Επιστημονικά Νέα

Πώς αντιμετωπίζονται οι κακώσεις στον καρπό;

Πώς αντιμετωπίζονται οι κακώσεις στον καρπό;

Ο καρπός είναι μια άρθρωση που σ’ αυτήν στηρίζονται οι κινήσεις των δακτύλων, του αγκώνα και άλλων αρθρώσεων και χάρη σε αυτή συντονίζονται.

Η δύναμη, η ευλυγισία, η ελαστικότητα και η πλαστικότητα της άρθρωσης αυτής αποτελούν σημείο αναφοράς για την ακριβή εκτέλεση των περισσότερων δραστηριοτήτων της καθημερινότητας.

Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε την φόρτιση και την επιβάρυνση που δέχεται καθημερινά από τις διάφορες κινήσεις. Ο καρπός είναι ισθμός – πέρασμα τενόντων, μυών και νεύρων, που καταλήγουν στα δάκτυλα.
Οποιαδήποτε βλάβη στο σημείο αυτό έχει αντανάκλαση, τόσο στη λειτουργία του χεριού, όσο και του αντιβράχιου.

Όπως μας εξηγεί ο Γιώργος Η. Γουδέβενος, φυσικοθεραπευτής, Dr manual medicine, επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κλασικές μορφές παθήσεων και κακώσεων, που υφίσταται ο καρπός, είναι το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, μέσα από το οποίο διέρχονται οι τένοντες των δακτύλων και του αντίχειρα, καθώς και του μέσου νεύρου.
«Ο σωλήνας, λοιπόν, συμπιέζεται και αυτό συμβαίνει λόγω μικροτραυματισμών ή επαναλαμβανόμενων κινήσεων, όπως, για παράδειγμα, στο πλέξιμο, στο γράψιμο, στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, καθώς και σε βαριές εργασίες, όπως εκφόρτωση, οικοδομή, κηπουρική, κομμωτική και άλλες».

Άλλες αιτίες πόνου και δυσχρησίας του καρπού είναι οι τενοντίτιδες, οι τενοντοθυλακίτιδες, η χρόνια πολυαρθρίτιδα, οι μετατραυματικές αρθρίτιδες λόγω καταγμάτων του καρπού (κερκίδας), εξαρθήματα, καθώς και η δημιουργία οιδηματώδους διόγκωσης του ιστού γύρω από το μέσο νεύρο (περινεύριος ιστός), που εμφανίζονται στις εγκύους, λόγω της συχνής τάσης δημιουργίας οιδημάτων (πρηξίματος).
Όταν πονάει ο καρπός

Η συνήθης κλινική εικόνα είναι πόνος, μούδιασμα και αδυναμία εκτέλεσης κινήσεων, που σχετίζονται με την άρθρωση αυτή. Επίσης νυχτερινές κρίσεις πόνου και πρωινή δυσκαμψία και, σε προχωρημένες μορφές, ατροφία των δακτυλικών μυών.
Η διάγνωση επιβεβαιώνεται ηλεκτρομυογραφικά και ακτινολογικά για τυχόν οστικές παραμορφώσεις και με τη χρήση κλινικών τεστ – χειρισμών. Κατά τη διερεύνηση πρέπει ο ειδικός να αποκλείσει την πιθανότητα να συνυπάρχει πίεση στο μέσο νεύρο κεντρικότερα, όπως συμβαίνει στο αυχενικό σύνδρομο.

«Αφού, λοιπόν, αυτά καθοριστούν από τον ειδικό γιατρό, θα πρέπει να σχεδιασθεί η αγωγή αντιμετώπισης. Αρχικά αυτή συνήθως περιλαμβάνει ανάπαυση, περίδεση ή νάρθηκα, σε συνδυασμό με αντιφλεγμονώδη και με αναλγητικά φάρμακα», επισημαίνει ο Dr Γουδέβενος.

Τι άλλο μπορεί να γίνει

Σε οξείες μορφές μπορεί να γίνουν με φειδώ τοπικές εγχύσεις με αναισθητικό και κορτιζονούχο διάλυμα.

Επίσης η φυσικοθεραπευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει – μαζί με όλα τα άλλα μέσα – με την χρήση λέιζερ, μαγνητικών πεδίων, εφαρμογή ρευμάτων αναλγησίας, φωνοφόρεση, ιοντοφόρεση, πάγο ή θερμότητα, καθώς και με ειδική κινησιοθεραπεία, που θα διατηρήσει την κινητικότητα και θα εμποδίσει την δημιουργία συμφύσεων.

Όλα αυτά θα συμβάλουν θετικά κυρίως στην αρχική εμφάνιση των συμπτωμάτων. Αν κινδυνεύουν να γίνουν μόνιμες νευρικές βλάβες, τότε αναπόφευκτα πρέπει να γίνει χειρουργική επέμβαση, που θα αποσυμπιέσει το μέσο νεύρο.
Μετεγχειρητικά τοποθετείται νάρθηκας, που θα επιτρέπει την ενεργητική κίνηση των δακτύλων μετά από τρεις ημέρες.

