Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Άγχος: Μάθετε πώς να ελέγχετε το άγχος σας

Άγχος: Μάθετε πώς να ελέγχετε το άγχος σας

Άγχος: Η σχέση μεταξύ του στρες και της ψυχικής ασθένειας δεν έχει ακόμη κατανοηθεί πλήρως, αλλά είναι γνωστό ότι το άγχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ένα επεισόδιο ψυχικής ασθένειας.

Το άγχος είναι γεγονός της ζωής. Ανεξάρτητα από το πόσο θα λαχταρούσαμε μια ύπαρξη χωρίς άγχος, το γεγονός είναι ότι το άγχος είναι πραγματικά απαραίτητο. Είναι το πώς αντιδρούμε στο άγχος που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη ζωή μας.

Πάρτε τον έλεγχο του στρες

Το άγχος ορίζεται ως οποιαδήποτε αλλαγή στην οποία πρέπει να προσαρμοστούμε. Αυτό περιλαμβάνει δύσκολα γεγονότα της ζωής (πένθος, ασθένεια) και θετικά. Η απόκτηση μιας νέας δουλειάς ή η μετάβαση σε διακοπές θεωρούνται σίγουρα ευχάριστα γεγονότα, αλλά είναι επίσης αλλαγές, γνωστές και ως άγχος, που απαιτούν κάποια προσαρμογή. Το να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά το άγχος μπορεί να διευκολύνει το σώμα και το μυαλό μας. Ο διαλογισμός και άλλες μέθοδοι χαλάρωσης, η άσκηση, η οπτικοποίηση είναι όλες χρήσιμες τεχνικές για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων του στρες.

Το άγχος μπορεί να είναι ευεργετικό – με μέτρο. Αυτό συμβαίνει επειδή σύντομα επεισόδια στρες πυροδοτούν χημικές ουσίες που βελτιώνουν τη μνήμη, αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας και ενισχύουν την εγρήγορση και την παραγωγικότητα. Αλλά το χρόνιο στρες έχει εξουθενωτικές επιπτώσεις στη συνολική υγεία μας. Σωματικά, μπορεί να συμβάλει σε ημικρανίες, έλκη, μυϊκή ένταση και κόπωση. Καναδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι το χρόνιο στρες υπερδιπλασίαζε τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών. Το επίμονο στρες μας επηρεάζει επίσης συναισθηματικά και διανοητικά και μπορεί να προκαλέσει:

Μειωμένη συγκέντρωση και μνήμη
Σύγχυση
Απώλεια της αίσθησης του χιούμορ
Ανησυχία
Θυμός
Φόβος

Η σχέση μεταξύ του στρες και της ψυχικής ασθένειας δεν έχει ακόμη κατανοηθεί πλήρως, αλλά είναι γνωστό ότι το άγχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ένα επεισόδιο ψυχικής ασθένειας.

Διαχείριση του άγχους

Πρώτον, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε την πηγή(ες) του άγχους σας. Γεγονότα όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, η έναρξη μιας νέας δουλειάς ή η μετακόμιση σπιτιού είναι σίγουρα αγχωτικά. Ωστόσο, μεγάλο μέρος του άγχους μας πηγάζει από μέσα μας. Ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύουμε τα πράγματα – μια συζήτηση, μια ανασκόπηση απόδοσης, ακόμα και μια ματιά – καθορίζει αν κάτι γίνεται στρεσογόνος παράγοντας. Η αρνητική αυτοομιλία, όπου εστιάζουμε στην αυτοκριτική και στην απαισιόδοξη υπερανάλυση, μπορεί να μετατρέψει μια αθώα παρατήρηση σε σημαντική πηγή άγχους.

Η κατανόηση από πού προέρχεται το άγχος σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε για μια πορεία δράσης. Οι εξωτερικοί στρεσογόνοι παράγοντες, όπως το πένθος ή οι αλλαγές σταδιοδρομίας, μπορούν να αντιμετωπιστούν με την πάροδο του χρόνου και με την υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων. Οι εσωτερικοί στρεσογόνοι παράγοντες, που προκαλούνται από τη δική μας αρνητική ερμηνεία, απαιτούν αλλαγές στη στάση και τη συμπεριφορά. Ο στόχος της διαχείρισης του άγχους είναι να υποδηλώσει την «ανταπόκριση χαλάρωσης». Αυτή είναι η φυσιολογική και ψυχολογική διαδικασία ηρεμίας που περνά το σώμα μας όταν αντιλαμβανόμαστε ότι ο κίνδυνος ή το στρεσογόνο γεγονός έχει περάσει.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την ενεργοποίηση της απόκρισης χαλάρωσης:

