Νευρολογία

Πάρκινσον νέες θεραπείες: Η εκτροπή της ενεργειακής οδού των κυττάρων

Πάρκινσον νέες θεραπείες: Η εκτροπή της ενεργειακής οδού των κυττάρων

Πάρκινσον νέες θεραπείες: Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ διαπίστωσαν ότι η αλλαγή ή η ενίσχυση της πηγής ενέργειας των ωριμασμένων κυττάρων σε ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπείες. Καθώς τα ανθρώπινα κύτταρα ωριμάζουν, αναζητούν ενέργεια από τα μιτοχόνδρια – τις μπαταρίες των κυττάρων – που είναι γνωστό ότι είναι ελαττωματικά σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον. Η νέα έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από το Parkinson UK, διαπίστωσε ότι η καθοδήγηση των κυττάρων να πάρουν ενέργεια από άλλες πηγές ή η ενίσχυση της λειτουργίας των μιτοχονδρίων, θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη ή καθυστέρηση των επιπτώσεων της νευροεκφυλιστικής νόσου. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στις Επιστημονικές Αναφορές, έδωσαν στους επιστήμονες καλύτερη κατανόηση της μιτοχονδριακής λειτουργίας και τώρα περαιτέρω έρευνα θα αναζητήσει τρόπους για την εκτροπή της ενεργειακής οδού του κυττάρου για τον μετριασμό της επίδρασης της μετάλλαξης του παρκινίου που υπάρχει σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι η δεύτερη πιο κοινή νευροεκφυλιστική ασθένεια, με περίπου 10 εκατομμύρια άτομα να προσβάλλονται παγκοσμίως. Επί του παρόντος, μόνο οι συμπτωματικές επιλογές θεραπείας είναι διαθέσιμες στους ασθενείς. Η Δρ Heather Mortiboys, Ανώτερος Λέκτορας στο Ινστιτούτο Μεταφραστικής Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ (SITraN) και ανώτερος ερευνητής στο Parkinson UK, εξηγεί: “Τα μιτοχόνδρια είναι οι μπαταρίες των κυττάρων και είναι γνωστό ότι είναι ελαττωματικά στη νόσο  Πάρκινσον. Η μελέτη μας διαπίστωσε την πρώτη φορά, ότι τα μιτοχονδριακά ελαττώματα αποκαλύπτονται μόνο όταν οι νευρώνες ωριμάσουν και βασίζονται στα μιτοχόνδρια τους για να τα τροφοδοτήσουν.

parkinson1.jpg

 

“Το Parkin εμπλέκεται στην ανακύκλωση των δυσλειτουργικών μιτοχονδρίων στο κύτταρο, οπότε εάν το parkin δεν λειτουργεί σωστά, τα δυσλειτουργικά μιτοχόνδρια δεν καθαρίζονται αποτελεσματικά. Αυτή η μελέτη έδειξε ότι αυτό συμβαίνει μόνο εάν τα κύτταρα βασίζονται στα μιτοχόνδρια για τον ενεργειακό εφοδιασμό τους. κύτταρα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλες οδούς παραγωγής ενέργειας, τα δυσλειτουργικά μιτοχόνδρια ανακυκλώνονται μέσω εναλλακτικών οδών. “Αυτό έχει συνέπειες για το πόσο εύκολα διαφορετικά μονοπάτια μπορούν να παράγουν την ενέργεια που χρειάζεται το κύτταρο, και κυρίως την ανακύκλωση ελαττωματικών μιτοχονδρίων.”

Σε αυτή τη μελέτη οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν κύτταρα που ελήφθησαν από ασθενείς του Πάρκινσον με μετάλλαξη στο γονίδιο του παρκινίου για να δημιουργήσουν τον τύπο των εγκεφαλικών κυττάρων που επηρεάζονται στην ασθένεια – το ντοπαμινεργικό νευρώνα. Η έρευνα διαπίστωσε ότι ένας διακόπτης καθώς οι νευρώνες ωριμάζουν μετατοπίζει την ενεργειακή κατάσταση του κυττάρου προς τα μιτοχόνδρια, πράγμα που σημαίνει ότι τα μεταλλαγμένα κύτταρα παρκινών στη συνέχεια αγωνίζονται να διατηρήσουν τα ενεργειακά επίπεδα.  Ακόμη: Πάρκινσον συμπτώματα στάδια: Έρευνα βλαστικών κυττάρων “χτυπά” τη νόσο

