Ψυχική Υγεία

Σύνδρομο Στοκχόλμης: Ένας μηχανισμός αντιμετώπισης απέναντι στην κακοποίηση

Σύνδρομο Στοκχόλμης: Ένας μηχανισμός αντιμετώπισης απέναντι στην κακοποίηση

Σύνδρομο Στοκχόλμης: Πολλοί ερευνητές που έχουν μελετήσει πολλαπλές περιπτώσεις αυτού του συνδρόμου δεν μπόρεσαν να βρουν μια ακριβή αιτία για το πρόβλημα.Ωστόσο, το σύνδρομο της Στοκχόλμης δεν αναγνωρίζεται ως ψυχολογική κατάσταση, επειδή δεν έχει μια τυπική θεραπεία.

Το σύνδρομο Στοκχόλμης είναι μια ψυχολογική απόκριση που προκύπτει όταν ένα θύμα κακοποίησης ή ένας όμηρος αρχίζει να δένεται με τον θύτη. Συμβαίνει όταν βρίσκονται σε αιχμαλωσία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή η κατάσταση είναι λίγο απειλητική. Είναι επειδή η σαφής οριοθέτηση μεταξύ κινδύνου και συντροφικότητας παύει να υπάρχει. Υπάρχει η πεποίθηση ότι το σύνδρομο της Στοκχόλμης συνδέεται συνήθως με υψηλού προφίλ απαγωγές και καταστάσεις ομηρίας.

Το σύνδρομο της Στοκχόλμης έχει ιστορία

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ από πού προήλθε ο όρος σύνδρομο Στοκχόλμης; Μια ληστεία έγινε στη Στοκχόλμη της Σουηδίας το 1973. Κατά τη διάρκεια της ληστείας, οι ληστές κράτησαν τέσσερις τραπεζικούς υπαλλήλους αιχμάλωτους σε ένα θησαυροφυλάκιο για περισσότερες από πέντε ημέρες. Κάτι περίεργο συνέβη κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας καθώς οι όμηροι άρχισαν να δένονται με τους απαγωγείς τους. Ήταν λόγω των μικρών πράξεων της αντιληπτής καλοσύνης τους. Τελικά, οι αιχμάλωτοι άρχισαν να φοβούνται περισσότερο την αστυνομία παρά τους ληστές. Έγιναν ανθεκτικοί ακόμη και στην ιδέα της διάσωσης. Η συμπεριφορά των αιχμαλώτων μπέρδεψε την αστυνομία και το ευρύ κοινό. Όχι μόνο αυτό, ακόμη και οι αιχμάλωτοι αναρωτήθηκαν. Μετά από πολυάριθμες μελέτες και έρευνες, οι ψυχίατροι συνέδεσαν αυτή την αντίδραση με το σοκ ή έναν όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το μετατραυματικό στρες. Εξήγησε περαιτέρω ότι οι αιχμάλωτοι ένιωθαν ευγνώμονες στους απαγωγείς τους παρά στην αστυνομία. Όλο αυτό το επεισόδιο επινόησε τη λέξη σύνδρομο Στοκχόλμης.

Γνωρίστε τα συμπτώματα του συνδρόμου της Στοκχόλμης

Τα άτομα που πάσχουν από σύνδρομο Στοκχόλμης μπορεί να εμφανίζουν τα ακόλουθα συμπτώματα. Θετικά συναισθήματα για τους απαγωγείς τους. Ένα αίσθημα συμπάθειας για τις συμπεριφορές και τις πεποιθήσεις των απαγωγέων τους. Αρνητικά συναισθήματα προς την αστυνομία ή άλλα πρόσωπα της εξουσίας. Άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με τη διαταραχή μετατραυματικού στρες. Περιλαμβάνουν αναδρομές στο παρελθόν, αίσθημα εκνευρισμού, δυσπιστίας, νευρικότητας, άγχους, ανικανότητας να απολαύσετε τα πράγματα που απολαμβάνατε προηγουμένως και δυσκολία εστίασης.

