Σεξουαλική Υγεία

Γλώσσα του σώματος: Χρησιμοποιήστε το σώμα σας για να φλερτάρετε

Γλώσσα του σώματος: Χρησιμοποιήστε το σώμα σας για να φλερτάρετε

Γλώσσα του σώματος: Τις περισσότερες φορές το παιχνίδι του φλερτ γίνεται χάρη στη γλώσσα του σώματός. Ένα ελκυστικό βλέμμα και ένα όμορφο χαμόγελο μπορεί να είναι η αρχή μιας σχέσης. Διαβάστε πώς το εξηγούν οι ειδικοί.

Ένα πρόσφατο βιβλίο, “Nonverbal Communication in Close Relationships: What Words Don’t Tell Us“, διερευνά τον ρόλο της μη λεκτικής επικοινωνίας στις σχέσεις. Επιμελημένο από τους Robert Sternberg και Aleksandra Kostic, περιλαμβάνει εργασίες από διακεκριμένους ερευνητές της μη λεκτικής επικοινωνίας. Πολλά κεφάλαια επικεντρώνονται στις πιο κοινές συμπεριφορές φλερτ ανδρών και γυναικών, που κυμαίνονται από στατικές ενδείξεις που προσελκύουν άλλους έως πιο δυναμικές ενδείξεις για τη γλώσσα του σώματος. Εδώ είναι μερικές από τις συμπεριφορές που τα φύλα χρησιμοποιούν για να φλερτάρουν.

Φλερτάρετε με τη γλώσσα του σώματος

  • Δομή προσώπου. Έρευνα από μια εξελικτική προοπτική έχει βρει ότι η δομή και το σχήμα του προσώπου είναι ενδείξεις έλξης. Συγκεκριμένα, οι άντρες έλκονται από περισσότερες γυναίκες με βρεφικά μάτια με ανοιχτά μάτια, πιο στρογγυλά πρόσωπα, μικρότερα πηγούνια και πιο λεία επιδερμίδα. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες έλκονται από άνδρες με πιο κυρίαρχη όψη – τετραγωνισμένα σαγόνια και δυνατά φρύδια. Σε μια ενδιαφέρουσα μελέτη, οι γυναίκες που φορούσαν κόκκινα φάνηκαν πιο ελκυστικές, κάτι που μπορεί να εξηγήσει γιατί τα κόκκινα χείλη και το ρουζ είναι τόσο δυναμικά.
  • Το σχήμα του σώματος. Οι άνδρες έλκονται από γυναίκες με σχήμα σώματος «κλεψύδρα» και στενή μέση με φαρδύς γοφούς. Από εξελικτική άποψη, αυτό υποδηλώνει γονιμότητα. Οι γυναίκες έλκονται από ψηλότερους και πιο μυώδεις άνδρες, πιθανώς σημάδια ενός πιθανού συντρόφου που μπορεί να είναι προστατευτικός. Τα ρούχα μπορούν να ενισχύσουν αυτά τα στοιχεία έλξης, όπως τα γυναικεία φορέματα που τονίζουν τις καμπύλες και τα ανδρικά κοστούμια με φαρδύς, γεμισμένους ώμους.
  • Βλέμμα και επαφή με τα μάτια. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το να κοιτάς στα μάτια του άλλου είναι σημάδι ενδιαφέροντος και φλερτ. Το να κρατάς το βλέμμα του άλλου λίγο περισσότερο από ό,τι συνηθίζεται είναι ένα σύνθημα φλερτ. Υπάρχουν, ωστόσο, διαφορές μεταξύ των φύλων στην ερμηνεία του βλέμματος. Οι άνδρες τείνουν να βλέπουν το αμοιβαίο βλέμμα ως σεξουαλική πρόσκληση. Υπάρχουν ακόμη και κάποιες ενδείξεις ότι το αμοιβαίο βλέμμα σε ένα ζευγάρι μπορεί να απελευθερώσει ωκυτοκίνη – την «ορμόνη της αγάπης». Οι άντρες επίσης κοιτάζουν περισσότερο το γυναικείο σώμα παρά το πρόσωπο, ενώ οι γυναίκες εστιάζουν περισσότερο στα ανδρικά πρόσωπα. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι άνδρες που ακολουθούν πιο παραδοσιακούς σεξουαλικούς ρόλους, θα κοιτάζουν περισσότερο το σώμα μιας γυναίκας.
  • Χαμογελαστά και σήματα προσώπου. Ένα χαμόγελο κάνει οποιονδήποτε πιο ελκυστικό, αλλά αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Επιπλέον, το χαμόγελο και στα δύο φύλα θεωρείται ως ένα φλερτ πρόσκλησης. Άνδρες και γυναίκες των οποίων τα πρόσωπα εμφανίζουν σύντομα θετικά συναισθήματα (ευτυχία, ενδιαφέρον) θεωρούνται πιο ελκυστικοί. Φυσικά, το γέλιο, τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες, μπορεί να είναι φλερτ, αλλά πρέπει να ρυθμιστεί: Το πολύ γέλιο ή τα υπερβολικά δυνατά ή ασυνήθιστα γέλια μπορεί να είναι αποτρεπτικά.
  • Ήχος φωνής. Αυτό το μη λεκτικό σύνθημα είναι ξεκάθαρο: Ένας πιο απαλός τόνος φωνής είναι φλερτ και είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό σημάδι έλξης για τις γυναίκες.
  • Γλώσσα του σώματος. Μια κοινή ένδειξη φλερτ είναι όταν οι γυναίκες περνούν τα δάχτυλά τους στα μαλλιά τους ή στριφογυρίζουν τα μαλλιά τους. Επίσης, η προσαρμογή των ρούχων, όπως η εξομάλυνση ενός φορέματος, είναι, από εξελικτική σκοπιά, συμπεριφορά “προετοιμασίας”.

