Ψυχική Υγεία

Σχέσεις Φιλία: Πώς να την καλλιεργήσετε και να τη διατηρήσετε

Σχέσεις Φιλία: Πώς να την καλλιεργήσετε και να τη διατηρήσετε

Όμως, αυτά δεν είναι τα μόνα εργαλεία· οι φίλοι χρειάζονται και εκδηλώσεις τρυφερότητας, όπως μια αγκαλιά, ένα «σ’ αγαπώ» ή ένα μικρό δώρο.

Σχέσεις Φιλία: Οι ειλικρινείς, καλοί άνθρωποι είναι δύσκολο να βρεθούν. Γι’ αυτό, όταν βρείτε έναν τέτοιο, κάποιον με τον οποίο πιστεύετε ότι πράγματι μπορείτε να κάνετε κοντινή, μακροχρόνια παρέα, χρειάζεται να κάνετε ό,τι μπορείτε για να καλλιεργήσετε αυτή τη σχέση και να γίνετε πρωτίστως εσείς καλοί φίλοι. Τι σημαίνει όμως πραγματικά το να είμαστε καλοί φίλοι; Τι σημαίνει να εκτιμάμε και να αναπτύσσουμε τη σχέση μας με ένα άλλο ανθρώπινο ον; Δεν υπάρχει επιστήμη πίσω από αυτό. Εντούτοις, στον δικό μου χρόνο, έκανα τα δικά μου λάθη, παρατήρησα κάποια πράγματα και ένιωσα ότι πήρα λίγα κρίσιμα, θεμελιώδη μαθήματα για το τι σημαίνει να είναι κανείς καλός φίλος. Παρακάτω, λοιπόν, βρίσκεται η δική μου λίστα:

  1. Δώστε αξία και σημασία στη σχέση σας

Μία φιλία δεν χρειάζεται να είναι μια συναλλαγή, όπου το ένα άτομο κάνει πάντα κάτι για το άλλο. Ξοδέψτε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να δώσετε αξία στους φίλους σας και κάντε τους πιο χαρούμενους. Αν είναι και εκείνοι σπουδαίοι φίλοι, θα σας ανταποδώσουν αυτή σας την προσπάθεια έτσι κι αλλιώς.

Η προσφορά αξίας που έρχεται με τη μορφή συμβουλών, στήριξης, χάρης, ακόμα και απλά χιούμορ- γέλιου μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά πολύτιμη σε καταστάσεις, όπου η ζωή είναι σκληρή. Απλά να θυμάστε ότι κάνουν πολλά για εσάς, οπότε η δική σας προσφορά είναι το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε.

  1. Να είστε υποστηρικτικοί ό,τι κι αν γίνει

Έχει ξεκινήσει ο νέος φίλος/η δίαιτα; Έχει εξετάσεις; Ξεκινά μια νέα επιχείρηση; Ή απλά περνά μια δύσκολη περίοδο συναισθηματικά; Ό,τι κι αν είναι, ένας καλός φίλος είναι υποστηρικτικός και προσπαθεί να βοηθήσει τους φίλους του στα βήματα που κάνουν προς τα εμπρός (ή να τους σηκώσει, όταν πέσουν).

Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το τι συμβαίνει στη ζωή τους και γύρω τους. Έχει επίσης να κάνει με το τι συμβαίνει βαθιά μέσα τους.

Όταν οι φίλοι σας βιώνουν μια αλλαγή ή κάποια μορφή ψυχικού ή συναισθηματικού πόνου, χρειάζονται έναν ώμο για να ακουμπήσουν. Για την ακρίβεια, είναι κατά τη διάρκεια αυτών των μεταβατικών ή/και επώδυνων στιγμών που χρειαζόμαστε τους φίλους μας περισσότερο από ποτέ.

Ορισμένες φορές, είναι δύσκολο να παραμείνουμε ο εαυτός μας και χρειαζόμαστε τους άλλους γύρω μας για στήριξη και δύναμη. Ενθαρρύνετε τον/τη φίλο/η σας να εκφράσει αυτό που πραγματικά είναι, προσφέροντας εμψύχωση, όντας καλοί ακροατές και υπερασπίζοντάς τους, αν χρειαστεί. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες στιγμές που μπορείτε να φανείτε απλά καλοί- όχι απαραίτητα σπουδαίοι- φίλοι.

  1. Δείξτε τους ότι νοιάζεστε

Δεν είναι βέβαια αρκετό να ενδιαφέρεστε για κάποιον. Ακόμα κι αν συμβαίνει πού και πού, οι άνθρωποι θέλουν και χρειάζονται να δουν ότι νοιάζεστε. Και αυτό μπορείτε να το καταφέρετε, δίνοντας σημασία και όντας πάντα υποστηρικτικοί. Όμως, αυτά δεν είναι τα μόνα εργαλεία· οι φίλοι χρειάζονται και εκδηλώσεις τρυφερότητας, όπως μια αγκαλιά, ένα «σ’ αγαπώ» ή ένα μικρό δώρο.

Συχνά, αν δεν λάβουμε αυτές τις τρυφερές εκδηλώσεις αγάπης, ιδιαίτερα σε ειδικές περιστάσεις (όπως γιορτές και γενέθλια), νιώθουμε ότι δεν νοιάζεστε και πολύ για εμάς. Και μπορεί αυτές οι τυπικότητες να σας φαίνονται λίγο κλισέ, αλλά είναι μέρος της σύγχρονης κοινωνίας μας από την οποία δεν μπορούμε να αποδράσουμε εύκολα. Οπότε, δώστε ενέργεια και χρόνο για να μηχανευτείτε με ποιους τρόπους μπορείτε να δείξετε ότι νοιάζεστε αυθεντικά για τους φίλους σας. Αξίζει τον κόπο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τρεις συμβουλές για να καταφέρετε να διατηρήσετε τις φιλικές σας σχέσεις

Έρευνα: Μπορούν τελικά ένας άνδρας και μία γυναίκα να είναι μόνο φίλοι;

Συμβουλές για να ξεπεράσετε την κατάθλιψη των Χριστουγέννων

Πως θα ξεπεράσετε τα εμπόδια για μια επίσκεψη σε ψυχοθεραπευτή

Ποια είναι τα οφέλη της αγκαλιάς και ποιοι οι τύποι;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς ωφελεί τα παιδιά το παιχνίδι με την άμμο;

Παιχνίδι στην άμμο: Τα καλοκαιρινά παιχνίδια στην παραλία συμβάλλουν θετικά στις γλωσσικές και κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών. Πάρτε κουβαδάκια και μπρατσάκια και τρέξτε στη θάλασσα!

Το περιπετειώδες παιχνίδι ενισχύει την ψυχική υγεία των παιδιών

Παιδί ψυχική υγεία: Τα παιδιά που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε περιπετειώδη παιχνίδια που εμπεριέχει ένα στοιχείο κινδύνου έχουν λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνα που διαπίστωσε ότι η επίδραση ήταν πιο έντονη σε παιδιά από οικογένειες χαμηλότερου εισοδήματος. 

Πώς καταλαβαίνεις ότι ο σύντροφός σου σε αγαπάει;

Σχέσεις: Πολλές φορές αναρωτιέστε αν ο σύντροφός σας έχει περισσότερα αισθήματα για σας κι αν θα σας μιλήσει για αυτά. Μην επικεντρώνεστε τόσο στα λόγια, όσο στις πράξεις τους. Διαβάστε μερικές πράξεις που κάνουν οι άνθρωποι όταν αισθάνονται ευτυχισμένοι με το ταίρι τους.

Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο που πλοηγούμαστε στον κόσμο

Κορωνοϊός: Καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, οι κοινωνικοί περιορισμοί και οι φόβοι για την δημόσια και προσωπική μας υγεία προκάλεσαν αλλαγές στη συμπεριφορά και την επικοινωνία μας. Είναι όμως μόνιμες αυτές οι αλλαγές;

Πώς η ενδοοικογενειακή βία επηρεάζει τη ζωή μας;

Ενδοοικογενειακή βία: Η βία μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, δυστυχώς, αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο ακόμα και στις μέρες μας. Μία νέα έρευνα έρχεται να δείξει πόσο επηρεάζει την ενήλικη ζωή μιας κακοποιημένης ψυχής.

Κατάθλιψη-Βακτήρια του εντέρου υποδεικνύουν νέες θεραπείες

Bακτήρια εντέρου: Οι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν, εάν η αλλαγή της διατροφής κάποιου μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ορισμένα άτομα με υψηλά επίπεδα του αμινοξέος προλίνη στη διατροφή τους μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρή κατάθλιψη, αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μικροβίωμα του εντέρου τους.

Προπονήτρια αποκαλύπτει τα οφέλη της άγριας κολύμβησης στην ψυχική υγεία

Άγρια κολύμβηση: «Επειδή είναι μια τόσο έντονη εμπειρία να βρίσκεσαι σε ανοιχτό νερό, τα οφέλη στην ψυχική σου υγεία είναι φανταστικά», σημειώνει χαρακτηριστικά .η Vicky Malmsjö εκπαιδεύτρια κολύμβησης από το Έσσεξ.