ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ωκυτοκίνη: Το νευροχημικό που προσφέρει μεγαλύτερη ικανοποίηση στη ζωή μας

Ωκυτοκίνη: Το νευροχημικό που προσφέρει μεγαλύτερη ικανοποίηση στη ζωή μας

Ωκυτοκίνη: Οι άνθρωποι που απελευθέρωσαν την περισσότερη ωκυτοκίνη στο πείραμα ήταν πιο γενναιόδωροι στη φιλανθρωπία, ενώ η απελευθέρωση ωκυτοκίνης αυξανόταν με την ηλικία και συσχετίστηκε θετικά με την ικανοποίηση από τη ζωή.

Οι άνθρωποι των οποίων ο εγκέφαλος απελευθερώνει περισσότερη νευροχημική ωκυτοκίνη είναι πιο ευγενικοί με τους άλλους και είναι πιο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους. Αυτό είναι το εύρημα νέας έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Behavioral Neuroscience, η οποία ανακάλυψε επίσης ότι η απελευθέρωση ωκυτοκίνης αυξάνεται με την ηλικία, δείχνοντας γιατί, κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι νοιάζονται περισσότερο καθώς μεγαλώνουν. “Τα ευρήματα της μελέτης μας συνάδουν με πολλές θρησκείες και φιλοσοφίες, όπου η ικανοποίηση από τη ζωή του ατόμου ενισχύεται βοηθώντας τους άλλους”, ανέφερε ο πρώτος συγγραφέας Δρ. Paul J. Zak από το Claremont Graduate University. “Οι συμμετέχοντες στη μελέτη μας που απελευθέρωσαν την περισσότερη ωκυτοκίνη ήταν πιο γενναιόδωροι στη φιλανθρωπία όταν τους δόθηκε η ευκαιρία και έκαναν πολλές άλλες βοηθητικές συμπεριφορές. Η αλλαγή στην ωκυτοκίνη σχετίζεται επίσης θετικά με την ενσυναίσθηση, τη θρησκευτική συμμετοχή και την ευγνωμοσύνη των συμμετεχόντων.”

Ωκυτοκίνη: Η ορμόνη της ευτυχίας και της αγάπης

Η ωκυτοκίνη είναι μια νευροχημική ευρέως γνωστή για το ρόλο της στην κοινωνική προσκόλληση, τη διαπροσωπική εμπιστοσύνη και τη γενναιοδωρία. Ο Zak και οι συνεργάτες του ήθελαν να καταλάβουν εάν η απελευθέρωση της ωκυτοκίνης άλλαξε με την ηλικία, όπως διαπιστώνεται με ορισμένες άλλες νευροχημικές ουσίες που επηρεάζουν τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές. “Έχουμε δείξει στο παρελθόν μια σχέση μεταξύ του πόσο ευγενικοί και γενναιόδωροι είναι οι άνθρωποι, γνωστές ως προκοινωνικές συμπεριφορές, και της απελευθέρωσης ωκυτοκίνης”, είπε ο Ζακ. “Οι ηλικιωμένοι αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στον εθελοντισμό και δωρίζουν μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς από ό,τι οι νεότεροι, οπότε θέλαμε να δούμε αν υπήρχε νευροχημική βάση για αυτές τις συμπεριφορές”.

Οι ερευνητές στρατολόγησαν περισσότερα από 100 άτομα για τη μελέτη, ηλικίας μεταξύ 18 και 99 ετών. Έδειξαν στον καθένα τους ένα βίντεο για ένα μικρό αγόρι με καρκίνο, το οποίο προηγούμενες εργασίες είχαν επιβεβαιώσει ότι διεγείρει την απελευθέρωση ωκυτοκίνης στον εγκέφαλο. Αίμα ελήφθη πριν και μετά το βίντεο για να μετρηθεί η αλλαγή στην ωκυτοκίνη. “Οι συμμετέχοντες είχαν την επιλογή να δωρίσουν μερικά από τα κέρδη τους από τη μελέτη σε μια φιλανθρωπική οργάνωση για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας και αυτό χρησιμοποιήθηκε για να μετρηθεί η άμεση προκοινωνική συμπεριφορά τους.” εξήγησε ο Ζακ.

Σημασία των ευρημάτων

“Οι άνθρωποι που απελευθέρωσαν την περισσότερη ωκυτοκίνη στο πείραμα δεν ήταν μόνο πιο γενναιόδωροι στη φιλανθρωπία, αλλά έκαναν και πολλές άλλες συμπεριφορές βοηθείας. Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια ξεχωριστή αλλαγή στην ωκυτοκίνη σχετίζεται με προηγούμενες φιλοκοινωνικές συμπεριφορές”, ανέφερε ο Ζακ. “Βρήκαμε επίσης ότι η απελευθέρωση ωκυτοκίνης αυξανόταν με την ηλικία και συσχετίστηκε θετικά με την ικανοποίηση από τη ζωή”. Η διαπίστωση ότι οι συμπεριφορές βοηθείας βελτιώνουν την ποιότητα ζωής είναι σύμφωνο με πολλές θρησκευτικές παραδόσεις και φιλοσοφίες. Η εξυπηρέτηση των άλλων φαίνεται να προωθεί τον εγκέφαλο να απελευθερώσει περισσότερη ωκυτοκίνη σε έναν βρόχο θετικής ανατροφοδότησης αυξημένης ενσυναίσθησης και ευγνωμοσύνης.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Χρησιμοποιήστε το σώμα σας για να φλερτάρετε

Αυτό συμβαίνει στον εγκέφαλό σας όταν κάνετε σεξ

Η καλοσύνη ως ελιξίριο υγείας και ευτυχίας

Πώς η ορμόνη της αγάπης επηρεάζει τον εθισμό στο σεξ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμες από άλλες να συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές

Ο συνηθέστερος λόγος που αναφέρθηκε για τη μη συμμετοχή σε κλινικές δοκιμές ήταν ο φόβος των παρενεργειών (25,6%). Άλλοι λόγοι ήταν η ανησυχία ότι το φάρμακο μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό, η έλλειψη ενημέρωσης για τις τοποθεσίες των δοκιμών, η δυσπιστία προς τους γιατρούς ή/και τις φαρμακευτικές εταιρείες και η ανησυχία για τη χρονική δέσμευση.

Βάλτε τον εαυτό σας στο επίκεντρο της ζωής σας

Προσωπική ανάπτυξη: Τοποθετώντας τον εαυτό μας στο επίκεντρο της ζωής μας, επιδιώκουμε την προσωπική ολοκλήρωση και μια ζωή που ευθυγραμμίζεται με τις αξίες και τις φιλοδοξίες μας.

Γιατί δεν πρέπει να πλένουμε το κοτόπουλο;

Κοτόπουλο: Ακολουθώντας αυτές τις πρακτικές ασφάλειας των τροφίμων και εστιάζοντας στο σχολαστικό μαγείρεμα, μπορείτε να απολαύσετε το κοτόπουλο που είναι ασφαλές για κατανάλωση χωρίς να χρειάζεται να το πλύνετε πριν το μαγείρεμα.

Μπορεί το εγκεφαλικό επεισόδιο να προκληθεί από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Ρύπανση: Η μείωση της ρύπανσης από βιομηχανικές πηγές, τις μεταφορές και άλλους τομείς μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Διατροφικά Tips για άτομα με απώλεια μνήμης

Άνοια:Αν και δεν υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση για την πρόληψη της άνοιας, μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε αυτές τις τροφές που τονώνουν τον εγκέφαλο μπορεί να βοηθήσει στη στήριξη της γνωστικής υγείας.