Ψυχική Υγεία

Αεροφοβία: Πώς να διαχειριστείτε τον φόβο της πτήσης

Αεροφοβία: Πώς να διαχειριστείτε τον φόβο της πτήσης

Αεροφοβία: Έως και το 59% των ατόμων με μια συγκεκριμένη φοβία της πτήσης θα πληρούν τα κριτήρια για μια άλλη αγχώδη διαταραχή στη διάρκεια της ζωής τους.

Είναι σύνηθες να νιώθει κάποιος φόβο για να πετάξει. Συνήθως, οι άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν τον φόβο πτήσης ανεξάρτητα εάν τα σημάδια είναι ήπια και βραχύβια. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν έναν ακραίο φόβο να πετάξουν σε σημείο που θα αποφύγουν τα αεροπορικά ταξίδια λόγω κινδύνων ή κινδύνων που δεν συνάδουν με τους κινδύνους των αεροπορικών ταξιδιών.

Εξήγηση του φόβου της πτήσης

Η παλαιότερη αναφορά της “αεροφοβίας” ήταν κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν το προσωπικό πτήσης αντιμετώπισε άγχος πτήσης. Στη δεκαετία του 1950, με την εμπορευματοποίηση των πτήσεων, το θέμα αναδύθηκε ξανά. Στη δεκαετία του ’70, οι συμπεριφορικές και γνωστικές προσεγγίσεις αντιμετώπισαν τον φόβο της πτήσης. Ο φόβος της πτήσης συνήθως δεν πηγάζει από μια συγκεκριμένη αιτία, αλλά μάλλον από την ιδέα μιας πιθανής απειλής από οποιαδήποτε φάση της διαδικασίας πτήσης. Ένα άτομο με ιπτάμενο φόβο μπορεί ήδη να υποφέρει από άλλες φοβίες, όπως:

 • Κλειστοφοβία (φόβος εγκλεισμού)
 • Αγοραφοβία (φόβος να νιώσετε παγιδευμένοι και αβοήθητοι)
 • Ακροφοβία (φόβος για τα ύψη)

Το Frontiers in Psychology αναφέρει ότι έως και το 59% των ατόμων με μια συγκεκριμένη φοβία της πτήσης θα πληρούν τα κριτήρια για μια άλλη αγχώδη διαταραχή στη διάρκεια της ζωής τους. Οποιοδήποτε στάδιο της πτήσης, από τον αρχικό σχεδιασμό έως την τελική προσγείωση του ταξιδιού, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα άγχους και φόβου, όπως ταχυπαλμία, δύσπνοια, ναυτία ή έμετο.

Επιλογές θεραπείας για το άγχος πτήσης

Η αναγνώριση του φόβου σας για πτήση και η γνώση της πηγής της αγωνίας είναι μια καλή αρχή για την κατάκτηση αυτής της συγκεκριμένης φοβίας. Η φοβία είναι μια αγχώδης διαταραχή που προκαλεί έντονο φόβο και πανικό για κάτι που ενέχει ελάχιστο ή καθόλου κίνδυνο. Ανάλογα με τη σοβαρότητα των σημείων και συμπτωμάτων που περιγράφονται, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας συστήσει να συμβουλευτείτε έναν ψυχοθεραπευτή. Οι θεραπείες που προσφέρονται συνήθως για την αεροφοβία αποτελούνται από γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT), θεραπεία έκθεσης, φάρμακα ή συνδυασμό θεραπειών.

 • CBT. Αυτή η θεραπεία ενθαρρύνει νέες προσαρμογές σκέψης προς τα αεροπορικά ταξίδια. Μπορεί να περιλαμβάνει εκμάθηση για τις αναταράξεις και γιατί είναι αναμενόμενο μέρος της πτήσης. Μπορούν να προσφέρουν εργαλεία αντιμετώπισης και συμβουλές για να βοηθήσουν όταν τα νεύρα αρχίζουν να φθείρονται – όπως βαθιά αναπνοή, ακρόαση χαλαρωτικής μουσικής και αντικατάσταση τρομακτικών, αρνητικών σκέψεων με ένα καθησυχαστικό μάντρα.
 • Θεραπεία έκθεσης. Αυτή η μέθοδος θεραπείας ενθαρρύνει την εξοικείωση με πτυχές των αεροπορικών ταξιδιών — για παράδειγμα, το περιβάλλον ενός αεροδρομίου. Η έκθεση στη φασαρία των αεροπλάνων που πετούν μέσα και έξω και η εκμάθηση της διάταξης θα προσφέρει λίγη εμπιστοσύνη την ημέρα του ταξιδιού.
 • Φάρμακα. Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα κατά του άγχους είναι μια άλλη επιλογή εκτός από τις θεραπείες ψυχοθεραπείας.

