Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ωκυτοκίνη social media: Πώς μία ορμόνη παίζει ρόλο στην ανάπτυξη κοινωνικών δεσμών

Ωκυτοκίνη social media: Πώς μία ορμόνη παίζει ρόλο στην ανάπτυξη κοινωνικών δεσμών

Ωκυτοκίνη social media: Πώς συνδέεται μια ορμόνη με τις κοινωνικές συναναστροφές και την ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Η ωκυτοκίνη παίζει ρόλο στην ανάπτυξη κοινωνικών δεσμών. Ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι παραλλαγές στο γονίδιο που κωδικοποιεί τον υποδοχέα ωκυτοκίνης μπορεί να ευθύνονται για τις διαπροσωπικές διαφορές σε ορισμένες συμπεριφορές. Σε μια πρόσφατη, μικρής κλίμακας μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν τις σχέσεις μεταξύ των υποδοχέων ωκυτοκίνης, της προσκόλλησης ενηλίκων και της χρήσης των κοινωνικών μέσων δικτύωσης (social media). Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με μια συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου που κωδικοποιεί τον υποδοχέα της ωκυτοκίνης τείνουν να ακολουθούν περισσότερα άτομα στο Instagram. Ωστόσο, η μελέτη είναι προκαταρκτική και υπάρχουν πολλοί περιορισμοί.

Σε μια νέα προκαταρκτική μελέτη, οι συμμετέχοντες με μια συγκεκριμένη παραλλαγή ενός γονιδίου που παράγει υποδοχείς ωκυτοκίνης είχαν την τάση να ακολουθούν περισσότερα άτομα στο Instagram. Η έρευνα εμφανίζεται στο περιοδικό Heliyon. Για τους συγγραφείς, η μελέτη θέτει τις βάσεις για τις μελλοντικές έρευνες για την καλύτερη κατανόηση της σχέσης ανάμεσα στους διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν την κοινωνικότητα ενός ατόμου, ιδιαίτερα σε διαδικτυακό πλαίσιο. Τέτοιοι παράγοντες είναι γενετικοί, αλλά και περιβαλλοντικοί.

Τι είναι η Ωκυτοκίνη;

Η ωκυτοκίνη είναι μια ορμόνη που παίζει ρόλο στην αναπαραγωγή και επηρεάζει επίσης την  συμπεριφορά. Σύμφωνα με την Εταιρεία Ενδοκρινολογίας: “Η ωκυτοκίνη δρα ως χημικός αγγελιοφόρος. Έχει σημαντικό ρόλο σε πολλές ανθρώπινες συμπεριφορές. Ανάμεσά τους βρίσκονται οι συμπεριφορές της σεξουαλικής διέγερσης, της αναγνώρισης, της εμπιστοσύνης, της ρομαντικής προσκόλλησης και του δεσμού μητέρας -βρέφους”. Οι ερευνητές έχουν δείξει ότι η ωκυτοκίνη παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο κοινωνικοποίησης των θηλαστικών.

Ενώ όμως η ωκυτοκίνη μπορεί να προωθήσει την κοινωνική συμπεριφορά, ο ρόλος της εξαρτάται από το πλαίσιο. Σε ένα άρθρο ανασκόπησης στο περιοδικό Psychoneuroendocrinology, οι ερευνητές τόνισαν το ίδιο. Σε ένα ασφαλές περιβάλλον, η ωκυτοκίνη μπορεί να προάγει την κοινωνική συμπεριφορά. Αντιθέτως σε ένα μη ασφαλές περιβάλλον, μπορεί να ενθαρρύνει πιο αντικοινωνική συμπεριφορά. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι παραλλαγές στο γονίδιο που κωδικοποιεί τους υποδοχείς ωκυτοκίνης – OXTR – μπορεί επίσης να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο η ωκυτοκίνη επηρεάζει τη συμπεριφορά. Μια παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι μια παραλλαγή του γονιδίου OXTR σχετίζεται με την ασφάλεια προσκόλλησης σε ορισμένα βρέφη.

Μια άλλη μελέτη από αξιόπιστη πηγή βρήκε συνδέσμους μεταξύ παραλλαγών γονιδίου ή πολυμορφισμών του γονιδίου OXTR και ενός άλλου γονιδίου που παίζει ρόλο στην απελευθέρωση της ωκυτοκίνης στην κυκλοφορία. Συνδέθηκαν με “μεγαλύτερη διάρκεια συγχρονισμού βλέμματος γονέα-βρέφους”. Επιπλέον, συνδέθηκαν με “περισσότερη επαφή με το βρέφος τους”. Παρόλο που παραμένουν πολλά ερωτήματα, τα ευρήματα της έρευνας έχουν επίσης εμπλέξει τους πολυμορφισμούς OXTR σε διάφορες καταστάσεις. Μεταξύ τους υπάρχουν εκείνες των διατροφικών διαταραχών, της κατάθλιψης και των νευροαναπτυξιακών διαταραχών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το TikTok διαθέτει νέους πόρους που προωθούν την ψυχική υγεία...επιτέλους

Αθηνά Οικονομάκου: Η φωτογραφία από τις καλοκαιρινές διακοπές που πήρε 20.000 likes σε 10 λεπτά στο Instagram

Τον αποκλεισμό των Ταλιμπάν και κάθε είδους υποστηρικτικού προς αυτούς περιεχομένου από τις πλατφόρμες του επιβεβαίωσε το Facebook

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να ρυθμίσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα φυσικά εν μέσω καύσωνα;

Σάκχαρο ρύθμιση: Η φυσική ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της συνολικής υγείας και την πρόληψη των επιπλοκών, ειδικά για άτομα με διαβήτη.

Άτομα με υψηλό εισόδημα διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό

Εγκεφαλικό: Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ενός ατόμου μπορεί να είναι θέμα ζωής και θανάτου στο πλαίσιο του εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά όταν παίζουν αρκετοί δυσμενείς παράγοντες

Πώς να καλλιεργήσεις τις δικές σου μελιτζάνες;

Μελιτζάνα καλλιέργεια: Η καλλιέργεια των δικών σας μελιτζάνων μπορεί να είναι μια ικανοποιητική προσπάθεια, παρέχοντάς σας φρέσκο απόθεμα αυτού του ευέλικτου λαχανικού για γαστρονομικές δημιουργίες.

Πώς συνδέεται το εγκεφαλικό δίκτυο με τον τραυλισμό;

Νευροεπιστήμη: Ο τραυλισμός επηρεάζει περίπου το 1% των ενηλίκων και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα επικοινωνίας και κοινωνικό άγχος, ωστόσο η αιτία του τραυλισμού είναι ακόμα άγνωστη.

Close Icon