Αυτοφροντίδα

Καλοσύνη: Η προσφορά στους άλλους μας κάνει πιο υγιείς κι ευτυχισμένους

Καλοσύνη: Η προσφορά στους άλλους μας κάνει πιο υγιείς κι ευτυχισμένους

Καλοσύνη: Θα μπορούσαν οι πράξεις καλοσύνης να είναι ένα μαγικό ελιξίριο που μας κάνει πιο ευτυχισμένους – και πιο υγιείς; Η επιστήμη απαντά θετικά στο ερώτημα!

Έρευνα δείχνει ότι πράξεις καλοσύνης όπως η δωρεά χρημάτων, ο εθελοντισμός και η καθοδήγηση μπορούν να ενισχύσουν τη συναισθηματική υγεία του δωρητή, αλλά η επιστήμη μελετά επίσης το πώς ο αλτρουισμός βελτιώνει τη σωματική υγεία. Οι πράξεις καλοσύνης μπορούν να λάβουν πολλές μορφές. Μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο το να κρατήσεις μια πόρτα για κάποιον να περάσει, μια δέσμευση όπως η αιμοδοσία ή η έναρξη ενός έρανου. Το κύριο πράγμα είναι ότι προάγουν την κοινωνική σύνδεση, είπε η Sonja Lyubomirsky, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Riverside. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι άνθρωποι είναι πιο απομονωμένοι.

«Μπορούν να ενισχύσουν τις σχέσεις, να σας βοηθήσουν να κάνετε νέους φίλους, να σας δώσουν μια πιο θετική, αισιόδοξη προοπτική και να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας», συμπλήρωσε η Lyubomirsky.

Ακόμη και μόνο η ανάμνηση πράξεων καλοσύνης θα μπορούσε να προαγάγει την ευημερία. Η Lyubomirsky ηγήθηκε μιας μελέτης του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Positive Psychology και δείχνει ότι όταν οι συμμετέχοντες θυμούνταν ότι αγκάλιασαν τον παππού ή την γιαγιά ή αγόρασαν μεσημεριανό γεύμα για έναν συνάδελφο, για παράδειγμα, η ευημερία τους βελτιώθηκε όσο και όταν έκαναν την πράξη.

Ορισμένες ερευνητικές μελέτες συνδέουν την ευγένεια με την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών και ορμονών που συμβάλλουν στην καλή διάθεση και την ευεξία. Ο Waguih William IsHak, καθηγητής και κλινικός ψυχιάτρος στο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες, δήλωσε ότι η ορμόνη ωκυτοκίνη ωφελεί ιδιαίτερα τη γενική ευεξία λόγω των αντιφλεγμονωδών, προ-ανοσοποιητικών και αντι-στρες επιδράσεών της.

«Η ευγένεια, είτε βιώνεται μέσω της εκτέλεσης τυχαίων πράξεων καλοσύνης, του διαλογισμού με αγάπη ή άλλων μέσων, έχει βαθύ αντίκτυπο στην ευημερία του ατόμου», είπε ο IsHak.

Οι ερευνητές μελετούν επίσης πώς ο αλτρουισμός βελτιώνει τη σωματική υγεία με μετρήσιμους τρόπους, όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης ή η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μια μελέτη έδειξε ότι η δαπάνη χρημάτων για άλλους βελτίωσε την καρδιαγγειακή υγεία των ηλικιωμένων ενηλίκων σε κίνδυνο που είχαν διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Μια άλλη μελέτη εξέτασε τη γονιδιακή έκφραση, τη διαδικασία που επιτρέπει σε ένα κύτταρο να ανταποκρίνεται στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον του και εξέτασε αλλαγές που συνδέονται με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα σωματικής υγείας. Αυτή η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ενσωμάτωση «μικρών πράξεων καλοσύνης» σε μια καθημερινή ρουτίνα θα μπορούσε να αλλάξει θετικά τη ρύθμιση των γονιδίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Όταν ο εθελοντισμός για την αντιμετώπιση της πανδημίας προκαλεί συγκίνηση

Ο εθελοντισμός που “αγκαλιάζει” τα απροστάτευτα βρέφη

Ο εθελοντισμός κάνει καλό στην καρδιά!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς μπορείτε να προστατέψετε την ιδιωτικότητά σας;

Απόρρητο: Εφαρμόζοντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν πιο ασφαλή και ιδιωτικό χώρο για χαλάρωση, διασφαλίζοντας ότι μπορείτε να χαλαρώσετε χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο τα προσωπικά σας στοιχεία ή την ψηφιακή σας ασφάλεια.

Κάνει καλό το χειμερινό μπάνιο;

Κολύμβηση: Η έκθεση στο κρύο νερό πιστεύεται ότι έχει πιθανά οφέλη για το ανοσοποιητικό σύστημα, την κυκλοφορία και τη διάθεση.

Τρόποι για να διατηρήσετε την κουζίνα σας καθαρή χωρίς μικρόβια

Κουζίνα καθαριότητα: Η κουζίνα σε κάθε νοικοκυριό είναι συνήθως το μέρος του σπιτιού που χρειάζεται πιο εντεταμένη καθαριότητα. Η σημασία της υγιεινής διατροφής επίσης δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί, ειδικά σε μια εποχή που οι γαστρονομικές μας προσπάθειες τείνουν να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Πώς να κοιμηθείτε καλά και να απαλλαγείτε από την παράνοια;

Νυχτερινός ύπνος: Η παράνοια, που χαρακτηρίζεται από αδικαιολόγητα συναισθήματα συνεχούς απειλής, μπορεί να επηρεάσει την ψυχική, κοινωνική και σωματική ευεξία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν άγχος, δυσπιστία, αίσθηση θυματοποίησης και απομόνωση.