Σύμφωνα με τον κ. Γουδέβενο, η φυσικοθεραπεία μετεγχειρητικά έχει σημαντικό ρόλο και λόγο, εφαρμόζοντας ειδικά πρωτόκολλα αποκατάστασης και ο ασθενής απαλλάσσεται από τα συμπτώματά του και αποκαθίσταται πλήρως.

«Επειδή, όμως, όλα αυτά ακούγονται αρκετά «σκληρά», καλό είναι να φροντίζουμε την άρθρωση αυτή όπως και τις άλλες, πριν εμφανιστούν βλάβες. Η υπέρχρηση ή η υπό ειδικές συνθήκες επαναλαμβανόμενη χρήση μπορεί να οδηγήσουν σε δυσάρεστες καταστάσεις.
Εκτελώντας τις φυσικοθεραπευτικές ασκήσεις, προσθέτει ο ειδικός, θα διαπιστώσετε τα όριά σας και ταυτόχρονα θα δημιουργήσετε ένα καλό έδαφος, που θα μειώσει στατιστικά σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης των παραπάνω παθήσεων.

«Με σύμβουλο τον γιατρό και τον φυσικοθεραπευτή σας, εφαρμόστε τις. Η βελτίωση στην ποιότητα της κίνησης του καρπού σας θα σας υποκινήσει να γυμνάσετε και τις υπόλοιπες αρθρώσεις του σώματος. Έτσι θα έχετε ένα επιπλέον όφελος, που γι’ αυτό οι αρθρώσεις και το σώμα σας θα σας ευγνωμονούν.

Το καλοκαίρι συνεχίζεται και χρειάζεται προσοχή ιδιαίτερα από όσους στις διακοπές, τα Σαββατοκύριακα ή ακόμη και τις καθημερινές, πριν από την κανονική τους εργασία ή μετά, εκτονώνονται στη φύση, στο εξοχικό τους σπίτι ή στο κτήμα, ασχολούμενοι με την κηπουρική, την κτηνοτροφία, τα μαστορέματα και άλλα συναφή: Ελλοχεύει ο κίνδυνος να υποστούν κακώσεις στον καρπό και όχι μόνο…» καταλήγει ο κ. Γουδέβενος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ανεμβολίαστοι προκαλούν κρίση στις αρχές της βιοηθικής

Ποιες παθήσεις υγείας προκαλούνται από το σπλαχνικό λίπος;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ελάχιστες χώρες προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες κοντά στον θάνατο

Παρηγορική φροντίδα: "Ξοδεύουμε τόσα πολλά χρήματα προσπαθώντας να κάνουμε τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο, αλλά δεν ξοδεύουμε αρκετά χρήματα για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να πεθάνουν καλύτερα".

Τεχνητό πάγκρεας ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα

Διαβήτης τύπου 1 παιδιά: Η ελπίδα είναι ότι η νεότερη τεχνολογία, ειδικά τα συστήματα τεχνητού παγκρέατος, όχι μόνο θα βελτιώσει τον έλεγχο του διαβήτη, αλλά θα κάνει και τη διαχείριση ευκολότερη για τους φροντιστές.

Η λειτουργία του θυρεοειδή αδένα επηρεάζει πολύ την καρδιά

Θυρεοειδής καρδιά: Οι διαταραχές του θυρεοειδούς εμφανίζονται τόσο σταδιακά που πολύ συχνά δεν ανιχνεύονται μέχρι να επισκεφθείτε έναν γιατρό. Αλλά οι κίνδυνοι να τις αγνοήσετε σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με καρδιαγγειακά.

Δεν αυξήθηκαν οι εμβρυϊκοί θάνατοι το 2020 εν μέσω πανδημίας

Θνησιμότητα βρεφών: Παρόλο που η μελέτη δεν εξέτασε την κατάσταση της COVID-19 των περιπτώσεων εμβρυϊκού θανάτου, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η πανδημία δεν είχε μεγάλο αντίκτυπο στην εμβρυϊκή θνησιμότητα παρά το δυναμικό της να τροφοδοτήσει κακά αποτελέσματα υγείας.

Οι γεμάτες ΜΕΘ κοστίζουν ζωές σε ασθενείς

ΜΕΘ συνωστισμός: Για αναμονή 8 έως 12 ωρών το ποσοστό θανάτου ήταν 10% υψηλότερο από το αναμενόμενο, σε σύγκριση με ασθενείς που μετακινήθηκαν μέσα σε 6 ώρες. Αυτό σήμαινε ότι 1 επιπλέον άτομο πέθαινε για κάθε 82 ασθενείς που καθυστερούσαν για 6 έως 8 ώρες.