Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος προστάτη κατάθλιψη: Αυξάνονται τα επίπεδα κατάθλιψης σε ασθενείς με καρκίνο προστάτη

Καρκίνος προστάτη κατάθλιψη: Αυξάνονται τα επίπεδα κατάθλιψης σε ασθενείς με καρκίνο προστάτη

Καρκίνος προστάτη κατάθλιψη: Η κατάθλιψη σε ασθενείς με καρκίνο είναι ιδιαίτερα κακή καθώς σχετίζεται με ασθενείς που έχουν χειρότερα αποτελέσματα καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης της χειρότερης συνολικής επιβίωσης.

Οι προηγμένες μορφές ορμονοθεραπείας είναι πολύ αποτελεσματικές στο να κρατούν υπό έλεγχο τον καρκίνο του προστάτη, αλλά μπορούν επίσης να διπλασιάσουν τον κίνδυνο ενός άνδρα να πέσει σε κατάθλιψη, ανακάλυψαν ερευνητές. Οι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη που έλαβαν θεραπεία με τις πιο πρόσφατες μορφές αναστολέων ορμονών είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη σε σύγκριση με τους άνδρες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με παλαιότερες μορφές ορμονοθεραπείας ή εκείνους που δεν έλαβαν καμία τέτοια φαρμακευτική αγωγή, σύμφωνα με αποτελέσματα νέας μελέτης.

Είναι ένας κίνδυνος που θα πρέπει να λάβουν υπόψη οι γιατροί του καρκίνου όταν συνταγογραφούν αυτά τα φάρμακα σε ασθενείς, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Kevin Nead, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον. “Η μελέτη μας δεν προτείνει ότι οι άνδρες που είναι επιλέξιμοι για αυτά τα φάρμακα δεν πρέπει να τα παίρνουν λόγω του κινδύνου κατάθλιψης”, είπε. “Αυτό που ενισχύει είναι ότι έχουμε ανθρώπους που γνωρίζουμε, επειδή έχουν καρκίνο, ήδη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη”. Η χρήση αυτών των φαρμάκων διπλασιάζει δυνητικά τον κίνδυνο και ο Nead είπε ότι η κατάθλιψη σε ασθενείς με καρκίνο σχετίζεται με χειρότερη επιβίωση.

Γιατί είναι σημαντική η πρόληψη και έγκαιρη θεραπεία;

“Πρόκειται για ασθενείς στους οποίους πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή και να προσπαθήσουμε να κάνουμε έγκαιρες παρεμβάσεις για την πρόληψη ή τη θεραπεία της κατάθλιψής τους, γιατί θα επηρεάσει τη συνολική έκβασή τους”, είπε. Ο καρκίνος του προστάτη τρέφεται με ανδρικές ορμόνες όπως η τεστοστερόνη, οι οποίες είναι επίσης γνωστές ως ανδρογόνα. Οι γιατροί θεραπεύουν από καιρό τον καρκίνο του προστάτη, εν μέρει μπλοκάροντας τα ανδρογόνα, στερώντας τα καρκινικά κύτταρα από τα καύσιμα τους. Τώρα έχουν φάρμακα δεύτερης γενιάς κατά των ανδρογόνων, που είναι ακόμη καλύτερα στο να μπλοκάρουν την τεστοστερόνη από τα προηγούμενα φάρμακα, είπαν οι ερευνητές. Αλλά η έλλειψη τεστοστερόνης αυξάνει τον συνολικό κίνδυνο κατάθλιψης ενός άνδρα, είτε έχει καρκίνο του προστάτη είτε όχι.

“Οι άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης. Στους άνδρες που έχουν χαμηλή τεστοστερόνη, αν τους δώσεις πίσω τεστοστερόνη, στην πραγματικότητα βελτιώνει τη διάθεσή τους και μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης”. Οι καρκινοπαθείς ούτως ή άλλως διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, δεδομένης της μάχης τους με μια θανατηφόρα ασθένεια. Ακόμη χειρότερα, η κατάθλιψη τείνει να επηρεάζει βαθιά τις προοπτικές για τους ασθενείς με καρκίνο. “Γνωρίζουμε ότι η κατάθλιψη σε ασθενείς με καρκίνο είναι ιδιαίτερα κακή καθώς σχετίζεται με ασθενείς που έχουν χειρότερα αποτελέσματα καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης της χειρότερης συνολικής επιβίωσης”, είπε ο Nead. Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει το ενδιαφέρον των ανθρώπων να είναι επιθετικοί με τη θεραπεία του καρκίνου, πρόσθεσε.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Για να δει πόσος επιπλέον κίνδυνος κατάθλιψης υπάρχει με τους νεότερους αναστολείς ανδρογόνων, η ομάδα του Nead ανέλυσε δεδομένα από σχεδόν 30.100 ασθενείς με καρκίνο του προστάτη. Χώρισε τους άνδρες σε τρεις ομάδες — αυτούς που δεν έλαβαν ορμονική θεραπεία, αυτούς που έλαβαν τα πιο καθιερωμένα φάρμακα και αυτούς που έλαβαν θεραπεία με φάρμακα δεύτερης γενιάς κατά των ανδρογόνων. “Αν κοιτάξετε και στις τρεις αυτές ομάδες, οι άνδρες που έλαβαν δεύτερης γενιάς αντιανδρογόνα είχαν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης”, είπε ο Nead. Ο κίνδυνος πιθανότατα αυξάνεται τόσο δραματικά επειδή τα φάρμακα δεύτερης γενιάς είναι πολύ καλύτερα στη δουλειά τους, είπε ο Δρ Μπόμπι Λιάου, κλινικός διευθυντής ογκολογίας του ουρογεννητικού συστήματος για το Σύστημα Υγείας Mount Sinai στη Νέα Υόρκη.

