Επιστημονικά Νέα

Αθλητισμός: Η απελευθέρωση της ορμόνης ντοπαμίνης προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα [vid]

Αθλητισμός: Η απελευθέρωση της ορμόνης ντοπαμίνης προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα [vid]

Αθλητισμός: Η άσκηση αυξάνει τα επίπεδα του νευροτροφικού παράγοντα στον εγκέφαλο που ενισχύει την απελευθέρωση ντοπαμίνης, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η τακτική άσκηση αυξάνει τα επίπεδα μιας χημικής ουσίας που εμπλέκεται στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων, η οποία ενισχύει την απελευθέρωση της ορμόνης ντοπαμίνης, υπεύθυνης για την καλή αίσθηση, δείχνει μια νέα μελέτη. Η ντοπαμίνη είναι γνωστό ότι παίζει βασικό ρόλο στην κίνηση, τα κίνητρα και τη μάθηση.

Οι ειδικοί έχουν καταλάβει εδώ και καιρό ότι το τακτικό τρέξιμο αυξάνει τη δραστηριότητα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο και μπορεί να προστατεύσει τα νευρικά κύτταρα από βλάβες. Επιπλέον, προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει τις αυξήσεις που προκαλούνται από την άσκηση στη χημική ουσία ντοπαμίνη που παράγεται από τον νευροτροφικό παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο (BDNF) και τα επίπεδα ντοπαμίνης με βελτιώσεις στη μάθηση και τη μνήμη. Ωστόσο, ο ακριβής τρόπος αλληλεπίδρασης αυτών των τριών παραγόντων παρέμενε μέχρι τώρα ασαφής.

Με επικεφαλής ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του NYU Grossman, η νέα μελέτη έδειξε ότι τα ποντίκια που έτρεχαν σε τροχό για 30 ημέρες είχαν 40% αύξηση στην απελευθέρωση ντοπαμίνης στο ραχιαίο στρώμα, το τμήμα του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην κίνηση, σε σύγκριση με τα επίπεδα στα ποντίκια που δεν ασκούνταν. Τα ποντίκια δρομείς παρουσίασαν επίσης σχεδόν 60% αύξηση στα επίπεδα BDNF σε σύγκριση με εκείνα που δεν έτρεχαν. Συγκεκριμένα, η αύξηση της απελευθέρωσης ντοπαμίνης παρέμεινε αυξημένη ακόμη και μετά από μια εβδομάδα ανάπαυσης. Επιπλέον, όταν τα επίπεδα του BDNF μειώθηκαν τεχνητά, το τρέξιμο δεν οδήγησε σε επιπλέον απελευθέρωση ντοπαμίνης.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το BDNF παίζει βασικό ρόλο στις μακροχρόνιες αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο ως αποτέλεσμα του τρεξίματος», λέει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και νευροβιολόγος Guendalina Bastioli, PhD. «Όχι μόνο αυτά τα αποτελέσματα εξηγούν γιατί η άσκηση σε κάνει να κινείσαι, να σκέφτεσαι και να νιώθεις καλύτερα, αλλά δείχνουν επίσης ότι αυτά τα οφέλη συνεχίζονται ακόμα κι αν δεν γυμνάζεσαι καθημερινά», προσθέτει ο Bastioli, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Τμήμα Νευροεπιστημών στο NYU Langone Health.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ασκήσεις που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης

Tips για να αυξήσετε τα θετικά οφέλη της άσκησης

Όταν η άσκηση γίνεται εθισμός-Συμπτώματα

Πώς να ξεκινήσετε άσκηση cardio & τα οφέλη της

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.

Ουσιαστικός ο ρόλος του λίπους στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου

Καρκίνος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του MIT αποκαλύπτουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα συχνά αναγκάζονται να εισαγάγουν λίπος για να αναπτυχθούν. Το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του όγκου.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπομελάγχρωσης;

Υπομελάγχρωση: . Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει αξιόπιστα τις πρωτεϊνικές αλλαγές στο αίμα που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον.