Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ογκολογία

Περιττά κιλά και μορφές καρκίνου: Επικίνδυνη σχέση

Περιττά κιλά και μορφές καρκίνου: Επικίνδυνη σχέση

Τα περιττά κιλά προκαλούν το 4% όλων των κρουσμάτων καρκίνου στον κόσμο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Στην πραγματικότητα σχετίζονται με τουλάχιστον 13 μορφές καρκίνου.

Πριν από λίγες ημέρες, μία νέα, μεγάλη ανάλυση επιβεβαίωσε ότι καρκίνος και παχυσαρκία είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι. Την ανάλυση πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS), οι οποίοι εξέτασαν παγκόσμια στοιχεία για το έτος 2012.

Το συμπέρασμά τους ήταν ότι εκείνη τη χρονιά 544.300 κρούσματα καρκίνου (ή το 4% του συνόλου) οφείλονταν στην παχυσαρκία. Ωστόσο υπήρχε μεγάλη διαφορά στη συχνότητα ανάμεσα στις αναπτυσσόμενες και τις ανεπτυγμένες χώρες.

Στα φτωχά κράτη λιγότερο από το 1% των καρκίνων οφείλονταν στα περιττά κιλά. Αντιθέτως, στις πλούσιες χώρες της Δύσης και σε εύπορες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής το αντίστοιχο ποσοστό έφτανε το 8%. Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση CA: A Cancer Journal for Clinicians.

Οι τύποι

Ποιες είναι όμως οι μορφές καρκίνου που προκαλούνται από την παχυσαρκία; Το 2016, η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας του Καρκίνου (IARC) δημοσίευσε έκθεση για τον καρκίνο και την παχυσαρκία. Σε αυτή ανέφερε ότι η παχυσαρκία έχει αιτιολογική σχέση με 13 μορφές καρκίνου. Πρόκειται για:

*Τον καρκίνο του μαστού (μετά την εμμηνόπαυση)

* Τον καρκίνο του παχέος εντέρου

* Τον καρκίνο του ενδομητρίου (είναι το εσωτερικοί τοίχωμα της μήτρας)

* Τον καρκίνο του οισοφάγου

* Τον καρκίνο της χοληδόχου κύστης

* Τον καρκίνο του νεφρού

* Τον καρκίνο του ήπατος

* Τον καρκίνο των ωοθηκών

* Τον καρκίνο του παγκρέατος

* Τον καρκίνο του στομάχου

* Τον καρκίνο του θυρεοειδούς

* Το κακόηθες μηνιγγίωμα

* Το πολλαπλούν μυέλωμα

Πιο πρόσφατα, το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας του Καρκίνου (WCRF) σε άλλη έκθεση πρόσθεσε στον προαναφερθέντα κατάλογο:

* Τον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη

* Τους καρκίνους του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα.

Τα ποσοστά των κρουσμάτων

Το WCRF παρέθεσε επίσης το ποσοστό των κρουσμάτων ανά καρκίνο που σχετίζονται με την παχυσαρκία:

* Αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου: 35%

* Καρκίνος του παγκρέατος: 18%

* Καρκίνος του παχέος εντέρου: 16%

* Καρκίνος του ήπατος: 27%

* Καρκίνος του μαστού (μετά την εμμηνόπαυση): 17%

* Καρκίνος του ενδομητρίου: 50%

* Καρκίνος του νεφρού: 24%

* Καρκίνος των ωοθηκών: 5%

Υπάρχουν επίσης πολλές μελέτες που υποδηλώνουν ότι το πάχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πρόγνωση των ασθενών με καρκίνο. Άλλες μελέτες, εξ άλλου, έχουν δείξει ότι διάφορες μορφές καρκίνου αναπτύσσονται και εξαπλώνονται πιο γρήγορα στους παχύσαρκους ανθρώπους απ’ ό,τι στους αδύνατους.

Πού οφείλεται η συσχέτιση

Πώς μπορεί, όμως, να σχετίζονται καρκίνος και παχυσαρκία; Η απάντηση δεν είναι απλή και εξαρτάται από τον τύπο του καρκίνου.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί της ACS, η παχυσαρκία μπορεί να ευνοεί τον καρκίνο με διάφορους μηχανισμούς. Ένας είναι ότι αλλάζει τα επίπεδα των λιποδιαλυτών ορμονών στο σώμα, γεγονός που εξηγεί τη συσχέτιση με τον καρκίνο του μαστού μετά την εμμηνόπαυση.

