ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μετωποκροταφική άνοια: Άνοια και διατροφικές εμμονές

Μετωποκροταφική άνοια: Άνοια και διατροφικές εμμονές

Μετωποκροταφική άνοια: Η προέλευση των τροφικών ανωμαλιών στην περίπτωση της μετωποκροταφικής άνοιας είναι πιθανό να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες», λέει η Αϊέλλο.

Τελευταίως αποδεικνύεται ότι ο τρόπος που τρώμε θα μπορούσε να υποδεικνύει εάν έχουμε ή όχι μια πάθηση που ονομάζεται μετωποκροταφική άνοια. Αυτός ο ασυνήθιστος υποτύπος της άνοιας επηρεάζει περίπου έναν στους 20 ασθενείς με άνοια. Λέγεται ότι είναι ένας όρος που «περικλείει» ένα σύνολο μορφών άνοιας που επηρεάζουν κυρίως τον μετωπιαίο και κροταφικό λοβό του εγκεφάλου, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την προσωπικότητα, τη συμπεριφορά, τη γλώσσα και την ομιλία. Και σε αντίθεση με άλλες μορφές άνοιας, τα πρώιμα στάδιά της μπορεί να μην χαρακτηρίζονται πάντα από απώλεια μνήμης ή μειωμένη συγκέντρωση. Αντίθετα, ένα από τα συμπτώματα της παραλλαγής συμπεριφοράς της μετωποκροταφικής άνοιας (FTD) είναι η «εμμονική ή επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά» – και αυτό μπορεί να επεκταθεί και στο φαγητό.

 

 

«Η μετωποκροταφική άνοια σχετίζεται με μια ευρεία ποικιλία μη φυσιολογικών διατροφικών συμπεριφορών, όπως υπερφαγία, προσήλωση σε ένα είδος τροφής, ακόμη και κατάποση άψυχων αντικειμένων», αναφέρεται σε άρθρο σχετικά με το θέμα. Όσοι πάσχουν από την πάθηση μπορεί να αρνηθούν να φάνε οτιδήποτε άλλο εκτός από ένα φαγητό – για παράδειγμα, η εφημερίδα αναφέρθηκε σε μια «κυρία … μπανάνα», η οποία δεν έτρωγε τίποτα εκτός από μπανάνες και δεν έπινε τίποτα άλλο εκτός από γάλα για μήνες πριν από το θάνατό της. Μετά από αυτοψία, διαπιστώθηκε ότι είχε μετωποκροταφική άνοια (FTD). Όσοι πάσχουν από την συγκεκριμένη πάθηση μπορεί επίσης να κλέβουν φαγητό από τα πιάτα άλλων ανθρώπων. «Αυτές οι συμπεριφορές είναι προβληματικές, φυσικά, κοινωνικά, αλλά και όσον αφορά την υγεία των ασθενών καθώς τείνουν να παίρνουν βάρος», λέει η ερευνήτρια SISSA, Μαριλένα Αϊέλλο, η οποία συμμετείχε σε μια συστημική ανασκόπηση της FTD, «ακόμη και αν οι μεμονωμένες συνέπειες είναι διαφορετικές». Ωστόσο, «μερικοί άνθρωποι χάνουν βάρος επειδή τρώνε ένα, όχι ευρύ φάσμα τροφών, με εμμονικό τρόπο», λένε  οι έρευνες.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Δεν είμαστε 100% σίγουροι. «Η προέλευση των τροφικών ανωμαλιών στην περίπτωση της μετωποκροταφικής άνοιας είναι πιθανό να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες», λέει η Αϊέλλο. «Μπορεί να περιλαμβάνει μια αλλαγή του αυτόνομου νευρικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από μια αλλοιωμένη εκτίμηση των σημάτων του σώματος, όπως η πείνα, ο κορεσμός και η όρεξη. Η βλάβη στον υποθάλαμο μπορεί να προκαλέσει απώλεια ανασταλτικών σημάτων, προκαλώντας συμπεριφορές όπως η υπερκατανάλωση τροφής», συμπληρώνει.

 

Επιπλέον, «υπάρχουν πιθανώς αισθητηριακοί και γνωστικοί παράγοντες που μπορούν να περιπλέξουν την εικόνα… Σε ασθενείς που τρώνε αντικείμενα, για παράδειγμα, ίσως υπάρχει ένα σημασιολογικό πρόβλημα αναγνώρισης του αντικειμένου και της λειτουργίας του», προσθέτει ακόμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διατροφή πλούσια σε βιταμίνη Β12 βοηθά στην τόνωση του μεταβολικού ρυθμού

Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2: Μια νέα απειλή για τα παιδιά και εφήβους

Ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για γυναικολογικές παθήσεις

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις ελάχιστα επεμβατικές δομικές παρεμβάσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πότε αρχίζει να μεγαλώνει το στήθος και πότε σταματά η ανάπτυξή του;

Στήθος ανάπτυξη: Η ανάπτυξη του μαστού είναι μια φυσική και δυναμική διαδικασία που συνήθως ξεκινά κατά την ανάπτυξη του εμβρύου και συνεχίζεται κατά τη βρεφική ηλικία, την εφηβεία και μερικές φορές μέχρι την πρώιμη ενήλικη ζωή.