Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

Σεξουαλική υγιεινή: Πώς μπορείτε να φροντίσετε την σεξουαλική σας υγεία;

Σεξουαλική υγιεινή: Πώς μπορείτε να φροντίσετε την σεξουαλική σας υγεία;

Σεξουαλική υγιεινή: Η προτεραιότητα της σεξουαλικής σας υγείας μέσω υπεύθυνων και τεκμηριωμένων επιλογών όχι μόνο σας προστατεύει από πιθανούς κινδύνους, αλλά βελτιώνει επίσης τη συνολική ποιότητα ζωής και τις σχέσεις σας.

Η προστασία της σεξουαλικής σας υγείας είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της σωματικής ευεξίας, της συναισθηματικής ευεξίας και της συνολικής ποιότητας ζωής. Ακολουθούν μερικά βασικά βήματα που θα σας βοηθήσουν να προστατεύσετε τη σεξουαλική σας υγεία:

1. Πρακτικές ασφαλούς σεξ:

Χρησιμοποιήστε με συνέπεια και σωστά μεθόδους φραγμού, όπως προφυλακτικά και οδοντικά φράγματα κατά τη σεξουαλική επαφή για να αποτρέψετε τη μετάδοση σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ), συμπεριλαμβανομένου του HIV.
Περιορίστε τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων και συμμετάσχετε σε ανοιχτές και ειλικρινείς συζητήσεις σχετικά με το σεξουαλικό ιστορικό και τον έλεγχο ΣΜΝ με τον/τους σύντροφό σας.

2. Τακτικός έλεγχος ΣΜΝ:

Κάντε τακτικά εξετάσεις για ΣΜΝ, ειδικά εάν είστε σεξουαλικά ενεργοί με πολλούς συντρόφους ή έχετε νέο σύντροφο.
Πολλά ΣΜΝ μπορεί να είναι ασυμπτωματικά, επομένως ο έλεγχος είναι ζωτικής σημασίας ακόμα κι αν αισθάνεστε καλά.

3. Εμβολιασμός HPV:

Εξετάστε το ενδεχόμενο να εμβολιαστείτε κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε διάφορους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Τα εμβόλια HPV συνήθως χορηγούνται κατά την εφηβεία, αλλά μπορούν να χορηγηθούν και σε ενήλικες.

4. Αντισύλληψη:

Εάν είστε σεξουαλικά ενεργοί και δεν επιθυμείτε να μείνετε έγκυος, χρησιμοποιήστε αποτελεσματικές μεθόδους αντισύλληψης.
Συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να επιλέξετε τη μέθοδο αντισύλληψης που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες και τον τρόπο ζωής σας.

5. Ανοιχτή επικοινωνία:

Ενθαρρύνετε την ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία με τους σεξουαλικούς σας συντρόφους σχετικά με τα όρια, τις επιθυμίες και τη συναίνεση.
Καθιερώστε αμοιβαίο σεβασμό και βεβαιωθείτε ότι και τα δύο μέρη αισθάνονται άνετα με οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα.

6. Τακτικοί έλεγχοι υγείας:

Προγραμματίστε τακτικούς ελέγχους υγείας με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων γυναικολογικών εξετάσεων για άτομα με γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα.
Συζητήστε τις ανησυχίες για τη σεξουαλική υγεία και ζητήστε καθοδήγηση σχετικά με τη διατήρηση μιας υγιούς σεξουαλικής ζωής.

7. Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση:

Μείνετε ενημερωμένοι για τη σεξουαλική υγεία διαβάζοντας αξιόπιστες πηγές, παρακολουθώντας προγράμματα εκπαίδευσης για τη σεξουαλική υγεία και αναζητώντας συμβουλές από επαγγελματίες υγείας.
Κατανοήστε τους κινδύνους που σχετίζονται με συγκεκριμένες σεξουαλικές συμπεριφορές και λάβετε τεκμηριωμένες αποφάσεις.

8. Πρόληψη της μη προγραμματισμένης εγκυμοσύνης:

Εάν είστε σεξουαλικά ενεργοί και θέλετε να αποφύγετε ακούσιες εγκυμοσύνες, χρησιμοποιήστε αντισύλληψη με συνέπεια και σωστά.
Η επείγουσα αντισύλληψη είναι διαθέσιμη για χρήση σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία ή αποτυχία της αντισύλληψης.

