Ψυχική Υγεία

PTSD: Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων συνδέεται με μειωμένη δραστηριότητα στον ιππόκαμπο

PTSD: Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων συνδέεται με μειωμένη δραστηριότητα στον ιππόκαμπο

PTSD: Μετά από ένα τραυματικό συμβάν, τα άτομα με μειωμένη δραστηριότητα στον ιππόκαμπο εμφανίζουν χειρότερα συμπτώματα PTSD, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JNeurosci.

Ο ιππόκαμπος κάνει περισσότερα από το να κωδικοποιεί νέες αναμνήσεις – είναι επίσης υπεύθυνος για τον απολογισμό των χωρικών και συναισθηματικών πλαισίων και επεξεργάζεται την απειλή. Το PTSD – Διαταραχή μετατραυματικού στρες – επηρεάζει όλες αυτές τις λειτουργίες, δημιουργώντας συμπτώματα όπως η υπεργενίκευση του φόβου και οι επαναλαμβανόμενες τραυματικές αναμνήσεις. Ωστόσο, η ακριβής αλληλεπίδραση μεταξύ της δραστηριότητας του ιππόκαμπου και της διαταραχής μετατραυματικού στρες ήταν μέχρι πρόσφατα ακόμη ασαφής.

Οι ερευνητές Tanriverdi et al. μέτρησαν τα συμπτώματα PTSD και τη δραστηριότητα του ιππόκαμπου σε άτομα που είχαν επισκεφθεί τα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων μετά από ένα τραυματικό γεγονός όπως για παράδειγμα ένα τροχαίο ατύχημα. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τα συμπτώματα PTSD και μετά είδαν φοβισμένα και ουδέτερα πρόσωπα ενώ οι ερευνητές μέτρησαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους με fMRI.

Τι δείχνουν τα ευρήματα

Τα άτομα με πιο σοβαρά συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες είχαν μειωμένη δραστηριότητα στον ιππόκαμπο ως απόκριση στα φοβισμένα πρόσωπα που παρακολουθούσαν. Αυτή η σχέση ενισχύθηκε περαιτέρω σε άτομα που ξαφνιάζονταν πιο εύκολα σε μια αμυντική μαθησιακή εργασία. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, σε αυτούς τους συμμετέχοντες, ο ιππόκαμπος μπορεί να μην κάνει διάκριση μεταξύ των ασφαλών και μη ασφαλών πλαισίων.

Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ορισμένα άτομα μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα στο PTSD λόγω της μειωμένης δραστηριότητας στον ιππόκαμπό τους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JNeurosci.

Η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) είναι μια πάθηση ψυχικής υγείας που προκαλείται από ένα τρομακτικό γεγονός – είτε βιώνοντάς το είτε βλέποντάς το. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αναδρομές στο παρελθόν, εφιάλτες και έντονο άγχος, καθώς και ανεξέλεγκτες σκέψεις για το γεγονός.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που περνούν από τραυματικά γεγονότα μπορεί να έχουν προσωρινή δυσκολία προσαρμογής και αντιμετώπισης, αλλά με τον χρόνο και την καλή φροντίδα του εαυτού τους, συνήθως τα συμπτώματα βελτιώνονται. Εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν, διαρκέσουν μήνες ή και χρόνια και παρεμποδίζουν την καθημερινή σας λειτουργία, μπορεί να έχετε PTSD.

Η λήψη αποτελεσματικής θεραπείας μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων PTSD μπορεί να είναι κρίσιμη για τη μείωση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της λειτουργίας σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

CPTSD: Νέα διαγνωστική κατηγορία στη διαταραχή μετατραυματικού στρες

Τι είναι το σύνδρομο της Στοκχόλμης;

Νέα έρευνα ανοίγει την πόρτα στην ανάπτυξη φαρμάκου που μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή των αναμνήσεων φόβου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ειδικοί για το φύλο μηχανισμοί για τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή που εντοπίζονται σε απόκριση σε απορρυθμισμένες ορμόνες του στρες

Η Lerner δήλωσε ότι το εργαστήριό της συνεχίζει τώρα αυτές τις αρχικές ερευνητικές προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού μελετών για την περαιτέρω διαλεύκανση των μηχανισμών με τους οποίους οι ορμόνες του στρες ρυθμίζουν ειδικά την ντοπαμίνη στους άνδρες έναντι των γυναικών και πώς οι φυσιολογικοί κιρκάδιοι ρυθμοί στην απελευθέρωση των ορμονών του στρες μπορούν να επηρεάσουν τα κίνητρα.

5 Οφέλη του φιλιού για την υγεία μας

Φιλί: Το φιλί μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη συναισθηματική και σωματική υγεία και ευεξία σας, και να βοηθήσει το άτομο που επιδίδεται σε αυτό, να αισθάνεται καλά με τον εαυτό του.