Τα παλαιότερα φάρμακα “καταφέρνουν πολύ καλά στο να μειώνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης σας, αλλά σταματούν την παραγωγή τεστοστερόνης μόνο στο κύριο εργοστάσιο τεστοστερόνης, που είναι οι όρχεις”, εξήγησε ο Liaw. “Στην πραγματικότητα, έχετε κάποιες μικρές ποσότητες παραγωγής ανδρογόνων από άλλα μέρη του σώματος που η παραδοσιακή ορμονοθεραπεία δεν θα σταματούσε”, πρόσθεσε. Για παράδειγμα, τα επινεφρίδια παράγει μια μικρή ποσότητα ανδρικής ορμόνης, όπως και τα λιποκύτταρα. “Έρχεστε μαζί με έναν πολύ πιο ισχυρό ανταγωνιστή των υποδοχέων ανδρογόνων, θα στερήσει περαιτέρω από τα κύτταρα που ήδη πεινούσαν για τεστοστερόνη ακόμη περισσότερο”, είπε ο Liaw. “Δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη ότι θα μπορούσε να επιδεινώσει τις διαθέσεις και την κατάθλιψη”.

Καταπολεμώντας την κατάθλιψη μακροπρόθεσμα

Ωστόσο, ούτε ο Nead ούτε ο Liaw θεώρησαν ότι ο κίνδυνος κατάθλιψης από τα νεότερα φάρμακα υπερτερεί των οφελών τους για τους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη. “Δεν σημαίνει ότι μόνο και μόνο επειδή υπάρχει αυτός ο κίνδυνος κατάθλιψης θα πρέπει να αποφεύγουμε εντελώς μια κατά τα άλλα πολύ αποτελεσματική θεραπεία, αλλά νομίζω ότι σίγουρα μας δικαιολογεί να είμαστε λίγο πιο συνειδητοποιημένοι. Πρέπει να είμαστε πολύ πιο ενήμεροι για αυτές τις μακροπρόθεσμες παρενέργειες. Πρέπει να είμαστε πιο προετοιμασμένοι για να πιάσουμε πρώιμα σημάδια κατάθλιψης.” Τα μέλη της οικογένειας και οι φίλοι ασθενών με καρκίνο του προστάτη μπορούν να βοηθήσουν. “Συχνά ο ίδιος ο ασθενής μπορεί να μην είναι πάντα ο καλύτερος κριτής γι’ αυτό. Από μέρα σε μέρα, αν είναι μια μικρή αλλαγή, μπορεί να μην την προσέξει”, είπε ο Liaw. Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο JAMA Network Open.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η νέα μελέτη αντανακλά τις ελλείψεις στην αρχή της επιστημονικής διαδικασίας και όχι στις καθιερωμένες θεραπείες

Κανόνες υγείας του προστάτη

Λουκάς Στενός στο healthweb.gr : Ο καρκίνος του προστάτη εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα νόσος

Προσφορά υγείας  για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τελικά το Mindfulness αλλάζει τον εγκέφαλο;

Mindfulness ενσυνειδητότητα: Ο διαλογισμός και άλλες πρακτικές ενσυνειδητότητας δεν θα οδηγήσουν σε δομικές αλλαγές στον εγκέφαλό σας βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Μελέτη εντοπίζει 40 γονίδια που συνδέονται με τον Διαβήτη

Διαβήτης τύπου 2: Πρόσφατη μελέτη εξέτασε τα γενετικά προφίλ περισσότερων από 180.000 ασθενών και ανακάλυψε 40 γονίδια που δεν είχαν αναφερθεί στο παρελθόν και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νόσου.

Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται περισσότερες μέρες ασθενείας

Covid-19 burnout: Υπάρχει πραγματική ανησυχία ότι οι δάσκαλοι που προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για τους μαθητές τους θα εξοντώσουν τους εαυτούς τους και αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην πορεία.

Πότε θα σταματήσει το μωρό μου να κλαίει τόσο πολύ;

Καμπύλη κλάματος: Το κλάμα είναι μια από τις πρώτες μορφές επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα βρέφη για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους. Η γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους διεγείρεται όταν οι γονείς αντιδρούν κατάλληλα στα σήματα του παιδιού. 

Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να μειώσει την ποσότητα του ύπνου ετησίως

Ποιότητα ύπνου: Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπό κανονικές συνήθειες διαβίωσης, οι άνθρωποι φαίνονται πολύ καλύτεροι στο να προσαρμόζονται σε ψυχρότερες εξωτερικές θερμοκρασίες από ό,τι πιο ζεστές συνθήκες.