Ρεπορτάζ Υγείας

ΕΟΔΥ: Οδηγίες για την επιστροφή στο σπίτι σας μετά από πλημμύρα

ΕΟΔΥ: Οδηγίες για την επιστροφή στο σπίτι σας μετά από πλημμύρα

ΕΟΔΥ: Μετά τις πρόσφατες πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας, συστήνει τις παρακάτω οδηγίες για την επιστροφή, καθαρισμό και απολύμανση της οικίας σας μετά από πλημμύρα.

Ο ΕΟΔΥ στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας, μετά τις πρόσφατες πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας, συστήνει τις παρακάτω οδηγίες για την επιστροφή, καθαρισμό και απολύμανση της οικίας σας μετά από πλημμύρα.

Α. Στην πρώτη είσοδο στο σπίτι σας

Πριν την είσοδο στο κτήριο πραγματοποιήστε επισκόπηση του χώρου για την καταλληλόλητα εισόδου σε αυτόν. Εισέρχεστε πάντα με ασφάλεια. Προτείνεται να επιστρέψετε στο σπίτι σας κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να μη χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρικό φως.

Μην εισέρχεστε, μην περπατάτε και μην οδηγείτε σε πλημμυρισμένες περιοχές με τρεχούμενα ή λιμνάζοντα νερά. Εάν χρειάζεται να εισέλθετε σε πλημμυρισμένες περιοχές φορέστε γαλότσες και αδιάβροχη ενδυμασία, χρησιμοποιήστε μια μακριά ράβδο για να ελέγξετε το βάθος του νερού και αποφύγετε αγωγούς λυμάτων και αποχετεύσεις που μπορεί να υπάρχουν κάτω από το νερό.

Εάν υπάρχουν στάσιμα νερά στο σπίτι σας, πριν τον καθαρισμό, θα πρέπει να απενεργοποιήσετε το κεντρικό ρεύμα. Εφόσον μπορείτε να έχετε πρόσβαση στον κεντρικό διακόπτη από μια στεγνή τοποθεσία, τότε προχωρήστε και απενεργοποιήστε το ρεύμα, ακόμη και αν αυτό καθυστερήσει τον καθαρισμό. Εάν πρέπει να μπείτε σε στάσιμα νερά για να αποκτήσετε πρόσβαση στον κεντρικό διακόπτη ρεύματος, τότε καλέστε ηλεκτρολόγο για να τον απενεργοποιήσει. ΠΟΤΕ μην ενεργοποιείτε ή απενεργοποιείτε το ρεύμα μόνοι σας ή μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρικό εργαλείο ή συσκευή ενώ στέκεστε μέσα στο νερό. Επιπρόσθετα:

 • Μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές συσκευές εάν ενδέχεται να έχουν βραχεί. Ζητήστε από έναν ηλεκτρολόγο να ελέγξει το ηλεκτρικό σύστημα του σπιτιού πριν ανοίξετε το ρεύμα.
 • Εάν μυρίσετε αέριο ή υποψιάζεστε διαρροή, κλείστε την κεντρική βαλβίδα αερίου, ανοίξτε όλα τα παράθυρα και εγκαταλείψτε αμέσως το σπίτι σας. Ειδοποιήστε την εταιρεία αερίου ή την αστυνομία ή την πυροσβεστική υπηρεσία και μην ανάψετε τα φώτα ή κάνετε οτιδήποτε που θα μπορούσε να προκαλέσει σπινθήρα. Μην επιστρέψετε μέχρι να ενημερωθείτε ότι μπορείτε να επιστρέψετε με ασφάλεια.
 • Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται κατά τις διακοπές ρεύματος στη χρήση εναλλακτικών πηγών καυσίμου για θέρμανση, ψύξη και μαγείρεμα, καθώς μπορούν να προκαλέσουν συγκέντρωση ποσότητας μονοξειδίου του άνθρακα και να οδηγήσουν σε δηλητηρίαση των ανθρώπων και των ζώων σε εσωτερικούς χώρους.
 • Εάν το σπίτι ήταν κλειστό για αρκετές ημέρες, ανοίξτε τις πόρτες και τα παράθυρα για να αεριστεί (τουλάχιστον 30 λεπτά) πριν μπείτε και μείνετε μέσα σε αυτό.
 • Εάν το σπίτι σας έχει πλημμυρίσει και ήταν κλειστό για αρκετές ημέρες, θεωρείστε ότι έχει αναπτυχθεί σε αυτό μούχλα.
 • Τα νερά της πλημμύρας περιέχουν λύματα και άλλα απόβλητα και είναι μολυσμένα/ρυπασμένα τόσο με λοιμογόνους παράγοντες όσο και με χημικές ουσίες. Αποφεύγετε την επαφή με αυτά χωρίς εξοπλισμό ατομικής προστασίας.
 • Αποκαταστήστε τυχόν διαρροές σε στέγες, τοίχους, υδραυλικά καθώς και το αποχετευτικό δίκτυο σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς το συντομότερο δυνατό.

