Επιστημονικά Νέα

Νευροεπιστήμη χρόνιος πόνος: Πώς επηρεάζονται τα κίνητρα και η ευχαρίστηση από τον πόνο;

Νευροεπιστήμη χρόνιος πόνος: Πώς επηρεάζονται τα κίνητρα και η ευχαρίστηση από τον πόνο;

Νευροεπιστήμη χρόνιος πόνος: "Αυτά τα ευρήματα μπορεί να αποκαλύψουν νέους φυσιολογικούς μηχανισμούς που συνδέουν τον χρόνιο πόνο με μια αλλαγή στη διατροφική συμπεριφορά κάποιου. Και αυτή η αλλαγή μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη παχυσαρκίας".

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ τροφής και πόνου, καθώς τα άτομα με χρόνιο πόνο συχνά παλεύουν με το βάρος τους. Ερευνητές στο Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης Del Monte μπορεί να έχουν βρει μια εξήγηση σε μια νέα μελέτη που υποδηλώνει ότι τα κυκλώματα στον εγκέφαλο που είναι υπεύθυνα για τα κίνητρα και την ευχαρίστηση επηρεάζονται όταν κάποιος αισθάνεται πόνο. Το να βρίσκουμε ευχαρίστηση στο φαγητό προέρχεται από το πώς ο εγκέφαλός μας ανταποκρίνεται σε αυτό που τρώμε. “Αυτά τα ευρήματα μπορεί να αποκαλύψουν νέους φυσιολογικούς μηχανισμούς που συνδέουν τον χρόνιο πόνο με μια αλλαγή στη διατροφική συμπεριφορά κάποιου. Και αυτή η αλλαγή μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη παχυσαρκίας”, ανέφερε ο Paul Geha, M.D., κύριος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE.

Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές;

Σε αυτή τη μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν την απόκριση του εγκεφάλου στη ζάχαρη και το λίπος. Χρησιμοποιώντας ένα επιδόρπιο ζελατίνης και πουτίγκα, οι ερευνητές άλλαξαν τη ζάχαρη, το λίπος και την υφή των τροφίμων. Διαπίστωσαν ότι κανένας από τους ασθενείς δεν βίωσε αλλαγές στη διατροφική συμπεριφορά με τη ζάχαρη, αλλά το έκαναν με το λίπος. Όσοι έπασχαν από οξύ πόνο στη μέση που αργότερα ανέρρωσαν είχαν περισσότερες πιθανότητες να χάσουν την ευχαρίστηση τρώγοντας την πουτίγκα και να έδειχναν διαταραγμένα σήματα κορεσμού – την επικοινωνία από το πεπτικό σύστημα στον εγκέφαλο – ενώ εκείνοι με οξύ πόνο στη μέση των οποίων ο πόνος επέμενε σε ένα χρόνο δεν το έκαναν. έχουν αρχικά την ίδια αλλαγή στη διατροφική τους συμπεριφορά.

Αλλά οι ασθενείς με χρόνιο πόνο στη μέση ανέφεραν ότι τελικά τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και υδατάνθρακες, όπως το παγωτό και τα μπισκότα, έγιναν προβληματικά για αυτούς με την πάροδο του χρόνου και οι σαρώσεις εγκεφάλου έδειξαν διαταραγμένα σήματα κορεσμού. “Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η αλλαγή στην προτίμηση των τροφίμων δεν άλλαξε τη θερμιδική τους πρόσληψη”, είπε ο Geha, ο οποίος ήταν ο πρώτος συγγραφέας μιας προηγούμενης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο PAIN και στην οποία βασίζεται η πρόσφατη έρευνα. “Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η παχυσαρκία σε ασθενείς με χρόνιο πόνο μπορεί να μην προκαλείται από έλλειψη κίνησης, αλλά ίσως αλλάζουν τον τρόπο διατροφής τους”. Οι σαρώσεις εγκεφάλου των συμμετεχόντων στη μελέτη αποκάλυψαν ότι ο επικλινής πυρήνας μπορεί να προσφέρει ενδείξεις για το ποιος κινδυνεύει να βιώσει μια μακροπρόθεσμη αλλαγή στη διατροφική συμπεριφορά.

 

Σημασία των ευρημάτων

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η δομή αυτής της περιοχής του εγκεφάλου ήταν φυσιολογική σε ασθενείς που αρχικά παρουσίασαν αλλαγές στη διατροφική τους συμπεριφορά, αλλά των οποίων ο πόνος δεν έγινε χρόνιος. Ωστόσο, οι ασθενείς των οποίων η διατροφική συμπεριφορά ήταν φυσιολογική, αλλά ο πόνος τους έγινε χρόνιος είχαν μικρότερο επικλινή πυρήνα. Είναι ενδιαφέρον ότι ο επικλινής πυρήνας προέβλεψε βαθμολογίες ευχαρίστησης μόνο σε ασθενείς με χρόνιο πόνο στην πλάτη και σε ασθενείς που έγιναν χρόνιοι μετά από οξεία περίοδο οσφυαλγίας, υποδηλώνοντας ότι αυτή η περιοχή γίνεται κρίσιμη στη συμπεριφορά των ασθενών με χρόνιο πόνο. Προηγούμενη έρευνα του Geha βρήκε ότι ένας μικρότερος επικλινής πυρήνας μπορεί να υποδεικνύει εάν κάποιος διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξει χρόνιο πόνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ασθενείς με κακώσεις νωτιαίου μυελού σε υψηλότερο κίνδυνο ψυχικών παθήσεων

Πώς να φροντίσω τα πόδια μου όταν έχω χρόνιους πόνους;

Ζήσε τη ζωή χωρίς τον χρόνιο πόνο:Πανελλαδική εκστρατεία επικοινωνίας για τον χρόνιο πόνο

Νέα μη εθιστική αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τονώστε την υγεία του στήθους σας

Στήθος: Είτε έχετε μεγάλο είτε μικρό στήθος, να ξέρετε ότι είναι όμορφο, ανεξάρτητα από το σχήμα ή το μέγεθος. Κάποιοι νιώθουν άνετα μέσα σε αυτό. Ωστόσο, για πολλούς, το μικρό στήθος μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ανασφαλείς.

Ποιο είναι το αυτοάνοσο που επηρεάζει τις αρθρώσεις;

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει την επένδυση των αρθρώσεων σας, προκαλώντας επώδυνο πρήξιμο που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων.