Ψυχική Υγεία

Σύνδρομο Στοκχόλμης: Ένας μηχανισμός αντιμετώπισης απέναντι στην κακοποίηση

Σύνδρομο Στοκχόλμης: Ένας μηχανισμός αντιμετώπισης απέναντι στην κακοποίηση

Σύνδρομο Στοκχόλμης: Πολλοί ερευνητές που έχουν μελετήσει πολλαπλές περιπτώσεις αυτού του συνδρόμου δεν μπόρεσαν να βρουν μια ακριβή αιτία για το πρόβλημα.Ωστόσο, το σύνδρομο της Στοκχόλμης δεν αναγνωρίζεται ως ψυχολογική κατάσταση, επειδή δεν έχει μια τυπική θεραπεία.

Το σύνδρομο Στοκχόλμης είναι μια ψυχολογική απόκριση που προκύπτει όταν ένα θύμα κακοποίησης ή ένας όμηρος αρχίζει να δένεται με τον θύτη. Συμβαίνει όταν βρίσκονται σε αιχμαλωσία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή η κατάσταση είναι λίγο απειλητική. Είναι επειδή η σαφής οριοθέτηση μεταξύ κινδύνου και συντροφικότητας παύει να υπάρχει. Υπάρχει η πεποίθηση ότι το σύνδρομο της Στοκχόλμης συνδέεται συνήθως με υψηλού προφίλ απαγωγές και καταστάσεις ομηρίας.

Το σύνδρομο της Στοκχόλμης έχει ιστορία

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ από πού προήλθε ο όρος σύνδρομο Στοκχόλμης; Μια ληστεία έγινε στη Στοκχόλμη της Σουηδίας το 1973. Κατά τη διάρκεια της ληστείας, οι ληστές κράτησαν τέσσερις τραπεζικούς υπαλλήλους αιχμάλωτους σε ένα θησαυροφυλάκιο για περισσότερες από πέντε ημέρες. Κάτι περίεργο συνέβη κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας καθώς οι όμηροι άρχισαν να δένονται με τους απαγωγείς τους. Ήταν λόγω των μικρών πράξεων της αντιληπτής καλοσύνης τους. Τελικά, οι αιχμάλωτοι άρχισαν να φοβούνται περισσότερο την αστυνομία παρά τους ληστές. Έγιναν ανθεκτικοί ακόμη και στην ιδέα της διάσωσης. Η συμπεριφορά των αιχμαλώτων μπέρδεψε την αστυνομία και το ευρύ κοινό. Όχι μόνο αυτό, ακόμη και οι αιχμάλωτοι αναρωτήθηκαν. Μετά από πολυάριθμες μελέτες και έρευνες, οι ψυχίατροι συνέδεσαν αυτή την αντίδραση με το σοκ ή έναν όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το μετατραυματικό στρες. Εξήγησε περαιτέρω ότι οι αιχμάλωτοι ένιωθαν ευγνώμονες στους απαγωγείς τους παρά στην αστυνομία. Όλο αυτό το επεισόδιο επινόησε τη λέξη σύνδρομο Στοκχόλμης.

Γνωρίστε τα συμπτώματα του συνδρόμου της Στοκχόλμης

Τα άτομα που πάσχουν από σύνδρομο Στοκχόλμης μπορεί να εμφανίζουν τα ακόλουθα συμπτώματα. Θετικά συναισθήματα για τους απαγωγείς τους. Ένα αίσθημα συμπάθειας για τις συμπεριφορές και τις πεποιθήσεις των απαγωγέων τους. Αρνητικά συναισθήματα προς την αστυνομία ή άλλα πρόσωπα της εξουσίας. Άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με τη διαταραχή μετατραυματικού στρες. Περιλαμβάνουν αναδρομές στο παρελθόν, αίσθημα εκνευρισμού, δυσπιστίας, νευρικότητας, άγχους, ανικανότητας να απολαύσετε τα πράγματα που απολαμβάνατε προηγουμένως και δυσκολία εστίασης.