Β. Καθαρίστε το σπίτι σας με ασφάλεια

Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού μετά από μια πλημμύρα και εφόσον έχετε μπει στο σπίτι σας με ασφάλεια, θα πρέπει να λάβετε μέτρα για την προστασία του εαυτού σας και των οικείων σας.

Όπως αναφέρθηκε και στην ενότητα Α, πρέπει να αποφεύγετε οποιαδήποτε επαφή με το νερό της πλημμύρας και τα αντικείμενα/επιφάνειες τα οποία/οι οποίες έχουν εκτεθεί σε αυτό χωρίς εξοπλισμό ατομικής προστασίας. Τα παιδιά ΔΕΝ πρέπει να συμμετέχουν σε εργασίες καθαρισμού. Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για τον καθαρισμό του σπιτιού σας μετά από την πλημμύρα:

Εξοπλισμός ατομικής προστασίας

 • Εξασφαλίστε ότι διαθέτετε τον κατάλληλο εξοπλισμό ατομικής προστασίας.
 • Εξασφαλίστε ότι είστε εξοικειωμένοι με τη χρήση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

 

Ο εξοπλισμός ατομικής προστασίας εφαρμόζεται πριν την είσοδο στο χώρο που καθαρίζεται και περιλαμβάνει:

 • Οφθαλμική προστασία: Προστατευτικά γυαλιά, τα οποία να εφάπτονται στο πρόσωπο στην περιοχή γύρω από τα μάτια έτσι ώστε να την προστατεύουν επαρκώς από πιθανό πιτσίλισμα, ή προσωπίδα.
 • Αναπνευστική προστασία: Μάσκες αναπνευστικής προστασίας FFP2 ή Ν95. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν και μάσκες μεγαλύτερου επιπέδου προστασίας.
 • Προστατευτικά γάντια από καουτσούκ για βαριά εργασία.
 • Αδιάβροχες μπότες ή γαλότσες από καουτσούκ. Προτείνονται μπότες ή γαλότσες με μεταλλική επένδυση στα δάχτυλα και κατάλληλη σόλα.
 • Προστατευτική ενδυμασία: Μακρυμάνικη, αδιάβροχη ολόσωμη φόρμα μίας χρήσεως με μανσέτα ή λάστιχο στο μανίκι και κατά προτίμηση με λάστιχο στο κάτω μέρος. Σε περίπτωση που η χρήση αδιάβροχης ενδυμασίας δεν είναι εφικτή, μπορεί να χρησιμοποιηθούν πουκάμισο/μπλούζα με μακριά μανίκια και μανσέτα και παντελόνι και πλαστική ποδιά πάνω από τα ρούχα.

 

Μετά το πέρας των εργασιών αφαιρείτε τον εξοπλισμό (βλέπε Παράρτημα 1), πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και καθαρό νερό ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα αν δεν είναι εμφανώς λερωμένα και χειρίζεστε τον χρησιμοποιημένο εξοπλισμό ατομικής προστασίας ως ακολούθως:
Εξοπλισμός ατομικής προστασίας μίας χρήσεως (μάσκα αναπνευστικής προστασίας, προστατευτική ενδυμασία μίας χρήσεως): απορρίπτεται σε ξεχωριστή σακούλα απορριμμάτων η οποία, εφόσον απορριφθεί το σύνολο του χρησιμοποιημένου εξοπλισμού, ασφαλίζεται πολύ καλά και απορρίπτεται στα οικιακά σκουπίδια.

