Ψυχική Υγεία

Αγοραφοβία: Ο φόβος για δημόσιους χώρους είναι κοινός στους ενήλικες με επιληψία

Αγοραφοβία: Ο φόβος για δημόσιους χώρους είναι κοινός στους ενήλικες με επιληψία

Αγοραφοβία: Τα φοβικά και αγοραφοβικά συμπτώματα είναι κοινά και σχετίζονται με κακή ποιότητα ζωής σε άτομα με επιληψία.

Περίπου 5,1 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν ιστορικό επιληψίας, η οποία προκαλεί επαναλαμβανόμενες κρίσεις. Σύμφωνα με το Epilepsy Foundation, η επιληψία είναι η τέταρτη πιο συχνή νευρολογική διαταραχή. Ενώ η τρέχουσα έρευνα έχει δείξει αύξηση του άγχους και της κατάθλιψης μεταξύ των ατόμων με επιληψία, λίγα είναι γνωστά για αυτόν τον πληθυσμό και την αγοραφοβία, μια αγχώδη διαταραχή που περιλαμβάνει το φόβο να βρεθείτε σε δημόσιο χώρο ή σε μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει πανικό ή αμηχανία.

Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη από τη Heidi Munger Clary, M.D., M.P.H., αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας στο Wake Forest University School of Medicine, δείχνει ότι τα φοβικά και αγοραφοβικά συμπτώματα είναι κοινά και σχετίζονται με κακή ποιότητα ζωής σε άτομα με επιληψία. Η μελέτη εμφανίζεται διαδικτυακά στο Epilepsy Research. «Γνωρίζουμε ότι η αγοραφοβία μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην περίθαλψη των ασθενών λόγω της απροθυμίας να βγουν έξω στο κοινό, η οποία περιλαμβάνει ραντεβού με παρόχους υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε ο Munger Clary, ο κύριος ερευνητής της μελέτης.

«Έτσι, αυτός είναι ένας τομέας που χρειάζεται περισσότερη προσοχή στην κλινική πράξη». Στη μελέτη, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια συγχρονική ανάλυση των βασικών κλινικών δεδομένων από μια μελέτη κοόρτης μητρώου νευροψυχολογίας. Οι ερευνητές ανέλυσαν ένα ποικίλο δείγμα 420 ενηλίκων, ηλικίας 18 έως 75 ετών, με επιληψία που υποβλήθηκαν σε νευροψυχολογική αξιολόγηση για μια περίοδο 14 ετών στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη. «Περισσότερο από το ένα τρίτο των συμμετεχόντων ανέφεραν σημαντικά φοβικά/αγοραφοβικά συμπτώματα», είπε ο Munger Clary. «Βρήκαμε επίσης ότι τα φοβικά/αγοραφοβικά συμπτώματα, μαζί με τα συμπτώματα της κατάθλιψης, συνδέονταν ανεξάρτητα με κακή ποιότητα ζωής, αλλά τα συμπτώματα γενικευμένου άγχους όχι».

«Τα συμπτώματα της αγοραφοβίας δεν αλληλεπικαλύπτονται πλήρως με συμπτώματα γενικευμένου άγχους ή κατάθλιψης που συχνά ελέγχονται στην πρακτική ρουτίνας», είπε ο Munger Clary. “Οι πάροχοι μπορεί να θέλουν να εξετάσουν πιο ισχυρές μεθόδους προσυμπτωματικού ελέγχου για να εντοπίσουν και να βοηθήσουν καλύτερα αυτούς τους ασθενείς. Αυτό μπορεί να είναι σημαντικό για τη βελτίωση της ισότητας της υγείας, δεδομένων άλλων βασικών ευρημάτων μελέτης που δείχνουν ότι άτομα με χαμηλότερη εκπαίδευση και μη λευκή φυλή/εθνικότητα είχαν αυξημένες πιθανότητες σημαντικά φοβικά/αγοραφοβικά συμπτώματα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σε 30ετή μελέτη, ο τραυματισμός στο κεφάλι διπλασίασε τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο θανάτου

Η πολλά υποσχόμενη γονιδιακή θεραπεία παρέχει θεραπεία απευθείας στον εγκέφαλο για την νόσο Rylae-Ann.

6 πράγματα για την επιληψία & τους σπασμούς που πρέπει να γνωρίζετε

Η γονιδιακή θεραπεία προσφέρει ελπίδα για σοβαρές επιληπτικές κρίσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι σκύλοι συναισθηματικής υποστήριξης οδηγούν σε βελτίωση του ύπνου

ΔΑΦ ύπνος: Οι σκύλοι συναισθηματικής υποστήριξης μεταξύ άλλων βοηθούν στην πρόληψη ή τη διακοπή του θυμού, στη βελτίωση των συμπεριφορών ύπνου, ενώ λειτουργούν ως ηρεμιστική και παρηγορητική παρουσία.

Άσκηση: Ένα αντίδοτο στην κατάθλιψη

Άσκηση: Η θλίψη είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα, αλλά δεν χρειάζεται να σας ελέγχει. Η άσκηση είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διαχειριστείτε τη θλίψη και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας.

Σημάδια χαμηλής αυτοπεποίθησης στο παιδί σας

Ως γονιός, είναι σημαντικό να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε τα σημάδια χαμηλής αυτοπεποίθησης και να βοηθήσετε το παιδί σας να χτίσει μια θετική εικόνα για τον εαυτό του.

Οι αγχωμένοι γονείς θα μπορούσαν να σημαίνουν περισσότερο αυτοτραυματισμό των παιδιών

Παράλληλα, τα 6χρονα ρωτήθηκαν για την αρνητικότητα, την εχθρότητα και τη συναισθηματική διαθεσιμότητα του γονέα τους. Τα αποτελέσματα βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ του μεταγενέστερου αυτοτραυματισμού ως εφήβου και μιας τεταμένης σχέσης με έναν καταπονημένο γονέα στην ηλικία των 6 ετών.