Επιστημονικά Νέα

Αθλητισμός: Η απελευθέρωση της ορμόνης ντοπαμίνης προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα [vid]

Αθλητισμός: Η απελευθέρωση της ορμόνης ντοπαμίνης προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα [vid]

Αθλητισμός: Η άσκηση αυξάνει τα επίπεδα του νευροτροφικού παράγοντα στον εγκέφαλο που ενισχύει την απελευθέρωση ντοπαμίνης, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η τακτική άσκηση αυξάνει τα επίπεδα μιας χημικής ουσίας που εμπλέκεται στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων, η οποία ενισχύει την απελευθέρωση της ορμόνης ντοπαμίνης, υπεύθυνης για την καλή αίσθηση, δείχνει μια νέα μελέτη. Η ντοπαμίνη είναι γνωστό ότι παίζει βασικό ρόλο στην κίνηση, τα κίνητρα και τη μάθηση.

Οι ειδικοί έχουν καταλάβει εδώ και καιρό ότι το τακτικό τρέξιμο αυξάνει τη δραστηριότητα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο και μπορεί να προστατεύσει τα νευρικά κύτταρα από βλάβες. Επιπλέον, προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει τις αυξήσεις που προκαλούνται από την άσκηση στη χημική ουσία ντοπαμίνη που παράγεται από τον νευροτροφικό παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο (BDNF) και τα επίπεδα ντοπαμίνης με βελτιώσεις στη μάθηση και τη μνήμη. Ωστόσο, ο ακριβής τρόπος αλληλεπίδρασης αυτών των τριών παραγόντων παρέμενε μέχρι τώρα ασαφής.

Με επικεφαλής ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του NYU Grossman, η νέα μελέτη έδειξε ότι τα ποντίκια που έτρεχαν σε τροχό για 30 ημέρες είχαν 40% αύξηση στην απελευθέρωση ντοπαμίνης στο ραχιαίο στρώμα, το τμήμα του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην κίνηση, σε σύγκριση με τα επίπεδα στα ποντίκια που δεν ασκούνταν. Τα ποντίκια δρομείς παρουσίασαν επίσης σχεδόν 60% αύξηση στα επίπεδα BDNF σε σύγκριση με εκείνα που δεν έτρεχαν. Συγκεκριμένα, η αύξηση της απελευθέρωσης ντοπαμίνης παρέμεινε αυξημένη ακόμη και μετά από μια εβδομάδα ανάπαυσης. Επιπλέον, όταν τα επίπεδα του BDNF μειώθηκαν τεχνητά, το τρέξιμο δεν οδήγησε σε επιπλέον απελευθέρωση ντοπαμίνης.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το BDNF παίζει βασικό ρόλο στις μακροχρόνιες αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο ως αποτέλεσμα του τρεξίματος», λέει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και νευροβιολόγος Guendalina Bastioli, PhD. «Όχι μόνο αυτά τα αποτελέσματα εξηγούν γιατί η άσκηση σε κάνει να κινείσαι, να σκέφτεσαι και να νιώθεις καλύτερα, αλλά δείχνουν επίσης ότι αυτά τα οφέλη συνεχίζονται ακόμα κι αν δεν γυμνάζεσαι καθημερινά», προσθέτει ο Bastioli, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Τμήμα Νευροεπιστημών στο NYU Langone Health.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ασκήσεις που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης

Tips για να αυξήσετε τα θετικά οφέλη της άσκησης

Όταν η άσκηση γίνεται εθισμός-Συμπτώματα

Πώς να ξεκινήσετε άσκηση cardio & τα οφέλη της

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ερευνητές εντοπίζουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που καταστρέφονται από την υψηλή αρτηριακή πίεση και εμπλέκονται στη νοητική παρακμή, την άνοια

Η διαστολική DBP αρτηριακή πίεση από μόνη της δεν προβλέπει μείωση της γνωστικής λειτουργίας, αλλά στην πραγματικότητα είναι προστατευτική όταν προσαρμόζεται για τη συστολική SBP αρτηριακή πίεση. Αυτό το αποτέλεσμα ίσχυε τόσο κατά την παρατήρηση όσο και κατά τη χρήση της Μεντελιανής τυχαιοποίησης", γράφουν και συνεχίζουν συζητώντας τους πιθανούς λόγους γι' αυτό.

Ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη μείωση της αντίστασης στη θεραπεία της λευχαιμίας

"Εάν οι μελλοντικές κλινικές δοκιμές επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που στοχεύει  τα δραστικά είδη οξυγόνου ROS, η προσέγγιση αυτή θα βοηθήσει πιθανότατα ένα μεγάλο υποσύνολο ατόμων με οξεία μυελογενή λευχαιμία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ανθεκτική στα φάρμακα νόσο".

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Υγεία εντέρου: Ο μόνος πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου είναι να υποβάλλεστε σε προληπτικό έλεγχο ρουτίνας, ξεκινώντας από την ηλικία των 45 ετών.

Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι την προκαλεί και ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.

Υπολογιστική μέθοδος μπορεί να παρακολουθεί την εξάπλωση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά με την πάροδο του χρόνου

Προτείνει μια διαδικασία για τη συνεχή παρακολούθηση των μεταβολών στα βακτηριακά γονιδιώματα με την πάροδο του χρόνου, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική έρευνα για την ανάπτυξη αντιβιοτικών ή να επηρεάσει τα θεραπευτικά σχήματα.