Επιστημονικά Νέα

Σπονδυλική στήλη Νεάτερνταλ: Αποκωδικοποιώντας τον συνεχή πόνο στην πλάτη

Σπονδυλική στήλη Νεάτερνταλ: Αποκωδικοποιώντας τον συνεχή πόνο στην πλάτη

Σπονδυλική στήλη Νεάτερνταλ: Τα μειωμένα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, η κακή στάση του σώματος και η χρήση επίπλων, μεταξύ άλλων αλλαγών στον τρόπο ζωής που συνόδευαν την εκβιομηχάνιση, οδήγησαν, με την πάροδο του χρόνου, σε ανεπαρκείς δομές μαλακών ιστών για να υποστηρίξουν την καμπυλότητα της πλάτης.

Μια σύγκριση της σπονδυλικής στήλης του Νεάντερταλ και του σύγχρονου ανθρώπου υποδηλώνει ότι οι συνήθειες του τρόπου ζωής των ανθρώπων του 21ου αιώνα κρύβονται πίσω από τον εκτεταμένο πόνο στην πλάτη, λένε οι ερευνητές. Οι ανθρωπολόγοι εστίασαν στην καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης, η οποία επηρεάζεται εν μέρει από τη σφήνωση ή τη γωνίωση των σπονδύλων και των μαλακότερων δίσκων μεταξύ των σπονδύλων. “Οι Νεάντερταλ δεν διαφέρουν από τους σύγχρονους ανθρώπους στην οσφυϊκή σφήνωση και επομένως πιθανότατα είχαν καμπυλωτό κάτω μέρος της πλάτης όπως εμείς”, δήλωσε ο Scott Williams, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. “Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, ειδικά μετά την έναρξη της εκβιομηχάνισης στα τέλη του 19ου αιώνα, βλέπουμε αυξημένες σφήνες στα οστά της πλάτης των σημερινών ανθρώπων – μια αλλαγή που μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερα περιστατικά οσφυαλγίας και άλλες ταλαιπωρίες, μετά βιομηχανικές κοινωνίες”.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Η σπονδυλική στήλη είναι το κλειδί για το σύστημα υποστήριξης του σώματος. Για τη μελέτη, ο Williams και οι συνεργάτες του εξέτασαν τις σπονδυλικές στήλες περισσότερων από 300 προβιομηχανικών και μεταβιομηχανικών σύγχρονων ανθρώπων από όλο τον κόσμο και τις συνέκριναν με αγκάθια του Νεάντερταλ. Συνολικά, οι σπονδυλικές στήλες των μεταβιομηχανικών ανθρώπων είχαν περισσότερες οσφυϊκές σφήνες από τις σπονδυλικές στήλες των ανθρώπων της προβιομηχανικής εποχής. Οι σπονδυλικές στήλες των Νεάντερταλ διέφεραν σημαντικά από τις σπονδυλικές στήλες των μεταβιομηχανικών ανθρώπων, αλλά όχι αυτές των προβιομηχανικών ανθρώπων.

Ήταν αξιοσημείωτο ότι σε δείγματα σπονδυλικής στήλης από ανθρώπους της ίδιας εποχής, δεν υπήρχαν διαφορές που να σχετίζονται με το πού ζούσαν οι άνθρωποι, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης. “Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα υψηλότερα ποσοστά οσφυαλγίας σχετίζονται με αστικές περιοχές και ειδικά σε περιβάλλοντα κλειστού εργαστηρίου όπου οι εργαζόμενοι διατηρούν κουραστικές και επώδυνες στάσεις εργασίας, όπως το να κάθονται συνεχώς σε σκαμπό σε στάση προς τα εμπρός”, σημείωσε ο Williams.  Οι διαφορές μεταξύ της σπονδυλικής στήλης των προ-βιομηχανικών και μεταβιομηχανικών ανθρώπων προσφέρουν νέες γνώσεις για τα προβλήματα της πλάτης που ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

“Τα μειωμένα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, η κακή στάση του σώματος και η χρήση επίπλων, μεταξύ άλλων αλλαγών στον τρόπο ζωής που συνόδευαν την εκβιομηχάνιση, οδήγησαν, με την πάροδο του χρόνου, σε ανεπαρκείς δομές μαλακών ιστών για να υποστηρίξουν την καμπυλότητα της πλάτης”, είπε ο Williams. “Για να αντισταθμίσουμε, τα οστά της πλάτης μας έχουν σφηνώσει περισσότερο από τους προβιομηχανικούς προκατόχους μας και τους Νεάντερταλ, συμβάλλοντας δυνητικά στη συχνότητα του πόνου στη μέση που συναντάμε στις μεταβιομηχανικές κοινωνίες”, εξήγησε. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού PNAS Nexus.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επηρεάζονται τα κίνητρα και η ευχαρίστηση από τον πόνο;

Απαλλαγείτε από τους πόνους της πλάτης με μερικά tips αυτοφροντίδας

Αντιμετωπίστε τη δυσκαμψία και τον πόνο του χειμώνα

Η γιόγκα ως τεχνική διαχείρισης του μυοσκελετικού πόνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έρευνα εμβολίων mRNA κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα

«Νομίζω ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικά καλή εστίαση για το Βραβείο Ειρήνης φέτος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταν Σμιθ, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, μετά από ένα χρόνο ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο. Για το Βραβείο Οικονομίας, η έρευνα για την ανισότητα εισοδήματος και πλούτου θα μπορούσε να τιμηθεί.

Πώς η άσκηση μπορεί να επηρεάζει τα άτομα με διαβήτη;

Διαβήτης: Η άσκηση είναι ένα ισχυρό εργαλείο στην εργαλειοθήκη διαχείρισης του διαβήτη και όταν γίνεται με ασφάλεια και συνέπεια, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη υγεία και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Κολπικός δακτύλιος πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει στη Νότια Αφρική για την πρόληψη του HIV

Οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα από τον ιό HIV στη Νότια Αφρική, αντιπροσωπεύοντας το 64% των 7,4 εκατομμυρίων ενηλίκων που ζουν με τον ιό στη χώρα. «Ελπίζουμε ότι πολλές ακόμη χώρες θα ακολουθήσουν την κίνηση της Νότιας Αφρικής», δήλωσε ο Σάντς. Ο δακτύλιος έχει εγκριθεί και έχει υποβληθεί σε μελέτες εφαρμογής σε διάφορες χώρες της ηπείρου, όπως η Ουγκάντα, η Κένυα και η Ζιμπάμπουε.