Εξοπλισμός ατομικής προστασίας πολλαπλών χρήσεων:

Οφθαλμική προστασία: φορώντας καθαρά γάντια και μάσκα αναπνευστικής προστασίας FFP2/Ν95 (μπορεί να χρησιμοποιηθούν και μάσκες μεγαλύτερου επιπέδου προστασίας), καθαρίστε σχολαστικά με σαπούνι και καθαρό νερό τα προστατευτικά γυαλιά και/ή την προσωπίδα. Στη συνέχεια, τα απολυμαίνετε με διάλυμα χλωρίνης (20 ml χλωρίνης [= 4 κουταλάκια του γλυκού] σε 1 λίτρο καθαρού νερού) με την προϋπόθεση ότι η αρχική συγκέντρωση υποχλωριώδους νατρίου είναι περίπου 5%(ελέγξτε στο μπουκάλι της χλωρίνης την ετικέτα με την αναγραφόμενη συγκέντρωση υποχλωριώδους νατρίου)[1]. Το διάλυμα πρέπει να είναι πρόσφατα παρασκευασμένο, να μην έχει αναμιχθεί με άλλα απορρυπαντικά ή απολυμαντικά, να διατηρείται καθαρό (π.χ. να μην έχει μέσα λάσπες) και να μην χρησιμοποιείται για διάστημα μεγαλύτερο των 24 ωρών από την αρχική διάλυσή του.
Εμβαπτίστε τον εξοπλισμό στο διάλυμα που παρασκευάσατε για τουλάχιστον 10 λεπτά.

Ξεβγάλτε με καθαρό νερό.

Προστατευτικά γάντια από καουτσούκ για βαριά εργασία και αδιάβροχες μπότες ή γαλότσες από καουτσούκ: φορώντας καθαρά γάντια και μάσκα αναπνευστικής προστασίας FFP2/Ν95 (μπορεί να χρησιμοποιηθούν και μάσκες μεγαλύτερου επιπέδου προστασίας) καθαρίστε σχολαστικά με σαπούνι και καθαρό νερό τον εξοπλισμό. Στη συνέχεια τα απολυμαίνετε με διάλυμα χλωρίνης αναμειγνύοντας 20ml χλωρίνης σε 1 λίτρο καθαρού νερού με την προϋπόθεση ότι η αρχική συγκέντρωση υποχλωριώδους νατρίου είναι περίπου 5% (ελέγξτε στο μπουκάλι της χλωρίνης την ετικέτα για με την αναγραφόμενη συγκέντρωση υποχλωριώδους νατρίου).
Εμβαπτίστε τα γάντια στο διάλυμα που παρασκευάσατε για τουλάχιστον 10 λεπτά.

Ξεπλύνετε τις μπότες/ γαλότσες με διάλυμα χλωρίνης (20ml χλωρίνης σε 1 λίτρο καθαρού νερού).

Αφήστε τον εξοπλισμό (γάντια και γαλότσες) να στεγνώσει.

Προστατευτική ενδυμασία: Απορρίψτε τον ρουχισμό που δεν είναι δυνατό να καθαριστεί αποτελεσματικά και να απολυμανθεί. Τα μολυσμένα ρούχα δεν πρέπει να παραμένουν υγρά για μεγάλα χρονικά διαστήματα και πρέπει να πλένονται το συντομότερο δυνατό μετά τη χρήση. Συνιστάται το πλύσιμο των ρούχων στο πλυντήριο σε πρόγραμμα που συμπεριλαμβάνει τη διαδικασία πρόπλυσης και ξεβγάλματος, σε θερμοκρασία άνω των 60°C με χρόνο επαφής της συγκεκριμένης θερμοκρασίας τουλάχιστον 10 λεπτά ή σε ελάχιστη θερμοκρασία 71 °C με χρόνο επαφής για τουλάχιστον τρία λεπτά.
2. Διαχείριση, καθαρισμός και απολύμανση με χλωρίνη αντικειμένων μετά από πλημμύρα
2.1. Προετοιμασία