Επιπλέον, η παχυσαρκία αυξάνει την ινσουλίνη, τη γλυκόζη (σάκχαρο αίματος) και τους παράγοντες αυξήσεως της ινσουλίνης. Οι αλλαγές αυτές δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, με συνέπεια οι όγκοι να αναπτύσσονται ταχύτερα και να είναι πιο ανθεκτικοί στις αντινεοπλασματικές θεραπείες.

Υπάρχουν επίσης μορφές καρκίνου (π.χ. καρκίνος του παχέος εντέρου) που επηρεάζονται από την κακή διατροφή. Υπάρχουν, όμως, και κάποιες (π.χ. πολλαπλούν μυέλωμα, καρκίνος του νεφρού) για τις οποίες δεν έχει βρεθεί ακόμα κάποιος πιθανός μηχανισμός που να εξηγεί τη συσχέτιση με την παχυσαρκία.

Η επικρατέστερη θεωρία είναι πως καρκίνος και παχυσαρκία συνδέονται με έναν πολύπλοκο μηχανισμό. Αυτός εμπλέκει τη χρόνια φλεγμονή που προκαλεί η παχυσαρκία με την έκλυση ορισμένων ουσιών (λ.χ. οιστρογόνα, ινσουλίνη, κυτταροκίνες) και τη διατάραξη της επικοινωνίας των σωματικών κυττάρων μεταξύ τους.

Το αδυνάτισμα

Δεδομένου ότι καρκίνος και παχυσαρκία σχετίζονται στενά, μπορεί άραγε να προστατευθεί κανείς χάνοντας τα περιττά του κιλά; Οι έως τώρα μελέτες είναι θετικές, αλλά πρέπει κανείς να χάσει πολύ βάρος.

Μελέτες με παχύσαρκες γυναίκες, λ.χ., έχουν δείξει πως η απώλεια του 20% του αρχικού σωματικού βάρους βελτιώνει ορισμένους βιοδείκτες (ουσίες) στο αίμα που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού.

Και μία μεγάλη ανάλυση του 2016, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ηθελημένη απώλεια βάρους επηρεάζει δύο βασικούς μηχανισμούς που συνδέουν τον καρκίνο με την παχυσαρκία. Οι μηχανισμοί αυτοί είναι οι ορμόνες και η φλεγμονή.

Ας σημειωθεί ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς ιδιαίτερα παχύσαρκος για να αρχίσει να αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου που διατρέχει. Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και στα υπέρβαρα άτομα, ο κίνδυνος αυτός είναι πιο αυξημένος απ’ ό,τι σε όσους έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Εξελίξεις και προοπτικές στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη

Novartis : "Φιλοδοξία είναι να βελτιώσουμε την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέος επιστημονικός στόχος για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος

«Δείχνει επίσης ότι η συνδυασμένη αναστολή των δύο κύριων οδών προμήθειας θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε έναν επιτυχημένο αποκλεισμό της παροχής ενέργειας με αποτέλεσμα την πείνα του όγκου και την επακόλουθη συρρίκνωση».

Ανακαλύφθηκε βασικός παράγοντας - υπεύθυνος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο συχνότερος καρκίνος στον άνδρα και ο τρίτος σε συχνότητα στη γυναίκα, αλλά συνολικά ο πρώτος στον γενικό πληθυσμό. Κάθε χρόνο αναδεικνύονται 10.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Όμως, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, χάρη σε μια κατηγορία ογκολογικών θεραπειών που τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με αρκετές μορφές προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου: την Ανοσο-Ογκολογία.

Μπορεί, άραγε, η τεχνολογία mRNA να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Κορωνοϊός και καρκίνος: Μπορεί η τεχνολογία RNA να βοηθήσει και στις νεοπλασίες; Η τεχνολογία RNA (mRNA) που χρησιμοποιείται στα εμβόλια Moderna και Pfizer COVID- 19 μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του καρκίνου, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Ερευνητές αναπτύσσουν ένεση για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος

Οι ερευνητές του Yale αναπτύσσουν μια θεραπεία καρκίνου του δέρματος που περιλαμβάνει την ένεση νανοσωματιδίων στον όγκο, σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα με μια διπλή προσέγγιση, ως πιθανή εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση.

Close Icon