Αυτοφροντίδα

Βιοφιλία: Το μεγαλύτερο trend του 2023 στον χώρο της άσκησης

Βιοφιλία: Το μεγαλύτερο trend του 2023 στον χώρο της άσκησης

Βιοφιλία: Μια προπόνηση βιοφιλίας είναι πολύ απλά ένας συνδυασμός της επιθυμίας μας να είμαστε στη φύση και της ορμής να κινούμε το σώμα μας.

Αν και ο όρος «βιοφιλία» ακούγεται σαν κάποιο είδος ασθένειας ή φοβίας για τη βιολογία, είναι στην πραγματικότητα αρκετά όμορφος. Η βιοφιλία είναι το φυσικό ένστικτο του ανθρώπου να συνδέεται με τη φύση και να βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους. Είναι ο λόγος που όλοι έχουμε εμμονή με τη δημιουργία μιας ζούγκλας με φυτά εσωτερικού χώρου στα σπίτια μας και γιατί νιώθουμε αμέσως πιο ήρεμοι και συγκεντρωμένοι όταν αναπνέουμε καθαρό αέρα.

Τι είναι η προπόνηση βιοφιλίας;

Μια προπόνηση βιοφιλίας είναι πολύ απλά ένας συνδυασμός της επιθυμίας μας να είμαστε στη φύση και της ορμής να κινούμε το σώμα μας. Πολλοί από εσάς μπορεί να είστε συνηθισμένοι σε ένα κανονικό τζόκινγκ μέσα από το δάσος ή το πάρκο της περιοχής σας. Μερικοί από εσάς μπορεί να είστε λάτρεις του ποδηλάτου, να συχνάζετε σε δασικές διαδρομές και διαδρομές με ποδήλατο στη γειτονιά σας. Αν και αυτό σίγουρα χαρακτηρίζεται ως άσκηση έξω, δεν είναι ακριβώς μια προπόνηση βιοφιλίας.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα των προπονήσεων βιοφιλίας

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εκατομμύρια άνθρωποι άρχισαν να εκτιμούν τον χρόνο τους έξω. Βλέποντας ότι δεν μπορούσαμε απλώς να περπατήσουμε ελεύθερα, έπρεπε να μετρήσουμε τον χρόνο που περνάμε έξω από τα σπίτια μας. Πολλοί από εμάς αναπτύξαμε νέες συνήθειες περπατήματος, τρεξίματος και άσκησης κάτω από τον ανοιχτό ουρανό. Και αυτές οι νέες συνήθειες έχουν κολλήσει.

Στατιστικά στοιχεία από το Sport England στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν ότι όσοι περπάτησαν τουλάχιστον δύο φορές τις 28 ημέρες πριν από την έρευνα αυξήθηκαν από 18,3 εκατομμύρια το 2016 σε 21 εκατομμύρια το 2020. Οι αριθμοί δεν δείχνουν σημάδια επιβράδυνσης και έχουν αυξηθεί πέρα από τα 24 εκατομμύρια μέχρι 2021.

Οφέλη για την υγεία από τις προπονήσεις βιοφιλίας

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο καθαρός αέρας μας κάνει καλό. Απλώς το να είμαστε έξω σε ένα πάρκο ή ένα δάσος έχει μια αναγεννητική και ηρεμιστική επίδραση στο σώμα και το μυαλό μας. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι το να περνάς μόνο δύο ώρες σε ένα δάσος μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος. Έχοντας αυτό κατά νου, ποιος δεν θα ήθελε να συνδυάσει αυτά τα οφέλη με αυτά που μπορείτε να κερδίσετε από την κίνηση του σώματος;

Όταν ξεκινάτε την άσκηση σε έναν χώρο πρασίνου, μπορείτε να περιμένετε να αισθανθείτε:

  • Μείωση των αντιδράσεων στο στρες.
  • Μια φρέσκια και ανοιχτή αίσθηση στους πνεύμονές σας.
  • Βελτιώσεις στη γενική αίσθηση της ευεξίας σας.
  • Μια αίσθηση σύνδεσης με κάτι μεγαλύτερο από εσάς.
  • Μια βαθύτερη σύνδεση με τον φυσικό κόσμο.
  • Βελτίωση μνήμης, διάθεσης και γνωστικής ικανότητας.
  • Μειωμένη φλεγμονή.
  • Βελτιωμένη ανοσία.

Γυμναστική σε εσωτερικούς χώρους vs γυμναστική σε εξωτερικούς χώρους

Γνωρίζουμε λοιπόν ότι το να περνάμε χρόνο στη φύση είναι αποδεδειγμένο ότι μας κάνει καλό. Θα έχουμε όμως καλύτερα αποτελέσματα φυσικής κατάστασης από αυτό; Αν ψάχνετε να αποκτήσετε γράμμωση γρήγορα και ξέρετε ότι χρειάζεστε ένα σταθερό πρόγραμμα προπόνησης με βάρη για να πετύχετε, τότε η χρήση ενός αυστηρού προγράμματος προπόνησης για τη βιοφιλία μπορεί να μην είναι πολύ σωστή για εσάς. Ωστόσο, υπάρχει κάποια έρευνα που υποδηλώνει ότι η άσκηση στη φύση σάς επιτρέπει να προπονείστε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σημαίνει περισσότερες επαναλήψεις, μεγαλύτερα τρεξίματα και πιο δυνατές προπονήσεις.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Άσκηση: 2 παρεμβάσεις ανακουφίζουν τον οξύ πόνο της σπονδυλικής στήλης

11 συμβουλές ως κίνητρο καθώς ο καιρός γίνεται πιο κρύος

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το stretching και ποια τα οφέλη του στην υγεία;

7 Συμβουλές για αποτελεσματική γυμναστική

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

6 λάθη οργάνωσης μπάνιου και πώς να τα διορθώσετε

Μπάνιο οργάνωση: Πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιού δεν δίνουν προτεραιότητα σε πρακτικές λύσεις αποθήκευσης που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την αισθητική και τη λειτουργικότητα του μπάνιου τους.

Βρείτε ανακούφιση από τον ίλιγγο και τη ζάλη με αποτελεσματικές θεραπείες

Ίλιγγος ζάλη: Ο ίλιγγος και η ζάλη είναι κοινές ανησυχητικές αισθήσεις που βιώνουν πολλοί, μπορεί να κυμαίνονται από ήπιες έως σοβαρές ανάλογα με διάφορους παράγοντες που έχουν προκαλέσει τη ζάλη. 

Cozy cardio: Ένας ήπιος και αποτελεσματικός τρόπος για να αρχίσετε να αθλείστε

Cozy cardio: Η αντικατάσταση 30 λεπτών ημερησίως καθιστικής δραστηριότητας με σωματική δραστηριότητα ελαφριάς έντασης συσχετίστηκε με 11% μείωση της θνησιμότητας από κάθε αιτία και 24% μείωση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας.