Ψυχική Υγεία

Σχέσεις Φιλία: Πώς να την καλλιεργήσετε και να τη διατηρήσετε

Σχέσεις Φιλία: Πώς να την καλλιεργήσετε και να τη διατηρήσετε

Όμως, αυτά δεν είναι τα μόνα εργαλεία· οι φίλοι χρειάζονται και εκδηλώσεις τρυφερότητας, όπως μια αγκαλιά, ένα «σ’ αγαπώ» ή ένα μικρό δώρο.

Σχέσεις Φιλία: Οι ειλικρινείς, καλοί άνθρωποι είναι δύσκολο να βρεθούν. Γι’ αυτό, όταν βρείτε έναν τέτοιο, κάποιον με τον οποίο πιστεύετε ότι πράγματι μπορείτε να κάνετε κοντινή, μακροχρόνια παρέα, χρειάζεται να κάνετε ό,τι μπορείτε για να καλλιεργήσετε αυτή τη σχέση και να γίνετε πρωτίστως εσείς καλοί φίλοι. Τι σημαίνει όμως πραγματικά το να είμαστε καλοί φίλοι; Τι σημαίνει να εκτιμάμε και να αναπτύσσουμε τη σχέση μας με ένα άλλο ανθρώπινο ον; Δεν υπάρχει επιστήμη πίσω από αυτό. Εντούτοις, στον δικό μου χρόνο, έκανα τα δικά μου λάθη, παρατήρησα κάποια πράγματα και ένιωσα ότι πήρα λίγα κρίσιμα, θεμελιώδη μαθήματα για το τι σημαίνει να είναι κανείς καλός φίλος. Παρακάτω, λοιπόν, βρίσκεται η δική μου λίστα:

  1. Δώστε αξία και σημασία στη σχέση σας

Μία φιλία δεν χρειάζεται να είναι μια συναλλαγή, όπου το ένα άτομο κάνει πάντα κάτι για το άλλο. Ξοδέψτε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να δώσετε αξία στους φίλους σας και κάντε τους πιο χαρούμενους. Αν είναι και εκείνοι σπουδαίοι φίλοι, θα σας ανταποδώσουν αυτή σας την προσπάθεια έτσι κι αλλιώς.

Η προσφορά αξίας που έρχεται με τη μορφή συμβουλών, στήριξης, χάρης, ακόμα και απλά χιούμορ- γέλιου μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά πολύτιμη σε καταστάσεις, όπου η ζωή είναι σκληρή. Απλά να θυμάστε ότι κάνουν πολλά για εσάς, οπότε η δική σας προσφορά είναι το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε.

  1. Να είστε υποστηρικτικοί ό,τι κι αν γίνει

Έχει ξεκινήσει ο νέος φίλος/η δίαιτα; Έχει εξετάσεις; Ξεκινά μια νέα επιχείρηση; Ή απλά περνά μια δύσκολη περίοδο συναισθηματικά; Ό,τι κι αν είναι, ένας καλός φίλος είναι υποστηρικτικός και προσπαθεί να βοηθήσει τους φίλους του στα βήματα που κάνουν προς τα εμπρός (ή να τους σηκώσει, όταν πέσουν).

Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το τι συμβαίνει στη ζωή τους και γύρω τους. Έχει επίσης να κάνει με το τι συμβαίνει βαθιά μέσα τους.

Όταν οι φίλοι σας βιώνουν μια αλλαγή ή κάποια μορφή ψυχικού ή συναισθηματικού πόνου, χρειάζονται έναν ώμο για να ακουμπήσουν. Για την ακρίβεια, είναι κατά τη διάρκεια αυτών των μεταβατικών ή/και επώδυνων στιγμών που χρειαζόμαστε τους φίλους μας περισσότερο από ποτέ.

Ορισμένες φορές, είναι δύσκολο να παραμείνουμε ο εαυτός μας και χρειαζόμαστε τους άλλους γύρω μας για στήριξη και δύναμη. Ενθαρρύνετε τον/τη φίλο/η σας να εκφράσει αυτό που πραγματικά είναι, προσφέροντας εμψύχωση, όντας καλοί ακροατές και υπερασπίζοντάς τους, αν χρειαστεί. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες στιγμές που μπορείτε να φανείτε απλά καλοί- όχι απαραίτητα σπουδαίοι- φίλοι.