Ο καθαρισμός και η απολύμανση του νοικοκυριού σας μετά από πλημμύρα είναι σημαντική για την πρόληψη ασθενειών. Πριν την έναρξη των εργασιών καθαρισμού και απολύμανσης πρέπει να απομακρυνθούν τα τρεχούμενα και λιμνάζοντα νερά. Επίσης, πρέπει να απομακρυνθούν αντικείμενα, τα οποία έχουν εκτεθεί σε νερά από πλημμύρα και δεν είναι εφικτό να καθαριστούν (π.χ. πορώδη αντικείμενα όπως ξύλινα σκεύη, μαξιλάρια, στρώματα, κ.ά.). Απορρίψτε οποιαδήποτε τρόφιμα, σε κλειστές ή ανοιχτές συσκευασίες, τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά της πλημμύρας. Πετάξτε οποιοδήποτε φαγητό από το ψυγείο ή τον καταψύκτη σας, εάν αυτά δεν έχουν λειτουργήσει για μερικές ώρες. Για την αποφυγή εμφάνισης και εξάπλωσης τρωκτικών, εντόμων και άλλων παρασίτων συστήνεται να λαμβάνεται μέριμνα για την απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφών και ζωoτροφών, καθώς και για την απομάκρυνση αντικειμένων τα οποία μπορεί να αποτελέσουν καταφύγιο ή εστίες τέτοιων ειδών (π.χ. παλαιά ογκώδη αντικείμενα με εσοχές ή/και διάκενα τα οποία βρίσκονται σε παρατεταμένη αχρηστία, όπως παλιά μπαούλα).

Χρήση προϊόντων καθαρισμού και απολύμανσης

Πρώτα πρέπει να γίνει σχολαστικός καθαρισμός οποιασδήποτε επιφάνειας από τους ρύπους που υπάρχουν. Πλύνετε τις επιφάνειες με απορρυπαντικό και ζεστό, καθαρό νερό για να απομακρύνετε τη βρωμιά και τα υπολείμματα ρύπων. Σε περίπτωση που δεν έχετε πρόσβαση σε καθαρό νερό, ακολουθήστε τις οδηγίες της ενότητας 2.2. «Οδηγίες για την παρασκευή νερού που θα χρησιμοποιηθεί για οικιακή χρήση» για να αποκτήσετε νερό κατάλληλο για τον καθαρισμό και την απολύμανση των χώρων και των αντικειμένων.
Στη συνέχεια, απολυμάνετε τις επιφάνειες με οικιακή χλωρίνη (αρχική συγκέντρωση υποχλωριώδους νατρίου 5%).
Είναι πολύ σημαντικό να διαβάζετε και να ακολουθείτε τις οδηγίες ασφαλείας για κάθε προϊόν που χρησιμοποιείτε. Παρακάτω παρατίθενται οι σημαντικότερες οδηγίες ασφαλείας κατά τη χρήση προϊόντων απολύμανσης:

Πριν χρησιμοποιήσετε χλωρίνη σε κλειστό χώρο, ανοίξτε τα παράθυρα και τις πόρτες.
Εάν χρησιμοποιείτε προϊόντα καθαρισμού και απολύμανσης, μην αναμειγνύετε τα προϊόντα καθαρισμού και απολύμανσης μεταξύ τους. ΜΗΝ αναμειγνύετε χλωρίνη και αμμωνία, διότι μπορεί να δημιουργηθούν τοξικά αέρια.
Αποφύγετε την εισπνοή αναθυμιάσεων από τα προϊόντα απολύμανσης. Εάν χρησιμοποιείτε τα προϊόντα σε εσωτερικούς χώρους, ανοίξτε παράθυρα και πόρτες για να εισέρχεται φρέσκος αέρας.
Να αποφεύγεται η χρήση χλωρίνης από ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα. Η χλωρίνη μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των οφθαλμών, αεραγωγών και δέρματος. Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, όπως θολή όραση, δακρύρροια, αίσθημα καύσου στη μύτη, το λαιμό, τους πνεύμονες και τα μάτια, βήχα, σφίξιμο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια, συριγμό, γρήγορη και ρηχή αναπνοή, αναπνευστική ανεπάρκεια, πόνο στο δέρμα, ερυθρότητα, φουσκάλες, ναυτία, έμετο, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.
2.2. Οδηγίες για την παρασκευή νερού που θα χρησιμοποιηθεί για οικιακή χρήση

