ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Νόσος Πάρκινσον: Ανακαλύφθηκαν νέοι DNA παράγοντες κινδύνου

Νόσος Πάρκινσον: Ανακαλύφθηκαν νέοι DNA παράγοντες κινδύνου

Νόσος Πάρκινσον: Τα ευρήματα νέας μελέτης για τη νόσο του Πάρκινσον έχουν ανοίξει μια συναρπαστική οδό για την ανάπτυξη θεραπευτικών μεθόδων παρέμβασης στην εξέλιξη της κοινής κινητικής διαταραχής.

Το χαρακτηριστικό άρθρο στο Experimental Biology and Medicine συμβάλλει στην κατανόηση των γενετικών διεργασιών που υποκρύπτουν τον εκφυλισμό των νευρικών κυττάρων σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον. Η μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Sulev Koks στο Perron Institute for Neurological and Translational Science και το Πανεπιστήμιο Murdoch της Δυτικής Αυστραλίας, αναφέρει ότι οι αλλαγές στην εκκολαπτόμενη μεταγραφή των ιντρονίων (που σχετίζονται με την αλληλουχία DNA) μπορεί να είναι δείκτες κινδύνου και εξέλιξης της νόσου του Πάρκινσον. «Η καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών που διέπουν τον εκφυλισμό των νευρικών κυττάρων μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη στοχευμένων θεραπειών για άτομα με νόσο του Πάρκινσον», είπε ο καθηγητής Koks. «Για πολλά χρόνια η αναζήτηση παραγόντων κινδύνου DNA για συγκεκριμένες ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον έχει επικεντρωθεί στα εξόνια, το δύο τοις εκατό του γονιδιώματός μας που κωδικοποιεί τις πληροφορίες για τις πρωτεΐνες.

«Το μεγαλύτερο μέρος του κινδύνου DNA βρίσκεται στο άλλο 98 τοις εκατό του γονιδιώματος που καθορίζει πού, πότε και για πόσο καιρό παράγονται εξόνια για τη δημιουργία αυτών των πρωτεϊνών. «Ομοίως, προηγούμενες έρευνες είχαν επικεντρωθεί στη μέτρηση των εξονίων σε συγκεκριμένα κύτταρα, αγνοώντας τον όγκο του υλικού που δεν είναι εξονικό και μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία τους». Σε αυτή τη μελέτη, ο καθηγητής Koks, η Dr. Abigail Pfaff (Ινστιτούτο Perron και το Πανεπιστήμιο Murdoch) και οι Δρ. Vivien Bubb και John Quinn του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ ανέλυσαν τα εσώνια και ερεύνησαν αλλαγές που σχετίζονται με την εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον. Η μελέτη έδειξε τη σημασία των ιντρονίων στη ρύθμιση της κυτταρικής λειτουργίας και στην πρόκληση αλλαγών.

«Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία των ιντρονίων ως δυνητικών ρυθμιστών που ρυθμίζουν τη λειτουργία των κυττάρων χειραγωγώντας τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα εξόνια στο κύτταρο», είπε ο καθηγητής Koks. «Αυτή η εργασία ανοίγει μια νέα οδό γονιδιωματικής έρευνας προς την ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων για βελτιωμένη διάγνωση και πιο στοχευμένη θεραπευτική παρέμβαση στην εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν τον παρκινσονισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί οι «Kυριακές» δεν χρειάζεται να είναι τρομακτικές: Συμβουλές για να ξεπεράσετε τις εργασιακές σας ανησυχίες

Αλλά αν τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί, «ίσως η αλλαγή της απασχόλησής σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των περιστατικών τρόμου της Κυριακής», είπε η Burke.

Γονείς και γιατροί θρηνούν τις «καταστροφικές» συνέπειες του πανδημικού κλεισίματος των σχολείων καθώς επιδεινώνεται η κρίση ψυχικής υγείας

«Το είδαμε αυτό μέσω της COVID και οι επιπτώσεις συνεχίζονται», είπε. «Άγχος, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, αυτοτραυματισμός, όλα αυτά ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του lockdown για την COVID, και εξακολουθούμε να βλέπουμε αυτά τα παιδιά να προσπαθούν να αναρρώσουν».

Eurolife FFH: Έξι προγράμματα αστικής ευθύνης EurolifePartners

Η Eurolife FFH, που έχει δεσμευθεί να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ανθρώπων που την εμπιστεύονται, πελατών και συνεργατών, βελτιώνοντας συνεχώς τις υπηρεσίες που τους παρέχει, αναβαθμίζει το EurolifePartners, την πλατφόρμα για τους συνεργάτες της, προσθέτοντας 6 προτιμολογημένα προγράμματα αστικής ευθύνης.  Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν ασφαλιστική κάλυψη από τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, γραφείων-ιατρείων, γυμναστηρίων-σχολών χορού-εκπαιδευτηρίων, καφέ εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων. Επίσης, εκτός […]

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Οι πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες οδηγούν σε πιο υγιές σεξ αργότερα

Σεξουαλικό ντεμπούτο: Η υγιής σεξουαλική λειτουργία είναι κρίσιμη για τη σεξουαλική υγεία και θα πρέπει να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιθανών αποτελεσμάτων υγείας ενός πρώιμου σεξουαλικού ντεμπούτου.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.