Ποια είναι τα αίτια του συνδρόμου της Στοκχόλμης;

Πολλοί ερευνητές που έχουν μελετήσει πολλαπλές περιπτώσεις αυτού του συνδρόμου δεν μπόρεσαν να βρουν μια ακριβή αιτία για το πρόβλημα. Μια από τις θεωρίες προτείνει ότι αυτή η κατάσταση είναι μια τεχνική που μάθαιναν οι πρόγονοι στα παιδιά τους. Στον πρώιμο πολιτισμό, υπήρχε ο κίνδυνος να αιχμαλωτιστεί ή να σκοτωθεί από μια άλλη ομάδα. Ως αποτέλεσμα, το δέσιμο με τους απαγωγείς αύξησε τις πιθανότητές τους να επιβιώσουν. Σύμφωνα με ορισμένους εξελικτικούς ψυχιάτρους, αυτή η προγονική τεχνική είναι ένα φυσικό χαρακτηριστικό του ανθρώπου. Μια άλλη θεωρία δηλώνει ότι η κατάσταση αιχμαλωσίας ή κακοποίησης είναι έντονα συναισθηματικά φορτισμένη. Οι άνθρωποι προσαρμόζουν τα συναισθήματά τους και αρχίζουν να αναπτύσσουν συμπόνια για τον θύτη τους εάν δείχνουν κάποια καλοσύνη απέναντί ​​τους.

Πώς να αντιμετωπίσετε την κατάσταση;

Επειδή το σύνδρομο της Στοκχόλμης δεν αναγνωρίζεται ως ψυχολογική κατάσταση, δεν έχει μια τυπική θεραπεία. Μπορεί κανείς να καταφύγει στις ίδιες μεθόδους θεραπείας που χρησιμοποιούνται για το PTSD. Είναι καλό να αναζητήσετε θεραπεία, καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε την εμπειρία σας. Μπορεί να καταλάβετε πόσο μια δεξιότητα επιβίωσης ήταν η συμπάθεια προς τους απαγωγείς σας. Με τη βοήθεια της θεραπείας, μπορείτε επίσης να μάθετε να προχωράτε στη ζωή σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η πανδημία της COVID και το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων έπληξαν σκληρά την ψυχική υγεία των παιδιών

Tips να είσαι συνεπής στις προπονήσεις σου

Τι είναι το στίγμα και πώς δημιουργείται;

Κάντε την οικονομική ευεξία μέρος του σχεδίου αυτοφροντίδας σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Πώς συνδέεται η ψυχολογία των παιδιών με των γονιών;

Ψυχολογία: Η ψυχική υγεία γονέων και παιδιών συνδέεται με πολλούς τρόπους. Οι γονείς που έχουν τις δικές τους προκλήσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φροντίσουν το παιδί τους σε σύγκριση με τους γονείς που περιγράφουν την ψυχική τους υγεία ως καλή.

Λύσεις για την προκατάληψη φύλου στις διαγνώσεις αυτισμού

Αυτισμός διάγνωση: Μια διεπιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έδειξε ότι ίσος αριθμός κοριτσιών και αγοριών έχει πιθανότητες διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ASD), εφόσον τα κορίτσια δεν "διαφύγουν" του προσυμπτωματικού ελέγχου.

H θάλασσα είναι ο τόπος θεραπείας της ψυχής

Θάλασσα: H φιλοσοφία του Blue Health γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, κερδίζοντας δυναμική καθώς οι μελέτες αποκαλύπτουν πώς οι μπλε χώροι – όπως η θάλασσα μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική υγεία και την ψυχική ευεξία.

Άμεση σχέση μεταξύ βίας του συντρόφου, αυτοτραυματισμού & αυτοκτονίας

Νέα μελέτη: Δημοσιευμένη στο The Lancet Psychiatry, μια νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι η βία από τους συντρόφους (IPV) συνδέεται στενά με τον αυτοτραυματισμό και την αυτοκτονία τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες και όλων των ηλικιών στην Αγγλία.

Το κάπνισμα μπορεί να είναι μια αιτία κατάθλιψης

Κάπνισμα: Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας μεταξύ 53% και 127% και κατάθλιψης κατά 54% έως 132%, έδειξε έκθεση ακαδημαϊκών από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ που δημοσιεύτηκε σήμερα. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εντοπιστεί γιατί συμβαίνει αυτό και χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας όπως το άγχος ή η διπολική διαταραχή.