Μην χρησιμοποιείτε νερό το οποίο υποψιάζεστε πως είναι μολυσμένο για να πλύνετε πιάτα, να βουρτσίσετε τα δόντια σας, να πλύνετε και να ετοιμάσετε φαγητό, να φτιάξετε πάγο ή φαγητό για τα βρέφη ή μικρά παιδιά. Το εμφιαλωμένο, το βρασμένο και το κατάλληλα επεξεργασμένο νερό αποτελούν ασφαλείς πηγές νερού για οικιακή χρήση συμπεριλαμβανομένου του καθαρισμού του σπιτιού. Σε περίπτωση που δεν έχετε εμφιαλωμένο νερό ή άλλο καθαρό νερό για οικιακή χρήση, για το νερό που θα χρησιμοποιηθεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για τον καθαρισμό και την απολύμανση των επιφανειών και των αντικειμένων συστήνονται τα κάτωθι:

 • ΠΡΟΣΟΧΗ: Το νερό που θα παραχθεί με την παρακάτω διαδικασία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πόση ή μαγείρεμα ή προσωπική υγιεινή (βούρτσισμα δοντιών, πλύσιμο σώματος και μαλλιών, πλύσιμο χεριών).
 • ΠΡΟΣΟΧΗ: Η παρακάτω διαδικασία δεν αφαιρεί τις χημικές ουσίες από το νερό. Να μην χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση πιθανής ρύπανσης με επικίνδυνες χημικές ουσίες.
 • Βράστε το νερό για ένα λεπτό και αφήστε το να κρυώσει. Στη συνέχεια αποθηκεύστε το σε καθαρά σκεπασμένα δοχεία.
 • Για τον καθαρισμό πιάτων, μαχαιροπήρουνων και μαγειρικών σκευών χρησιμοποιήστε σαπούνι και καυτό νερό (το οποίο να είναι φιλτραρισμένο και βρασμένο).

3. Διαχείριση αντικειμένων και επιφανειών με κίνδυνο ανάπτυξης μούχλας

Εάν έχουν εισέλθει στο σπίτι σας νερά από πλημμύρες ή καταιγίδες, στεγνώστε το συντομότερο δυνατό για να αποφύγετε την ανάπτυξη μούχλας – εντός 24 έως 48 ωρών αν είναι δυνατόν. Σε περίπτωση ανάπτυξης μούχλας, η μεγάλης κλίμακας αφαίρεση της μούχλας θα πρέπει να διεξάγεται από επαγγελματίες παρόχους υπηρεσιών απολύμανσης. Σε υπόγεια δωμάτια μπορεί να χρειαστεί και άντληση υδάτων.

Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες στην περίπτωση ανάπτυξης μούχλας και ανάγκης για μικρής κλίμακας καθαρισμό της:

Η έκθεση σε υγρά και μουχλιασμένα περιβάλλοντα μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπτώσεις στην υγεία ή και καθόλου. Κάποιοι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στη μούχλα. Για αυτούς τους ανθρώπους, η έκθεση σε μούχλα μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως βουλωμένη μύτη, συριγμό, ερεθισμένα μάτια ή κνησμό στα μάτια ή στο δέρμα. Άτομα με αναπνευστικά προβλήματα όπως το άσθμα, με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή αλλεργίες θα πρέπει να μένουν μακριά από μουχλιασμένους χώρους καθώς μπορεί να έχουν πιο έντονες αντιδράσεις, όπως πυρετό ή δύσπνοια. Σε περίπτωση που υπάρχει υποψία για επιπτώσεις στην υγεία σας από έκθεση σε μούχλα, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.
Αποτρέψτε την επανείσοδο του νερού από εξωτερικούς χώρους στο σπίτι. Για παράδειγμα, φροντίστε ώστε τα νερά της βροχής από τα λούκια ή τη στέγη να αποστραγγίζονται μακριά από το σπίτι.
Αποκαταστήστε τυχόν διαρροές σε στέγες, τοίχους ή υδραυλικά το συντομότερο δυνατό.
Αδειάστε το νερό με ασφάλεια. Προσοχή όταν χρησιμοποιείτε αντλίες.
Μην χρησιμοποιείτε ποτέ φορητές γεννήτριες πετρελαίου ή βενζίνης σε εσωτερικό χώρο ή ακόμα και σε εξωτερικό χώρο κοντά σε ανοικτό παράθυρο, πόρτα ή αγωγό εξαερισμού, καθώς υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης από έκθεση στα παραγόμενα καυσαέρια (μονοξείδιο του άνθρακα).
Οι εργασίες αποκατάστασης πρέπει να εκτελούνται σε καλά αεριζόμενο χώρο. Εάν ο καιρός το επιτρέπει, ανοίξτε τα παράθυρα και τις πόρτες του σπιτιού για να βοηθήσετε τη διαδικασία αερισμού και ξήρανσης.
Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες και αφυγραντήρες για να απομακρύνετε την υπερβολική υγρασία. Οι ανεμιστήρες πρέπει να τοποθετούνται σε παράθυρο ή πόρτα με τον αέρα να φυσάει προς τα έξω και όχι προς τα μέσα, έτσι ώστε να μην εξαπλώνεται η μούχλα. Διατηρήστε τον θερμοστάτη μεταξύ 20°C και 22°C για σταθερό στέγνωμα.
Ανοίξτε τα εντοιχισμένα ντουλάπια που βρίσκονται σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των κτιριακών εγκαταστάσεων. Αφαιρέστε τα συρτάρια, καθαρίστε και απολυμάνετέ τα σύμφωνα με τις οδηγίες, σκουπίστε τα και αφήστε τα να στεγνώσουν.
Αφαιρέστε και απορρίψτε όλα τα πορώδη αντικείμενα όπως στρώματα, μαξιλάρια, γυψοσανίδα, επενδύσεις τοίχων, προϊόντα χαρτιού κ.ά. που έχουν εκτεθεί σε λύματα ή νερά πλημμύρας. Πετάξτε ό,τι βράχηκε από τα νερά της πλημμύρας και δεν έχει καθαριστεί και στεγνώσει εντελώς μέσα σε 24 έως 48 ώρες.
Τοποθετήστε τα απορρίμματα σε σκληρούς κάδους ή σακούλες απορριμμάτων, τα οποία φροντίστε να διατηρούνται καλά σφραγισμένα.
Ελέγξτε και καθαρίστε τα συστήματα θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού του σπιτιού σας από έναν επαγγελματία συντήρησης που έχει εμπειρία στον καθαρισμό από μούχλα πριν το θέσετε σε λειτουργία. Εάν τα συστήματα πλημμύρισαν με νερό, η ενεργοποίηση τους σε περίπτωση που είναι μουχλιασμένα θα εξαπλώσει τη μούχλα σε όλο το σπίτι. Ο επαγγελματικός καθαρισμός θα καθαρίσει την μούχλα και θα αποτρέψει την μετέπειτα διασπορά ή/και ανάπτυξή της. Όταν η υπηρεσία διαπιστώσει ότι το σύστημά είναι καθαρό (και μόνο αν είναι ασφαλές), μπορείτε να το ενεργοποιήσετε και να το χρησιμοποιήσετε για να βοηθήσετε στην απομάκρυνση της υπερβολικής υγρασίας από το σπίτι.
Καθαρίστε σχολαστικά όλα τα βρεγμένα αντικείμενα και τις επιφάνειες με ζεστό νερό και απορρυπαντικό. Για παράδειγμα, θα πρέπει να καθαρίσετε όλα τα δάπεδα, τα μεταλλικά έπιπλα, τους πάγκους, τις συσκευές, τους νεροχύτες, τα υδραυλικά εξαρτήματα κ.ά. Αν η επιφάνεια είναι τραχιά, τρίψτε με μια σκληρή βούρτσα. Στη συνέχεια απολυμάνετε τις επιφάνειες και τα αντικείμενα.


