Επιστημονικά Νέα

Χρήση ουσιών: Η ζέστη αυξάνει τα ποσοστά των ατόμων που κάνουν χρήση ουσιών

Χρήση ουσιών: Η ζέστη αυξάνει τα ποσοστά των ατόμων που κάνουν χρήση ουσιών

Χρήση ουσιών: Οι θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών έχουν αυξηθεί στα ύψη, υπερπενταπλασιάζοντας τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες συνδέονται όλο και περισσότερο με την αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία που σχετίζονται με φάρμακα, εγείροντας ανησυχίες ότι αυτό το ζήτημα μπορεί να ενταθεί καθώς προχωρά η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η έρευνα, που διεξήχθη από τον Robbie Parks, επίκουρο καθηγητή περιβαλλοντικών επιστημών υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια, υπογραμμίζει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που είχαν παραβλεφθεί στο παρελθόν.

Χρήση ουσιών

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παρατηρήσει μια ανησυχητική ανοδική τάση στην έντονη επεισοδιακή κατανάλωση οινοπνεύματος, στους θανάτους που σχετίζονται με το αλκοόλ και στις ασθένειες, ιδιαίτερα μεταξύ των μεσήλικων και των ηλικιωμένων. Ταυτόχρονα, οι θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών έχουν αυξηθεί στα ύψη, υπερπενταπλασιάζοντας τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ της θερμοκρασίας και των εισαγωγών στο νοσοκομείο που σχετίζονται τόσο με το αλκοόλ όσο και με διάφορα ναρκωτικά, όπως η κάνναβη, η κοκαΐνη, τα οπιοειδή και τα ηρεμιστικά. Αναλύοντας δεδομένα από περισσότερες από 670.000 επισκέψεις σε νοσοκομεία σχετιζόμενων με το αλκοόλ και 720.000 επισκέψεων σε νοσοκομεία διαταραχών σχετιζόμενων με ουσίες που καλύπτουν δύο δεκαετίες στη Νέα Υόρκη, οι ερευνητές ενσωμάτωσαν λεπτομερή αρχεία ημερήσιων θερμοκρασιών και επιπέδων υγρασίας. Χρησιμοποίησαν στατιστικά μοντέλα για να συγκρίνουν ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες με γειτονικές ημέρες με ψυχρότερες θερμοκρασίες.

Η μελέτη αποκάλυψε μια άμεση συσχέτιση μεταξύ της αύξησης της θερμοκρασίας και της αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία για διαταραχές που σχετίζονται με το αλκοόλ. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να αποδοθεί σε άτομα που περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους συμμετέχοντας σε πιο επικίνδυνες δραστηριότητες, υπερβολική εφίδρωση που οδηγεί σε αφυδάτωση ή αυξημένη πιθανότητα οδήγησης υπό την επήρεια.

Ομοίως, οι υψηλότερες θερμοκρασίες συσχετίστηκαν με αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία για κάνναβη, κοκαΐνη, οπιοειδή και ηρεμιστικά αλλά μόνο μέχρι το όριο θερμοκρασίας των 65,8 βαθμών Φαρενάιτ. Οι ερευνητές πρότειναν ότι πέρα από αυτή τη θερμοκρασία, οι άνθρωποι μπορεί να είναι λιγότερο διατεθειμένοι να βγουν σε εξωτερικούς χώρους.

Ωστόσο, η μελέτη θα μπορούσε ενδεχομένως να υποτιμήσει τη σχέση μεταξύ της αύξησης της θερμοκρασίας και των διαταραχών χρήσης ουσιών, καθώς τα σοβαρά περιστατικά μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο πριν από τη νοσηλεία. Για να αποκτηθεί μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση του ιατρικού ιστορικού των ασθενών, η μελλοντική έρευνα μπορεί να επικεντρωθεί στη σύνδεση των περιπτώσεων θανάτου με τα νοσοκομειακά αρχεία.

Επιπλέον, οι προσεχείς μελέτες μπορεί να διερευνήσουν τον ρόλο των προϋπαρχουσών συνθηκών υγείας που επιδεινώνονται από τη χρήση αλκοόλ και ουσιών σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας. Οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν εκστρατείες ευαισθητοποίησης που δίνουν έμφαση στους κινδύνους από τη χρήση ουσιών κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού και δημόσιες πολιτικές που στοχεύουν στην υποστήριξη ευάλωτων κοινοτήτων σε τέτοιες περιόδους.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Communications Medicine στις 26 Σεπτεμβρίου, έλαβε χρηματοδότηση από το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας των ΗΠΑ. Η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης Μαριάνθη-Άννα Κιουμουρτζόγλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια περιβαλλοντικών επιστημών υγείας στην Κολούμπια, τόνισε τη σημασία των παρεμβάσεων δημόσιας υγείας που στοχεύουν σε διαταραχές αλκοόλ και ουσιών κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού, τονίζοντας την ανάγκη για στοχευμένα μηνύματα για την ευαισθητοποίηση των σχετικών κινδύνων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορείτε να φροντίσετε την σεξουαλική σας υγεία;

Ο καρπός σας ίσως δίνει στοιχεία για τη μελλοντική σας υγεία

8 οπτικές ενδείξεις ελλείψεων θρεπτικών συστατικών

ΕΟΔΥ: Οδηγίες για την επιστροφή στο σπίτι σας μετά από πλημμύρα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο σοβαρή είναι η νόσηση με τον ιό Coxsackie;

Κοξάκι: Ενώ οι λοιμώξεις από τον ιό Coxsackie είναι συχνά ήπιες και αυτοπεριοριζόμενες, μερικές φορές μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές επιπλοκές, ιδιαίτερα όταν επηρεάζουν την καρδιά.

Συγκέντρωση: Η επιστημονική μέθοδος για να την ενισχύσετε

Συγκέντρωση: Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας, μια απλή και εύκολα εφαρμόσιμη αλλαγή στη συμπεριφορά μας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά μας να διατηρήσουμε την εστίαση στην εργασία με την πάροδο του χρόνου.

Ποιες είναι οι αιτίες της αίσθησης πρηξίματος;

Φούσκωμα: Η επιλογή μιας ισορροπημένης διατροφής, η περιορισμένη κατανάλωση αλατιού, και η διαχείριση του στρες μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στην επίτευξη ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.