  • Μάθετε τεχνικές χαλάρωσης – Η εξάσκηση του διαλογισμού ή της επίγνωσης της αναπνοής κάθε μέρα μπορεί να ανακουφίσει το χρόνιο στρες και να ευθυγραμμίσει εκ νέου την προοπτική σας με πιο θετικό τρόπο. Οι καλές αναπνευστικές συνήθειες από μόνες τους μπορούν να βελτιώσουν τόσο την ψυχολογική όσο και τη σωματική σας ευεξία.
  • Θέστε ρεαλιστικούς στόχους – Το να μάθουν να λένε όχι είναι απαραίτητο για μερικούς ανθρώπους. Αξιολογήστε το πρόγραμμά σας και εντοπίστε εργασίες ή δραστηριότητες που μπορείτε ή πρέπει να αφήσετε. Μην προσφέρετε αυτόματα να κάνετε κάτι μέχρι να σκεφτείτε εάν είναι εφικτό και υγιές για εσάς να το κάνετε.
  • Άσκηση – Δεν χρειάζεται να προπονείστε για έναν μαραθώνιο, αλλά η τακτική, μέτρια άσκηση βοηθά στη μείωση της έντασης, βελτιώνει τον ύπνο και την αυτοεκτίμηση. Το να κάνετε την άσκηση συνήθεια είναι το κλειδί.
  • Απολαύστε τον εαυτό σας – Αφιερώνοντας χρόνο για ένα αγαπημένο χόμπι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συνδεθείτε και να καλλιεργήσετε τον δημιουργικό σας εαυτό.
  • Οπτικοποίηση – Οι αθλητές πετυχαίνουν αποτελέσματα εικονίζοντας τους εαυτούς τους να διασχίζουν πρώτοι τη γραμμή τερματισμού. Χρησιμοποιήστε την ίδια τεχνική για να εξασκηθείτε στο να «βλέπετε» τον εαυτό σας να πετυχαίνει σε όποια κατάσταση είναι πάνω από το μυαλό σας.
  • Διατηρήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής – Μια καλή διατροφή είναι συχνά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε όταν νιώθουμε άγχος. Το να φτιάξετε ένα γεύμα αντί να αγοράσετε ένα έτοιμο μπορεί να φαίνεται πρόκληση, αλλά μάλλον θα είναι φθηνότερο και σίγουρα καλύτερο για εσάς και η απλή ενέργεια του να κάνετε κάτι καλό για τον εαυτό σας μπορεί να καταπραΰνει τα αγχωτικά συναισθήματα.
  • Μιλήστε για αυτό – Το να μοιραστείτε τα προβλήματά σας με έναν φίλο μπορεί να σας βοηθήσει να βάλετε τα πράγματα στη θέση τους και να νιώσετε ότι δεν είστε μόνοι. Μπορείτε επίσης να μάθετε μερικούς άλλους τρόπους για να διαχειριστείτε αποτελεσματικά το άγχος
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Με ποιον τρόπο το κακάο μας κάνει καλό;

Ποια είναι τα οφέλη της morning yoga;

Πόσο σημαντικό είναι να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας;

Πώς μπορεί να επηρεάσει τον οργανισμό μας το χρόνιο άγχος;

5 Τρόποι που το Feng Shui συμβάλλει στην ψυχική σας υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορούν τα κοινωνικά δίκτυα να προκαλέσουν διαταραχή προσωπικότητας Oistrian; 

Οι άνθρωποι που περνούν υπερβολικό χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να αποσυνδεθούν από τις πραγματικές σχέσεις και δραστηριότητες, οδηγώντας σε μια αίσθηση αποσύνδεσης και απομάκρυνσης από τον κόσμο γύρω τους.

Πώς η online αυτοβοήθεια είναι ευεργετική για τη διαταραχή υπερφαγίας;

Υπερφαγία: Μια διαδικτυακή παρέμβαση γνωσιακής συμπεριφοράς αυτοβοήθειας οδηγεί σε σημαντικές μειώσεις στα επεισόδια υπερφαγίας και βελτιώσεις στα αποτελέσματα της ψυχικής υγείας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες ανθεκτικότητας μετά από τραύμα;

Για τα άτομα που βιώνουν τραύματα, αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καλύτερες προβλέψεις για το ποιος μπορεί να υποφέρει από μακροπρόθεσμα προβλήματα ψυχικής υγείας και ποιος όχι.

Όσο τα παιδιά χρησιμοποιούν τα social media, τόσο περισσότερο είναι πιθανό να ατμίσουν

Παιδιά και νεαροί ενήλικες που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για επτά ή περισσότερες ώρες την ημέρα έχουν διπλάσιο κίνδυνο να αρχίσουν το άτμισμα ή το κάπνισμα ή και τα δύο, δείχνει νέα έρευνα.

Πώς να αποκτήσετε καλή σχέση με τον κουνιάδο σας;

Σχέση κουνιάδος: Η διατήρηση μιας υγιούς σχέσης με τον αδελφό του συζύγου σας μπορεί να εμπλουτίσει τη δυναμική της οικογένειάς σας και να δημιουργήσει ένα υποστηρικτικό ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον.

Εξερεύνηση της επίδρασης της παρουσίας οικείων ανθρώπων στον διαπροσωπικό χώρο 

Ο διαπροσωπικός χώρος, γνωστός και ως προσωπικός χώρος, αναφέρεται στη φυσική απόσταση που διατηρούν τα άτομα μεταξύ τους και των άλλων κατά τη διάρκεια των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.

Kοινωνική Aπόσυρση: Μελέτη ρίχνει φως σε ξεχωριστά συναισθηματικά αποτελέσματα στη νεολαία 

Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Riverside, διαπίστωσε ότι υπάρχουν δύο κύριοι τύποι κοινωνικής απόσυρσης στη νεολαία: η ντροπαλότητα και η μη κοινωνικότητα.

Close Icon