Ποια είναι τα αίτια του συνδρόμου της Στοκχόλμης;

Πολλοί ερευνητές που έχουν μελετήσει πολλαπλές περιπτώσεις αυτού του συνδρόμου δεν μπόρεσαν να βρουν μια ακριβή αιτία για το πρόβλημα. Μια από τις θεωρίες προτείνει ότι αυτή η κατάσταση είναι μια τεχνική που μάθαιναν οι πρόγονοι στα παιδιά τους. Στον πρώιμο πολιτισμό, υπήρχε ο κίνδυνος να αιχμαλωτιστεί ή να σκοτωθεί από μια άλλη ομάδα. Ως αποτέλεσμα, το δέσιμο με τους απαγωγείς αύξησε τις πιθανότητές τους να επιβιώσουν. Σύμφωνα με ορισμένους εξελικτικούς ψυχιάτρους, αυτή η προγονική τεχνική είναι ένα φυσικό χαρακτηριστικό του ανθρώπου. Μια άλλη θεωρία δηλώνει ότι η κατάσταση αιχμαλωσίας ή κακοποίησης είναι έντονα συναισθηματικά φορτισμένη. Οι άνθρωποι προσαρμόζουν τα συναισθήματά τους και αρχίζουν να αναπτύσσουν συμπόνια για τον θύτη τους εάν δείχνουν κάποια καλοσύνη απέναντί ​​τους.

Πώς να αντιμετωπίσετε την κατάσταση;

Επειδή το σύνδρομο της Στοκχόλμης δεν αναγνωρίζεται ως ψυχολογική κατάσταση, δεν έχει μια τυπική θεραπεία. Μπορεί κανείς να καταφύγει στις ίδιες μεθόδους θεραπείας που χρησιμοποιούνται για το PTSD. Είναι καλό να αναζητήσετε θεραπεία, καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε την εμπειρία σας. Μπορεί να καταλάβετε πόσο μια δεξιότητα επιβίωσης ήταν η συμπάθεια προς τους απαγωγείς σας. Με τη βοήθεια της θεραπείας, μπορείτε επίσης να μάθετε να προχωράτε στη ζωή σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η πανδημία της COVID και το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων έπληξαν σκληρά την ψυχική υγεία των παιδιών

Tips να είσαι συνεπής στις προπονήσεις σου

Τι είναι το στίγμα και πώς δημιουργείται;

Κάντε την οικονομική ευεξία μέρος του σχεδίου αυτοφροντίδας σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο εύκολο είναι να μην ανησυχούμε και να νιώθουμε ευτυχισμένοι;

Ευτυχία: Είναι η ευτυχία κάτι για το οποίο πρέπει να εργαστείτε σκληρά και να συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου ή είναι κάτι παροδικό και φευγαλέο που πρέπει να απολαμβάνετε αυτή τη στιγμή; 

Νέα έρευνα για το πότε οι άνθρωποι θέλουν να μοιράζονται τις εμπειρίες τους

Επίσης, δεδομένου ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η φυσική εγγύτητα αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργία κοινών αναμνήσεων, πώς μπορούν οι σύντροφοι που ζουν σε διαφορετικά μέρη να καλλιεργήσουν, επίσης, κοινές αναμνήσεις; Το ερώτημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό υπό το πρίσμα του τρόπου με τον οποίο η COVID-19 επέτρεψε σε περισσότερους ανθρώπους να εργάζονται και να σπουδάζουν εξ αποστάσεως.

Στην εξωσωματική γονιμοποίηση χρειάζεται περισσότερη ψυχική υποστήριξη

Υπογονιμότητα: Η υπογονιμότητα, η οποία επηρεάζει περίπου ένα στα επτά ζευγάρια, προκαλεί καταστροφικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, τις σχέσεις, τα οικονομικά και την καριέρα.

Πότε το πολύ φαγητό γίνεται υπερβολικά πολύ;

Υπερφαγία διαταραχή:  Τα άτομα με διαταραχή υπερφαγίας μπορεί να αισθάνονται αμήχανα για την υπερκατανάλωση τροφής, αλλά έχουν μια έντονη, καταναγκαστική επιθυμία να συνεχίσουν να τρώνε.