Πολιτική Φαρμάκoυ

Καρκίνος προστάτη: Νέο τεστ μπορεί να αποτρέψει τη βιοψία

Καρκίνος προστάτη: Νέο τεστ μπορεί να αποτρέψει τη βιοψία

Καρκίνος προστάτη: Η εξέταση ούρων βρέθηκε να είναι εξαιρετικά ακριβής στην ανίχνευση επιθετικού καρκίνου του προστάτη με λίγα ψευδώς αρνητικά ευρήματα.

Μια δοκιμή ούρων με βάση την έρευνα του Πανεπιστημίου του Michigan Rogel Cancer Center θα μπορούσε να αποφύγει το ένα τρίτο των περιττών βιοψιών καρκίνου του προστάτη, ενώ δεν κατάφερε να εντοπίσει μόνο έναν μικρό αριθμό καρκίνων, σύμφωνα με μια μελέτη επικύρωσης που περιελάμβανε περισσότερους από 1.500 ασθενείς. Τα ευρήματα εμφανίζονται στο τεύχος του Journal of Urology.

Το τεστ MyProstateScore, το οποίο διατίθεται στο εμπόριο από την LynxDX, μια εταιρεία εκκίνησης U-M, μετρά τα επίπεδα των ειδικών για τον καρκίνο γονιδίων στα ούρα ενός ασθενούς. Βασίζεται σε έρευνα U-M που ανακάλυψε ότι οι μισοί από όλους τους όγκους του προστάτη φέρουν κάποια γενετική ανωμαλία στην οποία τα γονίδια TMPRSS2 και ERG μετεγκαθίστανται σε ένα χρωμόσωμα και συντήκονται μαζί – δημιουργώντας ένα διακόπτη για την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη.

Επί του παρόντος, μία από τις καλύτερες μεθόδους για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη είναι μια εξέταση αίματος για ειδικό αντιγόνο προστάτη, κοινώς γνωστό ως το τεστ PSA. Τα αυξημένα επίπεδα PSA μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο, αλλά η πλειονότητα των ανδρών με αυξημένο PSA δεν έχουν στην πραγματικότητα καρκίνο του προστάτη.

Για να προσδιοριστεί ποιοι ασθενείς πάσχουν και δεν έχουν καρκίνο, οι άνδρες με αυξημένο τεστ PSA υποβάλλονται σε επεμβατική διαδικασία που ονομάζεται εγκάρσια βιοψία. Οι βιοψίες του προστάτη είναι δυσάρεστες για τους ασθενείς και παρουσιάζουν μικρό κίνδυνο επιπλοκών. Οι μαγνητικές τομογραφίες χρησιμοποιούνται επίσης για την ανίχνευση καρκίνου του προστάτη, αλλά αυτές μπορεί επίσης να χάσουν καρκινικές βλάβες και να έχουν πολύ υψηλότερο κόστος και περιορισμένη διαθεσιμότητα.

«Ο απώτερος στόχος μας ήταν να προσδιορίσουμε αν το τεστ MyProstateScore θα μπορούσε να είναι ένα πρακτικό, αξιόπιστο τεστ που θα μπορούσε να αποκλείσει την ανάγκη για πιο δαπανηρές ή επεμβατικές δοκιμές σε άνδρες που οδηγούνται για βιοψία προστάτη», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Jeffrey Tosoian, MD, MPH, κλινικός λέκτορας ουρολογίας στο Michigan Medicine.

Ο Tosoian και δύο από τους συν-συγγραφείς του ήταν ιδρυτές του LynxDX και κατέχουν μετοχικό κεφάλαιο στην εταιρεία.

Δεν είναι εξίσου ανησυχητικοί όλοι οι καρκίνοι του προστάτη. Πολλοί προκύπτουν αργότερα στη ζωή τους και αναπτύσσονται τόσο αργά που η καλύτερη πορεία δράσης είναι απλώς η παρακολούθηση τους. Σε ασθενείς με αυτούς τους αργούς αναπτυσσόμενους καρκίνους ή χωρίς καρκίνο που, παρά τα αυξημένα επίπεδα PSA, θα μπορούσαν να γλιτώσουν από τις πιο επεμβατικές ή ακριβές διαδικασίες εάν οι γιατροί είχαν καλύτερες εξετάσεις, λένε οι ερευνητές.

