Ψυχική Υγεία

Εγκέφαλος στρες: Ορισμένοι τύποι στρες ευνοούν τη λειτουργία του εγκεφάλου [μελέτη]

Εγκέφαλος στρες: Ορισμένοι τύποι στρες ευνοούν τη λειτουργία του εγκεφάλου [μελέτη]

Εγκέφαλος στρες: Το άγχος που προέρχεται από τη μελέτη για εξετάσεις, την προετοιμασία για μια μεγάλη συνάντηση στη δουλειά μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε προσωπική ανάπτυξη.

ADMAN

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Psychiatry Research και διαπίστωσε ότι τα χαμηλά έως μέτρια επίπεδα στρες μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να αναπτύξουν ανθεκτικότητα και να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαταραχών ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και οι αντικοινωνικές συμπεριφορές. Το χαμηλό έως μέτριο άγχος μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε μελλοντικές αγχωτικές συναντήσεις.

“Εάν βρίσκεστε σε ένα περιβάλλον όπου έχετε κάποιο επίπεδο άγχους, μπορεί να αναπτύξετε μηχανισμούς αντιμετώπισης που θα σας επιτρέψουν να γίνετε πιο αποτελεσματικοί και να οργανωθείτε με τρόπο που θα σας βοηθήσει να αποδώσετε”, είπε ο Assaf Oshri, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο College of Family and Consumer Sciences. Το άγχος που προέρχεται από τη μελέτη για εξετάσεις, την προετοιμασία για μια μεγάλη συνάντηση στη δουλειά μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε προσωπική ανάπτυξη. Η απόρριψη από έναν εκδότη, για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει έναν συγγραφέα να ξανασκεφτεί το στυλ του. Και η απόλυση θα μπορούσε να ωθήσει κάποιον να επανεξετάσει τα δυνατά του σημεία και αν πρέπει να παραμείνει στον τομέα του ή να προχωρήσει σε κάτι νέο. Αλλά η γραμμή μεταξύ της σωστής ποσότητας άγχους και του υπερβολικού στρες είναι λεπτή.

Το καλό άγχος μπορεί να λειτουργήσει ως εμβόλιο ενάντια στην επίδραση μελλοντικών αντιξοοτήτων

Οι ερευνητές βασίστηκαν σε δεδομένα από το Human Connectome Project, ένα εθνικό έργο που χρηματοδοτείται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και στοχεύει να παρέχει πληροφορίες για το πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Για την παρούσα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 1.200 νεαρούς ενήλικες που ανέφεραν τα αντιλαμβανόμενα επίπεδα στρες χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο συχνά βίωσαν συγκεκριμένες σκέψεις ή συναισθήματα, όπως “τον τελευταίο μήνα, πόσο συχνά στενοχωρηθήκατε εξαιτίας ενός γεγονότος που συνέβη απροσδόκητα;” και “τον τελευταίο μήνα, πόσο συχνά έχετε διαπιστώσει ότι δεν μπορούσατε να αντεπεξέλθετε σε όλα τα πράγματα που έπρεπε να κάνετε;”

Στη συνέχεια, οι νευρογνωστικές τους ικανότητες αξιολογήθηκαν χρησιμοποιώντας τεστ που μέτρησαν την προσοχή και την ικανότητα να καταστέλλουν τις αυτόματες αποκρίσεις σε οπτικά ερεθίσματα, τη γνωστική ευελιξία ή ικανότητα εναλλαγής μεταξύ εργασιών, τη μνήμη ακολουθίας εικόνων, η οποία περιλαμβάνει την ανάμνηση μιας ολοένα και πιο μεγάλης σειράς αντικειμένων, τη μνήμη εργασίας και την ταχύτητα επεξεργασίας. Οι ερευνητές συνέκριναν αυτά τα ευρήματα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων. Η ανάλυση διαπίστωσε ότι τα χαμηλά έως μέτρια επίπεδα στρες ήταν ψυχολογικά ευεργετικά, δυνητικά λειτουργώντας ως ένα είδος ανοσίας ενάντια στην ανάπτυξη συμπτωμάτων ψυχικής υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η γιόγκα ανακουφίζει τον πόνο & τα συμπτώματα κατάθλιψης

Η σοβαρότητα του PTSD συνδέεται με μειωμένη δραστηριότητα στον ιππόκαμπο

Ασκηθείτε στο Mindfulness για στοχευμένη διαχείριση του πόνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χριστούγεννα: 2/3 των ενηλίκων θα πουν ότι είναι «καλά» ακόμα κι αν δεν είναι

Χριστούγεννα: Ένας στους τρεις Βρετανούς είναι πιο πιθανό να παλέψει με την ψυχική του ευεξία κατά την περίοδο των Χριστουγέννων παρά οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου, όμως οι περισσότεροι δεν το παραδέχονται.

Πώς επηρεάζεται η ψυχολογία μας στην εμμηνόπαυση;

Εμμηνόπαυση: Ορισμένες μελέτες επισημαίνουν τις επιδράσεις της ορμόνης στη βελτίωση της διάθεσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα χαμηλότερα επίπεδα της μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθήματα κατάθλιψης.

Η προεκλογική περίοδος μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, θέτοντας τους πληθυσμούς σε κίνδυνο

Για τον Smith, όλα αυτά είναι μια υπενθύμιση ότι το άγχος στη ζωή μας είτε προέρχεται από μια πολιτική εκστρατεία είτε από τις ανησυχίες για την πληρωμή των λογαριασμών επηρεάζει τελικά την υγεία.

Το χαμηλό έως μέτριο στρες κάνει καλό, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Νέων του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια

"Πρέπει να έχεις τους σωστούς πόρους για να ενισχυθείς από τις αντιξοότητες και το στρες", δήλωσε ο Oshri. "Για ορισμένους ανθρώπους, το να εκτίθενται σε αντιξοότητες είναι κάτι καλό. Αλλά για άλλους, ίσως όχι". "Είναι πιθανό να μπορείς να αντέξεις περισσότερο στρες αν έχεις μια υποστηρικτική κοινότητα ή οικογένεια". Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuropsychologia.

Κάντε τη σχέση από απόσταση να πετύχει!

Σχέση: Η αλήθεια είναι ότι με λίγη δουλειά, οι σχέσεις εξ αποστάσεως μπορούν να επιβιώσουν στη δοκιμασία του χρόνου και μπορούν να είναι εξίσου ανταποδοτικές με τις τυπικές διαπροσωπικές σχέσεις.