  1. Δείξτε τους ότι νοιάζεστε

Δεν είναι βέβαια αρκετό να ενδιαφέρεστε για κάποιον. Ακόμα κι αν συμβαίνει πού και πού, οι άνθρωποι θέλουν και χρειάζονται να δουν ότι νοιάζεστε. Και αυτό μπορείτε να το καταφέρετε, δίνοντας σημασία και όντας πάντα υποστηρικτικοί. Όμως, αυτά δεν είναι τα μόνα εργαλεία· οι φίλοι χρειάζονται και εκδηλώσεις τρυφερότητας, όπως μια αγκαλιά, ένα «σ’ αγαπώ» ή ένα μικρό δώρο.

Συχνά, αν δεν λάβουμε αυτές τις τρυφερές εκδηλώσεις αγάπης, ιδιαίτερα σε ειδικές περιστάσεις (όπως γιορτές και γενέθλια), νιώθουμε ότι δεν νοιάζεστε και πολύ για εμάς. Και μπορεί αυτές οι τυπικότητες να σας φαίνονται λίγο κλισέ, αλλά είναι μέρος της σύγχρονης κοινωνίας μας από την οποία δεν μπορούμε να αποδράσουμε εύκολα. Οπότε, δώστε ενέργεια και χρόνο για να μηχανευτείτε με ποιους τρόπους μπορείτε να δείξετε ότι νοιάζεστε αυθεντικά για τους φίλους σας. Αξίζει τον κόπο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τρεις συμβουλές για να καταφέρετε να διατηρήσετε τις φιλικές σας σχέσεις

Έρευνα: Μπορούν τελικά ένας άνδρας και μία γυναίκα να είναι μόνο φίλοι;

Συμβουλές για να ξεπεράσετε την κατάθλιψη των Χριστουγέννων

Πως θα ξεπεράσετε τα εμπόδια για μια επίσκεψη σε ψυχοθεραπευτή

Ποια είναι τα οφέλη της αγκαλιάς και ποιοι οι τύποι;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς είναι οι σχέσεις με έναν Δίδυμο;

Σχέσεις Δίδυμοι: Καθένα από τα ζώδια έχει τις ξεχωριστές του χάρες, ενώ οι σχέσεις με κάθε ζώδιο παρουσιάζουν διαφορετική δυναμική. Πώς είναι ένας Δίδυμος σε σχέση;

Ο Aaron Doughty θέλει να βοηθάει να αλλάξει η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων προς το καλύτερο, βοηθώντας τους να γίνουν οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους.

Θέλει επίσης να συνεχίσει να ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο όπως τώρα, να γνωρίζει νέους ανθρώπους και να βοηθάει να αλλάξει η ζωή εκατομμυρίων προς το καλύτερο, βοηθώντας τους να γίνουν οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους.

Ρυθμίζοντας τα συναισθήματά μας

Αν σκέφτεστε με απόλυτους όρους, τότε είναι φυσικό να είστε ανήσυχοι και να αναμασάτε τα ίδια και τα ίδια... Μπορεί να είναι δύσκολο να αποδεχτείτε τις αντιφάσεις και την αμφισημία. Κάνοντάς το όμως θα αισθανθείτε φυσιολογικοί, όπως όλος ο κόσμος, όπως κάθε ανθρώπινο ον πάνω στη Γη, και δεν θα σας κατατρέχουν τα δυσάρεστα συναισθήματα.

Πώς επηρεάζει η προσωπικότητά μας τα συναισθήματα των άλλων

Το χάρισμα συνδέεται με την ικανότητα να μεταδίδουμε συναισθήματα για να διεγείρουμε και να εμπνεύσουμε τους άλλους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι χαρισματικοί ηγέτες είναι σε θέση να πυροδοτούν συναισθήματα στους οπαδούς, τόσο θετικά συναισθήματα, όσο και αρνητικά συναισθήματα, όπως ο θυμός ή η οργή.