Η μελέτη επικύρωσης περιελάμβανε ασθενείς που παρατηρήθηκαν σε ακαδημαϊκά κέντρα υγείας και σε περιβάλλοντα κοινότητας. Μεταξύ αυτών των 1.525 ασθενών, 338 – 22% – είχαν ανιχνευθεί καρκίνοι σε βιοψία που ήταν βαθμού 2 ή υψηλότερη, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν αρκετά σοβαροί ώστε να δικαιολογούν άμεση θεραπεία.

Εάν η δοκιμή MyProstateScore ήταν διαθέσιμη σε ασθενείς στη μελέτη, θα μπορούσαν να αποφευχθούν 387 βιοψίες που δεν βρήκαν καρκίνο ή αργό αναπτυσσόμενο καρκίνο, σύμφωνα με τη μελέτη. Εν τω μεταξύ, το τεστ θα είχε χάσει μόνο 10 κλινικά σημαντικούς καρκίνους που θα απαιτούσαν άμεση θεραπεία.

«Τα δεδομένα δείχνουν ότι αυτή η απλή, δευτεροβάθμια προσέγγιση δοκιμών θα μπορούσε να μειώσει τη χρήση πιο δαπανηρών και επεμβατικών διαδικασιών μετά από μια δοκιμή PSA», λέει ο Tosoian.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ερευνητές ανακάλυψαν πώς δημιουργούνται από κύτταρα νέα αγγεία

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Η απεικόνιση εντοπίζει ασθενείς με καρκίνο του μαστού που είναι απίθανο να επωφεληθούν από την ορμονική θεραπεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λετονία: Ουρές από 30άρηδες για ένα εμβόλιο της AstraZeneca

Λετονία: Ουρές – όχι για τεστ κατά του κορωνοϊού – αλλά για το εμβόλιο της AstraZeneca σχημάτισαν από το πρωί οι 30άρηδες στη Λετονία, μετά την απόφαση των αρχών της βαλτικής χώρας να προσφέρουν το εν λόγω σκεύασμα σε όποιον το επιθυμεί, καθώς η άρνηση πολλών ηλικιωμένων να το λάβουν έχει δημιουργήσει μεγάλα αποθέματα.

Johnson & Johnson Εμβόλιο: Αναστέλλεται προληπτικά η χρήση του στις ΗΠΑ

Johnson & Johnson Εμβόλιο: Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στις ΗΠΑ αναφορικά με τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson. Όπως έγινε γνωστό οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας ζητούν να ανασταλλεί προσωρινά η χρήση του, μετά από έξι περιστατικά θρομβώσεων, που εμφανίστηκαν περίπου δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.

PIF : Δέσμευση Φιλίππου για αξιολόγηση φαρμάκων μέχρι 8 μήνες

Σε θετικό κλίμα διεξήχθη η διαδικτυακή συνάντηση μεταξύ του Κου Φιλίππου, Προέδρου της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων και Προέδρου του ΕΟΦ και εκπροσώπων του PhRMA Innovation Forum (PIF) την 8η Μαρτίου 2021.

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Ναι στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα άνω των 30 ετών

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μετά από αξιολόγηση των διαθέσιμων δεδομένων, συνιστά τη συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού με κάθε διαθέσιμο εμβόλιο, περιλαμβανομένου και του εμβολίου AstraZeneca, στα άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω.

Μειωμένες οι παρενέργειες της Covid-19 με τη λήψη φαρμάκου για την Ηπατίτιδα

Κορωνοϊός Παρενέργειες: Μια εφάπαξ δόση του φαρμάκου για την ηπατίτιδα C όταν ληφθεί νωρίς, θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς Covid-19 να ανακάμψουν γρηγορότερα, και να αποφύγουν επιπλοκές που παρατηρήθηκαν στα προχωρημένα στάδια της νόσου, δήλωσε η Cadila Healthcare Ltd της Ινδίας.

Ήρθε η ώρα για την Ευρώπη να γεφυρώσει το χάσμα στον έλεγχο νεογνώνγια Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία

Η πρόσφατα σχηματισμένη Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τον Διαγνωστικό Έλεγχο Νεογνών για Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία, αποτελούμενη από ευρωπαϊκές οργανώσεις ασθενών, ακαδημαϊκούς και τη φαρμακευτική βιομηχανία, δημοσίευσε  την πρώτη της Λευκή Βίβλο με τίτλο «Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: διαγνώστε κατά τη γέννηση, σώστε ζωές (Spinal muscular atrophy: screen at birth, save lives)», με την οποία καλεί όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να εισάγουν έλεγχο-ρουτίνα όλων των νεογνών για νωτιαία μυϊκή ατροφία (SMA) έως το 2025.