9. Ασφαλείς διαδικτυακές πρακτικές:

Να είστε προσεκτικοί όταν μοιράζεστε προσωπικές πληροφορίες ή συμμετέχετε σε σεξουαλικές δραστηριότητες στο διαδίκτυο.
Προστατέψτε το απόρρητό σας και αποφύγετε την κοινή χρήση άσεμνου περιεχομένου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον σας.

10. Τακτικές αυτοεξετάσεις:
– Να κάνετε τακτικές αυτοεξετάσεις για αλλαγές στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, στους μαστούς (για άτομα με γυναικείο σώμα) ή τυχόν ασυνήθιστα συμπτώματα.
– Αναφέρετε αμέσως οποιαδήποτε σχετικά ευρήματα σε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

11. Επίγνωση χρήσης ουσιών:
– Να είστε ενήμεροι για τις επιπτώσεις του αλκοόλ και των ναρκωτικών στην κρίση και στη λήψη αποφάσεων σε σεξουαλικές καταστάσεις.
– Η χρήση ουσιών μπορεί να βλάψει την ικανότητά σας να δώσετε ή να λάβετε ενημερωμένη συγκατάθεση.

12. Αναζητήστε υποστήριξη:
– Εάν έχετε ανησυχίες για τη σεξουαλική σας υγεία ή έχετε βιώσει σεξουαλική βία ή κακοποίηση, αναζητήστε υποστήριξη από παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, θεραπευτές ή οργανισμούς υποστήριξης.
– Να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι και υπάρχει βοήθεια.

Να θυμάστε ότι η σεξουαλική υγεία είναι αναπόσπαστο μέρος της συνολικής υγείας και ευεξίας. Η προτεραιότητα της σεξουαλικής σας υγείας μέσω υπεύθυνων και τεκμηριωμένων επιλογών όχι μόνο σας προστατεύει από πιθανούς κινδύνους, αλλά βελτιώνει επίσης τη συνολική ποιότητα ζωής και τις σχέσεις σας. Οι τακτικοί έλεγχοι, η ανοιχτή επικοινωνία και η δέσμευση για ασφαλείς πρακτικές είναι το κλειδί για τη διατήρηση της καλής σεξουαλικής υγείας σε όλη τη ζωή σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πάνω από το 57% των Ινδών βασίζονται στην πορνογραφία για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Μύθοι για το σεξ που πρέπει να εγκαταλείψουμε

Γιατί να δοκιμάσετε τη yoga με τον σύντροφό σας;

Όσοι γυμνάζονται το πρωί έχουν πιο καυτή σεξουαλική ζωή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μήπως τελικά βοηθάει την σχέση σας με τον σύντροφο σας;

Τηλεόραση σχέση: Η παρακολούθηση μιας εκπομπής με τον σύζυγό σας μπορεί να είναι μια εμπειρία δεσμού για διάφορους λόγους, οι οποίοι συμβάλλουν στην ενίσχυση της σχέσης σας και στην ενίσχυση της σύνδεσής σας.

Σημάδια πως ο σύντροφος σας μπορεί να είναι Ναρκισσιστής

Ναρκισισμός σύντροφος: Ο εντοπισμός ενδείξεων ότι ο σύντροφός σας μπορεί να παλεύει με τον ναρκισσισμό μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε και να πλοηγηθείτε πιο αποτελεσματικά στη δυναμική της σχέσης σας.

Ερευνητές αναπτύσσουν νέα τεχνική για τη διάγνωση διαταραχών της σεξουαλικής ανάπτυξης

Χρησιμοποιώντας αυτό το μοντέλο, μπόρεσαν να αναγνωρίσουν τις συγκεκριμένες μοριακές αλλαγές που έχουν ως αποτέλεσμα εξασθενημένο σχηματισμό όρχεων και σπερματογένεση.

Τα τοξικά μικροπλαστικά είναι παντού, συμπεριλαμβανομένων και των sex toys

Sex toys: Η έρευνα ρίχνει φως στους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση διαφόρων τύπων σεξουαλικών παιχνιδιών, τονίζοντας την ανάγκη οι καταναλωτές να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις.

Όλο και περισσότεροι έφηβοι κάνουν σεξ κάτω από την ηλικία των 13 ετών

Έρευνα σεξ: Σύμφωνα με νέα έρευνα, όλο και περισσότερα αγόρια στις Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν σεξ πριν κλείσουν τα 13. Οι αρχές δηλώνουν ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι ανησυχητικά, καλώντας έτσι τους γονείς να το γνωρίζουν.

Close Icon