Συμβουλές για να ξεπεράσετε τον φόβο της πτήσης:

 • Δώστε χρόνο στον εαυτό σας. Φτάστε με άφθονο χρόνο για να εγκλιματιστείτε στο περιβάλλον του αεροδρομίου. Αφιερώστε χρόνο για να συγκεντρώσετε τις σκέψεις σας και να προετοιμαστείτε για τη διαδικασία ταξιδιού με πτήση.
 • Γνωρίστε τα ερεθίσματα σας. Χρησιμοποιήστε εργαλεία και συμβουλές αντιμετώπισης για να μειώσετε την ανησυχία.
 • Ανακατευθύνετε τις σκέψεις σας. Αναγνωρίστε ότι είστε ασφαλείς και δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος. Εσείς έχετε τον έλεγχο των σκέψεών σας.
 • Εστιάστε στην αναπνοή σας. Πάρτε αργές, εύκολες, βαθιές αναπνοές.
 • Κάντε κάτι που σας αρέσει. Διαβάστε ένα βιβλίο, ακούστε μουσική ή άνθρωποι παρακολουθούν ενώ περιμένουν την πτήση σας.
 • Πετάξτε πιο συχνά. Όσο περισσότερο εκτίθεστε στις πτήσεις, τόσο καλύτερα θα ταξιδεύετε αεροπορικώς.

Πράγματα που πρέπει να αποφύγετε εάν έχετε άγχος πτήσης

Φτάστε στα καλύτερά σας με καθαρό μυαλό και ικανό σώμα. Μείνετε μακριά από τάσεις που θα βλάψουν την κρίση σας ή θα αυξήσουν το άγχος σας. Για παράδειγμα:

 • Αποφύγετε τις ειδήσεις. Αποφύγετε την κάλυψη ειδήσεων σχετικά με αεροπορικές καταστροφές. Θυμηθείτε, οι περισσότερες πτήσεις φτάνουν στον προορισμό τους με ασφάλεια.
 • Μετριάστε το ποτό σας. Το πολύ αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει τα συναισθήματα άγχους. Πιείτε νερό αντί.
 • Μην τρώτε πολύ. Η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε φουσκωμένοι και άβολα, για να μην αναφέρουμε αέρια.
 • Κόψτε την καφεΐνη. Αποφύγετε το νευρικό άγχος με το να μείνετε μακριά από διεγερτικά όπως ο καφές και τα αναψυκτικά.

 • Μείνετε οργανωμένοι. Το να είσαι ανοργάνωτος θα προκαλέσει απογοήτευση και αδεξιότητα. Να γνωρίζετε και να έχετε εύκολη πρόσβαση σε οποιεσδήποτε πληροφορίες επιβίβασης σε χαρτί και τηλέφωνο.
 • Μείνετε αισιόδοξοι. Μια αρνητική διάθεση θα πέσει το πνεύμα σας. Η πρόβλεψη του χάους αλλά η διατήρηση της καλής διάθεσης θα σας βοηθήσει να συνεχίσετε τη ροή.

Ο ακραίος φόβος της πτήσης μπορεί να εμποδίσει κάποιον να απολαύσει όλες αυτές τις ταξιδιωτικές προσφορές. Μπορεί να σας εμποδίσει να μοιράζεστε διακοπές με φίλους και συγγενείς. Μπορεί να εμποδίσει κάποιον να αποδεχτεί μια προαγωγή ή μια νέα δουλειά. Υπάρχει ελπίδα, όμως. Δεν είναι μια προϋπόθεση που πρέπει να αποδεχτεί κάποιος και να ζήσει με αυτήν. Εάν κάποιος είναι πρόθυμος να λάβει βοήθεια από έναν γιατρό ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας και να εφαρμόσει ένα σχέδιο θεραπείας που προσφέρεται, μπορεί να είναι σε θέση να διαχειριστεί τον φόβο πτήσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η αγοραφοβία είναι κοινή στους ενήλικες με επιληψία

Παρασκευή και 13: Γιατί φοβόμαστε αυτή την ημέρα τόσο;

Βιοφιλία: Το μεγαλύτερο trend του 2023 στον χώρο της άσκησης

Πώς θα αντιμετωπίσετε την υψοφοβία σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Παράγοντας κινδύνου για ψυχιατρικές διαταραχές έχει διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με το φύλο, διαπιστώνει έρευνα

Οι φαρμακολόγοι εργάζονται ήδη σε παράγοντες για τον αποκλεισμό του παράγοντα κινδύνου. Υπό το πρίσμα αυτής της νέας μελέτης, αυτό είναι πιθανό να γίνει ακόμη πιο δύσκολο, μια τυπική διαδικασία στην ανάπτυξη φαρμάκων. "Τα αποτελέσματά μας δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να διερευνήσουμε τις θεμελιώδεις επιδράσεις, ιδίως με τρόπο που να αφορά το φύλο", λέει ο Schmidt.