Επιστημονικά Νέα

Παρκινσονισμός: Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν τον παρκινσονισμό

Παρκινσονισμός: Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν τον παρκινσονισμό

Παρκινσονισμός: Η ίδια η νόσος του Πάρκινσον αναφέρεται σε δυσλειτουργία και κυτταρικό θάνατο του τμήματος του εγκεφάλου που παράγει ντοπαμίνη.

Ένα άτομο που έχει παρκινσονισμό θα έχει ακόμη μία διαταραχή που προκαλεί πρόσθετα νευρολογικά συμπτώματα, που κυμαίνονται από άνοια έως την αδυναμία να κοιτάξει πάνω και κάτω. Η ίδια η νόσος του Πάρκινσον αναφέρεται σε δυσλειτουργία και κυτταρικό θάνατο του τμήματος του εγκεφάλου που παράγει ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής – μια χημική ουσία που μεταδίδει σήματα μεταξύ του εγκεφάλου και των νευρικών κυττάρων. Είναι εν μέρει υπεύθυνο για την πραγματοποίηση ελεγχόμενων κινήσεων στο σώμα. Σε αυτό το άρθρο, ρίχνουμε μια ματιά στα συμπτώματα του Παρκινσονισμού, πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου και τι μπορεί να γίνει για την αντιμετώπισή της.

Συμπτώματα παρκινσονισμό

Ένα άτομο με παρκινσονισμό συνήθως αρχίζει να εμφανίζει συμπτώματα σε ηλικία 50 έως 80 ετών, σύμφωνα με το Νοτιοδυτικό Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Τέξας. Η νόσος του Πάρκινσον μπορεί να προκαλέσει ποικίλα και προοδευτικά συμπτώματα σε όλη την πορεία της. Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο περιλαμβάνουν:

 • δυσκολία στην εμφάνιση εκφράσεων του προσώπου
 • μυϊκή δυσκαμψία
 • επιβραδύνσεις
 • αλλάζει ομιλία
 • τρέμουλο

Ένα άτομο με παρκινσονισμό μπορεί να έχει μερικά, αλλά όχι όλα, από τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν επίσης μια επιπλέον διαταραχή που επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, τα άτομα με παρκινσονισμό συχνά δεν έχουν τον τρέμουλο των χεριών που επηρεάζει πολλά άτομα με νόσο του Πάρκινσον. Άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με τον Παρκινσονισμό περιλαμβάνουν:

 • άνοια
 • προβλήματα με το αυτόνομο νευρικό σύστημα, όπως προβλήματα με ελεγχόμενες κινήσεις ή σπασμούς
 • πρώιμα προβλήματα με την ισορροπία
 • ταχεία έναρξη και εξέλιξη των συμπτωμάτων

Κάθε υποκείμενη αιτία του Παρκινσονισμού, όπως η άνοια με σώματα Lewy, έχει επίσης το δικό της μοναδικό σύνολο συμπτωμάτων.

Αιτίες

Ο παρκινσονισμός μπορεί να προκληθεί από την ίδια τη νόσο του Πάρκινσον καθώς και από άλλη υποκείμενη πάθηση. Άλλες αιτίες που σχετίζονται με τον Παρκινσονισμό περιλαμβάνουν:

 • Φλοιοβασικός εκφυλισμός: Αυτή η κατάσταση προκαλεί άνοια καθώς και επηρεασμένες κινήσεις, συνήθως στη μία πλευρά. Ένα άτομο μπορεί επίσης να μην μπορεί να κάνει ελεγχόμενες μυϊκές κινήσεις.
 • Άνοια με σώματα Lewy: Αυτή η κατάσταση προκαλεί αλλαγές στη συνολική εγρήγορση καθώς και οπτικές παραισθήσεις. Αυτή η κατάσταση είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία άνοιας μετά τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
 • Ατροφία πολλαπλού συστήματος: Αυτή η πάθηση επηρεάζει τον συντονισμό και τη δυσλειτουργία του αυτόνομου συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της ακράτειας του εντέρου και της ουροδόχου κύστης.
 • Προοδευτική υπερπυρηνική παράλυση: Αυτή η κατάσταση προκαλεί άνοια, συχνές πτώσεις προς τα πίσω και προβλήματα με την κίνηση των ματιών πάνω-κάτω εκτός από τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον. Οι παραπάνω καταστάσεις είναι οι τέσσερις πιο κοινές αιτίες παρκινσονισμού, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Τέξας Southwestern Medical Center. Ο αριθμός των ατόμων με αυτές τις παθήσεις είναι περίπου το ένα τέταρτο του αριθμού των ατόμων που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον.

Υπάρχει επίσης μια άλλη, λιγότερο κοινή πάθηση που ονομάζεται αγγειακός παρκινσονισμός. Αυτή η κατάσταση προκαλεί πολλαπλά, μικρά εγκεφαλικά επεισόδια που μπορούν να επηρεάσουν την ισορροπία, το περπάτημα και τη μνήμη ενός ατόμου. Ο παρκινσονισμός είναι επίσης μερικές φορές το αποτέλεσμα λήψης ορισμένων φαρμάκων. Οι γιατροί ονομάζουν αυτή την κατάσταση παρκινσονισμό που προκαλείται από φάρμακα. Παραδείγματα φαρμάκων που θα μπορούσαν να το προκαλέσουν περιλαμβάνουν αριπιπραζόλη (Abilify), αλοπεριδόλη (Haldol) και μετοκλοπραμίδη (Reglan). Στην ιδανική περίπτωση, εάν ένα άτομο έχει παρκινσονισμό που προκαλείται από φάρμακα, μπορεί να μειώσει αργά τις δόσεις αυτών των φαρμάκων. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι πάντα δυνατό και ένα άτομο δεν πρέπει να σταματήσει να παίρνει ένα φάρμακο χωρίς την έγκριση του γιατρού του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κατανόηση της νόσου του Πάρκινσον και πώς να την αντιμετωπίσουμε

Αποκαλύφθηκε η «διπλή ζωή» της βασικής πρωτεΐνης του Πάρκινσον

Συχνοί εφιάλτες μπορεί να δεικνύουν έναρξη Πάρκινσον

Πάρκινσον - Η παραλλαγή Covid που αυξάνει τον κίνδυνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.

Ουσιαστικός ο ρόλος του λίπους στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου

Καρκίνος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του MIT αποκαλύπτουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα συχνά αναγκάζονται να εισαγάγουν λίπος για να αναπτυχθούν. Το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του όγκου.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπομελάγχρωσης;

Υπομελάγχρωση: . Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει αξιόπιστα τις πρωτεϊνικές αλλαγές στο αίμα που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον.

Ένα τεστ αίματος προβλέπει τον κίνδυνο καρκίνου στο ήπαρ

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος: Υπολογίζεται ότι το ένα τέταρτο των ενηλίκων στις ΗΠΑ πάσχει από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD), μια περίσσεια λίπους στα ηπατικά κύτταρα που μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή και ηπατική βλάβη, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος. Eρευνητές από το UT Southwestern έχουν αναπτύξει μια απλή εξέταση αίματος για να προβλέψουν ποιοι ασθενείς με NAFLD είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος.