παιδί θυμό, δυσαρέσκεια και εξάντληση.

  1. Τοξική μητέρα: Χειραγωγεί τους άλλους για να αποκτήσει αυτό που θέλει

Η χειραγώγηση είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός τοξικού γονέα. Ένα χειριστικό άτομο προσπαθεί να αλλάξει τις σκέψεις, τα συναισθήματα ή τις συμπεριφορές ενός άλλου ατόμου προς όφελός του. Αυτό γίνεται συχνά με ύπουλο τρόπο. Για παράδειγμα, μπορεί να κάνει μια χάρη στο παιδί της για να ζητήσει κάτι άλλο αργότερα.

Αν το παιδί αρνηθεί είναι ικανή να το κάνει να αισθανθεί αναγκασμένο να κάνει αυτό που του ζητά να κάνει.

  1. Τοξική μητέρα: Δεν σέβεται τα όρια του παιδιού της

Ένα από τα πιο κοινά χαρακτηριστικά μιας τοξικής μητέρας είναι να μην σέβεται η ίδια τα όρια του παιδιού της. Τα παιδιά μεγαλώνοντας, βάζουν και εκείνα κάποια όρια στη σχέση που έχουν με τους γονείς τους. Όρια που περιμένουν να σεβαστούν από την πλευρά τους. Για παράδειγμα μια μητέρα τοξική θα διαβάσει κρυφά τα μηνύματα από το κινητό του παιδιού της, το ημερολόγιο (αν κρατάει) και γενικότερα θα κάνει πράγματα χωρίς να τα έχει εγκρίνει το παιδί της.

  1. Τοξική μητέρα: Δεν ικανοποιείται από τα επιτεύγματα του παιδιού της

Οι τοξικές μητέρες υποβαθμίζουν και δεν λένε καλό λόγο για τις επιτυχίες του παιδιού τους. Κάθε άλλο, το σνομπάρουν και ζητούν να καταφέρει κάτι άλλο ακόμη πιο δύσκολο. Αυτές οι μητέρες μπορεί να μην μπορούν να νιώσουν περήφανες για τα επιτεύγματα των παιδιών τους λόγω των δικών τους ανασφαλειών και της ζήλιας που νιώθουν.

  1. Τοξική μητέρα: Πληγώνει με τα λόγια της

Μια τοξική μητέρα μπορεί να λέει ή να κάνει πράγματα χωρίς να σκέφτεται πώς θα επηρεάσουν τα παιδιά της. Μπορεί να είναι τόσο συγκεντρωμένη στις δικές της ανάγκες, που δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει πώς κάνει τα παιδιά της να νιώθουν με τη συμπεριφορά της. Σε σοβαρές περιπτώσεις αυτό μπορεί να περιλαμβάνει σωματική ή λεκτική κακοποίηση.

Τα παιδιά αυτά ακόμη και ως ενήλικες, μπορεί να αντιμετωπίσουν κακοποίηση από τα χέρια μιας τοξικής μητέρας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, λεκτική.

  1. Τοξική μητέρα: Δεν απολογείται ποτέ και δεν ζητά συγγνώμη

Οι τοξικές μητέρες δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη και δεν ζητούν συγγνώμη για τις πράξεις τους. Μπορεί να λένε ή να κάνουν πράγματα που είναι βλαβερά και μετά να περιμένουν από τους άλλους να κάνουν το πρώτο βήμα για να εξομαλυνθούν τα πράγματα. Είναι ικανή να αφήσει τα παιδιά της να νιώθουν πληγωμένα και θυμωμένα.

Ορισμένα παιδιά φτάνουν σε σημείο να απολογούνται για πράγματα που δεν φταίνε μόνο και μόνο για να διατηρήσουν την ηρεμία μέσα στην οικογένεια.

  1. Τοξική μητέρα: Προσπαθεί να ελέγξει τα παιδιά της

Αυτή η μητέρα ελέγχει το τι θα φορούν τα παιδιά της, σε ποιο σχολείο θα πάνε, με ποιους θα κάνουν παρέα. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να ελέγχει το παιδί της.

  1. Τοξική μητέρα: Στερείται ενσυναίσθησης

Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να μπορούμε να κατανοήσουμε το τι νιώθει ένα άλλο άτομο και παίζει σημαντικό ρόλο σε ό,τι έχει να κάνει με την γονεϊκότητα. Τα παιδιά μαθαίνουν πώς να έχουν ενσυναίσθηση για τους άλλους βιώνοντας την ενσυναίσθηση από τους γονείς τους. Οι τοξικές μητέρες συχνά στερούνται ενσυναίσθησης με τα παιδιά τους και είναι ασυνεπείς στην έκφραση αγάπης, κατανόησης και ζεστασιάς που χρειάζεται ένα παιδί για να μεγαλώσει σωστά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο τοξική είναι η σχέση σας με τη μητέρα σας;

Πως θα καταλάβετε ότι μεγαλώσατε με τοξικούς γονείς

10 συμβουλές για να απελευθερωθείτε από τους τοξικούς γονείς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα ποσοστά γεννήσεων στις ΗΠΑ μειώθηκαν για τις γυναίκες στα 20 και αυξήθηκαν για τις γυναίκες στα τέλη της δεκαετίας των 30 και στις αρχές των 40

«Οι εργαζόμενοι μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν υψηλότερους φόρους για να υποστηρίξουν τον αυξανόμενο αριθμό των συνταξιούχων». Αν και τα δεδομένα στην έκθεση του Γραφείου Απογραφής σταματούν το 2019, η πανδημία τα τελευταία δύο χρόνια έχει αναβάλει ακόμη περισσότερο τη μητρότητα για πολλές γυναίκες, με τα ποσοστά γεννήσεων στις ΗΠΑ το 2020 να πέφτουν κατά 4% στη μεγαλύτερη μείωση ενός έτους σε σχεδόν 50 χρόνια.

Θηλασμός: Αυξήστε την παραγωγή γάλατος με μπισκότα

Οι ειδικοί εξηγούν πάντως πως ένας σύμβουλος θηλασμού είναι πάντα ευπρόσδεκτος, πως χρειάζεται περαιτέρω μελέτη αλλά επιμένουν πως τα μπισκότα δεν θα κάνουν κακό, αντίθετα μόνο να βοηθήσουν θα μπορέσουν.

Όταν η αγάπη μετατρέπεται σε θηλιά

Μαμά, μη φέρεσαι στο παιδί σου σαν ένα πουλί το οποίο έχεις φυλακισμένο μέσα σε ένα κρυφό κλουβί. Η καταπίεση έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Το παιδί πρέπει να πετάξει με τα δικά του φτερά, να ανακαλύψει τη ζωή, να χαράξει τον δικό του δρόμο.

Τι να κάνετε εάν το μωρό σας αποκοιμηθεί κατά τη διάρκεια θηλασμού

«Οι γονείς πιστεύουν ότι όταν το μωρό κοιμάται στο στήθος, έχει φάει. Δεν ισχύει πάντα και ίσως διαπιστώσουν ότι το βάρος του δεν αυξάνεται ενώ παράλληλα, μειώνεται και το γάλα στη μητέρα», αναφέρει η Beth McMillan.

Εγκυμοσύνη: Αντιεπιληπτικά΄με αυξημένο κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών στο παιδί που θα γεννηθεί

Μία άλλη αμερικανική μελέτη βρήκε ότι οι έγκυες που παίρνουν βαλπροϊκό οξύ έχουν διπλάσιο κίνδυνο να γεννήσουν παιδί με αυτισμό ή ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας).

Ανησυχία για μητέρες με επιλόχειο κατάθλιψη εν καιρώ κοροναϊού

Ο κοροναϊός και η διαμονή εντός σπιτιού που παρατείνεται αυξάνουν την ανησυχία γύρω από τις εξελίξεις και το άγχος για την υγεία μας. Ανάμεσά μας όμως υπάρχουν και άτομα που ενδεχομένως είναι πιο ευαίσθητα ψυχικά, όπως οι γυναίκες με επιλόχεια κατάθλιψη. Μπορεί η καραντίνα και όλη αυτή η κατάσταση να τις επηρεάσει; Πράγματι, υπάρχει πιθανότητα […]

Η γιορτή της μητέρας εν καιρώ κοροναϊού

Η ερχόμενη Κυριακή, 10 Μαΐου, είναι μία ημέρα αφιερωμένη σε κάθε μαμά, κάθε γυναίκα που έχει μεγαλώσει, έχει φροντίσει, έχει αγαπήσει ένα παιδί, είτε το έχει φέρει στον κόσμο, είτε όχι. Κάθε χρόνο, τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, οι μαμάδες σε κάθε γωνιά της γης έχουν την τιμητική τους. Φέτος ωστόσο, η Γιορτή της Μητέρας […]

Χρήσιμες συμβουλές για τις εργαζόμενες μητέρες

Με το που ξεκινάει η ημέρα, τρέχει να τα προλάβει όλα. Να ετοιμάσει τα παιδιά, να ετοιμαστεί η ίδια για το γραφείο. Λείπει ώρες από το σπίτι κι επιστρέφει κουρασμένη με ένα κεφάλι «καζάνι». Κι αντί να αράξει και να ξεκουραστεί, τρέχει και πάλι για να τα προλάβει όλα. Και στο τέλος της ημέρας, κατάκοπη […]