Βεβαιωθείτε ότι οι υπόγειοι χώροι έχουν κατάλληλη αποστράγγιση για να περιορίσετε τη διαρροή νερού. Αερίστε για να στεγνώσει ο χώρος.
Η μούχλα πρέπει να εξαφανιστεί καθώς το σπίτι στεγνώνει. Εάν επιμένει, επικοινωνήστε με ένα ειδικό συνεργείο καθαρισμού και οικεία αρχή Δημόσιας Υγείας για βοήθεια.
Το βάψιμο πάνω από τη μούχλα δεν θα αποτρέψει την ανάπτυξη μούχλας. Διορθώστε πλήρως το πρόβλημα του νερού και καθαρίστε όλη τη μούχλα πριν βάψετε.

Καθαρίστε την μούχλα με μείγμα χλωρίνης και νερού

Φτιάξτε διάλυμα οικιακής χλωρίνης με αρχική συγκέντρωση υποχλωριώδους νατρίου 5%, όπως αυτό παρουσιάζεται παρακάτω και απολυμάνετε οτιδήποτε έχει μούχλα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διυπουργική σύσκεψη εν όψει της νέας κακοκαιρίας

Λίμνη Κάρλα (ΟΦΥΠΕΚΑ) - Δεν προκύπτει σημαντικό πρόβλημα ρύπανσης, δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις του Οργανισμού

ΑΙΓΙΣ: Ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και επιτάχυνση διαδικασιών

Βουλή: Απαλλαγή των πληγέντων από συμμετοχή σε φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Είτε ασκείστε τακτικά είτε μία με δύο ημέρες την εβδομάδα, η απώλεια βάρους είναι δυνατή

"Σε υψηλό επίπεδο, αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει το παλιό ρητό για τη σωματική δραστηριότητα και την υγεία: οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι καλύτερη από καμία δραστηριότητα.

Λίστα αναμονής στα χειρουργεία: Οι περιοχές που "χτυπάνε" κόκκινο

Λίστα αναμονής στα χειρουργεία: Στην κορυφή της αναμονής βρίσκεται η Μακεδονία, όπου ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών  ξεπερνά τους 15.000 και αναγκάζεται να περιμένει ακόμη και περισσότερο από 12 μήνες για μια χειρουργική επέμβαση σε δημόσια νοσοκομεία.

Αγρότες: Σε ασφυκτικό κλοιό το κέντρο της Αθήνας - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις [vid]

Αγρότες: Έχουν τεθεί σε ισχύ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω των κινητοποιήσεων των αγροτών σύμφωνα με την Εκπρόσωπο Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντία Δημογλίδου.

Ερευνητές συνδυάζουν σύγχρονο εξοπλισμό για αυξημένη ακρίβεια στην ανάλυση της σύστασης σώματος

Τελικά, ο συνδυασμός αυτών των δύο τμημάτων εξοπλισμού βοήθησε να επιβεβαιωθεί η ισχυρή σχέση μεταξύ του εξωτερικού σχήματος του σώματος και της εσωτερικής σύνθεσης. «Με τον στόχο μας να συνεισφέρουμε στη βάση γνώσεων, ακόμη και η σύζευξη δύο εκτενώς δοκιμασμένων τμημάτων εξοπλισμού ανοίγει πόρτες σε βαθιές δυνατότητες μέτρησης σώματος που είναι τόσο ακριβείς όσο και μη επεμβατικές», δήλωσε ο Δρ. John Kirwan,

Πίσω από το τιμόνι: Πλοήγηση στην οδήγηση με επιληψία

«Πρέπει να υπάρξει μια κατάσταση όπου ο γιατρός που θεραπεύει τον ασθενή δεν είναι αυτός που θα του αφαιρέσει την άδεια», είπε. «Ο γιατρός κάνει το άτομο όσο το δυνατόν πιο ασφαλές... Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα, αλλά μπορούμε να συνεργαστούμε με τους ασθενείς μας για να τους καθοδηγήσουμε καλύτερα».