  • Στάση του σώματος. Και πάλι, από μια εξελικτική προοπτική, το φλερτ αφορά ενδείξεις κυριαρχίας (για τους άνδρες) και υποταγής (για τις γυναίκες). Οι άντρες, για παράδειγμα, θα έχουν ως στόχο να έχουν μια πιο όρθια στάση, ενώ οι γυναίκες θα γέρνουν το κεφάλι τους στο πλάι, μια ερωτική ένδειξη υποταγής. Ο προσανατολισμός ο ένας προς τον άλλο υποδηλώνει ενδιαφέρον.
  • Προσωπικός χώρος. Η στενότερη εγγύτητα είναι ένα σύνθημα φλερτ τόσο για άντρες όσο και για γυναίκες.
  • Αφή. Ένα ελαφρύ άγγιγμα και για τα δύο φύλα μπορεί να είναι μια ενεργοποίηση. Οι άνδρες μπορεί να πιάσουν τον ώμο μιας γυναίκας ή να χτυπήσουν ένα χέρι. Οι γυναίκες μπορεί να βουρτσίσουν τα χέρια τους ή να κάνουν ένα παιχνιδιάρικο χτύπημα και ένα γέλιο. Το να αγγίζετε τους ώμους ή τα πόδια (αν κάθεστε), τόσο ελαφρώς, είναι άλλο ένα σύνθημα φλερτ.
  • Συγχρονισμός. Ο καθρέφτης της μη λεκτικής συμπεριφοράς των άλλων μπορεί να είναι ένα ελκυστικό φλερτ.

Σε ένα πάρτι ή ένα μπαρ, οι οξυδερκείς παρατηρητές της μη λεκτικής επικοινωνίας μπορούν να δουν αυτά τα σημάδια φλερτ σε δράση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μιλήστε με τον σύντροφό σας για την ερωτική σας επαφή

Τα άτομα που βιώνουν σεξουαλικό εξαναγκασμό μπορεί να αισθάνονται ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να κάνουν σεξ

Αναζωπυρώστε τη σχέση σας μετά το πρώτο παιδί

Τι είναι το Swinging και γιατί πολλοί το προτιμούν;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Eρευνητές διαπιστώνουν μειωμένη χρήση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών μετά από διαδικτυακή γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία

Οι αστυνομικές αρχές σε διάφορες χώρες θα ενημερώνουν επίσης τα άτομα που είναι ύποπτα για σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος παιδιών για τη δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα.