Ψυχική Υγεία

Εγκέφαλος στρες: Ορισμένοι τύποι στρες ευνοούν τη λειτουργία του εγκεφάλου [μελέτη]

Εγκέφαλος στρες: Ορισμένοι τύποι στρες ευνοούν τη λειτουργία του εγκεφάλου [μελέτη]

Εγκέφαλος στρες: Το άγχος που προέρχεται από τη μελέτη για εξετάσεις, την προετοιμασία για μια μεγάλη συνάντηση στη δουλειά μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε προσωπική ανάπτυξη.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Psychiatry Research και διαπίστωσε ότι τα χαμηλά έως μέτρια επίπεδα στρες μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να αναπτύξουν ανθεκτικότητα και να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαταραχών ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και οι αντικοινωνικές συμπεριφορές. Το χαμηλό έως μέτριο άγχος μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε μελλοντικές αγχωτικές συναντήσεις.

“Εάν βρίσκεστε σε ένα περιβάλλον όπου έχετε κάποιο επίπεδο άγχους, μπορεί να αναπτύξετε μηχανισμούς αντιμετώπισης που θα σας επιτρέψουν να γίνετε πιο αποτελεσματικοί και να οργανωθείτε με τρόπο που θα σας βοηθήσει να αποδώσετε”, είπε ο Assaf Oshri, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο College of Family and Consumer Sciences. Το άγχος που προέρχεται από τη μελέτη για εξετάσεις, την προετοιμασία για μια μεγάλη συνάντηση στη δουλειά μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε προσωπική ανάπτυξη. Η απόρριψη από έναν εκδότη, για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει έναν συγγραφέα να ξανασκεφτεί το στυλ του. Και η απόλυση θα μπορούσε να ωθήσει κάποιον να επανεξετάσει τα δυνατά του σημεία και αν πρέπει να παραμείνει στον τομέα του ή να προχωρήσει σε κάτι νέο. Αλλά η γραμμή μεταξύ της σωστής ποσότητας άγχους και του υπερβολικού στρες είναι λεπτή.

Το καλό άγχος μπορεί να λειτουργήσει ως εμβόλιο ενάντια στην επίδραση μελλοντικών αντιξοοτήτων

Οι ερευνητές βασίστηκαν σε δεδομένα από το Human Connectome Project, ένα εθνικό έργο που χρηματοδοτείται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και στοχεύει να παρέχει πληροφορίες για το πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Για την παρούσα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 1.200 νεαρούς ενήλικες που ανέφεραν τα αντιλαμβανόμενα επίπεδα στρες χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο συχνά βίωσαν συγκεκριμένες σκέψεις ή συναισθήματα, όπως “τον τελευταίο μήνα, πόσο συχνά στενοχωρηθήκατε εξαιτίας ενός γεγονότος που συνέβη απροσδόκητα;” και “τον τελευταίο μήνα, πόσο συχνά έχετε διαπιστώσει ότι δεν μπορούσατε να αντεπεξέλθετε σε όλα τα πράγματα που έπρεπε να κάνετε;”

Στη συνέχεια, οι νευρογνωστικές τους ικανότητες αξιολογήθηκαν χρησιμοποιώντας τεστ που μέτρησαν την προσοχή και την ικανότητα να καταστέλλουν τις αυτόματες αποκρίσεις σε οπτικά ερεθίσματα, τη γνωστική ευελιξία ή ικανότητα εναλλαγής μεταξύ εργασιών, τη μνήμη ακολουθίας εικόνων, η οποία περιλαμβάνει την ανάμνηση μιας ολοένα και πιο μεγάλης σειράς αντικειμένων, τη μνήμη εργασίας και την ταχύτητα επεξεργασίας. Οι ερευνητές συνέκριναν αυτά τα ευρήματα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων. Η ανάλυση διαπίστωσε ότι τα χαμηλά έως μέτρια επίπεδα στρες ήταν ψυχολογικά ευεργετικά, δυνητικά λειτουργώντας ως ένα είδος ανοσίας ενάντια στην ανάπτυξη συμπτωμάτων ψυχικής υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η γιόγκα ανακουφίζει τον πόνο & τα συμπτώματα κατάθλιψης

Η σοβαρότητα του PTSD συνδέεται με μειωμένη δραστηριότητα στον ιππόκαμπο

Ασκηθείτε στο Mindfulness για στοχευμένη διαχείριση του πόνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έκθεση σε πλαστικοποιητές στην εγκυμοσύνη συνδέεται με χαμηλότερο IQ στα παιδιά

Πλαστικοποιητές IQ: Η νοημοσύνη ενός παιδιού μπορεί να επηρεαστεί τόσο από γενετικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες, ξεκινώντας από την ίδια την προγεννητική περίοδο.

Η καταπίεση των αρνητικών σκέψεων μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα;

Αρνητικές σκέψεις: Στον κόσμο της ψυχικής υγείας, όπου χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές και προσεγγίσεις, η καταστολή μπορεί να προσφέρει έναν μοναδικό τρόπο διαχείρισης των αρνητικών σκέψεων και βελτίωσης της ευημερίας για ορισμένα άτομα.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να αυξάνουν τα επίπεδα κατάθλιψης;

Τρόφιμα: Η μείωση της πρόσληψης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και τεχνητών γλυκαντικών μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, ιδίως για τα άτομα που αγωνίζονται με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Η οικογενειακή υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της χρήσης ουσιών από τους εφήβους στις παραμεθόριες περιοχές

"Οι τρόποι ενίσχυσης της οικογενειακής υποστήριξης θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στις αξιολογήσεις της σχολικής συμβουλευτικής, στα κοινοτικά προγράμματα, στις εξετάσεις υγειονομικής περίθαλψης και σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες".

Πώς η εργασία επηρεάζει την ψυχική υγεία;

Εργασία: Ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον μπορεί να προάγει την καλή ψυχική υγεία, ενώ οι στρεσογόνοι παράγοντες που σχετίζονται με την εργασία μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική ευημερία.