Αυτή η έρευνα θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπείες του Πάρκινσον στο μέλλον, καθώς έχει δείξει αρκετές αλλαγές στη μιτοχονδριακή λειτουργία στους νευρώνες που προέρχονται από ασθενείς. Η μελέτη παρέχει στοιχεία ότι μικρά μόρια που βρίσκονται ήδη σε κλινικές δοκιμές για άλλες καταστάσεις μπορεί να είναι ευεργετικά στην έρευνα του Πάρκινσον. Οι ερευνητές έχουν δείξει ότι οι ενώσεις που στοχεύουν στα μιτοχονδριακά νοσήματα είναι αποτελεσματικές στην αποκατάσταση της οξειδωτικής ισορροπίας των νευρώνων χωρίς να αποκαθιστούν την πλήρη μιτοχονδριακή λειτουργία. Η μελλοντική έρευνα θα εξετάσει ενώσεις που επηρεάζουν διάφορα στάδια των μιτοχονδριακών οδών που εντοπίζονται εδώ σε αυτά και σε άλλα κύτταρα που προέρχονται από τον ασθενή. Η Claire Bale, επικεφαλής της έρευνας στο Parkinson UK, δήλωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που υποστηρίζουμε αυτήν την πολλά υποσχόμενη, πρωτοποριακή έρευνα. “Αυτή η μελέτη προσθέτει ένα νέο στρώμα στην κατανόησή μας για το τι συμβαίνει στα εγκεφαλικά κύτταρα του Πάρκινσον και θα μπορούσε να θέσει τα θεμέλια για την ανάπτυξη νέων θεραπειών.

mitochondria.jpg

 

«Συνεργαζόμαστε με τον Δρ. Mortiboys μέσω του πρωτοποριακού προγράμματος Virtual Biotech για τη δημιουργία νέων θεραπειών που στοχεύουν στα μιτοχόνδρια που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν το Πάρκινσον – κάτι που δεν μπορεί να κάνει μια γνωστή θεραπεία σήμερα. Η έρευνα εντάσσεται στο έργο του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, το οποίο στοχεύει να φέρει σε επαφή ακαδημαϊκούς και επιστήμονες από διάφορες ποικιλίες για να μεταφράσει τις επιστημονικές ανακαλύψεις από το εργαστήριο σε πρωτοποριακές θεραπείες που θα ωφελήσουν τους ασθενείς που ζουν με νευροεκφυλιστικές διαταραχές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πρωτοποριακή μελέτη αναλύει την κινητική συμπεριφορά

Σε τι διαφέρει ο εγκέφαλος των μικρών παιδιών ένανι του εγκεφάλου των ενηλίκων

Εγκυμοσύνη: Αντιεπιληπτικά΄με αυξημένο κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών στο παιδί που θα γεννηθεί

Μία άλλη αμερικανική μελέτη βρήκε ότι οι έγκυες που παίρνουν βαλπροϊκό οξύ έχουν διπλάσιο κίνδυνο να γεννήσουν παιδί με αυτισμό ή ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας).

Σχέση ευεξίας με την ώρα που το ξυπνητήρι μας απενεργοποιείται κάθε πρωί.

Ο συγκεκριμένος χρόνος αφύπνισης σημαίνει ότι ακολουθούμε και μια ρουτίνα, ένα καθημερινό πρόγραμμα. Αυτό μας βοηθά να κρατάμε τη ζωή μας σε τάξη. Επίσης, συνήθως μας προσφέρει και ευελιξία χρόνου.

Δείτε ροφήματα και ποτά που προστατεύουν από την άνοια

Ρόφημα Άνοια: Ο κίνδυνος ανάπτυξης άνοιας αυξάνεται με τη γήρανση και η νόσος είναι εξαιρετικά συχνή στις μεγάλες ηλικίες. Εκτιμάται ότι 2% των ανθρώπων ηλικίας 65-74 έχει άνοια, ποσοστό που ανεβαίνει στο 19% για τις ηλικίες 75-84 και στο 42% για τους άνω των 85 ετών. Οι αιτίες της νόσου Aλτσχάιμερ, που είναι η συχνότερη […]

Θεραπευτική πρόοδος για σπάνια νευροεκφυλιστική διαταραχή

Οι ερευνητές της κλινικής Mayo, μαζί με εθνικούς και παγκόσμιους συνεργάτες, έχουν αναπτύξει μια πιθανή δοκιμή για τη νόσο Machado-Joseph ή τη σπινθηροεγκελαλική αταξία τύπου 3 (SCA3) - μια ασθένεια που δεν έχει καμία θεραπεία