Γενικές Ειδήσεις

Παρασκευή και 13: Γιατί φοβόμαστε αυτή την ημέρα τόσο;

Παρασκευή και 13: Γιατί φοβόμαστε αυτή την ημέρα τόσο;

Παρασκευή και 13: Η προέλευση της φοβίας, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες δεισιδαιμονίες, είναι δύσκολο να εντοπιστεί, με στοιχεία στην σκανδιναβική μυθολογία.

17 έως 21 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες επηρεάζονται ενεργά από την Παρασκευή και 13. Μερικοί άνθρωποι αρνούνται να πετάξουν ή να κλείσουν μια επιχειρηματική συμφωνία αυτήν την ημερομηνία, ενώ άλλοι αρνούνται να φύγουν από το σπίτι. Ορισμένα κτίρια παρακάμπτουν τον 13ο όροφο, πηγαίνοντας από τον 12 κατευθείαν στον 14ο, υπάρχουν επισκέπτες για δείπνο που αρνούνται να φάνε σε ένα τραπέζι με 13 άτομα και υπάρχουν αεροπορικές εταιρείες που δεν έχουν σειρά 13.

Γιατί όμως ο αριθμός και η ημερομηνία θεωρείται τόσο άτυχος;

Η προέλευση της φοβίας, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες δεισιδαιμονίες, είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Η έννοια του καταραμένου αριθμού μπορεί να ανιχνευθεί στη σκανδιναβική μυθολογία. Σύμφωνα με τον μύθο των Βίκινγκ, οι 12 θεοί έκαναν ένα συμπόσιο στη Βαλχάλα. Ένας 13ος, απρόσκλητος επισκέπτης, γνωστός ως Loki – ο θεός της κακίας – έφτασε και εξαπάτησε τον Hodr, τον τυφλό θεό του σκότους, να πυροβολήσει τον Balder the Beautiful, τον θεό της χαράς και της χαράς, με ένα βέλος με γκι.

Στη συνέχεια, η δεισιδαιμονία εξαπλώθηκε νότια σε όλη την Ευρώπη, καθιερώνοντας την αρχή της χριστιανικής εποχής. Μετά ήρθε η ιστορία ενός άλλου δείπνου: του Μυστικού Δείπνου, στο οποίο παρευρέθηκαν ο Ιησούς Χριστός και οι μαθητές του. Ο 13ος καλεσμένος δεν ήταν άλλος από τον Ιούδα τον Ισκαριώτη, τον μαθητή που πρόδωσε τον Ιησού, οδηγώντας στη σταύρωση του τη Μεγάλη Παρασκευή. Ακόμη πιο πίσω στη βιβλική παράδοση, η Παρασκευή λέγεται ότι είναι η ημέρα που ο Αδάμ και η Εύα έφαγαν τον απαγορευμένο καρπό από το Δέντρο της Γνώσης, καθώς και την ημέρα που ο Κάιν δολοφόνησε τον αδελφό του, τον Άβελ.

Πέρα από τον μύθο και τη θρησκεία, για πολλούς ο αριθμός 13 υποφέρει απλώς και μόνο επειδή έρχεται μετά τον αριθμό 12. Οι αριθμολόγοι θεωρούν το 12 «πλήρη αριθμό»: υπάρχουν 12 μήνες το χρόνο. 12 ώρες του ρολογιού, και 12 ζώδια του ζωδιακού κύκλου. 12 άθλοι του Ηρακλή. 12 θεοί του Ολύμπου… Ο αριθμός 13 είναι ακανόνιστος συγκριτικά. Όσο για την Παρασκευή, πολλοί πιστεύουν ότι ήταν μια άτυχη μέρα από τη δημοσίευση του 14ου αιώνα του Chaucer «The Canterbury Tales»: «Και μια Παρασκευή έπεσε όλη αυτή η ατυχία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επηρεάζει η αγοραφοβία τη ζωή μας;

Ναρκοληψία: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη χρόνια νευρολογική πάθηση

Μάθετε πώς να ελέγχετε το άγχος σας

Πόσο σημαντικό είναι να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Με μετρό η συμπρωτεύουσα μέχρι το τέλος του χρόνου - 1η δοκιμαστική διέλευση συρμού τις επόμενες ημέρες

Ευτυχώς ξεπεράσαμε τα δύσκολα χρόνια των αντιπαραθέσεων για το θέμα των αρχαιοτήτων και το έργο βαδίζει προς την ολοκλήρωσή του. Θεωρώ ότι όντως του χρόνου θα έχουμε Μετρό στη Θεσσαλονίκη. Αυτό που μας απασχολεί περισσότερο, πέρα φυσικά από τα ευνόητα θέματα της ασφάλειας και της καλής λειτουργίας, είναι οι επεκτάσεις, που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τα οφέλη για μια πόλη που ταλανίζεται από γνωστά κυκλοφοριακά προβλήματα».