Επιστημονικά Νέα

Νόσος Πάρκινσον: Νέο παράθυρο στη θεραπεία της νόσου

Νόσος Πάρκινσον: Νέο παράθυρο στη θεραπεία της νόσου

Νόσος Πάρκινσον: Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν θεραπείες για τη νόσο του Πάρκινσον. Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τη σχολή στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Anschutz Medical Campus ελπίζει να το αλλάξει αυτό.

Σήμερα (30/6), δημοσίευσαν νέα έρευνα στο περιοδικό Brain που οδηγεί ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση μιας βασικής πρωτεΐνης α-συνουκλεΐνης (αSyn), που ανακάλυψαν ότι συνδέει τη φλεγμονή και τη νόσο του Πάρκινσον. Η πρωτεΐνη αSyn εκφράζεται κυρίως σε νευρώνες και σχετίζεται με νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον και η άνοια με σώματα Lewy. Η νέα μελέτη προσδιορίζει τον μηχανισμό που συνδέει την ενεργοποίηση της ιντερφερόνης και τη λειτουργία αSyn στους νευρώνες ως πιθανό έναυσμα για την ανάπτυξη της νόσου του Πάρκινσον. “Είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε περαιτέρω τα ερεθίσματα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νόσου του Πάρκινσον και πώς η φλεγμονή μπορεί να αλληλεπιδράσει με τις πρωτεΐνες που βρίσκουμε στη νόσο. Με αυτές τις πληροφορίες, θα μπορούσαμε ενδεχομένως να παρέχουμε νέες προσεγγίσεις για θεραπείες αλλάζοντας ή παρεμβαίνοντας στις φλεγμονώδεις οδούς που μπορεί να λειτουργούν ως έναυσμα για τη νόσο», δήλωσε ο David Beckham, MD, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα μολυσματικών ασθενειών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

Για να διερευνήσουν τον μηχανισμό των ανοσοαποκρίσεων που προκαλούνται από το αSyn σε ιογενείς λοιμώξεις στον εγκέφαλο, οι ερευνητές προκάλεσαν στους αSyn knock-out (KO) ντοπαμινεργικούς νευρώνες ποντικιών και ανθρώπων μόλυνση από ιό RNA. Ανακάλυψαν ότι το αSyn απαιτείται για τη νευρωνική έκφραση των διεγερμένων από ιντερφερόνη γονιδίων (ISGs). Στη συνέχεια ανακάλυψαν ότι μετά από οποιοδήποτε ερέθισμα που πυροδοτεί σήματα ιντερφερόνης, έναν τύπο ανοσοαπόκρισης, το αSyn αλληλεπιδρά με πρωτεΐνες σηματοδότησης στους νευρώνες για να πυροδοτήσει την έκφραση των ISG. Η εργασία τους παρέχει τον πρώτο σαφή μηχανισμό που συνδέει τη φλεγμονή και την aSyn, μια πρωτεΐνη που συνδέεται στενά με την ανάπτυξη της νόσου του Πάρκινσον.

Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι αυτά τα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι το αSyn ανταποκρίνεται σε λοίμωξη και φλεγμονώδεις οδούς και υποδηλώνουν ότι αυτή η αλληλεπίδραση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου του Πάρκινσον. Το επόμενο σημαντικό βήμα είναι να προσδιοριστεί εάν οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ ιντερφερόνης και αSyn πυροδοτούν το σχηματισμό των τοξικών μορφών λανθασμένα διπλωμένου αSyn, που ονομάζονται ινίδια και έχουν βρεθεί στη νόσο του Πάρκινσον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ανακαλύφθηκαν νέοι DNA παράγοντες κινδύνου για Πάρκινσον

Άτομα με Πάρκινσον στρέφονται στην πυγμαχία για να επιβραδύνουν την ασθένεια

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν τον παρκινσονισμό

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη επισημαίνει ότι εγκυμονούσες γυναίκες με κατάθλιψη μπορούν να τη μεταδώσουν στο παιδί τους

Εγκυμοσύνη κατάθλιψη: Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που έχουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τα ίδια συμπτώματα κατάθλιψης

Τι θα περιμένετε από την εξέταση προστάτη;

Προστάτης: Η εξέταση του προστάτη είναι ένα ουσιαστικό μέρος της προληπτικής φροντίδας για τους άνδρες, επιτρέποντας την έγκαιρη ανίχνευση και πιθανές επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη.

Οι καρδιολογικές εταιρείες του Η.Β εκδίδουν κοινή δήλωση πολιτικής για την εξάλειψη των απαράδεκτων συμπεριφορών στην ειδικότητα

Ο Δρ. Christian Fielder Camm, Πρόεδρος της Βρετανικής  Ένωσης  Νέων Καρδιολόγων BJCA, προσθέτει, «Η επιζήμια επίδραση της ακατάλληλης συμπεριφοράς στον χώρο εργασίας μπορεί να είναι βαθιά και όλοι όσοι ασχολούνται με την καρδιολογία και την καρδιαγγειακή ιατρική του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν την ευθύνη να αντιμετωπίσουν αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα».

Γυναίκες με πρώτο φυσιολογικού βάρους απόγονο και μικρόσωμο δεύτερο έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας

Χρησιμοποιώντας συνδεδεμένα δεδομένα από το ιατρικό μητρώο γεννήσεων και το μητρώο αιτιών θανάτου, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη μακροπρόθεσμη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα με βάση τα πρότυπα βάρους γέννησης των απογόνων μεταξύ γυναικών με αυθόρμητους και κλινικά επιβεβλημένους τελειόμηνους τοκετούς από το 1967-2020